|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako razvijati otrokov čut za ekologijo?

Helena Primic, 23.4.2023
Če želimo, da bo otrok skrbel za naš planet Zemlja zares "iz srca", mu moramo pomagati "začutiti" Mater Zemljo. Mu jo predstaviti kot živ in čuteč organizem, ki vključuje vsa živa in neživa bitja.

image
Pokažite otroku z dejanji, da smo vsi povezani.
/11


Tudi, ko gre za odnos do narave in ekologije, velja Kar se je Janezek nauči, to Janez zna. Zato je z utrjevanjem ekoloških vrednot treba začeti že zelo zgodaj - v vrtcu

Največ bomo otroka seveda naučili z lastnim zgledom, toda poleg tega pa imamo na voljo kar nekaj idej, ki nam lahko pomagajo vzgojiti otroka, ki bo zrasel v ekološko osveščenega Zemljana.

 

Čuteča Zemlja

Dokler bomo otroku ekološka pravila (Ne smetimo, Ustvarjamo čim manj odpadkov. Odpadke recikliramo. V naravo ne odlagamo nobenih strupenih snovi...) logično in znanstveno pojasnjevali kot pravila, ki se jih moramo držati, da ohranjamo čisto naravo, obstaja velika možnost, da jih bo otrok dojel le še kot en kup pravil več. Ki jim bo kdaj sledil, kdaj pa tudi ne. Ki jih bo ponotranjil ali pa tudi ne. 

Če želimo, da bo otrok skrbel za naš planet Zemlja zares "iz srca", mu moramo pomagati "začutiti" Mater Zemljo. Mu jo predstaviti kot živ in čuteč organizem, ki vključuje vsa živa in neživa bitja.

"Mati Zemlja čuti in diha. Njena pljuča so gozd, zato je tako zelo pomembno, da zares pazimo, da posekamo čim manj dreves. Ker se bo sicer zadušila, z njo vred pa tudi mi in vsa bitja, ki nas Mati Zemlja gosti in hrani," je lahko primer manj znanstvene, toda bolj srčne razlage odnosa med človekom in naravo.

 

PREBERITE TUDI: Ko v naravi začutiš svoj dom

 

Vsi smo povezani in prav vsako moje dejanje vpliva na druge!

Najpogostejše prepričanje onesnaževalcev je misel To pa se mene ne tiče. Šolsko igrišče ni moja soba, zato lahko vržem papirček na tla. Gozd ni moj dom, zato lahko utrgam vejo na drevesu. Pločnik je itak poln smeti, zato ena žvečilka več ne bo naredila nobene velike škode.

Vsa takšna prepričanja v trenutku izgubijo svojo moč, če se zavedamo, da smo prav vsa živa in neživa bitja med sabo povezana. Da prav vse, kar storim, na nek način vpliva tudi na druge. Pa četudi morda ta povezanost ni vidna na prvi pogled.

"Predstavljaj si planet Zemljo kot naš veliki dom in vse njene prebivalce kot družinske člane. Če na primer v kuhinji ne bomo čistili, se nam lahko zaredijo ščurki, ki bodo prej ko slej prišli tudi v druge prostore, če kuhinje ne bomo očistili. In če bo na primer tvoj brat zbolel (Tukaj si poglej ganljivo fotografijo sestrice, ki stoji ob strani bolnemu bratu!), bomo vsi zaskrbljeni in skrbeli, da se bom čim prej pozdravil, ter ne bomo rekli, da se to nas ne tiče. In enako velja za cel planet."

 

Velike in male družinske čistilne akcije

Če otrokom pripovedujemo, kako nam je mar za naš planet, jim to pokažimo tudi z dejanji. Tudi tako, da poleg družinskih čistilnih akcij doma uvedemo tudi družinske čistilne akcije domačega kraja.

Lahko si izberemo en dan v letu (ali mesecu), ko skupaj z otroki gremo na sprehod po bližnji okolici, na katerega s sabo vzamemo vrečke in rokavice, s katerimi bomo pobirali smeti. In tako z majhnimi koraki naredili nekaj plemenitega za Mati Naravo.

Saj poznate tiste zgodbe, ko je samo en človek zasadil velik gozd? Ali nekaj let čistil jezero, ki je sedaj le zaradi dveh rok spet čisto? Vsak korak, tudi otroški in družinski šteje!

 

PREBERITE TUDI: Kako iz kuhinjskih ostankov ustvariti rastline?

 

Postanite družina, ki reciklira. Prav vse!

Ko gre za recikliranje, se po navadi ustavimo pri ločevanju odpadkov. Ali morda še izmenjavi oblačil in opreme za dojenčke s sorodniki in prijateljicami. 

V resnici pa obstaja še veliko načinov, s katerimi lahko zmanjšamo proizvodnjo novih izdelkov in tako naravi prihranimo nekaj dodatnih strupov, ki jih pri proizvodnji in transportu ustvarjajo tovarne.

Zakaj bi kupovali nov avtomobil, če lahko kupite rabljenega? Zakaj bi kupovali novo pohištvo, če lahko popravite ali predelate kakšen star kos, ki ste ga nameravali že zavreči ali ste ga kupili na bolšjem trgu? Zakaj bi kupovali nova oblačila, če obstajajo trgovine z rabljenimi oblačili, kjer niso samo strgana oblačila za brezdomce, toda tudi zelo ohranjena oblačila priznanih trgovskih znamk? Možnosti je vsekakor veliko, le otresti se morate predsodka, da je staro in rabljeno neuporabno.   

 

Skupaj z otrokom preberita knjigo Greta in velikani

Če želite otroka poučiti o podnebnih spremembah in mu pokazati, da je včasih za spremembo potrebna le ena zelo vztrajna in pogumna deklica, skupaj z njim preberita slikanico Greta in velikani. Slikanico, ki je izšla pri Mladinski knjigi, je napisala Zoë Tucker in ilustrirala Zoe Persico, navdihnila pa ju je resnična deklica Greta Thunberg. 

Tudi v slikanici Greta s protestom pridobi pozornost velikanov-odraslih, ki so v svojem pohlepu pozabili gozd, živali in druga živa bitja, ki živijo na planetu Zemlja. V slikanici se velikani opravičijo in izboljšajo, toda v resničnem svetu bomo potrebovali še kar nekaj Gret, da bodo opozorile tudi na druge velike globalne probleme, ki jih je zakuhal človeški pohlep. 

Morda bo naslednja Greta prav vaš otrok, ki bo imel dovolj uničevanja Matere Zemlje.

 

Greta in velikani

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mušja zajtrkovalnica
V soboto, 12.11.2011, vas med 12.30 in 14.00 vljudno vabimo v trgovino 3MUHE v Ljubljani, kjer bo pravično trgovinska pr...
3
Knjižnica pod krošnjami
Branje. Listanje. Uživanje. Knjiga, ena najboljših človekovih prijateljic, te vabi na odmik od dnevne rutine. Knjižnica ...
3
10 eko družinskih nasvetov
Predstavljamo vam nekaj preprostih, vendar pomembnih napotkov iz vsakdanjega življenja, ki bi jih morali upoštevati vsi.
2
Ozaveščeni državljani
Slovenija je bila na podnebni konferenci ZN razglašena za državo s podnebno najbolj ozaveščenimi državljani
2



Svetovni dan Zemlje
photo
Praznovanje tega prav posebnega praznika lahko približamo tudi našim otrokom. Skupaj lahko izdelamo zelo zanimive izdelk...
Eko pranje
photo
Proizvajalci pralnih praškov ne skrbijo le za to, da imamo oprano in dišeče perilo, temveč v prvi vrsti poskrbijo, da im...