|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Seznam nevarnih igrač in izdelkov za otroke 2010

Uredništvo Ringaraja.net, 8.3.2011
Starši pričakujemo, da so izdelki in igrače za otroke kakovostni in izdelani v skladu z varnostnimi standardi. Žal pogosto ni tako in prav je, da smo starši s tem seznanjeni. Preverite, kateri izdelki so na seznamu otrokom nevarnih igrač v letu 2010.

image
/11


 

Zveza potrošnikov Slovenije vsako leto objavi seznam izdelkov, ki tako ali drugače ne ustrezajo standardom in so bili zato odpoklicani s tržišča. Objavljamo seznam odpoklicanih igrač in otroških izdelkov za leto 2010.

 

Otroški kostum Kralj

Kostum predstavlja nevarnost zadušitve, saj pri natezanju nastanejo majhni delci, s katerimi se otrok lahko zaduši. Prodajali so ga v trgovinah Müller.

 

Nevarna otroška oblačila z vrvicami

Štiri otroška oblačila, ki jih je prijavila Slovenija, ne izpolnjujejo zahtev veljavnega standarda in predstavljajo tveganje zadušitve zaradi predolgih vrvic v predelu vratu oziroma v kapuci.

1. Top brez rokavov znamke St.Barth

2. Sweatshirts znamke SkyBlue (Na oblačilu je napis “Voyager Club”.)

3. Sweatshirts Rosso Kid’s (Na oblačilu je napis “Rosso”.)

4. Sweatshirt To Mean (Na oblačilu sta našiti črki “r” in”s” in napis “Marine 1984 Life is Wonderful”.)

 

Lesena ropotulja s priponko

Opravljene analize so pokazale, da izdelek ne prestane preskusa mehanskih lastnosti, saj nastane majhen trdi delec, ki se prilega v valj za majhne delce, izdelek ima premajhno ventilacijsko odprtino in dolžina vrvice je prevelika, kar predstavlja nevarnost zadušitve.

 

Bino držalo za dudo

Bino leseno držalo za dudo ne ustreza varnostnim standardom. Pri izvedbi nateznega preizkusa namreč pride do ločitve majhnih lesenih delcev (priponka, kroglica) kar predstavlja resno tveganje za majhne otroke, ki bi lahko ta majhni delec pogoltnili.

 

Magnetne ribice Forelli

Igrača Magnetne ribice Forelli ne ustreza varnostnim standardom: ne vzdrži preizkusa udarca in natega. Od igrače se ločijo magneti oziroma magnetni sestavni deli, zato jih lahko otrok pogoltne, kar predstavlja resno tveganje oziroma nevarnost okvare notranjih organov.

 

Plišasta račka

Kitajska igrača "Oblečena račka s prisesalno kapico" ne vzdrži nateznega preskusa, odtrgajo se majhni trdi deli, ki lahko predstavljajo nevarnost zadušitve. Varnostno sporna je tudi prisesalna kapica.

 

Trije izdelki proizvajalca Fisher Price

Fisher Price je prostovoljno odpoklical tri skupine igrač. Kot navaja Zdravstveni inšpektorat, igrač uradno ni na slovenskem trgu, vendar je možno, da ima kdo doma igračo, ki jo je kupil v tujini. Igrače predstavljajo resno tveganje, do nekaterih poškodb z njimi je že prišlo.

1. Tricikli

Št. modela (najdete jo pod sedežem): 72633, 72639, 72642, 72643,72644, 72792, B8775, B8776, K6672, K6673, M5727, N6021, T6209, V4270

Otrok lahko sede ali pade na štrleči plastični del kolesa, ki predstavlja vžigalni ključ in lahko pride do resnih poškodb. Do nekaterih poškodb s temi igračami je namreč že prišlo. Izdelki, proizvedeni po 16. juniju 2010 imajo plastični vžigalni ključ preoblikovan, zato niso več nevarni.

2. Napihljive žoge

Št. modelov: 73408, B2408, C3068, H5704, H8094, K0476, J0327

Ventilčki napihljivih žog se lahko odstranijo in predstavljajo nevarnost zadušitve za majhne otroke.

3. Avtomobilčki

Št. modela: T4261, T5095, V6378

Igrača se prodaja z več avtomobilčki, le vijoličen in zeleni avtomobilček, ki sta označena z "Mexico" in nimata rumene pike na dnu, pa sta nevarna. Pri obeh se lahko odtrga volan in predstavlja možnost zadušitve. Proizvajalec opozarja, da je potrebno vijolične in zelene avtomobilčke takoj odstraniti iz dosega otrok.

 

Duda Chicco

Z laboratorijskim preskušanjem je bilo dokazano, da je količina sproščenih nitrozabilnih snovi iz dude Physio igralna duda 0+ nekoliko nad dovoljeno mejo, kar lahko pomeni tveganje za zdravje otrok.

 

Otroški set lokov z laserjem

Zaradi tega, ker ne ustreza varnostnim standardom, je igrača "Otroški set lokov z laserjem" odpoklicana s trga. Vir laserskega sevanja ima namreč večjo moč od dovoljene, kar povzroči trenutno zaslepljenost in/ali kasnejši pojav optičnih iluzij.

 

Igrača Kuža s pliša

Prisesalna kapica je glede na varnostne standarde premajhna, kar pomeni, da lahko povzroči zaporo otrokove dihalne poti. Pri nateznem preskusu se ločijo majhni delci – prišitek, ki prav tako lahko povzroči zaporo otrokovih dihalnih poti.

 

Igrača avtomobilček

Baby Center je odpoklical igračo avtomobilček Wader Knuffie, ker ni v skladu z varnostnimi standardi. Pri izvedbi preizkusa na pritisk nastane majhen trdi delec, odpade vlečna kljuka na vozilu, ki predstavlja nevarnost zadušitve.

 

Set s punčko Sweet Girl Play

Inšpekcijski organ iz Slovenije je ugotovil prekomerno prisotnost zdravju nevarnih ftalatov. Določeni ftalati v plastiki predstavljajo skladno z EU zakonodajo (direktiva REACH) tveganje za zdravje otrok, če so v igračah, ki jih otroci lahko dajejo v usta.

 

Punčka jin ping wan

Ta igrača prav tako vsebuje prekomerno količino nevarnih ftalatov in predstavlja tveganje za zdravje otrok.

 

Ovčka z rožo

Izdelek ne prenese nateznega preizkusa, saj pri tem pride do ločitve majhnih trdih delcev, loči se prišita plastificirana oznaka in trdo oko. Obstaja možnost zadušitve z majhnimi delci.

 

Krožnik za otroke Ben Ten

Uvoznik je s trga odpoklical globoki krožnik Ben Ten 19,5 cm, zaradi presežene vrednosti formaldehida iz izdelka.

 

Milni mehurčki za pihanje Gormit

Izdelek predstavlja mikrobiološko tveganje, če se ga zaužije ali pride v stik z odprtimi ranami ali sluznicami in kot tak ni primeren za prodajo.

 

Igrača Hannah Montana

Igrača vsebuje preveliko koncentracijo ftalatov in lahko predstavlja tveganje za zdravje.

 

Otroška hrana baby love – bio kašice

V podjetju DM Avstrija so v dveh pakiranjih z rokom uporabe 8. 2. 2012 odkrili drobce stekla. Podjetje Dorgerie markt d. o. o. Ljubljana se je odločilo, da iz preventivnih razlogov umakne omenjeno otroško hrano vseh šarž in vseh rokov uporabe iz prometa.

 

Pustni kostum tiger

Pustni kostum tiger znamke Widmann predstavlja tveganje zadušitve zaradi neustreznih mehanskih lastnosti. Izdelek je bil v prodaji tudi pri nas, in sicer v Baby centru.

 

Nevarni izdelki iz prodajalne KIK

1. Igrača za dojenčke

Pri igralnem setu za dojenčke "Lighthouse" obstaja možnost zadušitve, saj izdelek vsebuje majhne delce, zato so prodajalne KIK izdelek umaknile iz trgovin.

2. Keramični krožniki z otroškim motivom

V keramičnih krožnikih z motivom deklice in z motivom gusarja je analiza na kemijske parametre pokazala prehajanje kadmija nad predpisano vrednostjo v modelno raztopino, ki simulira živila. Kadmij spada med težke kovine, ki se v telesu akumulira v ledvicah in jetrih.

3. Igrača Naredi sam svoj magnet

Igrača z magneti vsebuje kar 0,1 % rakotvorne kemikalije formaldehid.

4. Otroški uri Kik

Izdelek ne ustreza standardom o varnosti kemikalij. Vsebuje preveliko količino niklja, kar lahko povzroči prehajanje te kovine iz izdelka.

• roza zapestna otroška ura z motivom princese, pas Baribe design

• rdeča zapestna ura z motivom avtomobila

 

Otroški avtosedež Isofix-Basis FamilyFix

Proizvajalec je pri preizkusih otroškega sedeža Maxi Cosi ugotovil, da se sedeža ne da pritrditi tako, da bi v primeru nesreče zagotavljaj zadostno zaščito. S trga so odpoklicani vsi FamilyFix sedeži, proizvedeni pred 3. marcem 2010. Datum proizvodnje lahko odčitate na hrbtni strani sedeža (belo – oranžna nalepka). Prve štiri številke označujejo čas izdelave (prvi dve teden, drugi dve leto): primer - 4709 za koledarski teden 47 v letu 2009.

 

Gugalnica Račka

Izdelek ne ustreza predpisanim varnostnim standardom - obstaja možnost poškodb otroške glave.

 

Plišasti sneženi mož

Plišasta igrača s čokoladnimi kroglicami ali brez ne prestane preizkusov mehanskih lastnosti, saj pride pri nateznem testu do ločitve majhnega trdega delca (levo oko), ki se prilega v valj.

 

Baby Ono podloga puzzle

Obstaja nevarnost zadušitve, saj igrača vsebuje delce, ki so tako majhni, da ne ustrezajo predpisanim standardom. Igrača ni primerna za otroke mlajše od treh let.

 

Veterni zvončki – slonček, levček, zajček, glasbeni valj

V nekaterih primerih se je zaradi ostrih kovinskih paličic v izdelku poškodovalo telo izdelka (zvončka). Paličice so sicer del konstrukcije izdelka in nikoli ni bilo predvideno, da bi bile dosegljive malčku. Izdelek se je prodajal v trgovini Baby Center.

 

Igrača Baby Peek a Boo

Zaradi možnosti zadušitve (majhni delci) je igrača Baby Peek a Boo odpoklicana s trga.

 

Žogice

Žogice iz Kitajske (v EU jih uvaža Španija) vsebujejo prekomerno količino prepovedanih ftalatov in ne ustrezajo zahtevam Pravilnika o varnosti igrač.

 

Termo žvečilo ključi

Pri preizkušanju pri sili 82 N en vzorec ni prestal preskusa in je prišlo do ločitve metuljčka, ki se prilega v valj za majhne delce – obstaja nevarnost zadušitve.

 

Flomastri Linnea

Izdelek je nevaren zaradi vsebnosti benzena, zato ga je distributer umaknil iz prometa.

 

Slike omenjenih igrač in izdelkov namenjenih otrokom ter druge odpoklicane izdleke si lahko ogledate na staneh Zveze potrošnikov Slovenije.

 

 

Preverite tudi:

Seznam nevarnih izdelkov v letu 2009

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
15
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
14
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
12
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
9



Nižanje imunskega sistema
Naše telo se obnaša VEDNO zelo racionalno. Ob pomanjkanju energije racionalno izloči vse tiste funkcije, ki v tistem tre...
Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?