|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Znižano plačilo vrtca – kako in kdaj ga lahko uveljavljate?

Metka Troha, 21.8.2018
Stroški plačila vrtca so lahko zelo visoki in marsikateri starš si jih ne more privoščiti, zato je še kako dobrodošla pomoč občin v obliki subvencije za znižanje plačila vrtca. V prispevku najdete vse pomembne informacije o uveljavljanju te pravice.

image
Kako si lahko znižate plačilo vrtca? (F: pexels)
/11


 

Znižano plačilo vrtca lahko uveljavljate starši za otroke, ki so oziroma bodo vključeni v javni vrtec, zasebni vrtec s koncesijo ter zasebni vrtec, ki se financira iz občinskega proračuna.


Za znižano plačilo vrtca morate oddati ustrezno vlogo

V kolikor želite plačati nižjo ceno vrtca, morate na pristojni Center za socialno delo (CSD) oddati ustrezno vlogo.


1) Otrok gre prvič v vrtec.

V tem primeru morate izpolniti Enotno vlogo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev, ki ste jo že izpolnjevali, ko ste zaprosili za otroški dodatek. Vlogo lahko oddate na naslednje načine:


  • izpolnjeno vlogo osebno oddate ali pošljete po pošti na krajevno pristojni CSD;
  • izpolnite elektronsko vlogo, če imate digitalni podpis.

 

Obrazci:

ENOTNA VLOGA ZA UVELJAVLJANJE PRAVIC IZ JAVNI SREDSTEV (za tisk)

ELEKTRONSKA VLOGA ZA OSNOVNE PRAVICE IZ JAVNIH SREDSTEV (e-vloga) 

 

2) Otrok že obiskuje vrtec in vam poteče stara odločba za subvencijo.

Če ponovno uveljavljate že dodeljene pravice (za otroški dodatek in/ali subvencijo vrtca), morate pred potekom stare odločbe izpolniti enega od naslednjih obrazcev:

  • vlogo za ponovno uveljavljanje pravic, ki jo osebno oddate oziroma pošljete po pošti na vaš CSD;
  • poenostavljeno elektronsko vlogo za ponovno uveljavljanje pravic, če imate digitalni podpis.

 

Obrazci: 

VLOGA ZA PONOVNO UVELJAVLJANJE OTROŠKEGA DODATKA IN SUBVENCIJE VRTCA (za tisk)

ELEKTRONSKA VLOGA ZA PONOVNO UVELJAVLJANJE PRAVICE DO OTROŠKEGA DODATKA/SUBVENCIJE VRTCA (e-vloga)

 

Pomembno!

Če otrok šele pričenja z obiskovanjem vrtca, morate vlogo za znižano plačilo oziroma za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev oddati v mesecu pred vstopom v vrtec. Nič vam ne bo koristilo, če boste vlogo oddali veliko pred odhodom v vrtec, ker je ne bodo obdelali.

Primer: Če gre vaš otrok prvič v vrtec 1. septembra, morate vlogo oddati do konca avgusta, če gre decembra, oddate vlogo novembra.

 

Odločba o subvenciji vam velja eno leto, in sicer od prvega dne naslednjega meseca, ko ste vlogo oddali. Preden vam poteče stara odločba (lahko tudi med letom), morate poskrbeti, da oddate ponovno vlogo za uveljavljanje subvencije za znižano plačilo vrtca. Kdaj vam preteče veljavna odločba, lahko preverite TUKAJ. Potrebujete le EMŠO in davčno številko.

Primer: Če vam odločba poteče 31. avgusta, morate ponovno vlogo oddati do tega datuma, da boste že s septembrom ponovno upravičeni do nižje cene vrtca.

 

Znotraj meseca ni pomembno, katerega dne vlogo oddate, ker se upošteva datum oddaje vloge – datum osebne vročitve na vložišču, datum poštnega žiga na pošiljki, torej datum oddaje pošiljke, ali elektronski datum in pravica vam pripade s prvim dnem naslednjega meseca.

Tudi če dobite odločbo šele v oktobru, morebiti celo novembru ali še kasneje, vam bo pravica priznana za nazaj (torej s 1. 9.). To pomeni, da boste do takrat, žal, morali plačevati višji znesek, razliko pa boste dobili vrnjeno oziroma se bo poravnala s tekočimi obveznostmi.


Koliko manj boste plačevali za vrtec?

Višina plačila vrtca je odvisna od povprečnega mesečnega dohodka družine, deljenega s številom oseb, enako kot pri otroškem dodatku. O višini plačila oz. dohodkovnem razredu, v katerega spadate, odloča pristojni CSD na podlagi vloge za znižano plačilo vrtca.

 

Plačilo staršev v odstotku od cene programa za vloge in uvrstitve v dohodkovni razred: 

tabela

VIR: MDDSZ

 

Če imate v vrtcu dva ali več otrok, boste za drugega otroka plačali 30 % plačila, ki ga plačujete za prvega otroka po odločbi za znižano plačila vrtca. Za vsakega nadaljnjega otroka pa je vrtec brezplačen. O oprostiti plačila za tretjega in vsakega naslednjega otroka odloči center za socialno delo odloči z odločbo o znižanem plačilu vrtca.

 

Starši, ki ne boste uveljavljali znižanega plačila vrtca (in ste zavezanci za dohodnino v Republiki Sloveniji), bo vrtec izstavil račun v višini najvišjega dohodkovnega razreda po lestvici in boste tako plačali 77 % od polne cene vrtca. Starši, ki niste zavezanci za dohodnino v Republiki Sloveniji, plačujete polno ceno programa, v katerega je vključen otrok.

 

vrtec1) Znižanje, če je/bo otrok vključen v javni vrtec 

Če ste vlogo oddali pravočasno, vam bo vrtec obračunal znižano plačilo vrtca po odločbi o dohodkovnem razredu, v katerega spadate. Odločbe vrtcu ni treba posredovati, saj jo dobijo sami. 

Primer: Če po odločbi spadate v 5. dohodkovni razred, boste za program, katerega polna cena znaša 500€, plačali 35 % vrednosti, kar znese 175€. Če imate v vrtcu še drugega otroka, boste zanj plačali 30 % od 170€, kar znese 52,50 €.

 

2) Znižanje, če je otrok vključen v zasebni vrtec

Če ste/boste otroka vključili v zasebni vrtec, boste zanj plačali polno ceno, znižano za subvencijo, ki vam pripada, če bi otroka imeli v javnem vrtcu.

Primer: Če po odločbi spadate v 5. dohodkovni razred, boste za program, katerega polna cena znaša 600 €, plačali 325 € manj, torej 275 € (Izračun: če je polna cena javnega vrtca 500 €, bi zanj plačali 35 % polne cene, kar znese 175 €. To je 325 € manj od polne cene).

 

Otroški dodatek se šteje kot dohodek

Pri obračunu obračunu znižanega plačila vrtca se dohodki družine upoštevajo povsem enako kot pri otroškem dodatku, s to razliko, da se pri znižanem plačilu vrtca otroški dodatek šteje kot dohodek. To pomeni, da bo dohodek na družinskega člana pri obračunu znižanega plačila vrtca višji. Višino lahko najenostavneje izračunate tako, da znesku dohodkov iz odločbe o otroškem dodatku prištejte mesečni znesek otroškega dodatka, delite z 12 (meseci) in številom družinskih članov in dobili boste nov dohodek na družinskega člana. S pomočjo zgornje lestvice si tako lahko izračunate, koliko manj boste plačevali za vrtec.


Kdaj lahko pričakujete znižano ceno?

Če boste vlogo oddali pravočasno, to je pred vstopom v vrtec oziroma preden vam poteče stara določba, potem lahko znižanje pričakujete že z naslednjim mesecem oziroma z mesecem izteka dodeljene pravice.

Primer: Če novo vlogo vložite avgusta, boste do znižanega plačila vrtca upravičeni od 1. 9. dalje in do 31. 8. naslednje leto. Če bo vaš otrok vrtec obiskoval še naprej, morate torej ponovno vlogo vložiti meseca avgusta in boste znižano cena vrtca plačevali še za eno leto.

 

Kaj, če vlogo oddate prepozno? 

V primeru, da vloge ne boste oddali pravočasno, torej do vstopa v vrtec oziroma do preteka stare odločbe, boste morali oskrbnino za prvi mesec v vrtcu (oziroma vse nadaljnje mesece, dokler vloge ne boste oddali) plačati v polnem znesku, to pomeni 77 % polne cene vrtca. V primeru zamude se CSD namreč ne ozira na vzroke in okoliščine, temveč sledi določilom, ki izhajajo iz zakona – upravičencu je pravica priznana s prvim dnem naslednjega meseca po oddaji vloge. 

Primer: Če vaš otrok vstopi v vrtec septembra oziroma vam konec avgusta poteče stara odločba o subvenciji, in boste vlogo oddajali šele v septembru, boste do subvencije upravičeni šele z mesecem oktobrom in boste za september plačali višjo ceno vrtca.

 

Novost pri oddajanju ponovnih vlog

Vloge za ponovno uveljavljanje pravice do subvencije za znižano plačila vrtca bo sicer potrebno ponovno oddajati samo še do novembra 2018, potem se bo sistem nekoliko poenostavil. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti namreč prav v teh dneh posodablja informacijski sistem, v katerega zaposleni na CSD vnašajo podatke iz vlog. Zaradi tega naj bi prišlo tudi do večjih zamud pri izdajanju odločb za subvencije znižanega plačila vrtca, o čemer smo pisali TUKAJ. Bo pa ta prenova prinesla pomembno novost, ki nam bo olajšala ponovno pridobitev subvencije, saj naj bi v bodoče za to poskrbela država sama, ki nas bo naslednje leto obvestila o pravicah iz javnih sredstev brez ponovnega vlaganja vloge za omenjeno subvencijo.

 

Denarna pomoč, če otrok ni sprejet v vrtec

Mest v nekaterih vrtcih je odločno premalo in lahko se vam zgodi, da vaš otrok ne bo sprejet v vrtec. V teh primerih nekatere občine subvencionirajo varstvo otrok. Višina subvencije znaša 100 €, morate pa za pridobitev izpolnjevati določene pogoje. Običajno so ti pogoji naslednji:

  • stalno prebivališče v občini, v kateri prosite za subvencijo,
  • otrok ni bil sprejet v vrtec oz. je na čakalni listi
  • otrok je star eno leto oziroma v nekaterih primerih občine dajejo subvencijo, ko otrok dopolni 11 mesecev.

Vsaka občina takšne primere ureja drugače, zato preverite, kakšni so pogoji za pridobitev te subvencije v občini, kjer živite. Vsekakor je dobro, da v vsakem primeru oddate vlogo za sprejem v vrtec, tudi če menite, da otrok nima možnosti, da bo vanj dejansko sprejet, saj vam to lahko prinese občinsko subvencijo. 


VIR: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti


Zamude pri subvenciji za plačilo vrtca
Zaposleni na centrih za socialno delo opozarjajo, da bodo zelo verjetno letos subvencija za plačilo vrtca in izplačilo d...
3
Cilji varčevanja v letu 2010
Prihranki pomenijo določeno stopnjo varnosti, ki jo v tem, času še kako potrebujemo, za kar pa moramo poskrbeti sami. Pr...
3
Avtomobilska zavarovanja pod drobnogledom
Zavarovanje avtomobila potrošniki zagotovo kupijo vsako leto. Še več, v vsakem gospodinjstvu pogosto nimajo le enega, am...
3
Na dopust brez telefona?
Preden se odpravite v tujino, se pozanimajte tudi o načinu uporabe mobilnega telefona v državi, kamor potujete.
2


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Pravica do krajšega delovnega časa
Veliko staršev ne ve, da lahko izkoristijo pravico do krajšega delovnega časa, pri čemer je plača res manjša, toda polov...
Nosečnica in brezposelnost
Kam se lahko po pomoč obrne ženska, ki je brezposelna in zanosi? Ji pripada denarna pomoč? Kaj lahko stori nosečnica, ki...
Poudarek v imenu?
Aninchy

Katera "oblika" imena Martin vam je ljubša?

Martin z poudarkom na A (53%)

Martin z poudarkom na I (47%)


Število vseh glasov: 171

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!