|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Najboljša vzgojiteljica - narava

Helena Primic, 10.4.2017
Sodobni starši se velikokrat ujamemo v pretirano načrtovanje ter nadzor otrokovega prostega časa in prihodnosti. Ter tako pozabimo na najboljšo vzgojiteljico – naravo.

image
Otroci znajo biti nežni do drugih živih bitij.
/41


Izkustveno učenje
Večina odraslih, še posebno pa otroci, so izkustvena bitja, ki se največ naučijo iz izkušenj. In veliko manj iz maminih svaril, da če padeš, da to boli. Narava v nasprotju z večino mamo otrok nič ne opozarja, svari in pretirano varuje, temveč jim omogoča svobodo, da se (na)učijo iz lastnih izkušenj in napak. »Pazi, to so koprive in pečejo!« po navadi takoj vskočimo previdni starši in otroku v hipu odvzamemo vse možnosti učenja. Medtem ko otrok, ki lahko sam raziskuje naravo, koprivo previdno potipa in ko začuti, da peče, nemudoma umakne roko in si za vselej zapomni rastlino, ki se je mora v bodoče izogibati.


Za vse čute
Sodobna družba je zelo vizualna, zato so drugi čuti pogosto zanemarjeni oz. jih sodoben človek vse slabše uporablja in pozna. Če dojenčki svet pogumno gledajo, poslušajo, tipajo, vonjajo in okušajo hkrati, jih zelo hitro začnemo učiti, da »to pa že ni za v usta«. Seveda jih želimo s tem obvarovati pred morebitnimi nevarnostmi, toda žal tudi večjim otrokom vse prevečkrat poskušamo preprečiti raziskovanje sveta kako drugače kot z gledanjem. »Gledamo z očmi,« modrujemo starši in vzgajamo še enega odraslega človeka, ki je pozabil, kaj pomeni zares se predati melodiji vetra, občutkom hrapavega debla, vonja narave po dežju in okusu divjih rastlin.
 

 

V stiku s sabo
V naravi ni nevarnosti prevelike količine stimulacij, kot to velja za domače, šolsko in družbeno okolje na sploh. Zato se tudi nemirni otroci v naravi pomirijo. Če jim le damo dovolj svobode, da lahko sproščeno raziskujejo in se korak za korakom sprostijo. Ko je otrok sredi gozda, na travniku ali ob potoku, se njegovi možgani in celotno telo samodejno umiri, otrok pa zaradi nestrukturiranega časa dobi tudi priložnost, da pride v stik sam s sabo. S svojimi avtentičnimi občutki, mislimi, željami in hrepenenji. Zagotovo se spomnite svojih otroških dni, ko ste ob pogledu na zvezde, sredi gozda ali zvečer na plaži razmišljali o sebi, svetu, življenju in prihodnosti, ki ste si jo kot otrok želeli.

 

Prava odgovornost
Odrasli bi otrokom radi privzgojili odgovoren odnos do samih sebe in drugih ter seveda šole in dela. Toda hkrati pa smo del sistema, ki ima popolnoma neodgovoren odnos do rastlin, živali, soljudi in narave na sploh. Zato se odpravite skupaj z otroki v naravo in jim s svojim vzgledom pokažite, kaj pomeni spoštovati druga živa bitja, Mater zemljo in očeta Nebo. In pri tem nikar ne prevzemite vloge pametnega učitelja, temveč se skupaj z otrokom prepustite naravi, da vam pokaže največje resnice o Življenju.  

 

Vam je slabo počutje ali naliv prekrižal načrte in iščete ideje, kako dan z otroki ustvarjalno in zabavno preživeti doma? Nekaj idej preverite tukaj.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
25
BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...
8
Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
6
BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
6



Intervju z Markom Macuro, dr.med.
photo
Marko Macura je zdravnik travmatolog, ki mu je življenjsko pot zaznamovala družinska tradicija. Košarka je zanj usodna t...
Premiera filma Robotove sanje
Animirani film, ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in njegovi krhkosti.




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?