|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

To so naravne sestavine za čudovito obarvane pirhe

Eko Vila, 14.4.2022
Tudi naravno obarvani pirhi so lahko čisto prave umetnine. Preverite, kaj vse iz kuhinje in vrta lahko uporabite za letošnje naravne velikonočne pirhe.

image
Za naravno barvanje pirhov vam barv ni treba kupovati. (Freepik.com)
/41


V preteklosti smo doma pirhe barvali večinoma v čebulnih olupkih in vinu. Babica je celo leto zbirala čebulne olupke za velikonočni čas. Tudi jagode borovnic in cvetove ognjiča je posušila in shranila za barvanje. Teta, ki je živela v Nemčiji, je kdaj prinesla barve za pirhe. Vsi so bili navdušeni nad lepimi, intenzivnimi barvami, meni pa je bil okus tistih pirhov prav čuden.

 

Za barvanje uporabimo sestavine, ki jih najdemo okoli nas

Babičini čebulni pirhi s trobenticami, z deteljicami in listki so bili vedno najlepši in tako je še danes. Uporabljajmo tiste sestavine, ki jih najdemo okoli nas: zelišča, zelenjavo, lubje dreves.

Pirhi, ki so pobarvani z naravnimi barvami, morda res niso tako intenzivno obarvani, so pa zdravju in okolju prijazni. Iz nas izvabijo ustvarjalnost, domišljijo in kar tudi šteje – ohranja se tradicija, znanje gre iz roda v rod. Mar ni pomembno, da tudi naši otroci vedo, da lahko barvajo z barvami iz narave?

Po izročilu se za barvanje večinoma uporabljajo čebulni olupki (rdeča in rumena čebula), zavretek ognjiča, šipkov in borovničev čaj in vino – teran.

 

pirhi

Za barvanje pirhov lahko porabite sestavine, ki jih imate v domači kuhinji oziroma hladilniku. (FOTO: Arhiv Ringaraja.net)

 

Da se bodo jajca obarvala lepše ...

Ne moremo mimo dejstva, da so bila včasih skoraj vsem na voljo večinoma domača jajca, tudi voda, v kateri smo pripravljali barvila, je bila drugačna (mehkejša kapnica, deževnica), zagotovo vse to tudi vpliva na končni uspeh obarvanosti velikonočnih pirhov.

Če želimo, da se lupina lepše obarva, namočimo jajca v kis, ki odstrani maščobo in zmehča jajčno lupino. Dodamo dve žlici kisa na liter vode, enako razmerje upoštevamo tudi pri pripravi barvila. Lahko jih tudi operemo z blago milnico.

Lepše se obarvajo jajca, ki imajo bolj belo lupino. Pomemben je tudi čas kuhanja v naravnem barvilu in njegova količina v razmerju z vodo.


Nekaj primerov barvanja z naravnimi barvami

Poznamo različne načine barvanja. Nekateri jajca kuhajo hkrati z naravnimi sestavinami, ki izločajo barvo, drugi najprej pripravijo barve in nato barvajo že kuhana jajca.


  • Rumena

Kurkuma in korenje obarvajo jajce rumeno. Za barvanje uporabimo 3 jedilne žlice kurkume v prahu in 3 jedilne žlice naribanega korenja na liter vode. Kuhamo ju 30 minut, ohladimo in precedimo. V ohlajeno tekočino damo še vroča kuhana jajca in jih pustimo namakati 30–60 minut. Namesto kurkume lahko uporabimo tudi žafraniko. Žafraniko in nariban koren pustimo stati 4 ure, šele nato ju kuhamo pol ure. V pol litra vode pa lahko skuhamo skodelico ognjičevih cvetov z malo kisa in soli, nato precedimo in v zavretku kuhamo jajca. Dodamo lahko še nekaj lubja jablane.


  • Rdeče-rjava

Potrebujemo tri pesti čebulnih olupkov za 1 liter vode. Pri barvanju s čebulo lahko jajca daljši čas kuhamo skupaj z olupki. Tako dosežemo intenzivnejšo barvo. Če pa jih kuhamo krajši čas, so bolj zlate barve. Barva je odvisna tudi od barve čebulnih olupkov. Rdeči olupki ustvarijo temnejšo barvo, svetli olupki pa ustvarijo bolj zlato barvo. Pri barvanju pirhov s čebulnimi olupki dodamo za okrasitev liste in cvetove rastlin, ki jih položimo na jajčne lupine, nato pa jajce zavijemo v odsluženo najlonsko nogavico in dobro zavežemo na obeh koncih.


  • Vijolična

Skuhamo borovničev čaj. Uporabimo dve pesti suhih borovnic za liter vode. Ko borovnice že izločijo barvo, dodamo jajca. Dlje ko jih pustimo v čaju, bolj intenzivna bo barva pirhov.


  • Škrlatno rdeča

Potrebujemo kakovostno vino (teran ali metliško črnino). Jajca položimo v hladno vino, počasi segrevamo, kuhamo 15 minut in pustimo, da se vino ohladi. Jajca ves čas pustimo v vinu – lahko tudi celo noč.


  • Modra

Rdeče zelje drobno narežemo in nanj nalijemo toliko vode, da ga pokrije. Kuhamo 30 minut. Zatem pustimo stati en dan in nato precedimo. V ohlajenem barvilu jajca namakamo 30 minut. Barvilo iz zelja je temno rdeče barve, a jajca obarva modro.


  • Zelena

Potrebujemo liste sveže špinače, liste kopriv, kislico, regrat (pol kilograma rastlin na liter vode), lubje slive, hrastovo lubje, kavo in zeleni čaj. Vse skupaj kuhamo pol ure na šibkem ognju, da počasi vre. Lubje poberemo iz vode. S paličnim mešalnikom zmeljemo in precedimo sok. V tej tekočini kuhamo jajca vsaj 40 minut. V barvi naj počakajo, dokler se ne ohladijo. Intenzivnost barve je odvisna tudi od barve jajčne lupine.


  • Siva

Jajca kuhamo v zavretku iz dveh pesti zdrobljene hrastove skorje in litra vode. Kuhamo 40 minut in pustimo, da se jajca ohladijo.


Če želimo, da imajo pirhi lesk, jih namažemo še z maščobo. Uporabimo lahko olje, slanino ali prekuhano maslo (ghee), tudi tega so naše babice včasih kuhale kar same.


Članek je bil objavljen v reviji RINGARAJINE ISKRICE, POMLAD 2012.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
14
Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
14
Osvežilna velikonočna torta
Kako na hitro pripravimo sadno, osvežilno in obenem slastno torto?
5
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
4



Lovorjev sirup za boj proti kašlju
Po vremenu sodeč smo zakorakali v jesen - hladna jutra, deževni dnevi ... in zoprni jesenski prehladi. Pri nas se proti ...
Pirhi v naravnih barvah
Barvanje jajc otroke navdušuje. Preberite, kako ste lahko ustvarjalni pri barvanju jajc z naravnimi barvami.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?