|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

ANKETA: Več kot 60 % staršev za šolo brez vseh ukrepov

Helena Primic, 14.2.2021
Med več kot 3.500 starši iz celotne Slovenije, ki so sodelovali v anketi, ki so jo izvedli starši, združeni v različne iniciative, je več kot 60 odstotkov mnenja, da bi se šole morale odpreti brez vseh ukrepov.

image
Kdaj se bodo otroci lahko spet tudi v šoli objemali? (Foto: Freepik)
/11


Slovenija je prešla v tako imenovano oranžno fazo, tako da se v šolske klopi vračajo vsi osnovnošolci in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. Zaradi zimskih počitnic bo vračanje v dveh valih - 15. in 22. februarja 2021.

Toda razmere bodo v šolah še vedno drugačne. Otroci, starši in učitelji, se bodo po dolgem šolanju na daljavo, ki je bilo stresno tako za učence kot starše in učitelje, vrnili v "drugačno vrsto šole", ki jo narekujejo obvezni koronaukrepi glede na oranžno fazo. 

 

Drugačni pogoji

Otroci v "mehurčkih" v matičnih učilnicah, zunaj učilnic (ob prihodu in odhodu, na poti do kosila in do telovadnice, kamor ne smejo prihajati zunanji izvajalci) obvezno z zaščitnimi maskami, povsod s primerno varnostno razdaljo ter seveda z osnovnimi higienskimi ukrepi.

V učilnici to pomeni redno prezračevanje in večkrat dnevno razkuževanje površin in rok učencev. Nobenega posojanja šolskih potrebščin ali pošiljanja ljubezenskih sporočilc, nobenih dotikov in objemov med prijatelji in simpatijami.

Učitelje pa ob vsem tem čaka še tedensko hitro testiranje, zaradi katerega imajo nekateri še nekaj dni po testu različne težave - izcedek in krvavitve iz nosu ter glavobol. 

 

PREBERITE TUDI: Družinsko življenje stran od korone - 5 nasvetov

 

Rezultati ankete med starši

Med več kot 3.500 starši iz celotne Slovenije, ki so sodelovali v anketi, ki so jo izvedli starši, združeni v različne iniciative, je več kot 60 odstotkov prepričanih, da bi se šole morale odpreti brez vseh ukrepov.

Prav tako več kot 60 odstotkov jih je povsem proti uporabi zaščitnih mask v šolah, skoraj 30 odstotkov pa se jih strinja, naj jih otroci uporabljajo samo v skupnih prostorih.

Kar 80 odstokov staršev je odločno proti predlogu testiranja otrok dvakrat tedensko, prav tako skoraj 80 odstotkov staršev pa je prepričanih, da bi moralo biti testiranje za učitelje prostovoljno.

Za več rezultatov ankete pišite na info@otroknedamo.si

 

Zaradi koronarazmer vse več otrok izstopa iz šolskega sistema

"Odkar so se lani spremenili pogoji v šoli za učence, učitelje in starše (maske, prepoved posojanja in menjavanja pripomočkov, omejeno gibanje …) sva z možem trdno prepričana, da za najinega otroka taka šola, ki ne spodbuja solidarnosti, sodelovanja, svobodnega gibanja in izražanja, ni primerna. Verjamem, da je tak način šolanja na dolgi rok zelo škodljiv in lahko prinese posledice, ki jih ne bo moč tako enostavno in hitro popraviti oziroma bodo morda celo nepopravljive," je povedala ena od razočaranih mam, ki enostavno ne more sprejeti šole, kakršna je postala.

"Sin je sicer trenutno v šoli, predvsem zato, ker si je želel druženja s svojimi sošolci. Z nekaterimi je namreč zelo povezan, se dobro razumejo in se družijo tudi v prostem času. In tega mu s partnerjem nisva želela odrekati. Toda po zimskih počitnicah bo sin ostal doma in se do konca šolskega leta šolal na daljavo. Če bo to seveda možno. Učiteljici sva povedala, da je ne želiva dodatno obremenjevati, želiva pa pri najini odločitvi njeno podporo, razumljenost in slišanost. Ta korak vidiva kot prehod na šolanje na domu, ki ga glede na razmere v slovenskih šolah načrtujemo za prihodnje šolsko leto," nam je zaupala mama, ki zaradi zaščite otroka ter otrokove učiteljice in šole želi ostati anonimna.

 

PREBERITE TUDI: Šolanja na domu se lahko loti vsak starš

 

Na Facebooku je zaslediti vse več skupin staršev in pedagoških delavcev, ki se združujejo in ustanavljajo lokalne skupnosti, ki si bodo med sabo pomagale pri šolanju otrok na domu, ki si ga v primeru šol brez koronaukrepov morda ne bi nujno izbrale.

"Šolanje na domu mi je bilo vedno privlačno, toda ob delu od doma je to zelo težka preizkušnja za celo družino, sploh v zadnji triadi. In čeprav bi v slovenskem šolskem sistemu marsikaj spremenila, sem oba otroka z veseljem vpisala v šolo, ki jima je kljub preveliki količini šolske snovi in zatiranju ustvarjalnega razmišljanja prinesla tudi veliko dobrega in zanju dragocenega.

Toda že poleti smo se odločili za šolanje na domu, saj smo slutili, kakšne bodo razmere v šolah in v tej koronaigri nismo hoteli sodelovati. Ker sva oba zaposlena, je tudi šolanje na domu (kaj šele šolanje na daljavo!) za našo družino zelo naporno, zato iskreno upam, da se bo čim prej ustanovilo čim več lokalnih skupnosti in neformalnih šol, ki nam bodo vsem staršem, ki ne želimo pristati na to novo normalnost v javnih šolah, ponudile otroku, staršem in učiteljem prijazno alternativo" dodaja druga anonimna mama, ki svoja dva otroka že od septembra šola na domu. 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
8
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
5
Vzgojite vljudnega otroka
Samokontrola in primerno vedenje sta veščini, ki se jih otroci učijo dlje časa, preden ju zmorejo zadovoljivo obvladati....
4
Sramežljiv sin
Če starši z nagajivimi otroci sanjarijo o bolj umirjenih otrocih, se starši sramežljivih otrok vsakodnevno sprašujejo, k...
4



9 idej za darila za vzgojiteljice
Kmalu bo konec šolskega leta, zato smo pripravili 9 idej, kaj lahko podarite vzgojiteljicam.
Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
photo
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?