|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

7 koristnih nasvetov za nakup šolske torbe

Uredništvo Ringaraja.net, 11.8.2023
Ponudba šolskih torb je res velika, zato je dobro poznati osnovne smernice za izbiro torbe, ki bo ustrezala otrokovem okusu ter njegovi višini in starosti. Pretežka šolska torba napačne oblike in velikosti namreč ogroža otrokovo zdravje.

image
Kakšna je prava otroška torba? (Pexels.com)
/11


S šolsko torbo na hrbtu bo vaš otrok preživel veliko časa, zato je dobro, da pri nakupu le te upoštevate sedem ključnih stvari, ki vam bodo v pomoč pri izbiri najbolj ustrezne torbe za vašega šolarja.

Preverite, na kaj morate biti pozorni pri nakupu in katere so najpogostejše napake pri nošenju torbe.


Najpogostejše napake pri izbiri šolske torbe

  • Neustrezna velikost šolske torbe – Torba je preširoka v širino in/ali previsoka v višino.
  • Slabo oblikovano hrbtišče – Hrbtišče ne ustreza otrokovi hrbtenici in ga zato sili v napačno držo.
  • Napačno oprtana šolska torba – Če je spodnji rob torbe več kot 10 centimetrov nižji od pasu oz. medenice, prisili učenca v nenaravno držo.
  • Napačna razporeditev potrebščin v torbi – Torbo vleče stran od otrokovega hrbta oziroma na eno ali drugo stran in učenca sili v nezdrav položaj telesa.
  • Neustrezne naramnice – Ozke in tanke naramnice žulijo otroka v ramenske vezi in onemogočajo pravilno razporeditev pritiska in teže. Če niso prekrite z mrežo za lažje odvajanje zraka, se učenec pod njimi poti.
  • Napačno nameščene naramnice – Če so naramnice nameščene preširoko narazen na samem ramenskem zglobu, otroci pri gibanju ne morejo prosto premikati rok.
  • Preveliki stranski žepi – Če ima torba prevelike stranske žepe, je manj stabilna in lahko otroku oteži ravnovesje pri gibanju.
  • Nošnja samo na eni rami – Če učenec nosi torbo na enem ramenu, tisto ramo neizogibno vedno privzdigne in to držo ohrani tudi, ko torbe ne nosi, takšno navado pa je najtežje spremeniti.


Posledica prevelike in napačne obremenitve so lahko bolečine v ramenih in križu, odrevenelost in utrujenost vratnih ter hrbtnih mišic in nepravilno ukrivljena hrbtenica.


PREBERITE TUDI: Šolska torba mora biti opremljena z odsevniki


7 napotkov za izbiro prave šolske torbe


1. Ustrezna teža in velikost

Teža napolnjene šolske torbe naj ne bi presegala 10 % teže šolarja, vsekakor pa ne 15 %. Torej, če vaš otrok tehta 20 kilogramov, naj bi bila največja teža torbe z vsemi potrebščinami 3 kilograme. Če boste poskusili v torbo pospraviti vse potrebne šolske potrebščine, bo teža hitro večja od priporočljive. Otroka naučite, da šolske stvari, ki jih ne potrebuje, pušča v šoli. Svetujemo vam, da otroku pregledujete vsebino torbe, dokler se tega ne nauči sam.

Torba naj tudi ne bo širša od otrokovega telesa, da lahko učenec roke prosto premika tudi nazaj. Stranski žepi so sicer dobrodošli, toda če so ti preveliki, je torba manj stabilna in lahko oteži ravnovesje pri gibanju.


2. Anatomsko hrbtišče

Izbirajte torbo s hrbtiščem, ki je prilagojeno anatomiji otrokove hrbtenice. Hrbtišče naj bo čvrsto, po možnosti oblazinjeno za udobnejšo nošnjo in zračno, da se otrok ne bo potil v hrbet. Anatomsko oblikovane torbe so še posebej pomembne v prvem triletju, za zdrav razvoj otroka pa jih strokovnjaki priporočajo tudi pozneje.


3. Široke in nastavljive naramnice

Zelo pomembno je, da so naramnice nastavljive, široke in oblazinjene. Nekateri modeli torb imajo možnost nastavitve naramnic tudi pri zatilju, tako lahko tudi najmlajšim in najmanjšim učencem optimalno nastavimo višino torbe.

Naramnice so pravilno zategnjene, če je približno 70 % celotne teže na bokih in 30 % na ramenih. Torba se mora lepo prilegati hrbtenici, da otroka ne ovira pri gibanju, zato poskrbite, da bo težišče torbe čim bližje težišču telesa.

Pri nameščanju torbe na otrokova ramena, bodite pozorni, da naramnice vedno pravilno namestite med vratnim predelom in ramenskim sklepom, nikakor pa ne na robu ramen ali na ramenskem zglobu, saj v tem primeru otrok ne more prosto dvigniti rok navzgor, predse in na stran. Vrh torbe mora biti nižje od višine ramen, da lahko otrok nemoteno premika glavo levo in desno. Za pravilno razporeditev teže na ramena in medenico naj bo spodnji rob torbe v višini pasu, nad zadnjico.


4. Dovolj uporabnih predalov

Če ima torba več predalov oziroma prekatov, bo vaš šolar lažje našel iskane potrebščine. Zelo pomembno je, da je teža v torbici enakomerna porazdeljena. S težjim potrebščinami (delovni zvezki, učbeniki, veliki zvezki ...) najprej zapolnite največji predal, da bo teža čim bližje hrbtu. Porazdelite potrebščine tako, da ne bodo poskakovale po torbi. V stranskih žepih naj bodo lažje stvari, da torba ohrani ravnotežje. Bližje kot je težišče nahrbtnika težišču telesa, toliko bolj je nahrbtnik stabilen in lažje se nosi.

 

PREBERITE TUDI: Vse lekcije nakupa šolske torbe (BLOG)


5. Vodoodporen material

Vsi vemo, kako otroci radi mahajo z dežnikom sem ter tja in po navadi se več dežnih kapljic ujame na šolski torbi kot na površini dežnika. Če boste izbrali torbo iz vodoodpornega materiala, bodo delovni zvezki, zvezki in ostalo v torbi ostali suhi kljub močnemu nalivu.


6. Odsevniki za boljšo vodljivost

Proizvajalci šolskih torb so poskrbeli tudi za boljšo vidljivost učencev in večina torb že ima posebne odsevnike, ki poskrbijo za večjo varnost otroka v prometu pri slabši vidljivosti. Odsevniki so še posebej pomembni pri torbah temnejših barv, zato bodite pozorni, da jih ima dovolj tudi torba, ki sta jo izbrala z vašim šolarjem.


7. Všečnost

Vsekakor mora biti šolska torba vašemo otroku všeč, saj jo bo tako hitreje vzljubil in z večjim veseljem nosil. Izbira na trgu je resnično pestra, tako da smo prepričani, da bosta skupaj z otrokom našla tisto pravo.


Po nekaterih virih ima po končani osnovni šoli skoraj 50 % učencev težave s hrbtenico.


Torba naj bo primerna otrokovi starosti

• Prvo triletje (6-8 let): Samostoječa torba

Dobra torba za učence 1. triade je samostoječa torba škatlaste oblike. Otrok jo lažje dvigne in v njej najde stvari, obenem pa se ne prevrača, ko jo odloži. Priporočljiva je anatomsko oblikovana torba, ki ustreza vsem zgoraj navedenim kriterijem.

• Drugo triletje (9-11 let): Torba oziroma nahrbtnik z ojačanim hrbtiščem

Učenci v višjih razredih se pogosteje odločijo za mehak nahrbtnik ali takšen z ojačenim hrbtiščem. Priporočljivo je, da je tudi takšen nahrbtnik samostoječ. Tudi za učence druge triade je najbolje izbrati nahrbtnik z oblazinjenim, zračnim hrbtiščem, prilagojenim anatomiji hrbtenice, saj postaja torba vse težja. Pomembno je upoštevati pravilo, da učenci stari med 10 in 16 let ne nosijo torb težjih od 5 do maksimalno 7 kilogramov

• Tretje triletje (12-14 let): Prostoren nahrbtnik

Starejši otroci imajo najraje mehke nahrbtnike, čeprav bi bilo tudi zanje bolje, da bi nosili nahrbtnike z anatomskim in ojačanim hrbtiščem. Vsekakor mora biti izbran nahrbtnik za starejšega otroka dovolj prostoren za vse gradivo, ki ga v višjih razredih potrebuje. Tudi starejšega šolarja je potrebno ves čas opozarjate na pravilno nošenje nahrbtnika – nikoli le čez eno ramo, saj pride do prevelike in napačne preobremenitve enega dela telesa!

NAMIG: Dobra izbira za otroka, starejšega od 9 let je tudi torba s kolesci, saj razbremeni hrbtenico, ker je ni treba nositi. Kljub temu pa morate otroka opozarjati, da ni dobro, da torbo vedno vleče z isto roko in da jo pravilno dviguje – ne za teleskopsko palico, ampak za ročaj in iz počepa, saj je tak položaj bolj prijazen do hrbtenice.

 

PREBERITE TUDI: Kje starši grešimo, ko gre za gibalni razvoj otroka?


Ko se boste odpravili po nakupu šolske torbe, naj cena ne bo odločujoč dejavnik pri izbiri. Kupujte premišljeno in upoštevajte zgornje nasvete. Dobra torba otroku vedno omogoča svobodno gibanje in poskrbi za pravilno držo telesa. Ker bo vaš šolar isto torbo verjetno nosil več let, boste z nakupom kakovostne torbe poskrbeli za zdravo držo otroka za vse življenje.


VIR: Kopija Nova: youtube video


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
15
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
11
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
7
Velikonočni zajček iz kavne embalaže
Otroci radi ustvarjajo, še raje, kadar je to v objemu družine. V času velikonočnih praznikov jim posvetite čas in skupaj...
6



13 predlogov za zabavne aktivnosti na prostem
Igre na prostem so lahko odlična zabava za otroke v vseh starostnih skupinah. To je 13 predlogov za otroške igre na pros...
Top 5 notranjih aktivnosti za deževno vreme
Če bi otroci lahko izbirali, kje bodo preživeli deževen vikend, bi izbrali ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?