|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prepoznate oslovski kašelj?

Petra Logar, 14.12.2010
Oslovski kašelj je dolgotrajna otroška bolezen, prenaša se kapljično, največkrat se pojavi v predšolskem obdobju in je lahko za novorojenčke in dojenčke smrtno nevarna.

image
/11


Simptomi

Ena do dva tedna po okužbi se pojavi običajen prehlad s kašljanjem. Traja približno dva tedna, v tem času je otrok najbolj kužen. Po tem stadiju se začnejo tipični odsekani napadi kašlja, ki so močnejši ponoči. Na koncu napada kašlja vdihne otrok zrak tako, da se sliši kot vrisk. Otroku lahko ob napadu kašlja obraz pomodri, včasih tudi bruha. Bolniku se zelo solzijo oči, so rdeče.

Ker je oslovski kašelj za novorojenčke in dojenčke zelo nevaren, pri njih lahko pride do Apnoe (izostanek dihanja), se morajo zdraviti v bolnišnici.

Napadi kašlja lahko trajajo dva do šest tednov, potem se bolezen počasi umirja, z njo pa tudi nevarnost okužbe. Če otrok preboli oslovski kašelj, je pred ponovno okužbo zaščiten do 20 let.


Novorojenčki

Oslovski kašelj je za novorojenčke in dojenčke do šestega meseca starosti lahko zelo nevaren. Dojenčki nimajo prirojenih materinih zaščitnih protiteles proti oslovskemu kašlju, zato so proti njemu cepljeni.

Če za oslovskim kašljem zboli dojenček, mlajši od šestih mesecev, lahko bolezen ogrozi njegovo življenje. Zaradi pomanjkanja kisika, se lahko razvijejo poškodbe možgan.


Mnenje zdravnika

Kako prepoznamo oslovski kašelj, kako ga zdravimo in ali je nevaren za dojenčke, smo vprašali pediatra Gregorja Casermana:

Oslovski kašelj je bolezen dihal, ki jo povzroča Bordetella pertissis. Bakterija poškoduje sluznico dihalnega epitelija, zato so izpostavljeni živčni končiči pod njo. Zaradi draženja teh končičev prihaja do hudih napadov kašlja.

Prvi teden je bolezen podobna navadnemu prehladu in jo je klinično nemogoče prepoznati. Na žalost je to obdobje, ko se da bolezen z ustreznimi zdravili še zaustaviti. Naslednja faza bolezni so tipični napadi kašlja, ki trajajo do štiri tedne. Po tej fazi sledi postopno umirjanje simptomatike, čeprav lahko bolnik kašlja še več mesecev.

Oslovski kašelj je zelo nevaren za dojenčke, ki še nimajo ustrezne zaščite oz. še niso bili cepljeni. Zaradi napenjanja ob napadih kašlja lahko nastanejo možganske krvavitve. Tudi smrtnost je visoka, zlasti v prvih šestih mesecih.

Najboljša je zaščita s pravočasnim cepljenjem. Na žalost pa ta zaščita traja le nekaj let. Po 10 letu naj te zaščite ne bi bilo več in lahko zbolimo v primeru okužbe s klasično obliko bolezni.

Vsako leto se pojavijo epidemije oslovskega kašlja. Menim,da je prepoznavanje bolezni podcenjeno. V primeru suma ali potrjene diagnoze pa predpišemo makrolidne antibiotike (Sumamed,Fromilid)-ne toliko v korist bolnika, ker pri razviti bolezni nima več takega učinka, kot pa v preprečevanju izločanja povzročitelja in zaščite ostalih zdravih oseb (družinski člani,sošolci).

 

PREBERI ŠE:

Oslovski kašelj - kako ukrepati?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
7
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
6
VIDEO: Kako pomagati otroku, če se duši?
Bi znali ukrepati, če bi se vaš otrok začel dušiti, ker se mu je zataknil košček hrane ali je v usta dal majhne predmet?...
4
5 mitov o uvajanju goste hrane
Ali res drži, da moramo dojenčku gosto hrano uvajati s kašicami? In to takrat, ko pokaže zanimanje za hrano? Ter se obve...
4



3 najpogostejša vprašanja: Vročina pri doj...
Pri kakšni temperaturi lahko pri otroku govorimo o vročini? Kdaj otroka z vročino peljati k zdravniku? Kaj narediti ob p...
Zamašen nosek pri dojenčkih
Nos je pomemben del dihalnega sistema in zato ni nenavadno, da nam in še posebej otrokom zamašen nos povzroča precej pre...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?