|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nedonošenčki: Pri nas so deležni vrhunske oskrbe

Helena Primic, 17.11.2020
V Sloveniji imamo na vsakih tisoč rojenih otrok le šest do sedem nedonošenih. S takšno dobro statistiko Slovenija spada med tri najboljše v Evropi, pred nami sta le še Švedska in Češka.

image
Nedonošenčki čim prej po rojstvu dobivajo izbrizgano materino mleko. Ker prve dneve večinoma še ne prebavljajo mleka, se njihovi uspehi štejejo v mililitrih. (Foto: Arhiv)
/11


Danes, 17. novembra, obeležujemo svetovni dan nedonošenčkov, zato smo pri prim. Levu Bregantu, dr. med., preverili, kakšno je stanje v Sloveniji oziroma na kaj se morajo pripraviti starši, ki pričakujejo ali jih preseneti nedonošen otrok. 

 

Mlajši od 37 tednov

Otrok je nedonošen takrat, ko nosečnost traja manj kot 37 tednov. Toda, ginekologi težko čisto natančno določijo začetek nosečnosti in predviden datum poroda. Se torej lahko zmotijo tudi pri oceni, ali novorojenček zares spada med nedonošenčke ali ne?

"Neonatalog se redko zmoti za več kot teden dni, saj ob porodu ne upošteva samo gestacijske starosti in porodne teže, temveč tudi videz otroka (koža, spolovilo, poraščenost ...) in njegovo zrelost. Četudi je otrok recimo težji, ostali znaki takoj pokažejo, če ni dovolj zrel. Porodna teža je torej tista, ki je še najmanj pomembna, ko gre za presojo, ali je otrok nedonošen ali ne," nam je pojasnil dr. Bregant. 

 

PREBERITE TUDI: Protibolečinska zdravila vplivajo na dojenčka

 

Po 24. tednu imajo kar 50% možnost preživetja

Katera pa je tista spodnja meja oziroma teden nosečnosti, da prezgodaj rojen otrok vendarle lahko preživi; ob ustrezni medicinski oskrbi seveda?

"Realna spodnja meja je 24 tednov in 500 gramov – tako učimo študente. Kot sem že rekel, pa je bolj kot porodna teža pomembna predvsem gestacijska starost otroka, ki določa otrokovo zrelost. Zato je za otroka veliko bolje, če je teden dni starejši kot sto gramov težji.

Tista zares spodnja meja pa je sicer 22 tednov in nekaj dni. Pod 22 tednov je namreč preživetje fiziološko nemogoče, saj v otrokovih pljučih še ni bil vzpostavljen kontakt med zrakom in krvjo. Sicer so že bili primeri nedonošenčka, ki je bil mlajši od 22 tednov, toda pri takšnih otrocih je odstotek možnosti preživetja okrog enega odstotka, medtem ko po 24. tednu lahko v dobrih centrih za nedonošenčke pričakujemo kar 50% možnost preživetja," je razložil Bregant ter nam zaupal, da je najmlajša in najmanjša slovenska nedonošenka Erin, ki se je rodila v 23. tednu nosečnosti in ob rojstvu tehtala pičlih 370 gramov, danes stara že šest let.  

Slovenski starši nedonošenčkov (ki so bili rojeni z manj kot 1.500 grami) in njihovi vse večji otroci se že več kot 20 let prvo soboto v juniju srečujejo v Mostecu v Ljubljani, kjer se skupaj z medicinskim osebjem spominjajo vseh individualnih zgodb.

"Veliko je lepih zgodb in prav vsaka je drugačna. Tudi, ko se srečamo po 20 letih, nas morajo spomniti le s svojimi imeni in že se spomnimo zgodbe njihovega nedonošenega borca. Takrat zares vidiš vrednost svojega dela," je vsakič znova ganjen Bregant. 

 

PREBERITE TUDI: Masaža zmanjšuje stres pri nedonošenčkih

 

Večplodna nosečnost poveča možnosti za nedonošenost

V Sloveniji imamo na vsakih tisoč rojenih otrok le šest do sedem nedonošenih. S takšno dobro statistiko Slovenija spada med tri najboljše v Evropi, pred nami sta le še Švedska in Češka. In kakšni so vzroki za te dobre številke glede nedonošenčkov oziroma kaj vse vpliva na to, da se otrok rodi prezgodaj?

"Število nedonošenčkov pri nas ostaja z leti zelo podobno, medtem ko se vzroki z desetletji spreminjajo. Če so bili včasih večinoma bolj socialni, je danes med glavnimi vzroki vse večja starost mater, ki rojevajo vse kasneje, tudi ko gre za prvega otroka. In če je bila včasih absolutna meja preživetja nedonošenčkov tisoč gramov, se danes že zelo približujemo absolutni meji za preživetje brez večjih trajnih posledic," nam je odgovoril sogovornik.

Pa lahko na to, ali bo otrok nedonošen ali ne, vplivata tudi večplodna nosečnost in umetna oploditev?

"Umetna oploditev vpliva le toliko, če je ženska starejša, ko zanosi, medtem ko sama umetna oploditev ne vpliva na večjo verjetnost za nedonošenost. Večplodna nosečnost pa seveda vpliva na več nedonošenosti ter prav tako več težav v nosečnosti in med porodom. Prav zato v Sloveniji že več kot pet let pri umetni oploditvi ne vstavljamo več kot eno oplojeno jajčece, razen v izjemnih primerih, ko je ženska stara in ima za sabo že več neuspešnih ciklusov - takrat lahko izjemoma vstavimo največ dve oplojeni jajčeci," je pojasnil Bregant in razložil, da po naravni poti pride do ene večplodne nosečnosti na 76 enoplodnih.

 

PREBERITE TUDI: Uspešno rodila zdravo deklico po 13 splavih!

 

Najšibkejši člen so pljuča in možgani

Pri prim. Bregantu smo preverili, katere so tiste najpogostejše težave, s katerimi se mora soočiti prezgodaj rojen dojenček.

"Ko se rodi nedonošenček, imamo kratkoročno največ težav z njegovimi pljuči, ki so poleg črevesja edini organ, ki v maternici še ne deluje, zato mora ob porodu nenadoma začeti delovati iz nič odstokov na sto odstotkov. Črevesje ima na srečo dovolj časa za prilagajanje, saj nedonošenček lahko dobi vso potrebno hrano v obliki infuzije. Prav zato v primerih neizogibnega prezgodnjega poroda mama prejme stresni hormon kortikosteroid, ki da otroku signal, da je v stresu in se zato mora hitro začeti pripravljati na življenje zunaj maternice, kar običajno pospeši razvoj njegovih pljuč. Tako otroku vsaj malo izboljšamo možnosti za preživetje," pojasnjuje Bregant in dodaja:

"Toda dolgoročno pa za nedonošenčke največjo težavo predstavljajo njihovi možgani, saj so zaradi svoje nezrelosti in krhkosti veliko bolj nagnjeni h krvavitvam ter poškodbam. Če namreč nedonošen otrok preživi in se mu pljuča obnovijo oziroma dozorijo, bo takšen otrok kasneje, ko bo shodil, tudi z nekoliko manjšo pljučno kapaciteto še vedno lahko tekal naokrog. Toda, če pride do možganskih poškodb, te lahko pustijo trajne in dolgoročne posledice oziroma doživljenjsko določajo kakovost otrokovega življenja."


nedonošenčki v Ljubljani

Na Enoti za intenzivno nego in terapijo v Porodnišnici Ljubljana prebivajo sami pogumni borci. (FOTO: dr. Lilijana Kornhauser Cerar)

 

Pa vendar nedonošenček, ki je uspel preživeti težave z pljuči in se izogniti možganskim krvavitvam, kasneje dohiti svoje vrstnike.

"Res je, nedonošenčki svoje vrstnike telesno in razvojno ujamejo nekje pri treh letih. Pa vendar ne smemo pozabiti, da če je bil otrok že od rojstva naprej v hiperzaščitniškem okolju (inkubator, bolnišnica ...) in so z njim delali različni strokovnjaki (fizioterapevti, razvojni pediatri, logopedi ...) - vse to na otroku pusti določene posledice in trajen pečat. Pa niti ni nujno, da v slabem smislu. Toda, takšen otrok je drugačen, kot če bi se rodil pri 40 tednih brez težav, ker bi se rodil v drugačnem okolju. In okolje oziroma kakovost življenja sta enako pomembna kot samo preživetje. Pri nas zato ne zasledujemo cilja, da bi prav vsak najmanjši nedonošenček preživel, temveč da preživi kakovostno," pojasnjuje neonatolog na Enoti za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov v ljubljanski porodnišnici.

 

PREBERITE TUDI: Celjenje čustvenih ran po travmatičnem porodu

 

Kaj lahko pričakuje mama po rojstvu nedonošenčka?

Ko se rodi nedonošenček, se seveda celotna zdravstvena ekipa trudi za otrokovo preživetje ter čim manj negativnih posledic nedonošenosti. Pri čemer lahko temu včasih zelo mičkenemu novorojenčku zelo pomaga tudi materino mleko. In kako je z dojenjem nedonošenčka?

"Na našem oddelku, kjer nedonošenčki dobivajo izbrizgano materino mleko, z dojenjem začnemo že takoj prve dni po rojstvu. Poskušamo torej doseči, da tudi nedonošenček čim prej dobi čim več materinega mleka. Toda pri tem moram opozoriti, da ti otroci prve dneve sploh ne prebavljajo mleka, tako da se naši uspehi merijo z mililitri - najprej en mililiter ali dva in tako minimalno naprej," pojasnjuje Bregant, ki opaža, da je starše nedonošenčkov prve dni predvsem zelo strah:

"Naenkrat se znajdejo v enem takšnem vesoljskem oddelku, kjer vse piska ter je polno lučk in različne opreme, otroka pa je tam noter komaj kaj skupaj. Ni čudno, da je starše strah, saj ne vedo, kaj bo z otrokom in kaj lahko pričakujejo. Toda, potem ko vidijo, kaj se z otrokom dogaja, sčasoma pridobijo zaupanje. Na našem oddelku imamo na voljo tudi psihologe, ki pomagajo izključno staršem nedonošenčkov."

Mama nedonošenčka je po porodu lahko ves čas v porodnišnici v apartmaju, torej v isti stavbi, tako da lahko vsak dan med 9. zjutraj in 9. zvečer svojega otroka prihaja obiskovat. Ko je nedonošenček dovolj stabilen, pa ga lahko dvakrat (oziroma enkrat, ko je gneča ali so kakšne posebne omejitve) na dan tudi kengurujčka. Pri nas zaenkrat še ni te možnosti, da bi mama nedonošenčka lahko bivala v istem prostoru z otrokom.

 

PREBERITE TUDI: Zgodbe malih junakov - Liam zmore vse

 

V Sloveniji imamo najsodobnejšo opremo, zdravila in znanje

Kakšne pa so na oddelku za nedonošenčke omejitve sedaj zaradi koronavirusa? "Največja sprememba je ta, da trenutno očetje ne morejo prihajati vsak dan na obisk. Če je mama pozitivna na Covid-19, mora biti seveda začasno (za deset dni) ločena od občutljivih nedonošenčkov, vendar smo doslej imeli le en pozitiven primer. 

Poleg tega pa mame pomirjam, da jim ni treba skrbeti za svoje nedonošene otroke, saj ko je otrok zelo nedonošen, ima materino mleko, tople medicinske sestre, ki so posebej izučene za skrb nedonošenčkov, in vso potrebno varnost, ki jo potrebujejo, tako da je zares dobro poskrbljeno za njih v tistem času, ko mame ni ob njih," starše opogumlja Bregant in dodaja:

"Čeprav je vaš otrok nedonošen, ne obupajte. Slovenija ima namreč najsodobnejšo opremo, zdravila in znanja glede nedonošenosti, ves čas pa smo tudi v kontaktu s kolegi po Evropi in tudi širše, tako da smo na tekočem glede vseh novosti s tega področja. Poleg tega se znanost glede nedonošenčkov v nasprotju z recimo transplantacijsko medicino razvija zelo počasi, tako da smo še toliko lažje seznanjeni z vsemi tistimi majhnimi koraki naprej, ki v resnici kaj dosti naprej niti ne morejo, saj smo prišli do nekega racionalnega spodnjega roba. Če se torej v Sloveniji otrok rodi nedonošen, ima zelo velike šanse, da bo normalen otrok."  

 

Več informacij o nedonošenčkih lahko najdete na portalu Nedonosencek.net.

 

Nedonosencek.net

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
6
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
6
Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
5
Ajurvedska pomoč pri ušesnem maslu
Kako se lotiti otrokovega ušesnega masla po ajurvedi, da bomo preprečili ušesno zamašitev in nadaljnje zdravstvene zaple...
5



Kaj določa otrokovo krvno skupino?
Starše pogosto zanima, kakšno krvno skupino bo imel njihov otrok, še posebej, če je eden od staršev Rh negativen. Poglej...
Oprema za dojenčka 0 do 3 mesece
Na tržišču lahko najdemo poplavo različne opreme in pripomočkov za dojenčke. Preverite, kaj bo vaš dojenček takoj po roj...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?