|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Beremo: Domači med kot hrana in zdravilo

Metka Troha, 24.4.2019
Smernice za prehrano dojenčkov navajajo, da je med za dojenčke do enega leta lahko nevaren zaradi bolezni botulizem. Pa je to res? V knjigi Domači med kot hrana in zdravilo, avtorice Mojce Vozel, lahko preberete, da zakaj to dokazano ne drži!

image
Ni razloga, da medu ne bi ponujali tudi dojenčku.
/11


Ali med resnično povzroča botulizem pri dojenčkih?

Da je med nevaren za najmlajše otroke zaradi okužbe z bakterijo Clostridium botulinom je prepričanje, ki je globoko zakoreninjeno tako med zdravniki, kot tudi starši. Tega se večinoma vsi zvesto držijo in medu pri uvajanju goste hrane dojenčku ne ponujajo, kljub temu da ima med dokazano izjemne pozitivne učinke na zdravje otrok in odraslih. Ste se kdaj vprašali, kakšni so dokazi, da je vse to res ali preprosto verjamete, da je to tako, ker nam je tako rekel pediater, pediatrinja?

 

Mojca Vozel, znana slovenska prehranska strokovnjakinja, po izobrazbi sicer magistrica ekonomskih ved, svetovalka za dojenje, raziskovalka prehrane in mati štirih otrok, je želela temu priti do dna. V svoji knjigi Domači med kot hrana in zdravilo je dokazovanju neresničnosti tega prepričanja posvetila celo poglavje. V tem z navajanjem strokovnih dejstev ugotavlja, da ni mogoče najti nobenega verodostojnega primera, kjer bi bil razvoj botulizma pri dojenčkih kakorkoli povezan z uživanjem nesegretega naravnega medu. Marsikaj o razvoju te bolezni pri otrocih zaradi uživanja medu je v resnici zelo zavajajoče in napačno, celo več, avtorica dokazuje, da lahko za pojav te bolezni bolj kot domači med krivimo mlečne formule, s katerimi pa hranimo dojenčke brez razmišljanja, če so dejansko tudi varne za uživanje. To dejstvo me je presenetilo in hkrati šokiralo.

 

domaci medZdravilna moč naravnega nesegretega medu

Na več kot 100 straneh priročnika o zdravilnih učinkih medu Mojca Vozel zelo poljudno in hkrati podkrepljeno s številnimi znanstvenimi dokazani razloži, da je med in ostali naravni čebelji pridelki pravzaprav naša super hrana, da so jih od nekdaj uporabljali v zdravilne namene, čeprav je dandanes takšna uporaba vedno redkejša. Pa vendar, dokazani učinki naravnega medu na naš imunski sistem, pri reševanju bolezenskih težav in dolgoročnem izgrajevanju odpornosti so neprecenljivi. In v tej knjigi boste našli informacije o tem, kako vse nam lahko naraven med pomaga pri raznovrstnih bolezenskih težavah. Čeprav imajo vse vrste medu, ki jih poznamo pri nas, podobne učinke, so med njimi tudi razlike v tem, da ima določena vrsta še boljšo in učinkovitejšo moč v primeru določenih bolezni (med timijana za kašelj, žajbljev med za razkuževanje, hojev med za slabokrvnost ...).

 

Dejstvo, da med vsebuje vrsto pomembnih snovi – vitamine in minerale, aminokisline, beljakovine, razne zdrave kisline, enostavne sladkorje, ki se hitro vrskajo v telo in ga hranijo ter še veliko več, nam pove, da ima med izjemno prehransko vrednost za naše telo. Med bi lahko brez slabe vesti priporočili kot osnovno sestavino za vsako družinsko kuhinjo.

Ob tem avtorica v knjigi opozarja tudi na to, da ni vsak med enako kakovosten in daje številne koristne napotke, kako lahko prepoznamo prvovrsten med, ki ima najboljše učinke na naše zdravje.

 

Najljubši medeni recepti

»Podeželjski slovenski med ni le domače zdravilo, ampak tudi odlična vsakdanja hrana,« je zapisala Mojca Vozel in v knjigo dodala svoje najljubše medene recepte; od takšnih, ki jih priporoča kot uživanje v času bolezni, kot preventivo, pa tudi takšnih, s katerimo boste lahko razvajali brbončice vseh družinskih članov.

 

PREBERITE TUDI: Recept - Domači sirup z medom za močnejši imunski sistem

 

V knjigi avtorica odgovori na marsikatero vprašanje: kakšen je naravni med, zakaj čebeljih pridelkov ne segrevamo – niti do 40 stopinj, kako lahko med uvrstimo na svoj jedilnik in ga izkoristimo kot podporo pri boleznih. Kot je zapisala avtorica, je "ta knjiga več kot le zgodba naravnem medu, saj vsebuje znanja in navaja vire, s katerimi ta znanja podpira." Če bi radi izvedeli več o zdravilnosti medu, o njegovem pomenu v prehrani otrok in odraslih, potem je to vsekakor priročnik, ki ga morate vzeti v roke.

 

Več o knjigi boste izvedeli TUKAJ, kjer jo lahko tudi naročite.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Recept: Domača čokolada za vse sladkosnede
Če bi si radi privoščili bolj zdravo različico čokolade, vam je ni treba iskati v trgovini. Lahko si jo pripravite kar d...
5
Gluten oziroma žitarice uvajajte postopoma
Marsikateri starš je v dilemi, kako zgodaj lahko žita, ki vsebujejo gluten ponudi svojemu otroku, ki se na gosto hrano š...
4
Recept tedna: Šparglji v rižoti iz kuskusa
Šparlji veljajo za nizkokalorično zelenjavo, ki je odlična popestritev družinskega jedilnika, saj z njimi lahko pripravi...
3
Lovorjev sirup za boj proti kašlju
Po vremenu sodeč smo zakorakali v jesen - hladna jutra, deževni dnevi ... in zoprni jesenski prehladi. Pri nas se proti ...
3



Bučni venec s čokolado in lešniki
V tokratnem receptu odlični bučni venec s čokolado in lešniki.
Začinite si valentinovo z manj znanimi afr...
V članku preverite, katere sestavine morajo biti obvezno na valentinovem jedilniku.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?