N _ B
|
Ojla punce. Kako ste danes? Tale sonček zunaj mi je kar polepšal dan. Še telefon vržem nekam, pa bo vse ok. Najbolje, da kar v wc in še vodo potegnem. Se mal hecam. Tisto slabo počutje v torek me je malo streznilo (beri - ne povsem) in sem začela malo ignorirat telefon in mail. V torek zvečer me ja za piko na i še glava bolela kot slona, da sem vzela lekadol in šla ob osmih spat. V sredo sem imela posvetovalnico. Glavobol je bil po vsej verjetnosti posledica povišanega pritiska, ker je bil še zjutraj kar malo visok 140/90. Hb je spet malenkost padel, tako, da smo sedaj že na 127 . Ko sem prišla v ordinacijo in sem g povedala dogodke zadnjega dne je pa začel samo pisat. Tako sem včeraj dopoldan preživela po laboratorijih: biokemija, jetrni testi, ščitnica, glikemija (sladkor, holesterol,...)... So me prešpikali do konca. Izvide dobim v ponedeljek. Zaradi pritiska imam preventivno sedaj dieto: nič slanega, nobenih salam, konzervirane hrane, ki vsebuje nitrate, čim manj kruha. Neomejeno lahko jem sadje in zelenjavo, čimveč riža, jogurte z manj maščobe, od mesa le belo meso brez kože in belo ribo po možnosti kuhano, ne pečeno - bljak . Hrana naj bi bila razdeljena na 6 obrokov preko celega dneva. Po malo, tako da nikoli nimam občutka sitosti. Tiščanje v žlički je po vsej verjetnosti posledica pritiskanja maternice na želodec. To tiščanje imam sedaj preko celega dneva in občutek je ful zoprn. Res, kot bi se ti zataknil kos neprežvečene hrane in te tišči od žličke po požiralniku navzgor. V četrtek imam UZ kontrole rasti. To bo že moj 5. UZ pri tem G: 1. 11. teden - potrditev nosečnosti in ploda v maternici 2. 13. teden - nuhalna svetlina (brez licence) 3. 23. teden - morfologija 4. 24. teden - ponovljena morfologija, ker v prvič ni mogel vse pregledat zaradi lege otroka 5. 28. teden - kontrola rasti Sem ga vprašala koliko jih pripada nosečnici. Če nosečnost normalno poteka 3-4. V primeru pa, da se sumi na kakršne koli zaplete, ti pa nobeden ne more omejiti. Če bodo sedaj kakršna koli odstopanja v rasti, mi bodo verjetno delali pogosteje. Zadnje njegovo vprašanje je pa potem bilo, koliko dejansko mirujem.....ampak PSIHIČNO (izogibanje stresu)...Ups.. Povedala sem mu za službo in je čisto pop...., kaj se gredo in naj se tudi jaz umirim in jih dam na stranski tir. Bolniško mi je sedaj dal do nastopa porodniške. Način poroda: se ne obremenjujem in ne delam planov. PDP je le na papirju, kdaj bom šla pa rodit in kako pa sam bog ve. Glede na mojo situacijo grem lahko že čez 14 dni, en mesec ali pa en teden po PDP. Na to ne morem nič vplivat. S tem kako bom rodila, se bom ukvarjala takrat, ko bom postavljena pred to dejstvo. Poznam kar nekaj punc, ki so delale plane, kako vse bodo rodile, čepe, v vodi,.....nazadnje so pa moža iz porodne napodile in rodile tako, kot absolutno niso planirale. Eno je, kaj bi rad, drugo pa kaj ti takrat ustreza. Plenice: tiste za enkratno. Že tako imam čisto preveč cunj za prat in se ne bom še s tem ukvarjala. Grem raje ven in se posvetim otrokom ali naredim kaj zase. Vsekakor pa se tertra plenice rabijo. Jaz sem jih imela okoli 30 pa ni bilo nič preveč. Ene 3 na dan so šle za podiranje kupčka in bruhce, pa eno sem imela vedno v vozičku pod glavico, pa ena tukaj in ena tam in jih je hitro premalo. Oprema: opremo imamo od prve. Le en nov komplet posteljnine bom kupila. Sta od prve kar precej preprana. Kaj novega pa tudi mora dobit. Oblačila: v ponedeljek sem privlekla s podstrehe karton oblačil na katerem piše od 0 - 6 mesecev. Hudiča sem že pozabila, kako majhne so te cunjice. Pri starejši sem kar nekaj oblačil za novorojenčka dobila na posodo in sem jih vrnila. Vse sem pregledala in naredila spisek, kaj moram dokupit. Verjetno še danes skočim v Avstrijo in nabavim. Mož je sicer malo pisano gledal, ampak ko je malo premislil, mi je dal prav. Sem se odločila, da bom v začetku aprila počasi začela prat. Ne bom ničesar prepustila naključju. Mož ima že tako preveč obveznosti v službi in naj nas karkoli prehiti, bom čisto zadovoljna, če bo zrihtal hčerko in ostale stvari. Ne bom mu še pranja in likanja na glavo obesila. Na drugega se pa tako in tako na žalost ne morem zanesti. Še nasvet: če boste kupovale v Avstriji, pazite pri številkah. Sem ravno primerjala: 56 št. hlačk iz C&A ali H&M je večja od 62 št. od Clarja in podobnih. Kozmetika: punce ne pretiravajte z nakupi kozmetike za novorojenčka. Iz lastnih izkušenj povem, da sem raznih mil in kremic zelo malo rabila na začetku. Prvi mesec smo jo kopali v kamilicah, da se koža lepo sčisti. Od krem sem rabila: - hladilno mazilo za ritko - bepanthen mazilo (za eventuelno pordelo ritko, za prsne bradavice po dojenju) - mandljevo olje in nič drugega. Šele kasneje smo začeli uporabljati milo, ampak ne tekoče. Priporočali so mi (takrat) trdo neutralno milo in še to le enkrat tedensko. Ostalo: - palčke za ušesa - vata - škarjice za nohte (zaobljena konica za dojenčke) - krtačka za lase Sem se razpisala spet. Čveka čvekasta. Zdaj grem pa nekaj pojest....hm...kateri obrok je že to danes? Lep dan.
|