|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Znižano plačilo vrtca – kako in kdaj ga lahko uveljavljate?

Metka Troha, 1.8.2021
Stroški plačila vrtca so lahko zelo visoki in marsikateri starš si jih ne more privoščiti, zato je še kako dobrodošla pomoč občin v obliki subvencije za znižanje plačila vrtca. V prispevku najdete vse pomembne informacije o uveljavljanju te pravice.

image
Kako si lahko znižate plačilo vrtca? (F: pexels)
/11


Znižano plačilo vrtca lahko uveljavljate starši za otroke, ki so oziroma bodo vključeni v javni vrtec, zasebni vrtec s koncesijo ter zasebni vrtec, ki se financira iz občinskega proračuna.


Za znižano plačilo vrtca morate oddati ustrezno vlogo

V kolikor želite plačati nižjo ceno vrtca, morate na pristojni Center za socialno delo (CSD) oddati ustrezno vlogo.


1) Otrok gre prvič v vrtec.

V tem primeru morate izpolniti Enotno vlogo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev, ki ste jo že izpolnjevali, ko ste zaprosili za otroški dodatek. Vlogo lahko oddate na naslednje načine:


  • izpolnjeno vlogo osebno oddate ali pošljete po pošti na krajevno pristojni CSD;
  • izpolnite elektronsko vlogo, če imate digitalni podpis.


Obrazci:

ENOTNA VLOGA ZA UVELJAVLJANJE PRAVIC IZ JAVNI SREDSTEV (za tisk)

ELEKTRONSKA VLOGA ZA OSNOVNE PRAVICE IZ JAVNIH SREDSTEV (e-vloga) 


2) Otrok že obiskuje vrtec in vam poteče stara odločba za subvencijo.

Če ponovno uveljavljate že dodeljene pravice (za otroški dodatek in/ali subvencijo vrtca), vam NI POTREBNO ODDAJATI PONOVNE VLOGE. Od 1. decembra 2018 dalje se namreč ta pravica avtomatično podaljša. To pomeni, da bo center za socialno delo, pod katerega spadate, po uradni dolžnosti odločil o nadaljnji upravičenosti do pravice in vas bo o tem obvestil brez ponovnega vlaganja vloge za omenjeno subvencijo.

Če vam bo center to pravico na podlagi prve vloge zavrnil, je treba vložiti novo vlogo. Podaljševanje pravice do znižanega plačila vrtca po uradni dolžnosti s strani centrov za socialno delo velja namreč samo za priznane pravice do znižanega plačila vrtca.

Primer: Če ste prvo vlogo vložili avgusta 2018 in izpolnjujete vse zakonsko določene pogoje, ste do znižanega plačila vrtca upravičeni od 1. 9. 2018 do 31. 8. 2019. Če bo vaš otrok vrtec obiskoval še naprej, tj. od septembra 2019 dalje, nove vloge meseca avgusta 2019 oziroma z mesecem izteka dodeljene pravice ni treba vložiti, saj bo center za socialno delo po uradni dolžnosti odločil o nadaljnji upravičenosti do pravice.

 

PREBERITE TUDI: Uveljavljanje olajšave za otroka

 

Pomembno!

Če otrok šele pričenja z obiskovanjem vrtca, morate vlogo za znižano plačilo oziroma za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev oddati v mesecu pred vstopom v vrtec. Nič vam ne bo koristilo, če boste vlogo oddali veliko pred odhodom v vrtec, ker je ne bodo obdelali.

Primer: Če gre vaš otrok prvič v vrtec 1. septembra, morate vlogo oddati do konca avgusta, če gre decembra, oddate vlogo novembra.


Znotraj meseca ni pomembno, katerega dne vlogo oddate, ker se upošteva datum oddaje vloge – datum osebne vročitve na vložišču, datum poštnega žiga na pošiljki, torej datum oddaje pošiljke, ali elektronski datum in pravica vam pripade s prvim dnem naslednjega meseca.

Tudi če dobite odločbo šele v oktobru, morebiti celo novembru ali še kasneje, vam bo pravica priznana za nazaj (torej s 1. 9.). To pomeni, da boste do takrat, žal, morali plačevati višji znesek, razliko pa boste dobili vrnjeno oziroma se bo poravnala s tekočimi obveznostmi.

 

PREBERITE TUDI: Ali staršem pripada dopust za spremljanje prvošolčka v šolo?


Koliko manj boste plačevali za vrtec?

Višina plačila vrtca je odvisna od povprečnega mesečnega dohodka družine, deljenega s številom oseb, enako kot pri otroškem dodatku. O višini plačila oz. dohodkovnem razredu, v katerega spadate, odloča pristojni CSD na podlagi vloge za znižano plačilo vrtca.


Plačilo staršev v odstotku od cene programa za vloge in uvrstitve v dohodkovni razred: 

tabela vrtec

VIR: gov.si


Od septembra 2021 velja, da je za drugega in vsakega nadaljnega otroka vrtec brezplačen. 


Starši, ki ne boste uveljavljali znižanega plačila vrtca (in ste zavezanci za dohodnino v Republiki Sloveniji), bo vrtec izstavil račun v višini najvišjega dohodkovnega razreda po lestvici in boste tako plačali 77 % od polne cene vrtca. Starši, ki niste zavezanci za dohodnino v Republiki Sloveniji, plačujete polno ceno programa, v katerega je vključen otrok.

 

PREBERITE TUDI: Je postopno uvajanje v vrtec dobro za otroka?


vrtec1) Znižanje, če je/bo otrok vključen v javni vrtec 

Če ste vlogo oddali pravočasno, vam bo vrtec obračunal znižano plačilo vrtca po odločbi o dohodkovnem razredu, v katerega spadate. Odločbe vrtcu ni treba posredovati, saj jo dobijo sami. 

Primer: Če po odločbi spadate v 5. dohodkovni razred, boste za program, katerega polna cena znaša 500€, plačali 35 % vrednosti, kar znese 175€. Če imate v vrtcu še drugega otroka, boste zanj plačali 30 % od 170€, kar znese 52,50 €.


2) Znižanje, če je otrok vključen v zasebni vrtec

Če ste/boste otroka vključili v zasebni vrtec, boste zanj plačali polno ceno, znižano za subvencijo, ki vam pripada, če bi otroka imeli v javnem vrtcu.

Primer: Če po odločbi spadate v 5. dohodkovni razred, boste za program, katerega polna cena znaša 600 €, plačali 325 € manj, torej 275 € (Izračun: če je polna cena javnega vrtca 500 €, bi zanj plačali 35 % polne cene, kar znese 175 €. To je 325 € manj od polne cene).


Otroški dodatek se šteje kot dohodek

Pri obračunu obračunu znižanega plačila vrtca se dohodki družine upoštevajo povsem enako kot pri otroškem dodatku, s to razliko, da se pri znižanem plačilu vrtca otroški dodatek šteje kot dohodek. To pomeni, da bo dohodek na družinskega člana pri obračunu znižanega plačila vrtca višji. Višino lahko najenostavneje izračunate tako, da znesku dohodkov iz odločbe o otroškem dodatku prištejte mesečni znesek otroškega dodatka, delite z 12 (meseci) in številom družinskih članov in dobili boste nov dohodek na družinskega člana. S pomočjo zgornje lestvice si tako lahko izračunate, koliko manj boste plačevali za vrtec.

 

PREBERITE TUDI: Prvi dan v vrtcu brez staršev


Kdaj lahko pričakujete znižano ceno?

Če boste vlogo oddali pravočasno, to je pred vstopom v vrtec oziroma preden vam poteče stara določba, potem lahko znižanje pričakujete že z naslednjim mesecem oziroma z mesecem izteka dodeljene pravice.

Primer: Če novo vlogo vložite avgusta, boste do znižanega plačila vrtca upravičeni od 1. 9. dalje in do 31. 8. naslednje leto. Če bo vaš otrok vrtec obiskoval še naprej, morate torej ponovno vlogo vložiti meseca avgusta in boste znižano cena vrtca plačevali še za eno leto.


Kaj, če vlogo oddate prepozno? 

V primeru, da vloge ne boste oddali pravočasno, torej do vstopa v vrtec oziroma do preteka stare odločbe, boste morali oskrbnino za prvi mesec v vrtcu (oziroma vse nadaljnje mesece, dokler vloge ne boste oddali) plačati v polnem znesku, to pomeni 77 % polne cene vrtca. V primeru zamude se CSD namreč ne ozira na vzroke in okoliščine, temveč sledi določilom, ki izhajajo iz zakona – upravičencu je pravica priznana s prvim dnem naslednjega meseca po oddaji vloge. 

Primer: Če vaš otrok vstopi v vrtec septembra oziroma vam konec avgusta poteče stara odločba o subvenciji, in boste vlogo oddajali šele v septembru, boste do subvencije upravičeni šele z mesecem oktobrom in boste za september plačali višjo ceno vrtca.

 

Denarna pomoč, če otrok ni sprejet v vrtec

Mest v nekaterih vrtcih je odločno premalo in lahko se vam zgodi, da vaš otrok ne bo sprejet v vrtec. V teh primerih nekatere občine subvencionirajo varstvo otrok. Višina subvencije znaša 100 €, morate pa za pridobitev izpolnjevati določene pogoje. Običajno so ti pogoji naslednji:

  • stalno prebivališče v občini, v kateri prosite za subvencijo,
  • otrok ni bil sprejet v vrtec oz. je na čakalni listi
  • otrok je star eno leto oziroma v nekaterih primerih občine dajejo subvencijo, ko otrok dopolni 11 mesecev.

Vsaka občina takšne primere ureja drugače, zato preverite, kakšni so pogoji za pridobitev te subvencije v občini, kjer živite. Vsekakor je dobro, da v vsakem primeru oddate vlogo za sprejem v vrtec, tudi če menite, da otrok nima možnosti, da bo vanj dejansko sprejet, saj vam to lahko prinese občinsko subvencijo. 


VIR: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, GOV.SI


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroški dodatek v letu 2024: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...
4
Draginjski dodatek za otroke: prva izplači...
Danes lahko nekatere družine pričakujete izplačila posebnega, tako imenovanega draginjskega dodatka za otroke, ki ga je ...
3
Pokojninska problematika
Zelo pomembno je, da z investiranjem za starost začnemo čim prej. V razvitem svetu velik del prebivalstva, ki varčuje za...
3
Kako opremiti kotiček za učenje?
Ni nujno, da ima otrok svojo sobo za učenje, nujno pa potrebuje kotiček, ki je namenjen izključno pisanju domačih nalog ...
3



Otroški dodatek v letu 2024: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...
Kredit in nova odločba za vrtec
Nekateri starši še vedno čakajo na nove odločbe za znižano plačilo vrtca. Na uredništvo smo prejeli vprašanje, kako je s...