|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Noseča pozimi - Vodnik za preživetje

Helena Primic, 30.11.2023
Zimska nosečnost ima svoje prednosti in slabosti pred poletno nosečnostjo. Kako čim lažje preživeti nosečnost pozimi, preveri v mini vodniku za preživetje.

image
Namesto da se obremenjujete z vsemi smrkajočimi sorodniki in prijatelji, svoj strah pred morebitnimi boleznimi raje preoblikujte v bitko za zdravje in močan imunski sistem. (Freepik.com)
/11


1. V plasteh

Čeprav to velja tudi za nenoseče ženske, je pri zimski nosečnosti še toliko bolj pomembno - da se oblečete v plasteh, ki jih boste lahko v avtu in toplih prostorih slačili, zunaj pa trebušček dovolj oblekli.

Čeprav se vam morda zdi škoda denarja za nosečniški plašček, ki ga boste nosili le eno zimo in morda nikoli več, vam zagotovo ne bo žal nakupa. Še vedno lahko privarčujete tako, da si kupite rabljenega.

Pod plaščkom bo namreč vaš dojenček v trebuščku vedno na toplem, kombinirate pa ga lahko tudi z zimskimi oblekami, vas bodo morda manj tiščale kot nosečnišče hlače. Plašček je tudi odlična kulisa za vse tiste dni, ko se vam ne da preoblačiti iz raztegnjenih nosečniških oblačil za doma samo zato, da skočite do trgovine ali starejšega otroka odpeljete v šolo.  


PREBERITE TUDI:   Nosečniška oblačila - 9 uporabnih trikov


2. Na zimske sprehode obvezno v udobni in varni obutvi!

Seveda se ne boste odpravljali na nosečniški sprehod med snežnim metežem ali ledenih jutrih, ko vam lahko zdrsi in padete. Toda, čeprav je zima, to še ne pomeni, da lahko sprehode na svežem zraku kar izpustite. 

Zato izkoristite vsak sončen dan za sprehod po bližnji okolici, pa četudi se boste sprehajali le deset minut. Pri tem bodite pozorni, da se na zimske sprehode in potepanja po mestu vedno odpravite v udobni in varni obutvi.

Če kdaj, je v zimski nosečnosti praktičnost in predvsem varnost veliko bolj pomembna kot estetika!   


3. Ne bojte se virusov, raje poskrbite za močan imunski sistem

Seveda je v vsaki nosečnosti priporočljivo, da se čim manj zadržujete v trgovskih centrih, kjer se giblje veliko ljudi ter vašemu telesu nepoznanih virusov in drugih mikrobov.

Toda namesto, da se obremenjujete z vsemi smrkajočimi sorodniki in prijatelji, svoj strah pred morebitnimi boleznimi raje preoblikujte v bitko za zdravje in močan imunski sistem. 

Kaj še lahko storim, da bo moj imunski sistem še bolj močan in ga tudi kava s kašljajočo prijateljico ne bo spravila na kolena?


PREBERITE TUDI:   V nosečnosti ne odstranjujte amalgamskih zalivk!


4. Kidanje in čiščenje snega za letos odpade!

Če ne marate kidanja snega in čiščenja zasneženega avtomobila, se boste letos lahko le sladko nasmehnili. Nosečnica vsekakor ne sme kidati snega (tudi z lahko lopato ne!) in se naprezati s stegovanjem, da bi lahko dobro očistila zasnežen avto.  

Letos bodo to namesto vas morali opraviti drugi. Medtem jim seveda lahko skuhate čaj ali kavo ter se jim po opravljeni nalogi seveda lepo zahvalite. Četudi morda naloge ne bodo opravili tako temeljito kot bi jo vi. 

Tukaj preveri, katera opravila so v nosečnosti povsem prepovedana!

To pa seveda ne pomeni, da ne morete partnerju ali/in otrokom pomagati zgraditi snežaka. In se jim pridružiti pri kepanju. Pri čemer tako otroke kot odrasle opozorite, da vam kep nikakor ne smejo metati v trebuh in da je zato bolje, da vas kepajo z zares majhnimi in nikakor trdimi kepami snega.


5. Najboljši izgovor na svetu za sončenje na smučišču

Morda res ne morete smučati, toda še vedno se pa lahko na smučišču sončite. In teoretično preverite svoje znanje smučanja medtem, ko opazujete druge smučarje. V resnici se boste največ naučili, če boste opazovali otroke, ki jim je gibanje še veliko bolj naravno kot odraslim.

Ker na smučišču ne boste fizično aktivni, ne pozabite na dovolj topla oblačila in predvsem toplo obutev. Sedeti nekaj ur na miru je lahko izziv za telo, da ohrani pravo temperaturo, četudi sije zimsko sonce.

Ker pa seveda tudi zdrave nosečnice migajo, lahko morda kar na snegu naredite kakšno nosečniško vajo, ki ste se jo naučile na nosečniški telovadbi. Če jo boste združile s plavanjem, vam bo vaše telo neizmerno hvaležno.


PREBERITE TUDI:    Lahko nosečnica smuča?


6. Bodite zavestno pozorni na ustrezen vnos vode in vlage

Čeprav pozimi nismo ravno žejni, to še ne pomeni, da ne potrebujemo vode. In ker se v vašem telesu razvija dojenček, ki za zdrav razvoj potrebuje ravno prav hidrirano mamo, se zavestno spominjajte na pitje vode. In pri tem ne pozabite, da tako za vaše kot otrokove celice čaj in sok nista isto kot čista voda!

Zaradi ogrevanja pozimi več vlage potrebuje tudi koža, še posebej nosečniška, ki se mora vsak dan prilagajati vse večjemu trebuščku. Zato ji privoščite vlažilne kozmetične izdelke, ki naj bodo seveda ekološkega izvora. Saj veste, vse kar boste namazali na svojo kožo, bo "pojedel" tudi dojenček! 


7. In ne pozabite - zima tako kot nosečnost ne bo trajala večno

Ste morda že kar malo siti vseh zimskih oblačil, šal, rokavic in kap ob vse večjem nosečniškem trebuhu, ob katerem si vse težje sami obujete težke škornje? Naj vas potolažimo - to se nam dogaja tudi tistim, ki nismo noseči.

Toda, tako kot nosečnost ne bo trajala večno, bo tudi zimo kmalu pregnala buhteča pomlad. Čas v letu, ko boste morda v naročju že držali svojega težko pričakovanega dojenčka.

Zato se takrat, ko imate te zimske nosečnosti "poln kufer", zavestno usmerite v prihodnost, ko boste že mamica, ki v spomladanskem sončku "vozička" svojega najlepšega in najbolj dišečega dojenčka na svetu.

Medtem pa mu zapojte kakšno zimsko uspavanko in si z bodočim očkom privoščite topel čaj in morda zadnji Božič v dvoje.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
14
Punčka ali fantek: trije testi za ugotavlj...
Vas zanima, kaj nosite pod srcem? Ali že veste in bi radi preverili, če deluje? Ugotovite spol otroka v trebuščku so pom...
4
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4
7 stvari, ki dojenček počne v trebuhu
Brce že prepoznate, kaj pa še kaj drugega počne vaš dojenček v trebuhu? Preberite, presenečeni boste, kaj vse počne malo...
4



Nosečnice, bodite pozorne na temperaturo v...
Kako dolgo se lahko nosečnica kopa v morju? Je za nosečo žensko primerna vsaka voda v bazenu, tudi termalna? Vse to smo ...
Koriščenje letnega dopusta po starševskem ...
Ko se bliža konec starševskega dopusta, večino mamic zanima, kdaj in kako lahko porabijo še svoj letni dopust, da ta ne ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?