|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Okusni kostanj

Helena Mlakar, 8.10.2014
Pečen ali kuhan kostanj gre v slast vsakemu! Naberite ga v bližnjem gozdu in se nadihajte svežega zraka, nato pa si privoščite okusen in zdrav obrok.
Ključne besede:

image
Kostanj je okusen in zdrav.
/11


Kostanj je imel nekoč veliko večji pomen, kot ga ima danes. Po vsem Sredozemlju in tudi v Sloveniji so ga uporabljali v prehrani enakovredno s krompirjem. Iz njega so pripravljali številne jedi, te danes na jedilniku težko zasledimo. Kostanj večinoma uživamo kuhanega ali pečenega.


Drevo kostanja lahko zraste do višine 35 metrov in do debeline treh metrov. Rad ima mile zime in vroča poletja. Pri nas ga največ v toplejših gričevnatih legah na Primorskem, v Beli krajini in jugovzhodni Sloveniji. Na manjših površinah ga najdemo tudi v okolici Ljubljane, Zasavju, Halozah, Dolenjski in Štajerski.

 

Kostanj obrodi vsako leto, vsake tri leta pa da še posebej veliko plodov. Na posameznem drevesu v povprečju zrase tudi od 100 do 200 kilogramov kostanja.

 

Zdravilen kostanj 

Kostanj, ki nam ga narava tako radodarno ponuja vsako jesen je zelo zdrav in zdravilen. Pomaga pri zdravljenju krčnih žil, drisk, revme, bronhitisa, oslovskega kašlja, hemoroidov, vnetih sklepov, oteklih nog in še bi lahko naštevali. Pri zdravljenju se poleg plodov uporabljajo tudi kostanjevi listi in skorja.

 

Kostanj je škrobno živilo 

Kostanj, ki ima visoko vsebnost ogljikovih hidratov, uvrščamo med škrobnata živila, saj skoraj polovico povprečne mase predstavlja škrob, preostali delež pa poleg vode sestavljajo enostavni sladkorji, beljakovine, maščobe, minerali in vitamini. Med minerali močno izstopata kalij in fosfor, sledi železo, vsebuje tudi veliko vitaminov skupine B ter folne kisline, tudi pečen pa ohrani veliko vitamina C in kar nekaj vitamina A. Zaradi vsega naštetega sodi med najbolj zdrava naravna škrobna živila.

 

Shranjevanje kostanja 

V jesenskem času lahko kostanj dobite v trgovini ali na tržnici. Najbolj okusen pa je tisti, ki ga sami naberete v naravi. Tega lahko kar takoj skuhate ali spečete, lahko pa ga skladiščite v hladnem, suhem in temnem prostoru, v gajbici, obloženi s časopisnim papirjem. Po tednu dni 'ležanja' bo še slajši, kar pa je žal tudi razlog, da ga začnejo napadati črvički.


Kostanj lahko tudi zamrznete, a ne pozabite u prej preluknjati trde lupinice. Še zmrznjenega lahko čez vso zimo spečete.

 

Iz kostanja lahko pripravimo vrsto jedi. Najbolj znane so juhe, pire, golaž, rulade, torte.

 

Kostanjeva juha 

Kostanj operemo in skuhamo. Kuhanega nekoliko ohladimo in olupimo. Olupljen kostanj zmečkamo in ga na malo olja dušimo, dolivamo vodo. Dodamo začimbe po želji: sol, poper, vegeto. Dodamo proso in kuhamo na zmernem ognju še pol ure. Dodamo lahko tudi oves in riž ali pa na drobno narezano zeleno, peteršilj in naribano korenje.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
26
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
11
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
6
Jedi, ki ustavljajo drisko
Preverite, s katerimi jedmi lahko preženete drisko pri otroku, ki pogosto spremlja gripozna in virusna obolenja oziroma ...
6



Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
To so naravne sestavine za čudovito obarva...
photo
Tudi naravno obarvani pirhi so lahko čisto prave umetnine. Preverite, kaj vse iz kuhinje in vrta lahko uporabite za leto...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?