|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Recept tedna: Kuskus - odlično živilo za uvajanje goste hrane

Petra Počkaj Rosa, univ. dipl. biologinja, 21.2.2022
Kuskus - majhno in okroglo. Še pred nekaj leti manj poznana hrana, ki jo mamice zaradi same velikosti in strukture lahko ponudite že v času uvajanja.

image
Kuskus je zaradi svoje majhnosti in zrnatosti ter dobrega okusa, priljubljena hrana med uvajanjem in tudi med marsikatero shujševalno dieto. (Freepik.com)
/11


Kaj sploh je kuskus?

So majhne kroglice iz durum pšenice.

Kuskus se tradicionalno uporablja v raznih enolončnicah, bogatih z različno zelenjavo. Pri nas se velikokrat uporabi kot prilogo, ker je zaradi svoje majhnosti in zrnatosti ter dobrega okusa, priljubljena hrana med uvajanjem in tudi med marsikatero shujševalno dieto. Problem, ki se pojavi, je, če ga dojenčku ponudimo presuhega, v prevelikih količinah, se mu lahko zaleti.


Kako ga pripravimo?

Možnost 1

Kuskus skuhamo v vreli osoljeni vodi (razmerje med vodo in kuskusom je 1,5:1), ki smo jo obogatili z žličko olivnega olja ali surovega masla. Po tem ko smo kuskus stresli v vrel krop, ga kuhamo še pet minut, nato pa kozico odstavimo, pokrijemo in pustimo stati pet do deset minut, da se kuskus napihne in vpije vso tekočino.

 

PREBERITE TUDI: Kako uvesti začimbe v prehrano dojenčka?

 

Možnost 2

Kuskus stresemo v skledo. V kozici zavremo osoljeno vodo (ali še raje jušno osnovo). Ko tekočina zavre, kuskus zalijemo s toliko vode, da je povsem prekrit. Skledo pokrijemo in pustimo stati deset minut, da kuskus vsrka vso tekočino. Nato ga razdrobimo z vilicami ali žlico.

 

Možnost 3

 Kuskus skuhamo nad paro. V primeru, da nimamo parnega kuhalnika, ga lahko parimo v kovinskem cedilu, ki smo ga postavili nad lonec z vrelo vodo. Tako pripravljen kuskus bo zelo rahel in manj zlepljen, pa tudi nabreknil bo bolj (volumen se lahko poveča tudi za trikrat).


Možnost 4

Kuskus lahko pripravimo kot riž. Na razpuščenem maslu/olivnem olju kuskus najprej popražimo, zalijemo s toplo jušno osnovo ali juho (razmerje med vodo in kuskusom je 1,5:1), zavremo, znižamo temperaturo in pokrito kuhamo še toliko časa, da vpije vso tekočino. Pripravljen kuskus razdrobimo z vilicami ali žlico.


Pripravljenemu kuskusu dodamo zelenjavo, lahko mleto meso, piščančja prsa, teletino ali puranje mleto meso. Odlično se prileže tudi k jagnjetini. Odličen je tudi kot priloga k raznim omakam.


Recept za uvajanje

Kuskus skuhamo na pari. Na prstu vode podušimo mleto meso (npr. puranje). V vodo, kjer dušimo meso dodamo mini ščepec čebule in česna v prahu. Ko vode skoraj zmanjka lahko uporabimo ovseni nadomestek smetane, naribamo malo bučke (sezonsko) in posujemo s kvasnimi kosmiči. Kuskus ponudimo kot prilogo skupaj z mesom in omakico, ki nastane.


Dober tek!

 

PREBERITE TUDI: Recepti z zdrobom

 


 

petra počkaj rosa

 

Petra Počkaj Rosa je biologinja in mamica, že več let pa se posveča preučevanju prehrane dojenčkov, predvsem temi uvajanja dojenčkov v zdravo družinsko prehrano.

Med prvimi v Sloveniji je raziskovala in predstavljala BLW metodo hranjenja. Svoje bogato znanje in izkušnje staršem predaja v tečaju Gremo za mizo.

V tečaju poleg strokovnih smernic za uvajanje, izkušenj mamic in praktičnih nasvetov, izčrpnega seznama priporočenih živil po mesecih in predlogov jedilnikov skupaj z drugimi strokovnjaki predstavi tudi zelo pomemben vzgojni vidik uvajanja ter handling dojenčka med prvimi hranjenji, ko ta še ne sedi samostojno.

Več o Gremo za mizo >>TUKAJ<<.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ideje za rojstnodnevne prigrizke
Otroci obožujejo rojstnodnevno zabavo, sploh, če lahko nanjo povabijo svoje prijatelje. Starši pa se ubadamo s tem, kaj ...
12
3 preproste ideje za igrivo kuhanje z otroki
S kakovostnimi posodami Rosmarino Hexa PRO bo kuhanje otročje lahko, zato so idealna izbira, še posebej, kadar kuhate sk...
4
Katero hrano vzeti s seboj na plažo za doj...
Na dopustih se, bodisi na morju ali v hribih, pogosto odpravimo na kakšen izlet ali imamo omejene možnosti priprave hran...
4
Kumkvat je zdrav sadež
Ne vsebuje ne maščob in ne holesterola. Sadeži kumkvata so izredno slastni surovi in z lupino vred.
3



Regrat je primeren tudi za dojenčke
Regrat je primeren tudi za najmlajše, ki se navajajo na gosto hrano in odkrivajo nove okuse. Primerno pripravljen bo zag...
Gluten oziroma žitarice uvajajte postopoma
Marsikateri starš je v dilemi, kako zgodaj lahko žita, ki vsebujejo gluten ponudi svojemu otroku, ki se na gosto hrano š...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?