|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Veliko žensk doživlja stisko že med nosečnostjo, predvsem zaradi strahu pred porodom in materinstvom. Gre za predporodno depresijo.

image
/21



Vsak posameznik gre v življenju skozi različne vloge, ki ga pomembno oblikujejo, vplivajo na počutje in doživljanje sebe v odnosih z drugimi. Tako ženska postane še partnerka in mama ter se znajde na razpotju treh vlog, ki jih je potrebno uskladiti in sproščeno zaživeti. Kar zahteva dolgoročni proces in postopno privajanje na nov način življenja, veliko truda, energije, podpore in zaupanja vase. Ni lahko. Prebujanje materinstva pa pomeni, da se bo življenje popolnoma spremenilo, ker bo v odnos prišel nekdo, ki je čustveno izrazito zahteven, odvisen od svojih staršev in njihovega funkcionalnega sodelovanja. Dojenček potrebuje svoj čustveni prostor med partnerjema, ki je ranljiv in iskren. Z njim pride tudi potreba po pozornosti, neprestani skrbi, sprotnem razvijanju starševstva in graditvi vlog mama, oče.

 

Stiska med nosečnostjo

Mama lahko pri soočanju z vsemi spremembami, ki jih prinese nosečnost in priprava na porod, doživlja stisko, nesprejemanje, nerazumevanje, tesnobo, strah, jezo in osamljenost. Pogosto pa se nosečnost navzven predstavlja v povezavi s sproščenostjo, uživanjem, veseljem, srečo, izpopolnitvijo, kar oteži izražanje skrbi, strahu, sposobnost »kako bom kot mama poskrbela za dojenčka«, dvom v svoje materinstvo, razočaranje nad telesom, ki spreminja svojo obliko, strah pred izgubo privlačnosti partnerja. Mamice so zato pod dodatnim stresom – kako biti ob vsem tem iskrene do sebe in drugih, poiskati oporo v partnerju, prijateljici, starših, si dati dovoljenje govoriti o teh bolečih občutkih, strahovih, si priznati, da z njimi ni zato nič narobe, da so ti občutki normalna posledica doživljanja sprememb. Če te stiske ostajajo neizrečene in jih mamice nosijo v sebi, postanejo breme, nimajo možnosti olajšati sebe, pridobiti podporo in biti slišane v tem kar doživljajo.

 

 

Odnos mame z mamo 

V obdobju nosečnosti in prvih letih dojenčka se mamice pogosteje spominjajo svoje mame, odnosa z njo, ko so bile še otroci, tudi sedaj v odraslosti, išče se ena opora, zatočišče pri svoji mami. Poleg veselih, pozitivnih spominov pa prihajajo na plan tudi negativni, boleči spomini, ki novopečeni mamici otežijo svoje doživljanje dojenčka, odnosa z njim. Če materina mama ni bila zmožna dati svoje ljubezni, podpore, pripadnosti, zaželenosti, varnosti svojemu otroku (bodoči mamici), potem se bo ta še težje spopadala z vsemi negativnimi občutki. Še bolj boleče bo lahko doživljala vse prihajajoče spremembe.

 

 

Predporodna depresija 

Negativna čutenja in doživljanja mamic so čedalje pogostejša pri novopečenih mamicah, saj se v življenju nenehno in na mnogih področjih sprašujemo, kaj delamo, kako to počnemo, v kateri kategorijo/kriterij spadamo, koliko smo vredni, ali smo sposobni, ali lahko sledimo tempu življenja in kaj to hitenje za nas pomeni. 

In če se vse povedano združi in se čutenja stopnjujejo, občutki nemoči, žalosti, nejevolje, osamljenosti, lahko pride do predporodne depresije. Doživljanja, da sem slaba mamica, da ne naredim nič prav, da je ta vloga prišla prehitro, da sem popolnoma sama, da ne bom zmogla, da odločitev za otroka ni bila prava, da mi itak nič ne gre od rok povzročajo veliko žalosti, strahu in sramu.

Pa vendar to še ne pomeni, da sem res slaba mamica. Ja, res se tako počutim in tako trenutno vidim stvari, vendar si dam možnost poiskati oporo, se zaupati partnerju ali drugemu odraslemu, da mi pokaže moje najboljše, ker sem ga za določen trenutek spregledala.

 

Opora v partnerju

Veliko pomeni, če je partner tisti, ki sliši te bolečine, ki je tam zame – saj je moj sopotnik in oče najinega otroka. In nam je ob tem lahko v veliko oporo on ali kakšna druga odrasla oseba, s katero imamo tesen in zaupen odnos. Če zmoremo iskreno izraziti svojo stisko, nas partner sliši, zdrži ob nas, nas ne obsoja, ne deli nasvetov, ampak je samo tam za nas – da smo slišane v negativnih doživljanjih. Zaupen odnos s partnerjem omogoča varnost, pripadnost in ljubezen, ki jih mamica v takih trenutkih še kako potrebuje.

  

 

In če so bolečino prehude in doživljanja preveč boleča, si dajte možnost poiskati katerokoli pomoč, da vam bo odleglo. Dajte si možnost poskrbeti zase, ker boste šele nato lahko poskrbele za svojega otroka.

 

Zakonski in družinski inštitut Novo mesto

 

Preberi še:

Tehnike sproščanja

Kdo ste v resnici

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
5
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
4
Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...
4



9 znakov, ki razkrivajo spol otroka
Nekateri si ne želijo izvedeti, kakšnega spola je otrok v trebuščku, kljub temu je v vsakemu malce radovednosti, da bi š...
Kamasutra za nosečnice: najboljši položaji...
Mnoge ženske ugotovijo, da se njihov spolni nagon med nosečnostjo poveča! Odkrijejo pa tudi, da je logistika lahko nepri...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?