|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Bolezni, ki jih preprečujemo s cepljenjem

Helena Mlakar, 23.5.2012
Bolezni, ki jih preprečujemo z rednim programom cepljenja otrok, se v večini izvajajo v prvem letu starosti. Nekatera cepiva so sestavljena iz več odmerkov, da lahko otroku zagotavljajo ustrezno zaščito. Katere bolezni s cepljenjem preprečujemo?

image
/11


Osnovno cepljenje proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, otroški paralizi in okužbam s hemofilusom influence tipa b, sestoji iz treh odmerkov cepiva, za okrepitev in podaljšanje imunosti pa je leto dni po tretjem odmerku potrebno ponovno cepljenje.

Otroci so cepljeni v prvem letu starosti in sicer dobijo prvi odmerek cepiva pri treh mesecih, drugi odmerek pri štirih do petih mesecih in tretji odmerek pri šestih mesecih. Četrti odmerek dobijo v starosti od 12 do 24 mesecev.

Proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju so potrebna cepljenja tudi v osnovni šoli.

Osnovno cepljenje proti ošpicam, mumpsu in rdečkam sestoji iz dveh odmerkov cepiva. Prvega otrok prejme po dopolnjenih 12 do 18 mesecev starosti, drugega pa pred vstopom v šolo.

Cepljenje proti hepatitisu b sestoji iz treh odmerkov cepiva. Prvega dobi otrok pred, druga dva pa po vstopu v šolo.

 

Davica

Davica je resna bolezen, ki se prične z bolečinami v žrelu, nadaljuje pa z oteženim dihanjem. Bakterija lahko poškoduje srce in živčni sistem, hude oblike bolezni lahko ogrozijo življenje. Zadnji primer davice je bil pri nas zabeležen leta 1967.

 

Tetanus

Tetanus je bolezen, ki prizadene živčni sistem, privede lahko do hudih mišičnih krčev. Ti lahko povzročijo težave pri dihanju in ogrozijo življenje. Bolezen povzroča bacil tetanusa, ki ga najdemo v zemlji, v telo pa lahko pride preko rane, vboda, opekline in podobno.

 

Oslovski kašelj

Oslovski kašelj je bolezen, ki povzroča hude napade kašlja in težave pri dihanju. Bolezen pa lahko traja celih 10 tednov. Najbolj nevaren je za otroke, ki so mlajši od enega leta, povzroči lahko težke okvare možganov, ogroženo je lahko življenje. Pri starejših otrocih pa se bolezen pojavlja v lažji obliki. Pred uvedbo obveznega cepljenja proti oslovskemu kašlju je pri nas letno zbolelo okrog sedem tisoč otrok.

 

Otroška paraliza

Otroško paralizo povzroča virus, ta napade živčni sistem in povzroči trajno ohromelost mišic. Preden se je pri nas uvedlo cepljenje proti otroški paralizi, je zanjo zbolelo okrog 250 otrok letno.

 

Hemofilus influence tipa b

Okužba s to bakterijo lahko povzroči več hudih oblik bolezni, najpogostejši je meningitis. Cepivo otroka ščiti pred meningitisom , ki ga povzroča ta bakterija, ne pa pred ostalimi meningitisi. Odkar je pri nas obvezno cepljenje otrok pred hemofilusom influence tipa b, bolezni ne beležimo več.

 

Ošpice

Ošpice so zelo nalezljiva bolezen. Spremlja jih povišana telesna temperatura in slabo počutje. Otroci jih prebolijo v nekaj dnevih. Zapletov, kot so pljučnica, vročinski krči, encefalitis, ni mogoče vnaprej napovedati, prizadenejo pa vsakega 15 otroka. V resnih primerih je lahko ogroženo življenje.

 

Rdečke

Rdečke imajo pri otrocih praviloma blag potek in minejo neopaženo. Okužba s tem virusom pa ima lahko za nosečnice hude bolezenske posledice za še nerojenega otroka. Okužba je nevarna predvsem v prvih treh mesecih nosečnosti, povzroči lahko okvare vida, sluha, srca in možganov ploda.

 

Hepatitis B

Hepatitis B je virusno obolenje jeter, za katerim lahko zbolimo ne glede na starost. Če se okužijo dojenčki in majhni otroci, obstaja večja verjetnost, da bodo nosilci virusa. Virus se pri obolelem človeku nahaja v telesnih tekočinah, zato obstaja pri otrocih, katerih matere so okužene, veliko tveganje, da se v nosečnosti ali med porodom okužijo s to boleznijo.

 

Mumps

Mumps se širi na enak način kot ošpice in je zelo nalezljiv. Okužba z virusom mumpsa lahko povzroči povišano telesno temperaturo, glavobol ter otečene obušesne in ostale žleze. Povzroči lahko trajno izgubo sluha, meningitis in encefalitis. Preden je bilo pri nas uvedeno cepljenje proti mumpsu, je letno zbolelo okrog 10 tisoč oseb.

 

Vir: Inštitut za varovanje zdravja RS

 

 

Preberi še:

Cepljenje je obvezno

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
10
Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...
6
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
4
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
4



Vodene koze ali norice: kako otroku pomagati
Preverite, kako dojenčku ali otroku pomagati (o)lajšati srbenje in pospešiti celjenje mehurčkov oziroma kože na povsem n...
Zlatenica
Izraz zlatenica uporabljamo za označbo rumenega obarvanja beločnic, kože, vidnih sluznic in drugih tkiv.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?