|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Preveč soje lahko zavira zanositev

Uredništvo Ringaraja.net, 20.11.2022
Če bi radi zanosili in redno uživate sojo in sojine izdelke, bodite pozorni, da ne zaužijete več kot 60 gramov soje na dan.

image
Soja lahko podaljša menstrualni cikel in poviša raven FSH. (Freepik.com)
/11


Čeprav bi naj bila soja za ženske posebej priporočljiva, je vse več strokovnjakov, ki ženske svarijo pred pretiranim uživanjem te stročnice.

Še posebej tiste, ki želijo zanositi

Soja namreč vsebuje veliko rastlinskih estrogenov oziroma fitoestrogenov - izoflavonov, ki lahko zmotijo ženske naravne hormonske procese. To velja še toliko bolj, če uživate genetsko spremenjeno sojo.


Manj kot 60 gramov na dan

Številne študije so že dokazale, da obstaja povezava med neplodnostjo in uživanjem soje. Toda le, če jo uživate v velikih količinah.

Če bi radi zanosili in redno uživate sojo in sojine izdelke, bodite pozorni, da ne zaužijete več kot 60 gramov soje na dan.

Če boste namreč uživali večje količine, lahko soja podaljša vaš menstrualni cikel in poviša raven hormona FSH oziroma folikel stimulirajočega hormona, kar lahko oboje negativno vpliva na možnosti zanositve.


PREBERITE TUDI: Veg(etarij)anstvo v nosečnosti ni nevarno!


Naredite domači test s sojo

Če vas skrbi, da je morda soja kriva za vaše težave z neplodnostjo (še posebej, če jo uživate v večjih količinah), je ni treba povsem izločiti iz jedilnika. Če sicer uživate zdravo, polnovredno in neprocesirano hrano, vam občasno uživanje soje in izdelkov iz soje ne bo škodilo.

Če vendarle niste prepričani, iz prehrane vsaj za tri mesece izločite tofu, sojina zrna, sojino mleko, tempeh in vse druge prehranske izdelke iz soje, medtem ko sojina omaka ni problematična, saj vsebuje zelo nizke količine izoflavonov.  


PREBERITE TUDI: Recept tedna - Vegi tatarc


Najbolj škodljiva je gensko spremenjena soja!

Ne glede na to, ali želite zanositi ali ne, pa se izogibajte genetsko spremenjeni soji, ki se največkrat skriva v sojinem proteinskem izolatu.

Ta se nahaja v veliko sojinih, pa tudi drugih prehranskih izdelkih, kot na primer: sojinih proteinskih ploščicah, sojinih beljakovinskih napitkih, sojini majonezi, sojinih kosmičih in sojinih veganskih burgerjih. 

Če soja v majhnih količinah ne vpliva na reproduktivne težave, pa je genetsko spremenjena soja lahko kriva za številne zdravstvene težave tako pri ženskah kot moških - spontan splav, endometriozo, neplodnost in hormonske spremembe pri ženskah ter erektilno disfunkcijo in hormonske spremembe pri moških.

Zato se je v vsakem primeru dobro izogibati gensko spremenjeni soji oziroma izdelkom iz soje negotovega izvora.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
20
Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
11
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
6
Pripravite dom na Veliko noč
Velika noč je posebna priložnost, ko otroke vzpodbujamo k sodelovanju pri okrasitvi doma s spomladanskim cvetjem in prip...
6



Recept: Sredozemski svaljki brez glutena
Preverite te nežne brezglutenske svaljke iz krompirja in koruznega zdroba, ki ne bodo obremenili črevesja in so primerni...
Živila, ki potrojijo možnosti za uspešen IVF
uživanje nasičenih maščob spodbuja nastanek jajčec boljše kakovosti, pravijo strokovnjaki. Po drugi strani vnos polinena...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?