|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Priprave na porod

Tina Cipot Mal, 24.1.2010
Andreja Tekauc Golob, dr. med., specialistki pediatrije, laktacijska svetovalka (IBCLC), z ginekološkega oddelka Splošne bolnišnice Maribor odgovarja na pogosta vprašanja o nosečnosti in porodu.

image
/11


Ko trebušček zraste in se približa čas poroda, se v bodoči materi začnejo porajati številna vprašanja. Nekatera od njih smo zastavili Andreji Tekauc Golob, dr. med., specialistki pediatrije, laktacijski svetovalki (IBCLC), z ginekološkega oddelka Splošne bolnišnice Maribor.


Nekatere nosečnice menijo, da jih bo porod prehitel, da sploh ne bodo vedele, kdaj jih bodo zagrabili popadki.

Popadke bodo zagotovo dobro čutile. Če bodo čutile ali opazile karkoli nenavadnega, naj se obrnejo na strokovnjake.


Nosečnice imajo do poroda navadno mešane občutke. Po eni strani je to trenutek, ki ga pričakujejo in se ga veselijo, po drugi pa jih je strah – bolečine, komplikacij. Kako se lahko nosečnica najbolje pripravi na sam porod in prihod dojenčka?

Dandanes obstaja veliko literature v slovenskem jeziku, kjer lahko nosečnica dobi veliko koristnih informacij. Priporočam tudi obisk šole za starše. Nosečnica si lahko sama pomaga s pozitivnim razmišljanjem o nosečnosti in porodu, pravilnim prehranjevanjem in higieno, bivanjem na svežem zraku. Izogiba naj se strupom: cigaretam, alkoholu, pretiranemu uživanju prave kave, čaja in kole, konzerviranim jedem.


Zakaj priporočate, da se bodoči starši udeležijo materinske šole?

Šole za starše ali materinske šole delujejo v sklopu zdravstvenih domov, bolnišnic ali so zasebno organizirane. Programi šol za starše se med seboj sicer nekoliko razlikujejo, vendar večina vsebuje informacije o poteku nosečnosti in poroda, o novorojenčku in dojenju. Nekatere seznanjajo bodoče starše tudi z obstoječo zakonodajo v zvezi s starševstvom, obravnavajo razvoj zob in ustno higieno pri otroku, omogočajo psihološko pripravo na novega družinskega člana. Obiskovanje šole za starše je koristno, ker bodoči starši tam dobijo informacije »iz prve roke«, od strokovnjakov, ki se že veliko časa ukvarjajo z določenim področjem, in lahko svoje strahove, dvome in informacije, ki so jih dobili drugje, preverijo v neposrednem razgovoru. Sama predavam v šoli za starše o novorojenčku in dojenju in ugotavljam, da so bodoči starši še kako potrebni teh informacij. Vsem je samo po sebi umevno, da moraš obiskovati vozniško šolo, če se hočeš naučiti voziti avto, ni pa jim jasno, da potrebuješ vsaj nekaj malega informacij, ko pričakuješ novo bitje.


Se vam zdi, da tovrstne tečaje obiskuje dovolj nosečnic in njihovih partnerjev?

V Sloveniji obiskuje šole za starše nekaj več kot polovica nosečnic in manj kot polovica njihovih partnerjev. Menim, da je to premalo.

 

Kaj je po vašem mnenju bolje – da se nosečnica ob pričakovanju poroda nekako prepusti naravi in vodenju medicinskega osebja ali da se opremi in oboroži z nešteto informacijami o porodu, možnih zapletih, možnih scenarijih?

Odvisno od osebnostne strukture nosečnice. Nekaterim dodatne informacije pomagajo in jih pomirjajo, druge samo dodatno prestrašijo. Vsekakor se mora prepustiti naravi in vodenju strokovnega osebja, ki nima samo informacij, temveč veliko znanja in izkušenj s tega področja.

 

Zadnja leta smo priča glasnejšemu izražanju želja nosečnic oziroma porodnic, kako bi rade rodile. Pa vendar jih veliko trdi, da so bile njihove želje ignorirane. Je zahteve porodnic res tako težko izpolnjevati, če na drugo stran postavimo željo medicinske stroke, da bi porod izvedla s čim manj zapletov?

Želje porodnic je do neke mere mogoče upoštevati in mislim, da se upoštevajo, če s tem ne ovirajo drugih porodnic. Kadar pa pride do zapleta pri porodu, je treba dokončati porod po pravilih stroke.

Veliko žensk se znajde pred vprašanjem, ali partnerja povabiti k porodu ali ne. Nekatere se bojijo, da jih bo partner videl v luči, ki jim ne bi najbolj laskala.Zasebna stvar porodnice in partnerja je, ali bo sodeloval pri porodu ali ne. O tem se morata prej temeljito pogovoriti.


Zakaj je tako pomembno, da mati novorojenca podoji takoj po porodu?

Zdrav novorojenček ima nekaj ur po rojstvu najmočneje izraženo željo po sesanju. Prvi podoj zadosti tej želji, hkrati novorojenček dobi iz mleziva prepotrebne sestavine, ki ga ščitijo pred okužbo, in še druge koristne snovi, med drugim tudi sredstvo proti bolečini, ki mu pomaga prebroditi prve ure po rojstvu. Kožni stik med materjo in otrokom koristi obema. Pri materi se začnejo pospešeno izločati hormoni, ki spodbujajo nastanek mleka, krčenje maternice, lajšanje njene bolečine in sproščanje.

 

Nekatere ženske, ki so rodile v zadnjih letih, ko se je uveljavila oznaka »novorojencu prijazna porodnišnica«, trdijo, da so jih v porodnišnici posiljevali z dojenjem in jim niso prisluhnili ob željah, da bi jim otroka vsaj za nekaj ur odpeljali, da bi se spočile. Kako naj se ženska obnaša oziroma ali lahko zahteva, da otroku denimo sestre dajo dodatek ali da ga odpeljejo?

Namen novorojencu prijazne porodnišnice je omogočiti in naučiti vse matere, da lahko uspešno začnejo dojiti. Po protokolih, ki sta jih že pred desetletji pripravila Svetovna zdravstvena organizacija in UNICEF, nam je v Sloveniji uspelo spremeniti način dela v kar 10 od 14 porodnišnic. Kot je razvidno iz obiska šole za starše, je pri nas še kar nekaj mater slabo pripravljenih na to, kar jih čaka po rojstvu otroka. Vsak tak primer zasluži individualno obravnavo; razlogi zanje so namreč zelo različni in navadno niso v zvezi z otrokom in dojenjem.

 

Zakaj tretjemu dnevu po porodu pravijo, da je za matere čustveno izredno zahteven? Kako se lahko »žalost tretjega dne« omili?

V tretjem dnevu se lahko nakopičijo različni razlogi: sprememba v hormonalnem stanju matere, otrokova zahteva po pogostem sesanju na prsih, strah pred odhodom domov ipd. Dokazano je, da to »žalost« izključno dojenje do tretjega dne omili. Norveške raziskave (Eberhard-Gran in sodelavci) so pokazale, da je pomanjkanje spanja pomemben vir nezadovoljstva pri materi, njena pozitivna samopodoba pri negi in oskrbi novorojenca pa odločilno vpliva na njeno zadovoljstvo z oskrbo v porodnišnici.


Kaj pravite na utrujenost porodnic, prednosti in slabosti, ki jih prinaša »rooming in«, ter seveda tudi na sploh na nevarnosti skupnega spanja staršev in dojenčkov. Kakšno je vaše stališče do tega?

Koristnost sobivanja matere in otroka v porodnišnici je neizpodbitna, kar zadeva povezovanje otroka, matere in vse družine. V nekaterih študijah dokazujejo, da je s sobivanjem povezan večji odstotek polno dojenih otrok, otroci mirneje spijo pri materah in manj jočejo, opažajo tudi manj težav z okužbami pri novorojencih v porodnišnici. Tudi matere bolje spijo.

Sobivanje matere in otroka v isti postelji ima prav tako številne prednosti: zmanjšuje motnje spanja pri materi in otroku zaradi pogostih nočnih podojev pri novorojenčku, poveča uspešnost dojenja, omogoči izključno dojenje in pomirja dojenčka. Obstajajo raziskave (Belsey, 1981; Nissen, 1995), ki dokazujejo, da mati ne spi nič bolje, če je otrok od nje ločen, medtem ko otroci, ki so ločeni od mater, spijo bistveno manj. V primeru, da je mati kadilka, da uživa alkohol ali droge, pa je sobivanje v postelji odsvetovano. Odsvetujejo tudi skupno spanje v mehkih posteljah z mehkimi blazinami in na kavčih.

 

Številne ženske v prvih tednih po porodu skoraj obsedeno skrbijo za čisto okolje, v katerem živi dojenček. Je res treba nekaj tednov sterilizirati vse, s čimer pride dojenček v stik?

Pretirana higiena je prej škodljiva kot koristna. Prekuhavati je treba stekleničke in cuclje, če jih mati uporablja, perilo je seveda treba oprati.


Je to dovolj?

Dojen otrok je zaščiten pred domačimi klicami. Ni pa dobro, da je izpostavljen ljudem z očitnimi okužbami ali pretirani umazaniji.

Včasih je veljalo, da dojenček potrebuje sladkano vodo, da ne bo imel krčev ali zaprtja, da si novopečene matere ne smejo prati las itd. So take »babje« vraže v zvezi s porodi in dnevi po porodu v našem času še vedno prisotne?

Še vedno naletim na različne mite o dojenju ter oskrbi otročnice in novorojenčka. Izobraževanje staršev je edini ključ proti širjenju takih verovanj.

 

Preberi še:

Najboljši položaj za porod

Poporodna depresija

Porod skozi očetove oči

Zdravilni čaji za nosečnice in mamice po p...
Ali nosečnice lahko pijejo pripravke iz plahtice? Ali malinovi listi res lajšajo bolečine ob porodu? Kako zdrav je za no...
5
Sedem razlik med nosečnostjo in PMSjem
Simptome, kot so povečan apetit, občutljive dojke in razdražljivost pogosto povezujemo s PMSjem, a zelo podobni simptomi...
5
VIDEO: Porodni položaji
Poglejte si v videu, kateri položaji so še mogoči pri porodu, razen najbolj poznanega, ležanje na hrbtu.
5
VIDEO: Rodila popolnoma brez pomoči!
Naravni porod, povsem brez pomoči, želi ena od televizijskih hiš izkoristiti za nov resničnostni šov. Inspiracijo za odd...
4


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Preveč potiskanja krivo za raztrganine?
V Veliki Britaniji aktualen projekt babic dosega odlične rezultate pri zmanjšanju raztrganin pri porodu zgolj s tem, da ...
Moj porod - moja odločitev in odgovornost
Se moram na porod zares pripraviti? Ali je smiselno že vnaprej razmišljati, kaj vse se lahko zgodi, če pa v resnici nihč...
uspavanje otroka
Lelly28 RR

Na kakšen način uspavate otroka?