|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako otroka prepričati, da bi jedel zelenjavo oziroma sadje?

Metka Troha, 11.9.2018
Kaj delam narobe, da moj Janezek ne mara zelenjave? Zakaj zbirčna Metka na krožniku prebere in izloči vse, kar je zeleno, brez težav pa poje cel kos peciva? Preverite trike, s katerimi boste otroka prepričali da poje in tudi vzljubi vse zdravo.

image
Kaj narediti, da bo otrok vzljubil zelenjavo? (F: freepik)
/71


Ko bi radi, da naš otrok vase spravi vsaj nekaj žlic zelenjave oziroma sadja, se poslužujemo vseh mogočih trikov. Najbrž ste že ugotovili, da le malo našega prigovarjanja, kako je zelenjava in sadje zdravo deluje tako kot bi si želeli. Tudi to, da otroku obljubljamo nagrado v obliki nezdrave hrane, če bo pojedel zelenjavo s krožnika nima pravega učinka, saj nam pogosto, po več kot polurnemu pregovarjanju zmanjka vztrajnosti in damo otroku nagrado, četudi je le malo zelenjave pristalo v želodcu. Izbirčnost je sicer običajno samo prehodna faza, vseeno pa je lahko za starše precej stresna.

 

Metoda, ki znanstveno potrjeno deluje

Raziskovalci iz Belgije so ugotovili, da dejansko obstaja zelo učinkovit trik, s katerim boste svoje otroke prepričali, da jedo zelenjavo, ne da bi jih za to podkupovali z nagrado. Ugotovili so, da je v bistvu najboljši način ta, da jim ob vsakem obroku postrežete zelenjavo. Otroci, ki so jim starši za kosilo vsakič znova ponudili tudi zelenjavo, so v povprečju veliko raje jedli to hrano kot tisti, ki so jim starši obljubljali nagrado, če pojedo zelenjavo s krožnika. V raziskavi je kar 81 odstotkov otrok, ki jim je bila vsakodnevno ponujena zelenjava, čez nekaj časa izjavilo, da jim je zelenjava všeč. Medtem ko je 68 odstotkov otrok povedalo, da so zelenjavo pojedli samo zato, ker so jim starši obljubili nagrado.

 

Pet nasvetov strokovnjakinje

Psihologinja dr. Clare Levelin z londonske univerze razkriva pet nasvetov, s pomočjo katerih bo vaš otrok sprejel jedi, ki mu sicer ne dišijo najbolje.

1. Poskusite večkrat.

Če otrok ne mara določene hrane in je niti slučajno ne želi poskusiti, mu ponudite manjšo količino le te 20 dni zaporedoma, pravi strokovnjakinja in pojasnjuje, da so raziskave potrdile, da na ta način zmanjšujete strah pri otroku, otrok se postopno navaja na jed in tako obstaja večja verjetnost, da jo bo čez čas tudi pojedel.

2. Pojejte polovico vi.

Vedno bodite vzor. Če nekatere hrane otrok noče pojesti, potem jo razdelite na pol. Vi pojejte svoj del, zagotovite mu, da je dobro in otroku ponudite drugo polovico. Na ta način jim pokažete, da je jed varna za uživanje.

3. Otroka ne silite.

Kazen za to, da otrok ni pojedel vsega s krožnika ima večinoma negativen učinek. Če otrok, na primer, ne mara brokolija in ga boste, če ga ne bo pojedel, kaznovali tako, da mu ne boste dovolili iti na igrala, boste pri otroku povzročili še večji odpor do te zelenjave.

4. Otroka pohvalite.

Pohvale so pri nekaterih otrocih zelo učinkovite. Pohvalite in jih nagradite z nalepkico. Raziskave so pokazale, da so otroci zelo motivirani, ko se morajo »boriti« za nagrado.

5. Nikoli ne nagrajujte s hrano.

»Če boš pojedel brokoli, dobiš sladoled,« to je popolnoma napačna metoda, pravi psihologinja. Na ta način bo imel otrok še manj rad to hrano, vse bolj pa bo oboževal tisto, ki jo dobi za nagrado. Običajno je to bolj nezdrava hrana, na primer čokolada ali slaščice.

 

Mali trikci, s katerimi vam bo uspelo

Poleg naštetega, lahko poskusite še z nekaterimi malimi ukanami, s katerimi boste otroka zelo verjetno prepričali, da bo pojedel nekaj zdravega in mu mogoče celo pomagali vzljubiti zdravo hrano bolj kot sladkarije.

- Okrasite krožnik, saj otroci velikokrat najprej jedo z očmi. Z zelenjavo okrasite jed, ki jo vaš otrok tudi sicer najbolj obožuje. Iz zelenjave lahko ustvarite živalice, smeškote, pokrajino – olive za oči, paradižnik za usta, paprika za nos, brki iz drobnjaka, lasje iz brokolija ... Tudi z različnim sadjem se lahko poigrate in okrasite krožnik s sadno malico. Nekaj zanimivih idej si poglejte v galeriji slik zgoraj.

- Podtaknite otroku zelenjavo, da je ne bo opazil. S tem trikom boste verjetno uspešni samo nekaj časa, dokler vas vaš mali detektiv ne bo odkril, vseeno pa lahko poskusite. Zelenjavo lahko skrijete v različne mineštrice, ki jih spasirate s paličnim mešalnikom, ali pa jo v jed dodate v plasteh (zelenjava naj bo bolj spodaj).

- Nezdravo nadomestite z zdravim. Če bo otrok imel na voljo nezdrave jedi, potem bo po vsej verjetnosti po njih raje posegel kot če teh jedi doma sploh nimate. Poskusite nezdravo hrano, kot sta recimo čips in čokolada, nadomestiti z bolj zdravo različico. Otroku ponudite oreščke, na trakove narezan korenček, rozine namesto bonbonov, sadni čips.

- Jejte skupaj z otrokom. Otroci zelo radi posnemajo in, kot zatrjujejo raziskovalci, veliko raje pojedo s svojega krožnika tisto, kar pojedo tudi njihovi starši, bratje in sestre.

- Otroci bodo raje pojeli na koščke narezano zelenjavo, če bodo koščki primerni za en grižljaj. Najbolje je, da zelenjavo narešete na majhne kockice oziroma jo nastrgate. Ko se bodo enkrat navadili na okus, vam ne bo potrebno več početi tega, ker bodo zelenjavo že raje pojedli tudi v večjih kosih.

- Otroku pripravite smootie ali frape. Otroka lahko pretentate tudi tako, da sadje in zelenjavo, ki je ne mara »zapakirate« v bolj okusno različico. 


 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ideje za prigrizek na pustni dan
Da bo za pusta zabaven tudi jedilnik in da ne bo v trebuščkih obležal le pustni krof in ostale sladkarije, smo za vas pr...
5
Pripravite dom na Veliko noč
Velika noč je posebna priložnost, ko otroke vzpodbujamo k sodelovanju pri okrasitvi doma s spomladanskim cvetjem in prip...
4
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
4
Pustne dobrote, s katerimi boste navdušili...
RECEPTI - Čokoladni krofki na palčki, Mini krofki s cimetom, Flancati s čokoladnim prelivom, Beli ameriški krofi z vanil...
4



Kako pripraviti popolno pokovko?
photo
Se tudi vi sprašujete, zakaj so 'kokice' v kinu vedno tako okusne, doma pripravljena pokovka pa se kar nekako ne more pr...
Recept: Zelenjavna lazanja
photo
Če še nikoli niste pekli lazanje, ker ste prepričani, da je priprava preveč zahtevna in zamudna, preverite ta preprost r...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?