|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

KUHARSKA IDEJA: Kako ustvariti pravljico na krožniku, ki jo bo zmazal vsak mali izbirčnež?

Metka Troha, 30.7.2022
Poglejte si tole fotografijo! Takole družinske jedi v pravljične junake, živali, zgodbe spreminja mamica Barbara. Z nami je delila nekaj svojih idej za dekoracijo in nam razkrila trike, ki jih lahko uporabimo tudi sami.

image
Pravljica o medvedku na krožniku (Barbara Šabeder Jančič)
/71


Ste že poskusili vse, da bi svojega malega izbirčneža prepričali, da vsaj nekaj poje ali pa da se z užitkom spravi nad brokoli, špinačo, meso ali kaj podobnega, kar mu niti slučajno ne diši? Neuspešno? Mogoče pa le niste poskusili še čisto vsega. ;)

Mamica Barbara Šabeder Jančič se je znašla na prav poseben način in svoji hčerki brez apetita pričela ustvarjati pravljico iz hrane na krožniku. In je delovalo! Njeni poskusi so prerasli v hobi in tako danes pod imenom Mamina pravljična kuhinja ustvarja prave mojstrovine iz hrane, ki se jim lahko samo čudimo. Lahko rečemo, da je začetnica umetnosti iz hrane za otroke pri nas, takoimenovanega "kids food art", ki je v tujini že precej razširjen način okraševanja krožnikov za otroke. Z njo smo klepetali o tej posebni kulinarični umetnosti.


ribič pepe

"Zelo rada kuham, pečem, eksperimentiram v kuhinji, "ustvarjam" nove recepte," pravi mamica, ki ustvarja čudovite kreacije na krožnikih. (FOTO: Barbara Šabeder Jančič)


PREBERITE TUDI: Izbirčen otrok: nasveti, ki delujejo 


Obstaja kakšen poseben razlog, da ste se lotili dekoriranja hrane na krožniku za svoje otroke?

Starejša hčerka je po bolezni popolnoma izgubila apetit, zanimanje za hrano. V celem dnevu ni zaužila niti za en obrok hrane, posledično je hujšala in enostavno nisem imela več idej, kaj narediti. Takrat sem na spletu slučajno zasledila objavo: bil je toast sendvič z motivom medvedka. Pa sem si rekla, da poskusim. Na mojem prvem pravljičnem krožniku se je tako znašla "Rdeča kapica" , ki jo hčerka obožuje. Sestavljena je bila iz jabolk, semen in kruha namazanega s sladkano skuto. In to je bil zadetek v polno! Najprej par minut navdušenega opazovanja, veselja, kmalu za tem pa je zmanjkalo na krožniku vse do zadnjega semena. Tako sem potem nadaljevala, vsak dan sem pripravila po en pravljični obrok. Ker imamo pred spanjem navado, da beremo pravljice, smo se s puncama že v naprej dogovorile, katero pravljico oziroma junaka si želita naslednji dan na krožniku. In to zdaj traja že skoraj dve leti, ustvarjanje pravljični krožnikov je postal naš družinski hobi.


rdeča kapica

Na mojem prvem pravljičnem krožniku se je znašla "Rdeča kapica", ki jo hčerka obožuje. Sestavljena je bila iz jabolk, semen in kruha namazanega s sladkano skuto. (FOTO: Barbara Šabeder Jančič)


Je torej po vaših izkušnjah takšen način serviranja hrane otroku, tudi tistemu najbolj izbirčnemu, uspešno ali je še vedno kakšna jed, živilo, ki tudi vašima hčerkama na gre zlahka po grlu, ne glede na pravljičen izgled?

Priprava pravljičnih krožnikov je bila za nas uspeh. Starejša hčerka je začela pridobivati na teži, z veseljem je sedla za mizo in jedla, hkrati pa sem na ta način dosegla še to, da sta obe moji deklici brez, da bi se sploh zavedali, začeli jesti vso hrano, sploh zelenjavo in sadje.

So pa še vedno mlečne in mesne jedi tiste, ki jima ne dišijo preveč. :)

 

PREBERITE TUDISiljenje s hrano (blog) 


Se da vsako hrano, jed takole spremeniti v zgodbo na krožniku?

Da. V teh dveh letih sem prišla do spoznanja, da pri dekoriranju s hrano oziroma v kuhinji na sploh ni omejitev. Iz hrane se da narediti karkoli, pa naj bo to iz sadja, zelenjave, mesa, mlečnih izdelkov, sladice ...


Nekateri vaši krožniki so res prave mojstrovine. Kako vam uspe najti čas še za takšne vrste "ustvarjanje"? Smo mame, ki komaj kosilo skupaj spravimo. ;)

:) Tudi jaz včasih "diham na škrge", ampak se kljub vsem obveznostim trudim, da vsak dan pripravim doma kuhane obroke. V naprej naredim načrt, kaj bo kateri dan na jedilniku, s puncama se sproti dogovorimo, kaj bomo ustvarile na krožniku. Tako je večina dela že opravljena, in ko pridemo po službi in vrtcu domov, skupaj naredimo "kitchen kaos" in še kakšen pravljični krožnik. :D So pa tudi dnevi, ko časovno ne znese, da bi pripravile pravljične krožnike, tako da pojemo tudi običajno servirane jedi.


serviranje hrane Za pravljično dekoriranje krožnikov porabim od 10 minut do največ pol ure, če pripravljam kakšen zahtevnejši motiv. (FOTO: Barbara Šabeder Jančič)


Po pravici, koliko časa porabite za pravljično kuhanje? ;)

Veliko :). Zelo rada kuham, pečem, eksperimentiram v kuhinji, "ustvarjam" nove recepte. Skoraj ni dneva, da ne bi kuhala, kaj spekla ... Moji domači mi radi rečejo, da je kuhinja moj prvi dom. ;) Samo pravljično dekoriranje pa mi vzame od 10 minut do največ pol ure, če pripravljam kakšen zahtevnejši motiv.


Ali v pripravo krožnika vključite tudi svoje otroke? Kako vam pomagata punci?

Seveda. Kot sem že prej omenila, zvečer zelo rade beremo pravljice, zgodbice in na podlagi vsebine se potem dogovorimo, kaj bi bilo na našem naslednjem pravljičnem krožniku. Tako je naša "kuhinja" tudi dobila ime Mamina pravljična kuhinja. Ker ima vsak krožnik neko svojo/našo pravljično zgodbo. Včasih pade kakšna ideja tudi iz risank, vsakdanjega življenja, na sprehodu v gozdu ...


Punci pomagata pa tudi pri sami pripravi obrokov. Umivata zelenjavo, natrgata solato, pomagata začinit jedi, poskusita, če je dovolj začinjeno, pripravita mizo, med dekoriranjem postavita kak košček hrane na svoje mesto, velikokrat ga pred tem tudi veselo pohrustata ... :)

 

PREBERITE TUDI: Naj vam otrok pomaga kuhati za pravljične junake

  

Od kod jemljete navdih za takšne kuharske umetnine?

Moji deklici sta moji muzi. Ni večjega zadovoljstva, ko zagledata pravljični krožnik in tiste male vesele, radovedne očke, ki občudujejo vse na njem. In potem, ko je krožnik prazen, mali želodčki pa zadovoljni, to je to. In seveda moji zvesti sledilci, domači, prijatelji ... Ko na svojem osebnem Facebook profilu dobim povratno informacijo, da so tudi sami poskusili ustvariti kakšen pravljični krožnik, ko me sprašujejo za recepte ... vse to mi daje motivacijo za naprej, da iščem, eksperimentiram, ustvarjam in potem to delim z njimi.


izbirčen otrok

Iz sadja in zelenjave se da pripraviti hitre in enostavne krožnike. S semeni, koščki sadja se da zelo hitro in lepo "narisati" obraz. (FOTO: Barbara Šabeder Jančič)


Kako naj se lotimo ustvarjanja mame, ki bi si želel polepšati krožnike, pa nismo ravno ustvarjalni tipi? Imate kakšne namige za nas?

Za začetek bi predlagala enostavne motive. Iz sadja in zelenjave se da pripraviti hitre in enostavne krožnike. Kot pripomoček za izrezovanje oblik so lahko razni modelčki za piškote. S semeni, koščki sadja se da zelo hitro in lepo "narisati" obraz, npr. na mlečnih kašah, na kruhu z raznimi namazi ... Potrebno je malo domišljije, ideja, kaj sploh želimo pripraviti. V pomoč so lahko tudi ideje na spletu. Kot opažam je v tujini "kids food art" že zelo razširjen in tudi zelo priljubljen. Upam in si želim, da bo kmalu tudi pri nas tako. :)


barbara šabederBarbara Šabeder Jančič bo za vas, dragi Ringarajevci, delila še nekaj svojih idej za ustvarjanje pravljic na krožniku. Spremljajte nas, da ne boste katere zgrešili. Lahko pa si že zdaj pogledate tudi ostale fotografije Barbarinih krožnikov v galeriji zgoraj. Zagotavljamo vam, da vas bodo prepričala, da poskusite tudi sami. Otroci bodo zagotovo navdušeni!


Če si želite dobiti še več idej za ustvarjanje v kuhinji, sledite mamici Barbari na Facebook profilu Mamina pravljična kuhinja.

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Odlične ideje za zajtrk
Inovativne ideje za zajtrk (za dojenčka in celotno družino) in recept za odlične ovsene bananine palačinke
4
Recept za dojenčke: Odlična polenta
Glavna zvezda današnjega recepta je polenta, recept pa je prilagojen za začetek uvajanja in nadgrajen za 8 mesečnika in ...
4
Odlični morski recepti za malčke
Ribe so dober vir omega tri maščobnih kislin, ki so izrednega pomena za pravilen razvoj otroških možganov in oči.
4
Starši, naučimo se kuhati
Pogosto nam zmanjka idej, kaj pripraviti malčku za zajtrk, ali pa za kakšen vmesen obrok, ki ne bo samo zdrav, ampak tud...
3



Pita iz starega kruha s koprivami in sirom
Tudi vaš otrok ne mara zelenjave in ničesar, kar je zeleno? Morda ga uspete ukaniti s tem receptom!
Recept: Zelenjavna lazanja
photo
Če še nikoli niste pekli lazanje, ker ste prepričani, da je priprava preveč zahtevna in zamudna, preverite ta preprost r...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?