|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Za miren spanec ... staršev!

Helena Primic, 30.11.2019
Preverite naravne učinkovite rešitve za nespečnost, da boste tudi vi spali kot dojenček. Tisti, ki se ponoči ne zbuja seveda.

image
Tudi odrasli potrebujemo stalno večerno rutino.
/11


Starševski spanec je čisto posebna vrsta spanca, ki bi jo pogosto lahko primerjali z misijo nemogoče. Najprej prekinjen spanec ob dojenčku in nato spanje ob otroku, ki zvečer ne bi šel spat, ponoči se še zbuja, zjutraj pa nikakor iz postelje.

In potem, ko otroci končno zaspijo, pa nikakor ne morete zaspati, čeprav ste utrujeni in zaspani. Če se poleg tega ponoči tudi večkrat zbujate, ni čudno, da imate občutek, da ste kronično nenaspani.

Preverite, kako si lahko pomagate brez uživanja uspavalnih zdravil in le z naravnimi učinkovitimi rešitvami, da boste tudi vi spali kot sit in pomirjen dojenček. In to brez štetja ovčk.

 

Spalna higiena

Če vas mučijo motnje spanja, je po mnenju strokovnjakov za dober spanec prvi korak, ki ga nikakor ne smete izpustiti, ta, da vzpostavite zdravo spalno higieno: 

- Vsak dan se v posteljo odpravite ob približno isti uri, ki jo seveda uskladite z otrokovo večerno rutino.

- Že kakšno uro pred časom za posteljo ustvarite za spanec spodbudno okolje - dom naj bo čim bolj tih in zatemnjen.

- Vsaj tri ure pred spanjem ne telovadite. Redna vadba čez dan vam bo sicer pomagala lažje zaspati, zato jo obvezno dodajte na svoj urnik, če je še niste.

- Tri ure pred spanjem se prav tako povsem odpovejte alkoholu, nikotinu in kofeinu.

- Če boste v večerno rutino dodali še vaje za sproščanje, boste veliko lažje zdrseli v sanjski svet.

 

PREBERITE TUDI: Blogce

 

Najboljši prijateljici dobrega spanca - sivka in melisa

Eterično olje sivke ne odganja le komarjev in drugih insektov, temveč tudi nemir in razdražljivost. Sivka umiri še najbolj budne in aktivne ljudi, zato naj postane vaša najboljša prijateljica.

Če se boste pred spanjem okopali v kopeli, ki ste ji dodali nekaj kapljic sivkinega eteričnega olja ter si še prižgali svečo in zavrteli sproščujočo glasbo, boste zagotovo spali mirno kot dojenček. Tisti, ki se ponoči ne zbuja seveda.

Poleg sivke deluje pomirjevalno tudi melisa, ki znanstveno dokazano izboljšuje kakovost in količino spanja. V kopel za lahko noč zato poleg eteričnega olja sivke obvezno dodajte tudi poparek iz približno 50 gramov listov melise, ki ga pustite stati slabih deset minut, preden ga precedite in vlijete v kad. Pri tem pazite, da temperatura vode ni višja od 39 stopinj Celzija (vendar tudi ne premrzla, da vas ne prebudi, namesto uspava), kopajte pa se le 15 minut. Po kopeli seveda takoj v posteljo, ne pa na kavč pred televizijo.

Toda, ker se verjetno ne kopate vsak dan, si pred spanjem v sence nežno vtrite nekaj kapljic sivkinega ali melisinega eteričnega olja in učinek bo podoben. Lahko si pripravite tudi razpršilo za dom iz eteričnih olj sivke in melise, ki ga vsak večer popršite po vzglavniku in spalnici ter si tako zagotovite zares trden spanec.

 

Semena, ki sproščajo in pomirjajo

Bučna, sezamova in sončnična semena vsebujejo L-triptofan, ki ga telo uporablja pri gradnji serotonina – amina, ki ima pomembno vlogo pri spodbujanju sproščenosti, dobrega razpoloženja in mirnega spanca.

Zato imejte doma vedno »naravno uspavalo« – mešanico bučnic, sezamovih in sončničnih semen, da jih boste lahko grizljali že čez dan (kar bo zagotovo imelo tudi druge pozitivne zdravstvene učinke), pol ure pred spancem pa si jih privoščili eno pest.

 

PREBERITE TUDI: Ženske potrebujejo več spanja kot moški

 

Kraljevska postelja iz povsem naravnih materialov

Z veliko večjim veseljem se boste zvečer odpravili v posteljo, če bo vaša postelja mehka, sveža,  zračna, ravno prav velika in iz povsem naravnih materialov. V postelji preživimo več časa kot v službi in avtomobilu, zato si privoščite dražjo vzmetnico iz naravnih materialov, iz postelje pa preženite vso sintetiko in druge umetne materiale.

Če vas mučijo tudi alergije, se boste morali odpovedati tudi pernatim odejam in vzglavnikom, toda naložba se vsekakor splača. Pozorni bodite tudi na spalna oblačila, da so zares iz 100% bombaža, svile ali volne, saj vas lahko zbuja le neprijeten občutek sintetike na koži.

 

Babičina zakladnica številnih uspavalnih čajev

»Čarobnih« napitkov, ki jih je treba spiti pred spanjem in vam prinesejo miren spanec, je v babičini zakladnici kar nekaj, zato preizkušajte in izberite tistega, ki vam najbolj ustreza oziroma pri vas najbolj deluje.

- Tradicionalno francosko ljudsko zdravilo proti nespečnosti je čaj iz suhega pehtrana, medtem ko po vsem svetu ob nespečnosti priporočajo kamilični čaj.

- Če zvečer težko zaspite, ker se ne morete otresti skrbi in prevelikega stresa, si pripravite čaj iz mešanice timijana, melise, rožmarina in zelene.

- Če vas pestijo tudi mrzle noge, zaradi katerih se ne morete sprostiti in zaspati, si skuhajte čaj iz melise, lipe in majarona.

- Pri nespečnosti blagodejno delujejo tudi baldrijan, meta, kopriva, hmelj in šentjanževka, zato jih lahko dodajate svoji mešanici čaja za lahko noč.

 

PREBERITE TUDI: Zakaj tudi najbolj zdrave nosečnice slabo spijo?

 

Toplo mleko uspava tudi odrasle, ne le otroke

Kozarec toplega mleka ne uspava le otrok, temveč tudi odrasle. Če ga želite narediti okusnejšega in učinkovitejšega, mleku dodajte ščepec muškatnega oreščka in kardamoma ter žličko zmletih (in olupljenih) mandljev.

Svojemu mleku za lahko noč lahko dodate tudi ščepec ekološke vanilje ali cimeta, če vas mučijo paraziti, pa dodajte polovico stroka sveže stisnjenega česna.

Lahko si pripravite tudi čebulno mleko, tako da v pregreto mleko (grejte ga na majhni temperaturi približno deset minut, vendar pazite, da mleko ne zavre) dodate na pol prerezano čebulo, ki jo skupaj z mlekom kuhate (spet pazite, da mleko ne zavre!) 15 minut, nato čebulo odstranite in čebulno mleko je pripravljeno. Po potrebi ga lahko sladkate s kokosovim sladkorjem ali medom.   

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
59
Najlepše dekliško ime po vašem izboru je ...
Končala se je EPSKA bitka za najlepše dekliško ime in za najljubšega ste izbrali ...
7
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
6
VIDEO: Kako vidi novorojenček?
Ali dojenček vidi že v maternici? Pri kateri starosti ima dojenček jasno sliko obrazov? Preverite, kako se razvoja vid o...
5



24 močnih fotografij brazgotin carskega reza
photo
V prizadevanju za razbijanje stigme okoli carskega reza matere na družabnih omrežjih vse pogosteje prikazujejo brazgotin...
Fotografije, ki slavijo telo nepopolne mame
Danes zjutraj sem jokala, ko sem se preoblekla pred ogledalom. V letu in pol sem pridobila skoraj 50 kilogramov. Med pos...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?