|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dojenčkovega gibanja ne smemo omejevati

Špela Gorenc Jazbec, dipl. fiziot, terapevt RNO, 7.2.2022
Obračanje, plazenje po vseh štirih, stoja, hoja, mentalni in socialni razvoj, učenje hranjenja, začetki govora … Vse to in še več so podvigi, ki nas čakajo že v prvem letu življenja.

image
Otroku je potrebno pustiti svobodo pri gibanju. (F: pixabay)
/11


Gibanje za vsako živo bitje pomeni svobodo. Tudi za človeka je gibanje ključnega pomena, saj nezmožnost gibanja pomeni odvisnost od tuje pomoči. Vendar se naše življenje začne ravno s tem, da smo v veliki meri odvisni od tuje pomoči oziroma od pomoči svojih staršev. Rodimo se v popolnoma novo, neznano okolje, kjer nas čaka ogromno izzivov in soočenj s stvarmi in dogodki, katerim marsikdo kasneje v življenju ne bi bil kos. Vendar je vse to normalno in naravno, zato je strah staršev, da otrok brez njihove pomoči ne bo mogel doseči neodvisnosti pri prej omenjenih izzivih popolnoma odveč.

 

POGLEJTE ŠE VIDEO: Vaja za krepitev trebuščka pri dojenčku

 

Omogočite otroku gibanje tudi s pravo izbiro oblačil

Pred rojstvom otrok živi v okolju, ki je prostorsko omejen, vendar je svoboden in mu gibanja ne omejujemo z raznimi umetno postavljenimi ovirami, kot so ležalniki, stajice … Giba se svobodno in po lastni izbiri. V trenutku ko se otrok rodi, pa mu je v večini primerov ta možnost odvzeta. Na nekatere stvari seveda ne moremo vplivati in so nujno potrebne, kot so obleka, pleničke in podobno. Pa vendar lahko izberemo materiale, ki so bolj primerni za gibanje otroka, kot so raztegljive, zračne tkanine in predvsem dovolj velika oblačila, da ne ovirajo gibanja. Med manj primerne pa štejemo neraztegljiv jeans, žamet in še druge trde in neraztegljive materiale, ki ovirajo gibanje.

 

Dvigovanje vzglavja - raje ne!

Ponekod v porodnišnicah se dogaja tudi, da novorojenčkov v posteljicah ne dajejo v popolnoma vodoraven, ležeč položaj, vendar jih položijo v rahlo dvignjen (45°) položaj. Pravijo, da s tem želijo preprečiti polivanje. Vendar za polivanje nikakor ni kriv položaj otroka, temveč je vzrok potrebno poiskati drugje. Po navadi je za polivanje kriva nižja mišična napetost (hipotonija), ki vpliva tudi na mišice zapiralke želodca. Lahko pa so seveda krive tudi kakšne druge bolezni ali motnje. Tako, da je polivanje potrebno reševati na druge načine, ne pa z dvigovanjem vzglavja in podobno.

 

PREBERITE ŠE: Kaj storiti, ko dojenček noče pasti kravic?

 

Otrok naj leži na ravni podlagi!

Omejevanje gibanja in nenaravni položaji otroka se nadaljujejo tudi ko starši svoje novorojenčke prinesejo domov iz porodnišnice. Starši z najboljšim namenom svoje otroke polagajo v ležalnike, ki so prav tako postavljeni v dvignjen položaj (45°), z namenom da bo otrok lažje spremljal dogajanje okoli sebe in da bo vedno videl kje so starši. Vendar s tem otroku odvzamemo možnost svobodnega gibanja in lastne odločitve o gibanju.

Prav tako dojenček v pokončnem položaju ne dobi potrebnega občutka teže na vratni del in predel ramen, preko katerega si gradi izravnavo glave in celega telesa. V pokončnem položaju, brez aktivne pomoči rok staršev, dojenček, dokler se sam ne usede ni zmožen vzdrževanja sredine in kakovostne izravnave. To velja tudi za vse druge pripomočke, ki vzpodbujajo sedenje in pokončen položaj, saj mu s tem odvzamemo kakovost drže.

Najbolje je, da starši svoje dojenčke, položijo na ravno, čvrsto in nedrsečo podlago, kjer jim je dovoljeno svobodno gibanje in možnost spontanega napredovanja (obračanje, plazenje po vseh štirih, stoja, hoja …), takrat ko je otrok na to pripravljen. Tudi branjenje otroku, oziroma odvračanje otroka, da dela stvari, ki jih je že zmožen narediti sam, zavira otrokov razvoj na vseh področjih. Otroku je potrebno pustiti, da dela stvari, ki jih je zmožen in mu pri tem pustiti prosto pot, saj se bo le tako naučil samostojnosti in neodvisnosti.

 

Špela Gorenc Jazbec je diplomirana fizioterapevtka razvojno-nevrološke obravnave in avtorica priročnika o Pravilnem ravnanju z dojenčkom ter spletne strani www.baby-handling.com.

Gibanje za vsako živo bitje pomeni svobodo. Tudi za človeka je gibanje ključnega pomena, saj nezmožnost gibanja pomeni odvisnost od tuje pomoči. Vendar se naše življenje začne ravno s tem, da smo v veliki meri odvisni od tuje pomoči oziroma od pomoči svojih staršev. Rodimo se v popolnoma novo, neznano okolje, kjer nas čaka ogromno izzivov in soočenj s stvarmi in dogodki, katerim marsikdo kasneje v življenju ne bi bil kos.  Vendar je vse to normalno in naravno, zato je strah staršev, da otrok brez njihove pomoči ne bo mogel doseči neodvisnosti pri prej omenjenih izzivih popolnoma odveč.

Pred rojstvom otrok živi v okolju, ki je prostorsko omejen, vendar je svoboden in mu gibanja ne omejujemo z raznimi umetno postavljenimi ovirami, kot so ležalniki, stajice … Giba se svobodno in po lastni izbiri. V trenutku ko se otrok rodi, pa mu je v večini primerov ta možnost odvzeta. Na nekatere stvari seveda ne moremo vplivati in so nujno potrebne, kot so obleka, pleničke in podobno. Pa vendar lahko izberemo materiale, ki so bolj primerni za gibanje otroka, kot so raztegljive, zračne tkanine in predvsem dovolj velika oblačila, da ne ovirajo gibanja. Med manj primerne pa štejemo neraztegljiv jeans, žamet in še druge trde in neraztegljive materiale, ki ovirajo gibanje.

Ponekod v porodnišnicah se dogaja tudi, da novorojenčkov v posteljicah ne dajejo v popolnoma vodoraven, ležeč položaj, vendar jih položijo v rahlo dvignjen (45°) položaj. Pravijo, da s tem želijo preprečiti polivanje. Vendar za polivanje nikakor ni kriv položaj otroka, temveč je vzrok potrebno poiskati drugje. Ponavadi je za polivanje kriva nižja mišična napetost (hipotonija), ki vpliva tudi na mišice zapiralke želodca. Lahko pa so seveda krive tudi kakšne druge bolezni ali motnje. Tako, da je polivanje potrebno reševati na druge načine, ne pa z dvigovanjem vzglavja in podobno.

Omejevanje gibanja in nenaravni položaji otroka se nadaljujejo tudi ko starši svoje novorojenčke prinesejo domov iz porodnišnice. Starši z najboljšim namenom svoje otroke polagajo v ležalnike, ki so prav tako postavljeni v dvignjen položaj (45°), z namenom da bo otrok lažje spremljal dogajanje okoli sebe in da bo vedno videl kje so starši. Vendar s tem otroku odvzamemo možnost svobodnega gibanja in lastne odločitve o gibanju. Prav tako dojenček v pokončnem položaju ne dobi potrebnega občutka teže na vratni del in predel ramen, preko katerega si gradi izravnavo glave in celega telesa. V pokončnem položaju, brez aktivne pomoči rok staršev, dojenček, dokler se sam ne usede ni zmožen vzdrževanja sredine in kakovostne izravnave. To velja tudi za vse druge pripomočke, ki vzpodbujajo sedenje in pokončen položaj, saj mu s tem odvzamemo kakovost drže.

Zato je najbolje, da starši svoje dojenčke, položijo na ravno, čvrsto in nedrsečo podlago, kjer jim je dovoljeno svobodno gibanje in možnost spontanega napredovanja (obračanje, plazenje po vseh štirih, stoja, hoja …), takrat ko je otrok na to pripravljen. Tudi branjenje otroku, oziroma odvračanje otroka , da dela stvari, ki jih je že zmožen narediti sam, zavira otrokov razvoj na vseh področjih. Otroku je potrebno pustiti, da dela stvari, ki jih je zmožen in mu pri tem pustiti prosto pot, saj se bo le tako naučil samostojnosti in neodvisnosti.


Špela Gorenc Jazbec je diplomirana fizioterapevtka razvojno-nevrološke obravnave in avtorica priročnika o Pravilnem ravnanju z dojenčkom ter spletne strani www.baby-handling.com.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
11
Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...
6
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
4
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
4



Pomladna potepanja z dojenčki in malčki
Lepi pomladni dnevi kličejo po dolgih sprehodih z dojenčki in kavico s prijateljico, kajne? Da bodo daljši sprehodi udob...
Prvi mesec z dojenčkom: Zakaj je začel tol...
Dojenček, ki je bil prej »priden« in je jokal v mejah normale in predvsem, kadar je kaj potreboval, nenadoma dobi neutol...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?