|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nasvet pediatrov: Posedanje dojenčka odsvetujemo

Simona Korenčan, dr. med., 4.9.2023
Otrok napreduje iz ene v drugo razvojno fazo z lastno hitrostjo in prav je, da sam odloča, kako dolgo bo ostal v posamezni fazi, glede na svojo pripravljenost in razvoj mišic.

image
Posedanje dojenčka odsvetujemo (Freepik.com)
/11


Fiziološki razvoj telesa dojenčka zahteva svoj čas, saj se tekom razvoja centralnega živčnega sistema nevronske povezave na novo vzpostavljajo. Otrok napreduje iz ene v drugo razvojno fazo z lastno hitrostjo in prav je, da sam odloča, kako dolgo bo ostal v posamezni fazi, glede na svojo pripravljenost in razvoj mišic.


Stališče pediatrov in fizioterapevtov je, da dojenčka ne smemo siliti ali postavljati v noben položaj, ki ni primeren zrelosti njegove živčno-mišične kontrole. S tem početjem mu namreč ne nudimo ustreznih vzvodov, ki bi mu omogočali dobro samostojno napredovanje v razvoju, v možganskih centrih pa se s tem početjem utrdijo napačne informacije.


PREBERITE TUDI: Nega dojenčka: Kako spodbuditi očeta?


Kako dojenčka podprete pri razvoju?

 Dojenček naj bo čim več na tleh na trebuščku, na oblazinjeni, vendar ne premehki podlagi. Ko bo sam pripravljen, se bo iz pasenja kravic sam dvignil v bočni sed.

Kot pomoč pri razvijanju stabilizacije pokončnega trupa, ga lahko nameščate v t.i. bočni sed. V tem položaju bo raziskoval okolico ter osvajal gibanje naprej in nazaj preko svojih rok. S tem bo okrepil svoj trup in mišice na rokah.

Otroku lahko pomagate pri osvajanju gibalnih razvojnih stopenj tudi s pomočjo igre z napihljivim valjem ali ob vaših nogah (2. slika). Dojenčkova stopalca morajo biti pri tem na tleh in kolena pokrčena. Lahko ga tudi prevalite čez vašo nogo, da se uči prestreznih reakcij, s tem ko se lovi na svoje roke.

Ko bo otrok pripravljen, se bo iz bočnega seda sam odrinil od ene roke in se usedel (1. video) ALI pa bo šel najprej na vse štiri in v kobacanje in šele nato razvil samostojno sedenje.


Kaj pa hranjenje?

Če dojenček še ne sedi, ga lahko za potrebe hranjenja za kratek čas tudi posedete v stolček za hranjenje. Hrbtišče naj bo pri tem v naklonu 50-70° (ne 90°), kolena in kolki pa naj bodo v kotu 90°- pod kolena lahko date zvite tetra pleničke ali brisače, da bodo ostala pokrčena. Primerni za to so tudi gugalniki ali ležalniki (zaradi naklona hrbtišča), tudi v tem primeru pa morate otroku zagotoviti pokrčena kolena in kolke.


PREBERITE TUDI: Razvojno gibalna vadba za dojenčke in malčke Baby Handling


Obiščite strokovnjaka za razvoj otrok

Teh vaj in zdravega pristopa do razvoja vašega še razvijajočega se malega bitja se lahko naučite pri fizioterapevtu ali strokovnjakih za otrokov gibalni razvoj in handling. Sama 100% zaupam Tjaši Kočevar, ki je izjemno podprta z znanjem, poleg tega pa ima topel in empatičen pristop. V času porodniške sem komaj čakala na ponedeljke, ko sva imeli z mojo dojenčico telovadbo za dojenčke, tudi zato, da sem imela sama s tem dejansko nek reden opravek. Rada sem opazovala Avo pri prvih interakcijah z vrstniki, pa tudi z mamicami sem se zelo povezala in je bil res dober občutek, da sem v neki skupnosti, kjer me ljudje v moji novi vlogi razumejo.


PREBERITE TUDI: Kako poskrbeti, da bo otrok dovolj pil?

 

VIR: www.skrbenstars.si



 

simona korenčanSimona Korenčan, dr. med. je zdravnica, mama in aktivistka na področju osveščanja o nujnosti poznavanja in rednega obnavljanja znanja prve pomoči in oživljanja dojenčkov in otrok. Dve leti je delala na Pediatrični kliniki na oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. V tem času so skupaj z ekipo uspešno izvedli več tečajev oživljanja za laike, predvsem vzgojitelje, učitelje in starše, ki jih je sicer zasnoval prim. Vidmar, dr. med. Od leta 2020 je zaposlena na Očesni kliniki v UKC Ljubljana. 


Več njenih strokovnih nasvetov najdete >>TUKAJ<<, kjer ne smete spregledati tudi spletnega tečaja NAJSRČEKBIJE - najbolj celovitega spletnega tečaja prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...
39
Kako dojenček "reče" RAD TE IMAM?
Dojenček rad gleda obraze, maminega pa ima najraje, zato ji nenehno namenja nežne poglede. V bistvu vsakokrat ko dojenče...
15
VIDEO: Ne pustite dojenčka, da joka!
Poglejte si, kaj se dogaja v dojenčkovih možganih, ko ga pustimo jokati in razumeli boste, zakaj ni dobro pustiti dojenč...
8
Tudi na dopustu naj ima dojenček red za sp...
Ob daljših dneh otroci in dojenčki pogosto ostajajo budni do poznih večernih ur, s čimer se ruši njihova spalna rutina i...
8



Zgodbe malih junakov: Roditi bi se morala ...
photo
7. 11. 2019, ob 9.34 se je rodila naša Klara, v 25. tednu nosečnosti, težka 730g in velika 34cm. Teh podatkov si nisem m...
Neverjeten trik: Uspavajte dojenčka v eni ...
video
Po internetu je zakrožil nenavaden trik. Neki očka, ki je poskušal na vse mogoče načine uspavati dojenčka, je uspel z ze...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?