|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako veste, da je dojenček visoko občutljiv?

Helena Primic, 7.12.2023
Če je dojenček visoko občutljiv, je njegov živčni sistem veliko hitreje hiperstimuliran in razdražen, zato pogosteje joka. Preverite, kateri so najpogostejši znaki visoko občutljivega dojenčka in kako takšnemu dojenčku pomagati.

image
Visoko občutljiv otrok bo morda želel biti več v maminem naročju. (Freepik.com)
/11


Tudi vaš dojenček zelo močno odreagira na hrup, močne vonjave in nekoliko trše materiale? To so običajni znaki visoko občutljivih dojenčkov, ki tudi pogosteje jokajo, saj jih dražljaji iz okolice hitreje spravijo v stanje hiperstimulacije.

Preverite, kateri so najpogostejši znaki visoko občutljivega dojenčka in kako takšnemu dojenčku in staršem pomagati, da bodo lažje živeli z otrokovo visoko občutljivostjo. 


Najpogostejši znaki

1) Pogost jok. Res je, da so nekateri dojenčki bolj jokavi kot drugi. Toda pri tem ne smemo pozabiti, da dojenček vedno joka z razlogom in nikoli zato, ker je razvajen. Če je dojenček visoko občutljiv, je njegov živčni sistem veliko hitreje hiperstimuliran in razdražen, zato pogosteje joka.

2) Občutljivost na dotik. Se vaš dojenček pogosto zdrzne, ko se ga hitro dotaknete? Ali ga motijo določene tkanine in polulana plenička? Se morda ne mara nositi v naročju neznanih ljudi? In obožuje dotik živali? Vse to to znaki dojenčka, ki telesni dotik in vse telesne senzacije doživlja intenzivneje kot povprečen dojenček.

3) Ko je vsega preveč. Visoko občutljivi dojenčki praviloma ne marajo hrupa in glasnih ljudi, na kar so pa še posebej občutljivi, ko je njihov tolerančni prag za dražljaje iz okolice prekoračen. Takrat jih lahko v krčevit jok spravi le nenaden hrup iz kuhinje ali preveč vsiljiva soseda.

4) Najraje zaspi v naročju. Visoko občutljivi dojenčki se težje sami umirijo in zaspijo, zato za to, da lahko sproščeno zlezejo v svet sanj, potrebujejo varen in ljubeč objem. Pri uspavanju je pomembno, da ne spreminjate rutine, saj jih to lahko hitro zmoti in predrami.

5) Izbirčni jedci in alergiki. Pri visoko občutljivem dojenčku uvajanje goste hrane nikakor ni mačji kašelj, saj so zelo izbirčni jedci - ne le po teksturi in videzu hrane, temveč tudi po okusu. Hkrati so tudi bolj nagnjeni k alergijam, zato je ta njihova izbirčnost v resnici tudi obrambni mehanizem, ki jih ščiti pred morebitnimi alergijskimi reakcijami.

6) Zrcalijo energijo v prostoru. Čeprav je vsak dojenček povezan z mamo in zrcali njeno počutje, so visoko občutljivi dojenčki še močneje občutljivi na mamino počutje in energijo v prostoru. Ste dobili obisk, ob katerem sem ne počutite dobro? Potem se ne čudite, če bo vaš visoko občutljiv dojenček ves čas obiska siten in jokav.  


PREBERITE TUDI: Kako se pogovarjati z dojenčkom?


In kaj storiti?

Prva in najpomembnejša stvar, ki jo morate storiti, če ste ugotovili, da imate visoko občutljivega dojenčka, je, da ga zares sprejmete takšnega kot je in se ne trudite ga spremeniti v manj občutljivega otroka.

Morda nas sodobna družba zares poskuša prepričati, da tako zelo občutljivo bitje že ne bo moglo preživeti v sodobnem krutem svetu, toda to ne drži. V visoki občutljivosti je skrita posebna in tiha moč občutljivosti, ki jo sodoben svet krvavo potrebuje.

Zato svojega visoko občutljivega otroka namesto, da ga poskušate spremeniti, raje dobro opremite, da bo v življenju lažje shajal in širil svojo energijo senzitivnosti.

- Dojenčkov jok vsakič vzemite resno in otroka vedno, ko joče, vzemite v naročje. Včasih dojenček potrebuje samo občutek varnosti in ljubljenosti, da lažje zleze iz stanja hiperstimuliranosti. 


- Poslušajte dojenčkove signale - ko vam da jasen znak, da ne želi biti v naročju, ne silite vanj. Ko obrne glavo, ker noče več jesti, ga ne prepričujte, naj poje še eno žličko za mami. Če si vztrajno slači določeno oblačilo, mu raje oblecite kaj drugega oziroma preverite, če mu ni prevroče. 


 - Če zaznate, da je dojenček v določnem okolju vse bolj nemiren, brez slabe vesti zapustite prostor in se z dojenčkom umaknite v mirno okolje. Z visoko občutljivim dojenčkom bodite čim več v naravi


- Ne obremenjujte se s pripombami okolice, da dojenčka razvajate, ker ga imate ves čas v naročju in lahko zaspi le na dojki. Dojenčka v prvem letu življenja ne moremo razvaditi, le lahko mu povzročimo trajne poškodbe v možganih, če ga preveč izpostavljamo stresnemu hormonu kortizolu, ko je v stresu in ga ne potolažimo.


- Svojemu visoko občutljivemu dojenčku ponujajte čim bolj raznoliko in zdravo hrano. Tudi, če jo zavrača in poje zelo majhne količine. Morda mu danes okus banane ne bo ustrezal, naslednjič pa bo z užitkom zmazal celo. Visoko občutljivim otrokom se namreč okus skupaj z razvojem lahko čez noč spremeni, zato nikar ne obupajte nad svojim izbirčnim jedcem.


- Visoko občutljivi otroci so tudi energijsko zelo občutljivi, kar je v resnici njihov dar. Že po naravi so se namreč rodili na veliko višji vibraciji kot povprečni dojenčki, zato so med njimi bodoči umetniki, znanstveniki, duhovni misleci in družbeni revolucionarji. Zato bodite nežni s svojimi občutljivimi in krhkimi dojenčki, ki v sebi nosijo veliko skrito moč. 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako dojenček "reče" RAD TE IMAM?
Dojenček rad gleda obraze, maminega pa ima najraje, zato ji nenehno namenja nežne poglede. V bistvu vsakokrat ko dojenče...
8
Neverjeten trik: Uspavajte dojenčka v eni ...
Po internetu je zakrožil nenavaden trik. Neki očka, ki je poskušal na vse mogoče načine uspavati dojenčka, je uspel z ze...
6
6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
6
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
5



Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?