|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Bo z novim letom vaša položnica za vrtec višja?

Ema Rotar, 6.11.2019
Dobra novica je, da se z novim letom tudi uradno zvišuje minimalna plača. Kako se bo to poznalo pri družinskem proračunu in kaj to pomeni za izračun dodatkov, na primer otroškega dodatka? Bo ta zaradi tega nižji? Boste več plačevali za vrtec?

image
Zvišanje minimalne plače lahko prinese višje plačilo za vrtec.
/11


Tudi uradno je potrjeno, da se bo s 1. januarjem 2020 zvišala minimalna plača, in sicer iz sedanjih 886,63 eur bruto na 940,58 eur bruto. Za prejemnike je to dobra novica, starši pa se ob tem sprašujejo, če bo to pomenilo nižji otroški dodatek, državno štipendijo in višji znesek na položnici za vrtec, saj so te pravice neposredno odvisne od dohodkov oziroma dohodkovnega razreda staršev. Zvišanje minimalne plače namreč vpliva tudi na družinski proračun, ki je podlaga za izračun omenjenih dodatkov in subvencij.

 

PREBERITE TUDI: Uveljavljanje olajšave za otroka

 

Plačila vrtca ste lahko tudi oproščeni

Stroški plačila vrtca so lahko zelo visoki in marsikateri starš si jih ne more privoščiti, zato je še kako dobrodošla pomoč občin v obliki subvencije za znižanje plačila vrtca. Znižano plačilo vrtca lahko uveljavljate starši za otroke, ki so oziroma bodo vključeni v javni vrtec, zasebni vrtec s koncesijo ter zasebni vrtec, ki se financira iz občinskega proračuna.

Višina subvencije, ki vam jo za vrtec plačuje vaša matična občina, se določi glede na dohodkovni razred staršev otroka. Odvisna je torej od povprečnega mesečnega dohodka družine, deljenega s številom oseb. Če so vaši dohodki zelo nizki, ste lahko plačila vrtca celo oproščeni, v primeru da spadate v razred z najvišjimi mesečnimi dohodki na družinskega člana, pa boste plačali 77 odstotkov celotne cene vrtčevskega programa.

O tem, kateri dohodki in premoženje se upoštevajo pri izračunu in kako lahko do te subvencije pridete, smo podrobno pisali TUKAJ >>>

 

PREBERITE TUDI: Znižano plačilo vrtca – vse kar morate vedeti

 

Ali zvišanje minimalne plače pomeni višjo ceno za vrtec?

Plača je dohodek, ki se vsekakor upošteva v izračun plačila za vrtec, zato bi zvišanje minimalne plače, lahko nekatere družine pomaknilo v naslednji dohodkovni razred in posledično bi bile njihove položnice za vrtec lahko višje.

Subvencija za znižano plačilo vrtca spada med letne pravice, za katere velja, da se upoštevajo dohodki iz preteklega leta, torej leto preden ste pravico uveljavljali. V kolikor imate veljavno odločbo za subvencijo, to za vas pomeni, da se bo za vas učinek zvišanja minimalne plače lahko poznal šele ob izdaji novih odločb oziroma šele v prihodnjem letu. Zvišanje minimalne plače bo torej praviloma vplivalo na višino plačila za vrtec šele v letu 2021, ko bodo izdane dohodninske odločbe za leto 2020.

Vendar to ne velja za vse družine! Zaradi spremenjenih meja in višjih plač naj bi občutili le v tistih družinah, ki so bile po dosedanjih mejah na skrajnem spodnjem ali zgornjem robu.

 

VIR: Data.si

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Znižano plačilo vrtca
Stroški plačila vrtca so lahko zelo visoki in marsikateri starš si jih ne more privoščiti, zato je še kako dobrodošla po...
3
Razbijamo mite o robotskih sesalnikih iRobot
Kljub temu, da si zaslužijo oznako najboljših domačih pomagačev, se robotskih sesalnikov še vedno drži nekaj trdovratnih...
3
Certifikat Družini prijazno podjetje
Letos se je v projekt certifikat Družini prijazno podjetje na novo vključilo 36 slovenskih podjetij in organizacij, ki s...
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2



Vloga za uveljavljanje olajšave za vzdržev...
Vlogo za uveljavljanje olajšave za družinske člane za leto 2023 je treba oddati do ponedeljka, 5. februarja 2024.
Znižano plačilo vrtca
Stroški plačila vrtca so lahko zelo visoki in marsikateri starš si jih ne more privoščiti, zato je še kako dobrodošla po...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?