|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Koliko telefona na dan? To odgovarjajo strokovnjaki.

Helena Primic, 1.5.2023
Na spletni strani Logout.si, kjer lahko najdete številne koristne informacije o varni uporabi sodobne tehnologije, smo preverili starostna priporočila za uporabo mobilnega telefona za otroke do 11. leta starosti.

image
Otrok med tretjim in šestim letom starosti lahko mobilni telefon uporablja največ 25 minut na dan in še to je priporočljivo, da le ob prisotnosti staršev. (Foto: Freepik)
/11


Vsekakor ni prijetno, če si edini otrok v razredu oziroma med prijatelji, ki še nima svojega mobilnega telefona. To lahko postane tudi ovira za druženje z vrstniki in nabiranje skupnih izkušenj.

Tega se moramo starši zavedati preden otroku prepovemo to "presneto moderno tehnologijo".

Pa vendar to ne pomeni, da lahko otroku povsem prepustimo uporabo mobilnega telefona, računalnika, tablice in drugih sodobnih naprav, s katerimi dostopajo do spleta in virtualnega sveta.

Preverili smo, kakšna so starostna priporočila za uporabo mobilnega telefona, ki jih lahko najdete v Smernicah za starše na spletni strani Logout.si.

 

Od 0 do 3 let

1) V prvem letu otrokovega življenja je stik z mobilnim telefonom, tablico in računalnikom povsem odsvetovan. Prehiter prvi stik s tehnologijo lahko namreč negativno vpliva na razvoj otrokove navezanosti na pomembne osebe.

2) Med 2. in 3. letom starosti je dopustna raba mobilnega telefona ali druge elektronske naprave le pod budnim očesom starša in to največ 15 minut na dan.

3) Otroku čim več berite, pa četudi iz zaslona. Vaš glas ima namreč na otroka pomirjujoč in magičen učinek, skupno branje pa pomembno krepi družinske odnose. 

4) Mobilni telefon lahko občasno uporabljate za skupno poslušanje glasbe.

 

PREBERITE TUDI:   6 prednosti otroka, ki bere

 

Od 3 do 6 let

1) Predšolskemu otroku lahko že predstavite mobilni telefon, vendar ga naj uporablja le v prisotnosti staršev.

2) Čas za zaslon omejite na največ 25 minut na dan.

3) Določite posebno mesto v stanovanju za mobilni telefon, ki ne sme biti v otroški sobi.

4) Mobilnega telefona in drugih elektronskih naprav ne uporabljajte namesto varuške ali kot nagrado za lepo vedenje.

5) Mobilni telefon naj bo kot pripomoček za raziskovanje in nova spoznanja, zato nanj naložite enostavne aplikacije (brez oglasov!), pri katerih se bo otrok čim več učil. Na primer: e-pravljice, iskanje skritih predmetov, razvrščanje po različnih dimenzijah, spomin, aplikacije za učenje števil, črk in besed, sestavljanke ter pobarvanke.

 

PREBERITE TUDI:  BLOG - Kdaj je telefona, tablice, računalnika ... preveč?

 

Od 6 do 9 let

1) V tem obdobju je za otrokov prvi mobilni telefon še nekoliko prezgodaj, zato naj otrok še nima svojega, čeprav ga zelo zanima in ga že zna uporabljati. 

2) Čas za zaslonom omejite na največ 30 minut na dan.

3) Otroku pustite, da uporablja katerega od družinskih mobilnih telefonov, vendar se dogovorite, da vas mora pred uporabo prositi za dovoljenje.

4) Vsebine na spletu naj otrok preko mobitelnega telefona ali druge naprave pregleduje le ob prisotnosti starša. Spletne igre pred prvo uporabo najprej preverite sami. Sicer pa mu naložite aplikacije za učenje branja in računanja, razvijanja ustvarjalnosti in raziskovanje.

5) Otroka naučite spoštljive in varne uporabe mobilnega telefona in drugih elektronskih naprav.

6) Onemogočite opcijo nakupa prek spleta in če je mogoče, onemogočite tudi vsa oglasna sporočila.

7) Pozor: Družbena omrežja za otroka te starosti še niso primerna!

 

PREBERITE TUDI:   Z otrokom sklenita pogodbo glede mobilnika

 

Od 9 do 11 let

1) Sedaj je čas za nakup prvega otrokovega mobilnega telefona oziroma elektronske naprave.

2) Čas za zaslonom, namenjen zabavi (idealno bi bilo tudi sicer!), omejite na največ 45 minut na dan.

3) Skupaj z otrokom sestavite jasna pravila uporabe in prvo pogodbo. Pa ne pozabite tudi na Družinski načrt uporabe zaslonov!

4) Mobilni telefon naj otrok vsak večer odlaga in polni na skupnem prostoru, ki ne sme biti v otroški sobi.

5) Če ima otrok svoj mobilni telefon, naj vam zaupa vsa svoja gesla, uporabo pa uredite tako, da otrok lahko samostojno uporablja preverjene povezave, vsebine in aplikacije, za nove pa potrebuje vaše dovoljenje.

6) Ne dovolite uporabe mobilnega telefona med poukom, obroki, družinskim druženjem in pogovorom ter podobno. 

7) Otroku razložite osnove spletne varnosti in zasebnosti ter mu pomagajte ločiti med prijaznimi in nasilnimi vsebinami. Vzemite si dovolj časa za sproščen pogovor.

8) Določite en dan v tednu, ko imate družinski "digitalni post", med počitnicami pa uvedite družinsko "digitalno dieto" (samo od 9. do 11. ure dopoldne).

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
14
Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...
9
Sprejemanje čustev in čustveno izsiljevanje
Popolnoma nič ni narobe, če jok spremlja bolečino, žalost (tudi pri odraslih). Vseeno pa otroka moramo naučiti, da jok n...
6
Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...
5



Besede, ki jih morate kot starši uporabiti...
Kar otroku govorimo starši, ostane za vedno, zato preverite, katere stvari morate otroku izreči čim večkrat.
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?