|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako premagati strah pred visoko vročino in vročinskimi krči?

Helena Primic, 9.5.2023
Sam vročinski krč za otroka in njegove možgane ni nevaren, če ne traja dlje kot 15 minut. Največkrat traja za starše veliko predolgo minuto.

image
Nekatere sovražnike zdravja vročina uniči že pri telesni temperaturi nad 37 stopinj Celzija, druge šele nad 38, za tiste najbolj trdovratne pa mora imunski sistem telo skuhati celo nad 40 stopinj Celzija, da zmaga. (Freepik.com)
/11


Ko gre za nižjo vročino pri otroku, se starši z njo znamo še kar dobro soočati. Toda, ko se vročina približuje 40 stopinjam Celzija, smo vse bolj prestrašeni in se nam vse bolj vsiljuje strah pred vročinskim krčem.

Toda, ali je visoka vročina pri otroku zares tako zelo nevarna? In zakaj pravzaprav pride do vročinskega krča?

Na Facebooku smo zasledili zelo strokoven zapis nemške mame Marie Rutzenpichle, ki ga je v slovenščino prevedla Anita Kogelnik in ga povzemamo za vse tiste starše, ki čutite, da vas strah pred visoko vročino in vročinskimi krči vsakič znova paralizira.

 

Naloga vročine 

Čeprav nas je sodobne starše vročine kar nekako že kolektivno strah, ne smemo pozabiti, da je vročina v resnici naš prijatelj. Deluje namreč kot stražnik na vhodnih vratih, ki ne pusti bolezni, da bi vstopila v telo oziroma škodljivim mikroorganizmom preprečuje, da bi premagali zdrave celice.

Nekatere sovražnike zdravja vročina uniči že pri telesni temperaturi nad 37 stopinj Celzija, druge šele nad 38, za tiste najbolj trdovratne pa mora imunski sistem telo skuhati celo nad 40 stopinj Celzija, da zmaga.

Če torej vročino prehitro znižamo, je to enako kot če bi odstranili dragocenega stražarja. Prav zato po navadi po nižanju vročine s sintetičnimi sredstvi (paracetamolom) po par urah vročina pride nazaj, saj imunski sistem še ni uspel opraviti svoje naloge. Če tega umetnega nižanja vročine seveda nismo prakticirali prepogosto - v tem primeru otrok sicer nima vročine, toda lahko še bolj zboli ali pridobi kakšen nov simptom.

 

PREBERITE TUDI:  BLOG - Strah pred vročino

 

Ko otrok dobi vročinski krč ...

Če vaš otrok še ni doživel vročinskega krča, potem ne veste, kako grozno je to videti, zagotavljajo prav vsi starši otrok, ki so že kdaj doživeli vročinski krč pri otroku. Otrok se namreč ves trese in se ne zaveda okolice, težko diha, oči mu obrača navzgor ...

Čeprav je torej videti, da bo otrok zdaj zdaj umrl, sam vročinski krč za otroka in njegove možgane ni nevaren, če ne traja dlje kot 15 minut. Največkrat traja za starše veliko predolgo minuto.

Če otrok dobi vročinski krč, je pomembno, da med krčem ne pogoltne jezika, zato ga takoj obrnite na bok. Med krčem mu nikakor ne dajajte nobene pijače ali zdravil, saj se tudi zdravila proti vročinskem krčem dajejo le po krču. Kot je šaljivo pripomnil eden od zdravnikov uradne medicine, so ta zdravila bolj za starše kot otroke (večina staršev se počuti bolje, če lahko otrokom nekaj dajo), saj je krč že itak minil. 

In še ena dobra novica: v 90 odstotkih se vročinski krč v drugo ne razvije in le v redkih primerih se razvije v epileptične napade. 

 

Zakaj sploh pride do vročinskega krča?

Vročinski krč, ki največkrat nastopi pri okrog 39 stopinjah Celzija (pri nekaterih otrocih se lahko pojavi tudi prej), je v resnici povsem naravna reakcija telesa, ko se vročina prehitro zvišuje. Z vročinskim krčem namreč telo zaščiti možgane pred morebitnim pregretjem.

Do vročinskega krča torej pride takrat, ko otrokova vročina v prekratkem času preveč naraste, zaradi česar otrokov zdrav imunski sistem sproži alarm in telo z vročinskim krčem občutno zniža vročino na povsem naraven način.

Po besedah starejših zdravnikov je pred več kot 50 leti še vsak drugi otrok imel to naravno sposobnost razviti vročinski krč, ki se ga danes smrtno bojimo.  

 

PREBERITE TUDI:  Ajurvedska pomoč pri slabokrvnosti

 

Vročinske krče povzroča tudi pomanjkanje bakra v jetrih

Kot je zapisala Rutzenpichlova, je vzrok vročinskih krčev lahko tudi pomanjkanje bakra v jetrih. Ko namreč pri vročini jetra začnejo z rastrupljanjem toksinov, ki nastajo ob vročinskih in bolezenskih stanjih, za pravilno delovanje potrebujejo baker.

Zakaj bi pa otroku primanjkovalo bakra? Kot piše Rutzenpichlova, je možen vzrok pomanjkanja bakra v jetrih tudi preveliko konzumiranje železa matere ob koncu nosečnosti - tako s hrano kot prehranskimi dodatki.

Železo in baker sta namreč v telesu "nasprotna igralca". Več železa ob koncu nosečnosti, manj bakra v otrokovih jetrih. Prav zato lahko otroke, ki so nagnjeni k vročinskim krčem, odkrijemo zelo zgodaj, saj se zakrčijo ob majhnih rečeh - na primer med jokom omedlijo, ker pozabijo zajeti zrak.

 

Vročinski krč lahko povzroči velik preskok v razvoju

Da vročinski krč vendarle ni "božja kazen", pričajo tudi številne zgodbe staršev, ki so po vročinskem krču opazili velik preskok naprej v razvoju otroka. Na primer otrok lahko začne po vročinskem krču čez noč čebljati in govoriti, četudi je prej komajda kaj povedal.  

 

Kako se torej lotiti vročine in se vendarle izogniti vročinskim krčem?

Če se vendarle želimo izogniti vročinskim krčem (ki so v majhnem odstotku še vedno lahko nevarni!), moramo otroku ponuditi dovolj umirjeno okolje, da lahko vročina narašča enakomerno. Da je torej ne znižujemo prehitro in smo ob otrokovi vročini sami čim bolj umirjeni, saj se naš strah prenaša na otroka.

Če boste ob otrokovi vročini sledili tem zlatim pravilom, bo vročina kmalu postala vaša prijateljica:


1) Naj bo čim bolj gol. Otroka čim bolj slecite (lahko je tudi samo v plenički) in ga ne pokrivajte, saj je koža človekov največji organ in se skoznjo otrok hladi. Nekatere mame poročajo, da otroka hladijo tudi tako, da mu s polaganjem dlani na njegovo kožo (predvsem velike površine, kot so stegna, hrbet in prsi) "jemljejo" vročino.


2) Naj čim več pije, lahko tudi po požirkih. Poskrbite, da bo otrok med vročino ves čas po malem pil - vodo, kokosovo vodo, limonado ali limeto, vodo z jabolčnim kisom (majhna žlička v tri decilitre napitka!). S pitjem bodite kar nadležni, da se boste izognili morebitni dehidraciji. Ko je otrok bolan, je namreč ključno, da mu ledvica normalno delujejo, zato je pomembno, da veliko pije in normalno lula. 


3) Alkalizirajoča hrana, surove maščobe in naravni antibiotiki. Večina otrok med vročino ne želi jesti. Poslušajte otroka in ga ne silite s hrano! Če pa vendarle potoži, da je lačen, mu ponudite hrano, ki alkalizira telo in pomaga odpravljati toksine. Takšna hrana so sveže iztisnjeni zelenjavni sokovi, sveža rdeča pesa, lubenica, melona ter drugo rdeče in oranžno surovo sadje. Pomagate mu lahko tudi s kakovostno glino in algami, ki vežejo toksine.

Za dober mehanizem razstrupljanja so ključne tudi surove naravne maščobe, ki jih najdemo v surovem maslu, surovi sladki ali kisli smetani, sveži kokosovi smetani (ki jo dobiš, če kokos spustiš skozi sokovnik), deloma pa tudi v hladno stiskanih rastlinskih oljih (olivno, kokosovo ...) ali surovem jajcu v napitki.

Ko ima otrok vročino, ga je dobro podpreti ne le s protivnetno hrano, temveč tudi naravnimi antibiotiki - nesegretim medom, česnom, cimetom, svežim cvetnim prahom in podobno.

 

PREBERITE TUDI: Kaj jesti ob prehladu?

 

4) Vročino znižujte z naravnimi metodami. Že naše babice so poznale številne učinkovite naravne metode za nežno zniževanje vročine. Od krompirjevih obkladkov na stopalih (na debelo olupite krompir in olupke ali kar kose krompirja položite na otrokova stopala ter vse skupaj zavijte v nogavice, da bo krompir ves čas v stiku z otrokovimi stopali) do kisovih obkladkov na mečih (brisačo namočite v kis in jo ovijte okrog otrokovih meč).

Če ima otrok zares visoko vročino, mu lahko pomagate tudi s kopeljo, toda morate paziti, da je temperatura vode enaka otrokovi, ki jo potem s počasnim dolivanjem hladne vode postopoma hladite in tako dovolj počasi hladite tudi otroka. 

Med babičinimi nasveti za naravno zbijanje vročine je tudi čebulno mleko, krema iz materine dušice, ki jo namažemo po nogicah in pljučkih otroka, ali obkladek za stopala iz čim bolj tople kisle polente (polento skuhate v neslani vodi, ko se nekoliko strdi, pa jo prepražite na kisu).


5) Čim manj merite temperaturo in bodite čim bolj umirjeni. Če je le možno, čim manj merite otrokovo temperaturo (ki vas lahko samo še dodatno prestraši) in otroka raje ves čas opazujte. Že vaša umirjena in ljubeča prisotnost bo pospešila zdravljenje ter tako znižala potrebo telesa po visoki vročini. Saj veste - ljubezen je najbolj zdravilna sila na svetu!


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Novorojenček: Prvi dnevi doma
Porod je za vami, zdaj pa je čas, da se navadite na novo življenje s svojim dojenčkom. Poskrbite za dobro prehrano in či...
54
Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
13
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
10
Obisk patronažne sestre
Rojstvo otroka naše življenje pospeši, a sami smo tako neprepričani vase, v svoje sposobnosti.
7



POZOR: Previdno s fiziološko raztopino in ...
Prepogosto izpiranje noska s fiziološko raztopino in uporaba med mamicami priljubljenega nosnega aspiratorja prinese tud...
Zastrupitve s čistili pri otroku
Pri nas je veliko število otrok, ki zaužijejo čistilo. Zastrašujoče je dejstvo, da toksikološka dežurna služba prejme vs...