|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Recept tedna: Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzhajanja

Andreja Obal, www.premakni.se, 13.4.2022
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti potica. Letos lahko po tem receptu spečete bolj zdravo in lahko različico tradicionalne orehove potice.

image
Lahka in zdrava potica, ki je tudi po okusu božanska. (Andreja Obal)
/11


Potica predstavlja simbol slovenskih praznikov, je tradicionalna sladica, ki so jo pripravljale že naše prababice. V času le teh so jo poimenovali "povitica," in še danes ji tako pravijo Prleki. Slovenska potica je zaščitena, sestavljena je lahko le iz petih različnih nadevov: orehovega, orehovega z rozinami, rozinovega, pehtranovega in pehtranovega s skuto.

 

Za velikonočne praznike so na mizi obvezna pisana jajca (pirhi), šunka, velikonočni kruh in hren, med dobrotami pa nikakor ne sme manjkati tudi potica. Ste vedeli, da ima našteta hrana svojo versko simboliko? Potica predstavlja Jezusovo krono, šunka Jezusovo telo, hren žeblje, s katerimi so ga pribili na križ, jajca pa rane in kaplje krvi.

 

PREVERITE: Družinski recepti za velikonočne jedi

 

Kako sem se prvič peke potice lotila sama 

Potico sem začela peči pred desetimi leti, ko sem odkrila recept za nevzhajano potico. Takoj ko sem ga prebrala, sem bila prepričana, da bi to potico zmogla speči tudi jaz. Spomnim se maminih besed: "Andreja, kako si upaš peči orehovo potico, ko pa niti mašinskih keksov še nisi delala? Najprej začni z osnovami." Nisem je poslušala in spekla svojo prvo potico. Ko ti izkušena kuharica prizna, da je tvoja potica skoraj boljša od njene, za katero porabi dobre štiri ure in ti zraven da še zeleno luč, da lahko odslej le ti pečeš potice, potem veste, kakšen zagon sem dobila za nadaljnjo peko.

Tako je bil moj naslednji izziv peka prekmurske gibanice, ki mi je prav tako odlično uspela. Še vedno, po desetih letih, pa ne znam narediti mašinskih keksov, ampak le zato, ker jih še nikoli nisem pekla -enostavno mi ne predstavljajo pravega izziva, niti mi niso tako dobri, da bi jih želela speči še sama. 

 

Recept za nevzhajano orehovo potico po moje

Prvotni recept za nevzhajano orehovo potico sem pogosto testirala in spreminjala, tako da je nastal čisto moj recept za tipično velikonočno sladico. Zakaj sem se odločila za nevzhajano potico? Ker ni potrebno vzhajati testa, potrebuješ za peko manj časa in ker zagotovo uspe, tudi neizkušenim. Ne verjamete? Poskusite!

 

Sestavine

TESTO

- 350 g moke

Uporabila sem mešanico 200 g pirine in 150 g moke petih žit. Lahko uporabite tudi samo eno vrsto moke - priporočam pirino ali pirino polnozrnato.

- 1 vrečka vinskega kamna

- 4 rumenjaki

- 1 žlička eritritola*

- 1 žlička limonine lupinice

- 1 žlička pomarančne lupinice

- 170 ml riževega ali ovsenega mleka (jaz sem uporabila riževo)

- 130 g stopljenega kokosovega masla

* Eritritol je naravno sladilo v obliki drobnih kristalov, ki je pridobljeno s postopkom fermentacije. V naravi je prisoten v različnih vrstah sadja, kot so hruške, grozdje, melone in lubenice, ter v fermentiranih izdelkih, kot so sojina omaka, vino in sake.

 

NADEV

400 g mletih orehov

4 beljaki

140 g eritritola

- žlička limonine lupinice

- rum (po želji in okusu)

Jaz v potico ne dajem rozin, saj nam niso všeč, v kolikor pa jih imate radi, jih lahko dodate.

 

PREVERITE TUDI: Makova potica z bučo hokaido - recept

 

Postopek priprave

Ker testa za potico ni potrebno vzhajati, priporočam, da si najprej v eni posodi pripravimo nadev, v drugi pa zmešamo vse sestavine za testo in ga zamesimo ter ga takoj razvaljamo na tanko. Potem ga le še namažemo s pripravljenim nadevom in zvijemo.

 

potica, recept

Ker testa za potico ni potrebno vzhajati, bo potica hitro pripravljena za peko. (Foto: A. Obal)

 

Potico damo v pekač, obložen s peki papirjem, jo prepikamo z vilicami in damo peči za dobro uro na 160 stopinj Celzija.

 

orehova potica

Lahka in zdrava orehova potica je (skoraj) takšna kot potica naših babic - po izgledu in okusu. (Foto: A. Obal)

 

Zagotovo bodo letošnji prazniki drugačni, a zato nič manj čarobni, če bo po hiši dišalo po orehovi potici. 

Dober tek!

 

Vse recepte tedna najdete tudi v naši rubriki Recepti, kjer lahko z nami podelite tudi svoje kuharske specialitete in tako pomagate staršem, ki so ostali brez kuharskih idej.

 


 

nosečka, vadbaAndreja Obal je osebna trenerka, FemFit inštruktorica nosečniške in poporodne vadbe, usposobljena za trening varne vadbe v nosečnosti in po porodu. V vadbenem centru Jeklarna na Vrhniki izvaja individualne treninge in skupinske vadbe za nosečnice in mamice po porodu. 

Več informacij glede vadb in individualnih treningov za nosečke in mamice dobite na spletni strani www.premakni.se ali prek e-pošte: andreja@premakni.se oziroma telefona: 041 643 753.

 

 

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Recept tedna: Šparglji v rižoti iz kuskusa
Šparlji veljajo za nizkokalorično zelenjavo, ki je odlična popestritev družinskega jedilnika, saj z njimi lahko pripravi...
5
Ideje za rojstnodnevne prigrizke
Otroci obožujejo rojstnodnevno zabavo, sploh, če lahko nanjo povabijo svoje prijatelje. Starši pa se ubadamo s tem, kaj ...
4
Povišan holesterol pri otroku
Vse več je otrok, ki imajo povišane maščobe v krvi, to je povišan holesterol. Otroci, katerih vrednost ni preveč visoka,...
4
5 idej za velikonočno sladko presenečenje
Ste najprej pomislili na čokoladna jajčka? V članku preverite, s katerimi sladkimi dobrotami lahko na velikonočni ponede...
3



Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
Recept tedna: Šparglji v rižoti iz kuskusa
Šparlji veljajo za nizkokalorično zelenjavo, ki je odlična popestritev družinskega jedilnika, saj z njimi lahko pripravi...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?