|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Šolanje na domu: Zadnja triada

Helena Primic, 9.7.2021
Kako se lotiti šolanja na domu sedmošolca, osmošolca in devetošolca ter katere so posebnosti v zadnji triadi smo preverili pri Ministrstvu za izobraževanje.

image
Starši šolarjev na domu se vse bolj združujejo v majhne skupine, ki lahko šolske ure izvajajo doma, v gozdu ali parku. (Foto: Freepik)
/11


Zaradi koronarazmer v šolah in napovedanega jesenskega vala se vse več staršev odloča za šolanje na domu, ki je za otroke in njihove starše najbolj zahtevno predvsem v zadnji triadi, ko morajo šolarji na domu ob koncu šolskega leta opraviti kar devet celoletnih zaključnih izpitov. 

Za vse pomembne informacije, ki jih morajo poznati starši, ki bodo svojega sedmošolca, osmošolca ali devetošolca šolali na domu, smo zaprosili Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ)

 

Devet izpitov

V skladu z 90. členom Zakona o osnovi šoli mora učenec, ki se izobražuje na domu, pridobiti vsaj enakovreden izobrazbeni standard, kot ga zagotavlja obvezni program javne šole.

Zato mora ob koncu šolskega leta (v prvem roku, ki traja od zaključka prvomajskih počitnic do konca drugega ocenjevalnega obdobja) oziroma tik pred začetkom novega šolskega leta (v drugem roku oziroma v desetih delovnih dneh pred začetkom novega šolskega leta) opraviti preverjanje znanja, na podlagi katerega osnovna šola, v katero je učenec vpisan, ugotovi doseženi standard znanja.

Učenci zadnje triade morajo po 90. členu Zakona o osnovni šoli opraviti devet celoletnih zaključnih izpitov:

1) iz slovenščine

2) iz matematike

3) iz prvega tujega jezika

4) iz zgodovine

5) iz domovinske in državljanske kulture ter etike

6) iz športa

7) iz vsaj enega naravoslovnega predmeta (ki ga učenec lahko izbere iz nabora obveznih predmetov in nabora obveznih izbirnih predmetov za razred, ki ga opravlja!)

8) iz vsaj enega družboslovnega predmeta (ki ga učenec lahko izbere iz nabora obveznih predmetov in nabora obveznih izbirnih predmetov za razred, ki ga opravlja!) ter

9) iz vsaj enega predmeta s področja umetnosti (ki ga učenec lahko izbere iz nabora obveznih predmetov in nabora obveznih izbirnih predmetov za razred, ki ga opravlja!).

Na narodno mešanih območjih se v šolah z italijanskim učnim jezikom namesto iz slovenščine preverja znanje iz italijanščine, v dvojezičnih šolah pa iz slovenščine ali madžarščine.

 

PREBERITE TUDI: Ringarajin klepet - Šolanja na domu se lahko loti vsak starš

 

Kako potekajo zaključni izpiti?

Kot so pojasnili na MIZŠ, so roki za zaključne izpite določeni s šolskim koledarjem in podrobnejšimi navodili ministra o šolskem koledarju za osnovne šole. Šola starše učenca, ki se izobražuje na domu, sproti obvešča o rokih in načinu izvedbe ocenjevanja znanja učenca.

V skladu z 32. členom Pravilnika o preverjanju in ocenjevanju znanja ter napredovanju učencev v osnovni šoli so zaključni izpiti za šolarje na domu lahko pisni in ustni (pri slovenščini in italijanščini oziroma madžarščini, tujem jeziku ter matematiki) ali samo ustni (pri ostalih predmetih). Pisni del izpita traja praviloma 45 minut, vendar največ 60 minut, ustni del pa lahko traja največ 30 minut.

Teme, naloge in vprašanja za izpit, ki so v skladu z učnim načrtom predmeta, določi izpitna komisija pred začetkom opravljanja izpita. Izpitna komisija oceni učenca neposredno po ustnem izpitu in ga tudi takoj po izpitu seznani z oceno.

Kot so nam zaupali nekateri starši, ki že več let šolajo na domu, so se na nekaterih osnovnih šolah uspeli dogovoriti, da otroci v zadnji triadi zaključne izpite opravljajo v več kosih oziroma preko celega šolskega leta, saj je devet celoletnih izpitov ob zaključku šolskega leta vendarle velik zalogaj. Na MIZŠ dodajajo, da za opravljanje zaključnih izpitov po delih ni pravne podlage.

Za učence s posebnimi potrebami, ki se izobražujejo na domu po prilagojenih programih izobraževanja ali po posebnem programu vzgoje in izobraževanja, se preverjanje znanja izvaja v skladu s pravilnikom, ki ureja osnovnošolsko izobraževanje učencev s posebnimi potrebami na domu. 

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Zakaj smo se odločili za šolanje na domu?

 

Kaj pa, če otrok izbere izbirni predmet, ki ga njegova šola ne ponuja?

Glede na to, da lahko učenci, ki se šolajo na domu, v zadnji triadi en naravoslovni, družboslovni in umetniški predmet, iz katerega bodo ob koncu šolskega leta opravljali zaključni izpit, izberejo tudi iz nabora obveznih izbirnih predmetov (ne le obveznega predmetnika!), se lahko zgodi, da šola, kamor je učenec vpisan, njegovega izbranega predmeta nima na voljo. Kako se preverjanje znanja uredi takrat?

"V skladu s šestim odstavkom 90. člena Zakona o osnovni šoli znanje učenca, ki se izobražuje na domu, oceni izpitna komisija, ki oceni učenčevo znanje iz predpisanih predmetov. Izpitna komisija ima v skladu z 31. členom Pravilnika o preverjanju in ocenjevanju znanja ter napredovanju učencev v osnovni šoli predsednika in dva člana, ki jih imenuje ravnatelj osnovne šole praviloma izmed učiteljev šole, v posameznih primerih pa lahko za člana komisije imenuje tudi učitelja druge šole," odgovarjajo na MIZŠ.

Kot podarjajo na MIZŠ, lahko učenci pri izbiri obveznih izbirnih predmetov izbirajo samo med tistimi obveznimi izbirnimi predmeti, ki jih ponuja in izvaja šola, na katero so vpisani, saj doseženi standard znanja učenca vedno preverja osnovna šola, na katero je učenec vpisan - tako iz obveznih predmetov kot obveznih izbirnih predmetov.

Pa čeprav je starš, ki šola svojega otroka doma, v resnici omejen s svojimi veščinami in znanji, ne pa zmožnostmi šole, in bi torej svojega otroka lahko poučeval predmet, ki ga ponuja recimo sosednja šola. Ali se v takšnem primeru starš zares ne more dogovoriti s šolo, da za glavnega izpraševalca v izpitni komisiji imenuje učitelja druge šole, ki ponuja ta predmet, da je lahko učenec ocenjen tudi iz tega izbirnega predmeta?

"Starši se ne dogovarjajo s šolo, kdo bo glavni izpraševalec predmetnega izpita. Imenovanje predsednika in članov predmetne komisije je v prisotojnosti ravnateljev," odgovarjajo na MIZŠ.

Če torej otrok, ki se šola na domu, vendarle želi biti ocenjen iz obveznega izbirnega predmeta, ki ga njegova šola ne ponuja, staršu preostane le to, da preveri, če je šola vendarle pripravljena si pomagati s članom komisije iz druge šole  ali pa otroka prepiše na osnovno šolo, ki ima v svojem naboru obveznih izbirnih predmetov točno te predmete, za katere bo učenec ob koncu leta lahko opravljal zaključne izpite. Čeprav na MIZŠ dodajajo:

"Ločiti moramo med tem, iz katerih predmetov lahko učenec opravlja izpite in sestavo izpitne komisije, v kateri lahko sodeluje tudi zunanji član. Profil zunanjega člana komisije (učitelja druge šole) ne vpliva na nabor in izvedbo predmetov šole, na kateri učenec opravlja izpite."   

 

PREBERITE TUDI: Resnična zgodba - Šolanje na domu treh družin

 

Tudi pri šolanju na domu je pomembno dobro sodelovanje s šolo  

Dobro sodelovanje s šolo je torej pomembno tudi, če se boste odločili, da boste svojega otroka šolali na domu. Kot so opozorili na MIZŠ, starši šolarjev na domu ne smejo pozabiti, da so za izvedbo izobraževanja na domu v celoti odgovorni sami, zato šola nima prav nobenih obveznosti do učenca, ki se šola na domu.

Če vam bodo torej učitelji posredovali učno gradivo in razredniki učenca vključili v različne oblike vzgojno-izobraževalnega dela in dejavnosti šole iz obveznega ter razširjenega programa (ga recimo povabili na dneve dejavnosti in zaključni izlet), je to samo dobra volja učiteljev in šole, zato bodite za to hvaležni ter cenite njihov vložen trud.

MIZŠ smo tudi vprašali, ali so v kratkem predvidene kakšne morebitne novosti na področju izobraževanja na domu in so nam odgovorili, da v prihodnjem šolskem letu 2021/22 ne predvidevajo nobenih sprememb Zakona o osnovni šoli na področju izobraževanja učencev na domu.

 

Več podrobnejših informacij o šolanju na domu lahko najdete na spletni strani Zavoda za razvoj šolanja na domu.

 

Šolanje na domu

Ena izmed največjih prednosti šolanja na domu je, da lahko šolo povsem prilagodimo zanimanjem in potrebam tako otroka kot družine.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
15
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
11
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
8
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
7



13 predlogov za zabavne aktivnosti na prostem
Igre na prostem so lahko odlična zabava za otroke v vseh starostnih skupinah. To je 13 predlogov za otroške igre na pros...
Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
photo
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?