|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Porod: Rutinski posegi med porodom so lahko nevarni

P.L., 7.12.2023
Doula Špela Peternel je za portal Ringaraja spregovorila o tem, zakaj so povsem rutinski posegi med porodom lahko nevarni. Kako na otroka in mater vplivajo oksitocin, epiduralna anestezija in drugo.

image
Zdravniki bi morali porodnici predstaviti tako prednosti kot slabosti rutinskih posegov, saj jih izvajajo na njenem telesu. (Freepik.com)
/21


Zakaj so rutinski posegi med porodom lahko nevarni?

Porod je osnovna človeška dejavnost, ki nam omogoča preživetje vrste in ki je tisočletja potekal popolnoma naravno. V zadnjih desetletjih pa smo ga v zahodni družbi spremenili v medicinsko izkušnjo. Ob aktivnem vodenju poroda medicinsko osebje pričakuje, da se bo maternični vrat porodnice odpiral približno en centimeter na uro. Vendar pa ženske nismo roboti, naša telesa so narejena različno, zato ne moremo pričakovati, da se bo porod pri vseh odvijal enako hitro. Pa vendar v porodnišnicah porode, če se ne odvijajo dovolj hitro, pospešujejo s hormonom oksitocinom (zdravilo syntocinon). Žal raziskave kažejo, da en tak medicinski poseg lahko sproži celotno kaskado posegov, ki pri normalnem porodu niso potrebni. Raziskave so pokazale, da lahko 95 odstotkov žensk rodi brez vsakršnih medicinskih intervencij.


Zakaj se torej v naših porodnišnicah dogaja, da se porode pospešuje v več kot 80 odstotkih?

Nova znanja in nove aparature rešujejo življenja in v to ne dvomi nihče. Težava pa se pojavi, ko se na naprave in tehnologije prekomerno zanašamo in jih pričnemo zlorabljati. Takrat se prično kazati stranski učinki takšnih zlorab, ki bi se jih morali ob uporabi zavedati in nanje opozoriti tudi porodnico. Ker je porod naravni proces, ki pri večini žensk brez zapletov poteka normalno, je tolikšen odstotek medicinskih intervencij nepotreben in kaže na nezaupanje naše družbe do naših lastnih teles in strah do procesov, ki se v našem organizmu dogajajo. Zdravniki bi zato morali porodnici predstaviti tako prednosti kot slabosti teh rutinskih posegov, saj jih izvajajo na njenem telesu.


PREBERITE TUDI: Prerez presredka - Kako ga lahko preprečimo?


Dejstva, ki jih je dobro poznati

1. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja da nobena regija na svetu ne more upravičiti več kot 10-15 odstotkov carskih rezov.

2. V sredini 80 let je imela Slovenija izjemno nizek odstotek carskih rezov (6 %). Po začetku prekomerne uporabe Syntocinona v začetku 90-ih let, je delež carskih rezov začel strmo naraščati in se iz leta v leto še vedno vztrajno veča. Tako smo imeli v letu 2010 (zadnji uradno dostopni podatki) že 19% CR, delež pa vsako leto naraste za 1,5 odstotnih točk (Vir:WHO).

3. V tem času se je smrtnost novorojenčkov prepolovila (iz 0,014 na 0,007 %), umrjivost žensk pa ostaja na istem nivoju (12/100000) (Vir:WHO).

Zanimivo pa je naslednje razmišljanje o tem kako en poseg lahko sproži efekt snežne kepe in povzroči kaskado nadaljnih intervencij (povzeto po Henci Goer "Thinking Woman's Guide).


porod

Skica možnih zapletov pri porodu (FOTO:Š. Peternel)

 

Preoblačenje v bolnišnično srajco in haljo 

Ženska ni bolnik in porod je normalen in zdrav proces. Vendar pa se ob preoblačenju v bolnišnične obleke ravnovesje moči iz ženske prevesi na stran bolnišnice. Ženska se počuti kot pacient in se prepusti v oskrbo strokovnemu medicinskemu osebju. Ob tem izgubi zaupanje vase, v svoje telo ter v njeno sposobnodt rojevanja v njenem lastnem ritmu. Ta droben detajl lahko povzroči, da se ne počuti več udobno, jo zebe ali skrbi, kako izgleda, ker poveča stres in zmanjša možnost sprostitve.

 

Neprekinjeno spremljanje otrokovega srčnega utripa in krčenja maternice (Kardiotokografija; CTG) 

Glavni vpliv neprekinjenega merjenja CTG je omejeno gibanje mame. Glede na razpoloženje medicinskega osebja ji gibanje lahko popolnoma prepovedo in jo omejijo le na ležanje v postelji, lahko pa je le omejeno na dolžino vrvice, ki merilce povezuje z aparatom. Poleg tega pa trakovi. s katerimi je merilec pritrjen na trebuhu ženski povzročajo dodatno nelagodje in jo motijo pri sproščanju.

Smotrnost uporabe CTG-ja ni znanstveno podprta, kar priznavajo tudi na Ameriškem združenju ginekologov in porodničarjev (ACOG), kjer priznavajo tudi, da njegova uporaba nima vpliva na pozitiven izzid poroda za otroke. Raziskave kažejo, da je uporaba prenosnega CTG (doppler) enako učinkovita pri zaznavanju stiske pri otroku. Edini vpliv, ki ga neprekinjeno merjenje CTG-ja dokazano ima, je povečana stopnja carskih rezov.


PREBERITE TUDI: Epiduralna in dula?

 

Namestitev intravenoznega (IV) kanala (»metuljčka«) 

Namestitev IV kanala je neprijetna, moteča in poveča neugodje ženske in ji onemogoča koncentriranje na dogajanje v njenem telesu. Onemogoča ji tudi nemoteno dotikanje s spremljevalci, kar dodatno povečuje stres. Dodajanje tekočine preko UV dokazano moti naravni potek poroda, poleg tega pa ženski onemogoča gibanje. Včasih je IV dovajanje tekočin lahko koristno, ko ženska med porodom ne more piti (zaradi bruhanja), ali je potrebno urgentno dovajanje tekočine (npr. ob krvavitvi). Ob normelnem poteku poroda pa moramo ženski omogočiti gibanje in spreminjanje položajev ter koncentriranje na porodni proces.

Izgovori, da je bolje predhodno vstaviti IV, da je že pripravljen, v primeru, da bi bil potreben, niso znanstveno podprti. Pogosto se izkaže, da v nujnih primerih prej pripravljeni IV kanali ne delujejo dobro (se zamašijo) in jih je potrebno na novo nastaviti.

 

Pospeševanje poroda z oksitocinom (Syntocinon®)

Uporaba sintetičnega oksitocina sproža močno krčenje maternice, zato je porod bolj boleč tako za mamo kot za otroka. Raziskave so namreč pokazale, da sintetični hormon ne prehaja v možgane, kjer naravni oksitocin povzroča občutke ugodja in sreče, poleg tega pa podre naravno hormonsko ravnovesje v organizmu matere in otroka in prekine izločanje naravnih protibolečinskih sredstev (beta endorfinov), ki povečujejo dovzetnost za bolečino. Ker se naravni hormon izloča v pulzih, daje ritem krčenju maternice. Sintetični hormon pa materi dodajajo enakomerno skozi ves porod, zato v fazi iztiskanja nima občutka, kdaj je potrebno iztisniti otroka. Zaradi motenega izločanja svojega oksitocina pri ženski in otroku, pa se poveča tudi verjetnost poporodnih krvavitev. Vse to vpliva tudi na povezovanje mame in otroka po porodu, kar lahko vodi v poporodno depresijo.

VIR: http://www.birthresourcenetwork.org/resources/54-pitocin-the-whole-story


  • Protibolečinska sredstva

Zaradi intenzivnih popadkov po dodatku sintetičnega oksitocina ženske pogosto potrebujejo protibolečinska sredstva, vse bolj pogosto se odločajo za epiduralno analgezijo.


  • Omejevanje gibanja 

Epiduralna analgezija (EA) ženski v času poroda preprečuje gibanje. Ker se ne giblje, ne more pomagati svojemu otroku najti ugodnega položaja za porod. Včasih otroku onemogoči gibanje, zaradi česar se porod ustavi. Poleg tega EA pogosto povzroči naraščanje materine telesne temperature. Ker ne vedo ali je to posledica EA ali okužbe, tako mati kot otrok preventivno prejmeta antibiotike.


PREBERITE TUDI: 6 prednosti rojevanja v pokončnem položaju


  • Upočasnjevanje popadkov 

EA lahko upočasni napredovanje poroda (navadno zaradi omejenega gibanja). Zato povečajo količino dodanega Syntocinona, da se pospeši krčenje maternice. To povzroči hujše bolečine in poveča potrebo po protibolečinskih sredstvih in poveča možnost za stisko otroka.


  • Upočasnjeno napredovanje ali zaustavitev poroda 

Ob predvidevanju da se ženska popolnoma odpre, EA lahko moti iztiskanje otroka, saj mati ne zaznava dobro krčenja maternice, zaradi omrtvičenja v predelu trebuha pa pogosto tudi težko potiska.

 

  • Otrokova stiska 

Močno krčenje maternice, povezano z znižanim krvnim tlakon in manjšim pretokom krvi do otroka mu onemogoča dovajanje hrane in kisika kar lahko povzroči otrokovo stisko.


  • Carski rez 

V kolikor porod ne napreduje, zdravnikom ne preostane nič drugega, kot da opravijo carski rez, ki je velika operacija v predelu trebuha. Ta ima dolgotrajne posledice tako za mamo kot za otroka in pogosto zelo vpliva na njuno navezovanje po porodu.


PREBERITE TUDI: Majhne skrivnosti za lažji porod


VIR: Povzeto po http://www.thebirthingsite.com/labour/

item/612-the-cascade-of-interventions.html

 

Špela Peternel, dr. biomedicine, univ. dipl. biologinja, je Ringarajina strokovnjakinja in dipl. voditeljica obporodnega izobraževanja (dipCBEd (CBI)), svetovalka in obporodna spremljevalka (doula, CD(DONA)).

Več o njej lahko najdete TUKAJvprašanje ji lahko zastavite TUKAJ.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
6
Majhne skrivnosti za lažji porod
Spoznajte trike, ki lahko ženskam pred in med porodom zelo pomagajo!
6
Kakšna je idealna teža nosečnice?
Ženske, ki se v nosečnosti močno zredijo, imajo pogosteje težave v nosečnosti in tudi po porodu. Če se v nosečnosti zred...
5
3 pogoste stvari, ki pri nosečnici povzroč...
Pretirano nekritično sprejemanje informacij v nosečnosti lahko vodi v razvoj tesnobe. Kako preprečiti, da se pojavi stra...
4



Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
Te vaje pomagajo, da se dojenček obrne
Preverite preproste in varne vaje ter druge preizkušene metode, s katerimi lahko otročka v trebuščku spodbudite, da se o...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?