|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Avtogeni trening za nosečnice

Zmaga Dvornik, univ. dipl. psih., 29.10.2013
Obvladovanje stresa med nosečnostjo je upravičena skrb vsake bodoče mamice in marsikatera si pri tem pomaga z avtogenim treningom.

image
/11



Avtogeni trening je znanstvena metoda, s katero lahko dosežemo stanje globoke sprostitve s pomočjo lastnih misli in sugestij. S kratkimi, točno določenimi besedami, ki se ponavljajo, vplivamo na zmanjševanje napetosti v mišicah, uravnavanje krvnega pritiska, dihanje, bitje srca in delovanje organov v trebušni votlini. Prav tako se z njihovo pomočjo razbremenimo množice neželenih misli, skrbi in strahov.


Kaj je sploh avtogeni trening?

Povezanost telesa in psihe je najvidnejša pri stresu. Pod vplivom psihičnih napetosti pride do sprememb v delovanju telesa, ki negativno vplivajo na zdravje. Z rednim vadenjem avtogenega treninga razvijamo umirjenost in sproščenost, s čimer preprečujemo kopičenje napetosti v različnih organih telesa. Zato se avtogeni trening že vrsto let uporablja za boljše obvladovanje stresa in blažitev psihosomatskih težav.

Raziskava, v katero je bilo vključeno več kot 1000 žensk, kaže tudi dobre rezultate pri uporabi avtogenega treninga v času nosečnosti, poroda in v postnatalnem obdobju. Rezultati kažejo, da je redna uporaba avtogenega treninga v času nosečnosti pomagala pri zmanjšanju napetosti, tesnobnosti, strahu, nespečnosti, glavobolov in bolečin v hrbtenici. Med porodom se je zmanjšala izčrpanost, ohranil krvni pritisk, pravilno dihanje in bitje srca. 70 % žensk, vključenih v to raziskavo, je navajalo, da je bil porod manj boleč zaradi zmanjšanja stresa in napetosti mišic. Hitreje so si opomogle od psihičnega in fizičnega stresa pri porodu. Z avtogenim treningom pa so si mamice tudi pomagale pri težavah z nespečnostjo v času nočnega dojenja in s tem preprečile izčrpanost organizma.


Kako dosežemo avtogeno stanje?

Avtogeni trening je v začetku 20. stoletja razvil nevrolog in psihiater dr.Johannes H. Schultz (1884-1970). Schultz je preučeval delovanje oseb v hipnozi. Ugotovil je, da na prehodu iz budnega v hipnotsko stanje ljudje doživljajo prijeten občutek teže in toplote v okončinah. Na teh spoznanjih je razvil mentalne vaje tako, da si človek sam prikliče občutek teže in toplote v okončine in s tem sam sebe spravi v stanje, podobno hipnotskemu. K temu je sčasoma dodal še štiri mentalne vaje: koncentriranje na bitje srca, dihanje, toploto v trebušni votlini in hladnost čela. Tako je razvil šest vaj avtogenega treninga, s katerimi dosegamo avtogeno stanje.

Avtogeno stanje je delno podobno hipnotskemu stanju, vendar je to stanje budnosti, v katerem pa nastajajo spremembe v telesu in v kvaliteti zavesti. Zmanjša se tonus mišic, zniža se krvni tlak, spremeni se temperatura kože, spremeni se delovanje črevesja, zmanjša se koncentracija holesterola v krvi, spremeni se vrednost kortizola (hormona stresa). Poveča se občutljivost za dogajanje v sebi, hkrati pa se poveča tudi distanciranost, ki pomaga, da zaznano mirno sprejemamo.


6 preprostih vaj

Avtogeni trening je sestavljen iz šestih preprostih vaj, ki nas naučijo vplivati na delovanje pomembnih organov našega organizma, s čimer se uravnoteži njihovo delovanje. Pri tem uporabljamo sposobnost lastne sugestibilnosti, ki jo imamo vsi, saj je naraven pojav. Sugeriramo si s pomočjo predstave in s ponavljanjem. Oseba, ki izvaja avtogeni trening, ima občutek, da je vse v njenih rokah, ker je istočasno dajalec in prejemnik sugestij.

 

Področja uporabnosti te izjemno močne metode samopomoči se skozi desetletja širijo. Danes jo uporabljajo v psihologiji, medicini, izobraževanju, športu, vojski, policiji, mornarici, uporabljajo jo astronavti, menagerji, uporabna pa je tudi v vsakodnevnem življenju.


Tečaje avtogenega treninga vodi psihologinja Zmaga Dvornik, ki v NOVEMBRU pričenja z novim tečajem avtogenega treninga za nosečnice. Več o tem lahko prebetere tu! Vabljeni!

 

 

 

6 preprostih vaj

Avtogeni trening je sestavljen iz šestih preprostih vaj, ki nas naučijo vplivati na delovanje pomembnih organov našega organizma, s čimer se uravnoteži njihovo delovanje. Pri tem uporabljamo sposobnost lastne sugestibilnosti, ki jo imamo vsi, saj je naraven pojav. Sugeriramo si s pomočjo predstave in s ponavljanjem. Oseba, ki izvaja avtogeni trening, ima občutek, da je vse v njenih rokah, ker je istočasno dajalec in prejemnik sugestij.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Celodnevna avantura za bodoče starše in ml...
Pomlad prinaša sveže začetke in nove avanture, zato je popoln čas za Baby Expo, edinstven dogodek, ki združuje vse, kar ...
7
Brezplačno: Čudovita nosečnost (e-knjiga)
Povsem brezplačno vam je na voljo e-knjiga Čudovita nosečnost, polna korisnih nasvetov za vitalno, fit telo v nosečnosti...
4
FOTO: Slabi trenutki vsake nosečnice
Nosečnost je čudovito obdobje, vendar je hkrati lahko tudi naporna. Poglejte si serijo fotografij, ki prikazuje tudi te,...
4
Trans-oče: Pravico imamo, da obstajamo
Izraelec Yuval Topper-Erez, ki s svojim partnerjem in tremi otroci živi v Angliji, se je odločil, da svoje intimne porod...
4



Barvanje las v nosečnosti – da ali ne?
Ali si nosečka lahko barva lase? So kemikalije v barvah za lase škodljive za plod? Je res bolje, da barvanje las preloži...
9 znakov, ki razkrivajo spol otroka
Nekateri si ne želijo izvedeti, kakšnega spola je otrok v trebuščku, kljub temu je v vsakemu malce radovednosti, da bi š...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?