|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Barvanje las v nosečnosti – da ali ne?

Metka Troha, 24.8.2023
Ali si nosečka lahko barva lase? So kemikalije v barvah za lase škodljive za plod? Je res bolje, da barvanje las preložimo na čas po porodu oziroma ko mamica preneha z dojenjem? Preverite, kaj pravijo strokovnjaki.

image
Barvanje las ne more škodovati plodu! (Freepik.com)
/11


Pri barvanju las večino nosečnic najbolj skrbi to, da bi lahko kemikalije, ki se nahajajo v teh barvah, recimo amoniak ali peroksid, škodile otroku v trebuhu. Vendar strokovnjaki pravijo, da je koncentracija kemikalij v barvah za lase precej nizka in NE MORE ŠKODOVATI dojenčku. Strokovnjakinje, ki so jih spraševali, če je bolje kljub temu z barvanjem počakati, pravijo, da za to ni potrebe. »Barva za lase ni tako dolgo v stiku s kožo, da bi lahko tako te škodljive sestavine prišle v krvni obtok in tako prišle do zarodka. Če ste si že do zdaj redno barvali lase, ni nobenega razloga, da bi prenehali zato, ker ste noseči,« je za HuffPost povedala dr. Angela Lamb, direktorica dermatološke fakultete v New Yorku.

 

Dermatologinja dr. Jennifer MacGregor kljub temu odsvetuje barvanje lase, »če imate kakšno odrgnino ali rano na koži glave, saj lahko pride do večje in hitrejše absorbcije kemikalij skozi kožo.« Vendar, tudi če niste noseči, vsekakor ni priporočljivo, da se v takem primeru barvate. V vseh ostalih primerih pa nimate razloga za skrb.

 

V katerem trimesečju je lahko barvanje las bolj problematično?

Nekateri trdijo, da naj si nosečnice ne bi barvale las v prvem trimesečju, saj se v prvih treh mesecih pri zarodku razvijajo vsi vitalni organi. Dr. Cynthia Gyamfi-Bannerman, Ellen Jacobson Levine and Eugene Jacobson, profesorice na kolumbijskem univerzitetnem medicinskem centru, pravijo, da vam ni potrebno čakati treh mesecev, da se lahko pobarvate, saj z znanstvenega vidika ni nobenega dokaza, da bi to škodilo otroku. Enako velja tudi v času dojenja. Barvanje las ni problematično zaradi nizke količine kemikalij v barvah, ki v tako kratkem časi ne morejo v velikem odstotku zaiti v kri oziroma v mleko. Tako je možnost, da bi prek tega prišle do novorojenčka res izjemno majhna.

 

PREBERITE TUDI: Dovoljeno in prepovedano v nosečnosti


Pri barvanju lahko pride do alergijske reakcije

Ne glede na to ali ste noseči ali ne lahko pri barvanju pride do alergijske reakcije v stiku s kožo oziroma do razdražene kože na lasišču.

Glede na izjave strokovnjakinj pa ni nobenega dovolj trdnega dokaza oziroma študije, ki bi potrdila, da je lahko barvanje las v nosečnosti škodljivo za plod v maternici. Obstaja sicer nekaj raziskav, ki povezujejo barvanje las s povečano možnostjo za razvoj določenih oblik raka, ampak so bile narejene tudi raziskave, ki niso našle prav nobene povezave med barvami in rakom.

 

Če se kljub temu ne želite barvati s klasičnimi barvami za lase ...

Če ste še vedno zaskrbljeni in bi se barvanju las radi izognili, pa vendar imeli lepo frizuro, imate tudi druge možnosti.

Poiščite barve za lase, narejene na rastlinski osnovi (kana). Lahko si naredite samo pramena ali si lase pobarvate v tehniki 'balayage', ki lase obogati s tankimi prameni v svetlejših odtenkih zgolj na dolžini las in ne od lasnega korena oziroma kože na glavi. Tako dejansko skozi kožo ne more priti čisto nič kemičnih snovi.

Če si boste lase barvali sami doma, obvezno dobro preberite navodila proizvajalca, nosite zaščitne rokavice, ko nanašate barvo na lase in sperite barvo takoj po preteku časa, navedenega v navodilih.

Naj vas za konec opozorimo še, da se vam lahko zgodi, da pri barvanju ne boste dosegli učinka, ki bi si ga želeli, saj se v nosečnosti struktura las nekoliko spremeni. Lase nekaterih žensk v nosečnosti nekoliko posivijo, pri drugih se zelo spremeni sama struktura las. Zato je lahko končni rezultat barvanja las popolnoma drugačen od želenega. To je morda še eden od razlogov, da z barvanjem raje počakate na čas po nosečnosti.

 

PREBERITE TUDI: Prepovedana opravila za nosečnice

 

Nekaj previdnostih ukrepov pri barvanju las v nosečnosti:

- Lahko počakate do drugega trimesečja, da boste bolj pomirjeni in boste vedeli, kako so se vam spremenili lasje.

- Lase si barvajte v dobro prezračevanem prostoru.

- Ne puščajte barve na laseh dlje kot je to navedeno v navodilih za barvanje.

- Barvajte si lase tako, da se barva ne bo dotikala lasišča.

- Dobro sperite lase, da res sperete z njih vso barvo.

- Nosite rokavice, ko nanašate barvo.

- Natančno sledite navodilom.

- Naredite test za morebitno alergijsko reakcijo na manjšem delčku kože.

- Nikoli ne barvajte oziroma belite obrvi in trepalnic. To povečuje možnost za okužbe v predelu oči.

 

VIR: Huffpost.com, Ringeraja.rs

PREBERITE TUDI: Savnanje v nosečnosti: da ali ne?


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
5
11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...
5
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
4



FOTO: Slabi trenutki vsake nosečnice
photo
Nosečnost je čudovito obdobje, vendar je hkrati lahko tudi naporna. Poglejte si serijo fotografij, ki prikazuje tudi te,...
Zakaj tudi najbolj zdrave nosečnice slabo ...
99 odstotkov nosečnic se pritožuje nad kakovostjo spanja. Preverite, kateri so trije glavni razlogi, zakaj nosečnice pog...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?