|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Prva ocena dojenčka – kaj nam pove Apgar?

Uredništvo Ringaraja.net, 19.6.2023
Že v prvi minuti svojega življenja dojenček prejme prvo oceno, v peti pa drugo. Ti rezultati sestavljajo oceno na Apgar lestvici.

image
/11


Kaj je Apgar lestvica?

Apgar lestvica je sistem točkovanja, ki ga zdravstveni delavci uporabljajo za ocenjevanje novorojenčkov med prvo in peto minuto po rojstvu.

Oceno APGAR je leta 1952 oblikovala dr. Virginia Apgar, anesteziologinja in pediatrinja, da bi omogočila hitrejšo in natančnejšo oceno otrokovega stanja takoj po rojstvu in potrebe po dodatni ali nujni zdravstveni oskrbi. Od takrat dalje medicinski strokovnjaki uporabljajo to metodo za oceno splošnega stanja novorojenčka v najkrajšem možnem času.

Običajno se oceni v prvi in ??peti minuti življenja, včasih pa, zlasti če sta prvi dve oceni nizki, lahko tudi v deseti in petnajsti minuti ter ob koncu oživljanja. Nizke ocene po Apgarju lahko pomenijo, da otrok potrebuje posebno nego, na primer dodatno pomoč pri dihanju.

 

5 parametrov, ki se ocenijo za pridobitev splošne ocene po Apgarju, so:

Barva kože

Delovanje srca

Jok in dihanje

Mišični tonus

Odziv na stimulacijo (dražljaj)

 

PREBERITE TUDI: Predležeča posteljica lahko povzroči zaplete pri porodu

 

Oceno opravi ginekolog ali neonatolog.

Vsak od teh parametrov je ocenjen od 0 do 2, tako da je najboljša možna skupna ocena 10, najslabša pa 0. Vendar skoraj noben dojenček ne dobi ocene 10 v prvi minuti, predvsem zato, ker so njegove roke in noge še vedno modre zaradi poroda.

 

Ocene 8-10 veljajo za odlično oceno, medtem ko novorojenček, ki v prvi minuti dobi oceno Apgar manj kot 7, potrebuje nekaj oživljalskih ukrepov: sprostitev dihalnih poti, dodajanje kisika, do masaže srca in dajanja zdravil. Pogosto se stanje novorojenčka izboljša zelo hitro, če tudi po petih minutah ocena po Apgarju ostane nižja od 7, dojenček običajno potrebuje dodatno zdravniško oskrbo.

Nizka ocena po Apgarju je pričakovana, če je porod pred rokom, če se uporabljajo tehnike anestezije, pri dolgotrajnih, težkih porodih in pri novorojenčkih iz rizične nosečnosti.

Psihomotorični razvoj dojenčkov, ki so imeli ob rojstvu zelo nizko oceno Apgar (pod 5), je treba spremljati dlje časa.

Vir: Ringeraja.rs

PREBERITE TUDI: Umetni popadki prinašajo tveganja, o katerih se ne govori

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
4
Utrujeni? Preverite ali imate pomanjkanje ...
Pri pomanjkanju železa pride do utrujenosti, vrtoglavice, razdražljivosti, težav s koncentracijo, slabših fizičnih in um...
4
Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...
4
Poglejte, kako pravzaprav izgleda porod
Trenutek, ko se ustvari življenje je neverjeten, otrokov prihod na svet pa je še bolj čudežen.
4



Predviden datuma poroda je vedno samo okviren
Ginekolog vam bo rok poroda izračunal s pomočjo posebne formule, vendar je to le približna ocena in ne pomeni, da se bo ...
Je operativno čiščenje maternice po splavu...
V Sloveniji ženska, ki pri ginekologu izve, da njene nosečnosti ni več, prejme napotnico za tabletke ali operativno čišč...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?