|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

BLOG: 5 zlatih pravil za vse bodoče babice

Moderna babi, 22.1.2019
Kdo je pravzaprav babica in kakšna je njena vloga v družini? Preverite pet zlatih pravil, ki bi se jih morala držati vsaka babica!

image
Še tako ljubeča babi ne more nadomestiti mame in očka.
/11


Babica ni le ženska z ruto na glavi, s predpasnikom okoli pasu in kuhalnico v roki. Babica je veliko več. Je ženska, ki ima izkušnje, znanje, ideje, voljo in moč, da oplemeniti tisti del mlajše generacije, ki vsega tega še nimajo.

Ko mi je pred dvema letoma prijateljica povedala, da bo postala babica, sem se tistega trenutka veselila skoraj enako močno kot ona. Sedaj, ko sem tudi sama ponosna babi, te sreče ne znam povsem opisati z besedami.

»Poklic« babice je zame nekaj, kar me navdaja z voljo, ljubeznijo in veseljem do tega čudežnega bitja - vnuka. Ko pomislim nanj, se veselim vsakega trenutka posebej, hkrati pa se zavedam, da moram s temi svojimi občutki ravnati previdno in brez pretiravanja.

 

V petih mesecih, odkar sem postala babica, sem si nabrala že kar nekaj začetnih babiških izkušenj, ki jih bi danes rada delila z vami. Predvsem tistimi ženskami, ki še niste babice oziroma boste babice šele postale - prvič ali znova. Saj veste - da se babice skupaj naučimo nekaj novega ter ob ljubezni in veselju ne pozabimo na najpomembnejša zlata pravila.

 

1. Prve dneve z novorojenčkom ne rinite v novo družino

Že pred rojstvom vnuka sem hčerki in njenemu partnerju predlagala, da bi se  začasno preselila k njima, da jima bom lahko pomagala v tistih najtežjih začetnih trenutkih. Hčerka se je strinjala. Toda, ko je prišel dan odhoda iz porodnišnice, sem v očeh mladih staršev in njuni govorici telesa opazila skrito željo - kako zelo si želita biti sama. Jasno sem začutila, da si novopečena družinica želi biti nekaj dni zase, da se spoznajo, navadijo in začutijo ter ujamejo svoj ritem.

Razumela sem to njihovo željo, ki ji poskušam slediti od rojstva vnučka naprej, saj vem, da s takšnim odnosom podpiram življenjsko pot mlade družine, ki si jo ustvarjajo s svojimi sanjami. Če bodo želeli in takrat ko bodo želeli, bodo svoje želje po babici zagotovo izrekli sami.

 

2. Nasveti so dobrodošli, če niso vsiljivi!

Med starši in starimi starši mora biti spoštovanje. Pri tem ne mislim le tega, da morajo mladi spoštovati osebe v zrelih letih, temveč mora biti spoštovanje tudi v nasprotni smeri - da stari starši spoštujejo in podpirajo želje mlade družine, ki si je začrtala povsem svoj ritem življenja. Sama zato vedno pravim, da je vsak dober nasvet babice dobrodošel, vendar naj ne bo vsiljiv.

Ko je moj vnukec prvič zbolel (bil je le rahlo prehlajen in brez vročine), sem seveda svoje materinske izkušnje in nasvete delila z njegovo mami. Zdaj, ko je vse že mimo, se zavedam, da sem tiste dni kar malce pretiravala. Moji nasveti so bili morda celo nekoliko panični in vsega je bilo preveč. Zato sem danes odločena, da se v bodoče več ne bom tako zelo spuščala v vse malenkosti in podrobnosti, saj sem globoko v sebi prepričana, da so tudi mladi starši dovolj sposobni in izkušeni, da lahko sami pomagajo svojemu otroku in se iz svojih starševskih izkušenj tudi kaj naučijo. V kolikor bodo potrebovali pomoč, pa vedo, da jim bom vedno z veseljem pomagala.

 

3. Tudi ljubeča babi ne more nadomestiti mamice in očka

Vnuk Liam je dopolnil pet mesecev in me ob prihodu v njihov dom že prepozna. Prepozna moj glas, moj smeh in moje veselje. Ko je bil še novorojenček, sem ga ob joku lahko enostavno potolažila tako, da sem ga stisnila k sebi, ga nežno pozibavala in mu tiho pela. Sedaj, ko je dopolnil pet mesecev, pa čutim, da se je vse to spremenilo. Ko je zelo žalosten in joka, ga lahko potolažita le mamica ali ati. Dokler je sit, suh in dobre volje, je babičino naročje sicer zelo prijetno, toda moje pestovanje sedaj občuti drugače.

Spomnim se, da so bila moja pričakovanja drugačna. Očitno sem pozabila, da tudi otrok, ki je šele prišel na svet in se sooča z zunanjimi dražljaji ter spoznava življenje okoli sebe, potrebuje čas zase in čas, da nas spozna in sprejme kot del družine. Prav vsak član družine - tudi jaz kot babica - bo imel svojo nalogo in svoj prostor v njegovem srcu. Zato se že zelo veselim tistega obdobja, ko me bo prepoznal kot svojo babico, ki ga ima neskončno rada, ki ga bo učila in vodila po drugačni poti življenja kot njegova starša.

 

4. Babice pozor: Tudi daril je lahko preveč!

Darila. Oh, kaj vse sem že kupila svojemu vnučku, ko je bil še v trebuščku. Ko je Liam privekal na svet, so se darila kar vrstila. Že v porodnišnici sem ga obdarila z njegovimi prvimi čeveljčki, blazinico in igračkami. Ko pa je prišel v svoj novi dom, sem zmeraj ob obisku prinesla nekaj novega.

Nekega dne mi je hčerka povedala, da nekaterih oblačil sploh še ni oblekel, pa jih je že prerasel. Takrat sem se vendarle "streznila" in odločila drugače. Tako sedaj z nakupi za vnuka ne pretiravam in kupim le tisto, kar res potrebuje. Ali pa kaj zares uporabnega. Pri tem seveda za nasvet vedno vprašam njegovo mamo in očeta.

 

5. Odločitve mladih staršev je potrebno spoštovati

Moja »mala punčka« je postala mamica in jaz se moram še po petih mesecih včasih kar uščipniti, da vem, da se to zares dogaja. Njo sem vzgojila jaz, sedaj je za starševstvo na vrsti ona. V času njene nosečnosti sem si celo znala predstavljati, kako bo potekal njen način vzgoje (predstavljala sem si, da bo moja hčerka ubrala enako pot, kot sem jo jaz), toda zdaj vidim, da so bila moja pričakovanja napačna.

Toda, čeprav se včasih s kakšnimi stvarmi ne strinjam oziroma imam drugačno mnenje, se trudim, da se v te reči ne vmešavam in zares spoštujem odločitve mladih staršev. Navsezadnje je ključ dobrega odnosa med starši in starimi starši ravno v spoštovanju meja in sprejemanju, da vsak vzgaja na svoj način, ki je njemu blizu.
 
Pri tem mi je zelo pomagalo spoznanje, da v resnici niso samo naši otroci neuki, če uporabim izraz iz učiteljskega poklica. Podariti življenje drobnemu bitju in postati starš je nekaj najlepšega, kar premore človeštvo. In tudi naši otroci so stopili na to čudovito pot, po kateri se učijo hoditi in na kateri spoznavajo smisel življenja ter okušajo pristno in iskreno ljubezen. Zato je pomembno, da se tudi mi od njih nekaj naučimo in jih znamo na tej njihovi poti podpirati - tako da jim zaupamo in spoštujemo v njihovih starševskih odločitvah.

 


 

moderna babiModerna babi ali Mojca Cimerman je profesorica razrednega pouka in že vrsto let zaposlena kot učiteljica na osnovni šoli, sicer pa mama in babica, ki je skupaj s svojo hčerko ustanovila podjetje BOOST UP - digitalno agencijo za internetni marketing. Več o njej najdete na njeni spletni Modernababi.si in na njeni Facebook strani.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
27
Vse vsebine za starše otrok z ADHD na enem...
Mame otrok z ADHD se dnevno spopadamo z izzivi vzgoje otroka z ADHD, ki so včasih izredno izčrpajoči. Preverite, kako la...
16
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
6
Velikonočni zajček iz kavne embalaže
Otroci radi ustvarjajo, še raje, kadar je to v objemu družine. V času velikonočnih praznikov jim posvetite čas in skupaj...
6



Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?