|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Kdaj začeti s plavanjem na plavalnem tečaju je odločitev staršev, ki jo sprejmejo glede na to, kako se bo odzval njihov dojenček.

image
DOjenček se mora najprej navaditi na vodo. (F: pixabay)
/11


Pri plavanju z dojenčkom gre v prvi vrsti za to, da se otrok navadi na vodo, na nekaj novega in vznemirljivega. Pri plavanju z dojenčki ne gre za to, da se bo naučil že samostojnega plavanja, ali da se bo naučil kakšne nove plavalne tehnike. Pri plavanju z dojenčki, je smisel v tem, da se znebijo strahu pred vodo, da jim vodno okolje postane domače, da jih ni strah, ko gredo v vodo ter da se navadijo, da ni nič hudega, če se malo pošpricajo po obrazu in nenazadnje, da se privadijo na to, da se potopijo čisto pod vodo. Skratka, da jim voda postane domače okolje.


Kdaj začeti?

Na trgu obstaja veliko različnih plavalnih tečajev za dojenčke. Od takih, ki so namenjeni komaj nekaj mesecev starim dojenčkom, do takih, ki so namenjeni malo starejšim dojenčkom.

 Kdaj dojenčka vpisati v plavalni tečaj je individualna odločitev staršev. Nekateri so mnenja, da plavanje v bazenih za dojenčke, nekje do 10. meseca ni priporočljivo, ker naj bi zaradi občutljive dojenčkove kože obstajala večja možnost alergij na klor, ki ga dodajajo vodi v bazenu. Drugi se s tem ne strinjajo. Vendar se mi zdi, da je dojenčkova koža res še malo preobčutljiva za kopanje v klorirani vodi. Druga možnost pa je plavanje v morju ali jezeru, ki je do dojenčkove kože prizanesljivejše. Še enkrat poudarjam, da je beseda plavanje le beseda, saj gre v resnici bolj za igro in čofotanje v vodi.


imgNeprimerni plavalni pripomočki                                      

 

Pripomočki za plavanje

Tudi kar se tiče pripomočkov za plavanje, je na trgu zelo pestra izbira. Od raznih obročev do rokavčkov, plavalnih desk in še bi lahko naštevali. S terapevtskega vidika gledano je za otroka najboljše plavanje brez kakršnihkoli pripomočkov, da je gibanje v vodi lahko čim bolj spontano in svobodno. V tem primeru je z otrokom v vodi eden od staršev, ki ga drži v naročju in mu nudi varnost. Pri takem načinu plavanja se gresta starš in dojenček v vodi razne igrice, da se otrok čim prej navadi na vodo in ko bo malo starejši na samostojno plavanje. S starševskega vidika pa je zagotovo za otroka tudi zabavno in prijetno, če doživi izkušnjo, ko se po vodi lahko giba samostojno, z rokavčki ali kakšnim drugim pripomočkom. Morda je najboljša srednja možnost. Otrok naj bo nekaj časa brez plavalnih pripomočkov, na koncu pa naj plava in čofota še malo po svoje, tudi z rokavčki ali plavalnim obročem, če si to želi. Vendar to velja za malo starejše otroke, med tem ko je za dojenčke boljše, če so ves čas pri starših, brez plavalnih pripomočkov.

 

imgNevarnosti, ki na otroka prežijo v in ob vodi                  

 

In še opozorilo ...

V nobenem primeru pa dojenčka ali tudi že starejšega otroka v vodi ne smemo pustiti samega, brez nadzora staršev. Tudi, če ste se odločili za plavanje otroka s plavalnimi pripomočki, otroka nikoli ne pustimo samega v vodi. Varnost otrok je na prvem mestu.

 

Špela Gorenc Jazbec je diplomirana fizioterapevtka razvojno-nevrološke obravnave in avtorica priročnika o Pravilnem ravnanju z dojenčkom ter spletne strani www.baby-handling.com.

 

Preberi še:

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
6
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
6
Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
6
Novorojenček: Prvi dnevi doma
Porod je za vami, zdaj pa je čas, da se navadite na novo življenje s svojim dojenčkom. Poskrbite za dobro prehrano in či...
5



Besede, ki jih želi slišati vsaka mamica
Ko v družinico stopi malo dete, ki zahteva veliko količino pozornosti, se spremeni tudi partnerski odnos. Očka dela, mam...
Carski rez: ima oče pravico do dopusta?
Carski rez velja za zahteven način poroda, po katerem mamica potrebuje posebno nego, da ne bi prišlo do neljubih komplik...