|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  3 4 [5] 6 7   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: vrtci le še varstvo
30.11.2012 20:27:44   
Sonrisa
Oprosti, pelin, res me je pogrelo, vendar nisem mislila nate, ko sem odgovarjala. Imam pač malce slabše izkušnje zaradi poveličevanja vzgojiteljic in tlačenja pomočnic, zaradi tega tudi takšen izbruh. Žal mi je, res ni letelo nate. user posted image

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 101
   RE: vrtci le še varstvo
30.11.2012 21:45:43   
Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: pelin

Ni lepo, da mi polagaš besede v usta...nikoli nisem rekla, da jaz ne previjam...nikoli nisem rekla, da jaz ne čistim...žal mi je , če delaš pri taki vzgojiteljici, ki ti daje tak občutek manjvrednosti....v takšnem tandemu je resnično težko delati...vendar tu nisem mislila na to...čeprav si skočila pokonci kot bi te kdo nekam špiknil....da ima pomočnica več takšnega dela je to preprosto zato, ker je večina pomočnic ponavadi pri spanju, po katerem se previje precej riti...v večino vrtcih zapirajo pomočnice in morajo pred tem marsikaj počistiti...sama sem bila pomočnica več kot pet let...pa nisem nikoli videla nobene vzg. da bi kdaj namesto mene preoblačila ležalnike ( jaz jih sedaj skupaj z njo vsak teden  ), da bi razkuževala igrače ( standardno početje naju obeh, če ne ni tega nikoli konec),že če smo šli na sprehod ni bilo govora, da grem jaz spredaj, kajti "kolovodja " je bila vedno vzgojiteljica ( meni dol visi katera gre prva...ponavadi pač tista, ki ima ob sebi najbolj počasnega otroka...)...
Vendar se nisem zlagala, ko pravim, da pri nas pišemo pripravo vsak dan, poleg mesečnega sklopa....če sem odsotna  in če to vem vnaprej, moram za čas svoje odsotnosti napisati pripravo naprej...če je to nenapovedano ( bolezen), se pomočnica pač drži mesečnega sklopa...ne rabi pisati dnevne priprave namesto mene...Glede rod. sestankov in govorilnih ur pa sem že zgoraj napisala....osebno imam rada če je pomočnica poleg in sem ji pred tremi leti, ko sva začeli delati skupaj to tudi povedala...povedala sem ji, da bom vesela če bo poleg, vendar bom tudi razumela, če kdaj ne bo mogla ali marala biti....vedno je...ure, ki jih ob tem nabere, koristi tako, da je več doma...Rada imam svojo pomočnico in jo cenim...lahko rečem, da je razumevanje obojestransko in rade volje ji pokažem, da delo poteka tako dobro tudi zaradi nje...zaradi dobrega timskega dela...prav tako ji privoščim , da bi imela večjo plačo...ne privoščim pa ji večjo odgovornost in veliko več dela...za isto plačo...tebi pa privoščim,da delaš z vzgojiteljico, ki te bo znala ceniti...


V vrtcu je preveč rivalstva.
In v vrtcu je preveč birokracije.
In preveč vtikanja staršev, moram dodat user posted image .

Mogoče je kakšen otrok več res dobrodošel, da se boste ukvarjali vsi skupaj s tistimi, zaradi katerih ste tam - zaradi otrok.

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 102
   RE: vrtci le še varstvo
30.11.2012 21:47:06   
liliana
Ravno pred kratkimi sem bila s kolegicami zunaj......so učiteljice, ne sicer vzgojiteljice....vendar podobnost obstaja, ko berem to temouser posted image .....ko jih človek tri ure posluša, dobi tisti čuden občutek, ali kdo v tej državi sploh še kaj dela, razen učiteljic in vzgojiteljic....?

(odgovor članu Sonrisa)
Neposredna povezava do sporočila: 103
   RE: vrtci le še varstvo
30.11.2012 22:02:39   
Sonrisa
Ampak res. user posted image Nobena živa duša se ne pritožuje toliko, pa sem delala v proizvodnji, gostinstvu, turizmu ...
Pred leti sem bila na enem predavanju od Bogdana Žorža, kjer je povedal en dober primer o začetkih vrtca na njihovem koncu. 45 otrok je pazila ena gospa brez kakršne koli vzgojiteljske izobrazbe. In je obvladala delo. Brez naziva. Si morete misliti?! user posted image user posted image

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 104
   RE: vrtci le še varstvo
30.11.2012 22:07:17   
Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: Sonrisa

Pred leti sem bila na enem predavanju od Bogdana Žorža, kjer je povedal en dober primer o začetkih vrtca na njihovem koncu. 45 otrok je pazila ena gospa brez kakršne koli vzgojiteljske izobrazbe. In je obvladala delo. Brez naziva. Si morete misliti?! user posted image user posted image


Tako je bilo.
Zdaj je drugače - in to kar je, je produkt družbe, sistema, zaposlenih in staršev.
Vprašanje je - kako bo. Ali bomo našli zdravo mejo varstva in vzgoje otrok? Ker zdaj pretiravamo, vsi, tako vzgojiteljice kot prezahtevni starši.

(odgovor članu Sonrisa)
Neposredna povezava do sporočila: 105
   RE: vrtci le še varstvo
30.11.2012 23:38:16   
ronja
Pelin, zadnje čase si tako zelo polna jeze, da napadaš vse, kar se do zadnje pike ne strinja s tabo. S tem izgubljaš kredibilnost, se bojim. Sama sem lilijani napisala, da ni čisto vseeno, kdo je in koga ni v vrtcu, sploh pa ni vseeno, koliko je teh ljudi, kot sem napisala, da se s tem ukrepom ne strinjam. Se pa ne strinjam, da rabi predšolski otrok nujno visokoizobraženo vzgojiteljico, da lahko normalno odraste in ni prikrajšan v znanju. Se ne, zato ker obstaja veliko otrok, ki niso v vrtcu, pa nič ne zaostajajo za vrstniki. Ti pa potem dalje sklepaš, da podpiram to vlado (ki je nikoli nisem;) in njene te ukrepe. Ok, piši, kar želiš, to je tvoja pravica, vendar delaš sebi medvedjo uslugo. Če je tako tudi v realnem življenju, te zna nazaj usekat.
Sem naivna, nisem pa toliko, da mi ne bi bilo jasno, da se nam bo vsem poznalo na kvaliteti življenja, če je kriza. Ne zdi se mi narobe, če tudi meni znižajo plačo. Šparam bunjenje za tam, kjer je res problem, če pihaš na vse, potem te nihče ne jemlje resno.

S tem kar jim doma nudim sem še kar zadovoljna - je še precej prostora za izboljšavo, ampak vsega mi ne rata, sem počasi . Pravim pa, da kljub moji topogledni neizobraženosti očitno dobita dovolj, glede na komentarje izobraženega kadra. In da ni treba, da je otrok v varstvu pri diplomiranih vzgojiteljicah, da bo lahko normalno delal v šoli oz. se normalno razvijal. Znanje pa je vedno dobrodošlo, ne glede na pot (uradna ali neuradna/izkušnje).

Pri avstrijskih vrtcih se mi zdi dobro: to, da je več vzgojiteljic v skupini oz. so te manjše, da so cenejši in da se urniki malo bolj prilagajajo ev. delavnemu času. Sama nimam problemov z našimi vrtci, ker ne rabim popoldanskega varstva, pa tudi zame ni nič dražji, ker nimava visokih plač, tako da nič od tega ni osebno. Več odraslih oz. manjše skupine ti pa verjetno ni treba zagovarjat, to se verjetno strinjava, da je fajn;). Kolikor gledam nečaka, se mi ne zdi, da bi kaj zaostajala za našimi otroki, nimam pa velikega vzorca. Vendar na raznih preizkusih znanja kolikor vem ni nekih strašanskih razlik.

Verjamem, da pom. ni treba bit na govorilnih, vendar v praksi vedno so. Mogoče da dobijo za to nadure, nisem nikoli vprašala, verjetno kakor kje. Je pa tudi res, da so zaradi vseh dodatnih obveznosti vzg. 1 uro manj v igralnici (tako so rekle pom. vzg., da ne bo spet neke galame;).

Kar se plač tiče: ti si jih vnesla v to debato, jaz sem rekla, da se mi izdi boljše imet 2 pomočnici kot 1 pomočnico in pol vzgojiteljice, če moram zbirat. Pa ne zdi se mi ok, da se meša to, koliko bo vzg. plačana s tem, kako dobro bo šlo otrokom. Gotovo se otrokom najbolj splača, da so vzg. in pom. zadovojlne s svojo plačo in delom, se strinjam. Vendar če mislijo nekje rezat, imam rajši, da pri plačah (tudi pri moji) kot pa pri št. odraslih v skupini. Če to začneš mešat, potem se izgubi prvoto sporočilo. Pri nas je tako, da recimo ljudje delajo več za slabšo plačo, zato da bojo projekt lahko dobro speljali, da bojo kredibilni kasneje za kak drug projekt itd... To je tisto dobro - pri nas. Pri vas bi bilo to, da bi se plače zmanjšale, pa se ne bi zmanjšalo število zaposlenih na otroka. Boljše to kot povečanje odgovornosti za 2 oddelka skup, se ti ne zdi? Tega, da je treba nekaj naredit, si nisem jaz zmislila, sama bi vodila stvari drugače, ampak ker jih ne znam, se ne oglašam.

Kar me moti, je to poveličevanje vrtcev..saj so v redu, ampak...zrasli smo tudi brez njih user posted image . V zdrave, ustvarjalne, odgovorne ljudi.

POdpis. Naši vrtci so dobri in prav je, da jih take ohranimo. Vseeno pa ni treba poveličevat vsega skup, češ da se pa otroci ne bojo dobro razvili. To je podcenjujoče do vseh, ki nimajo te izobrazbe, pa jim vseeno dajo vse to, kar kasneje rabijo.

Šparati se da tudi drugače...osebno in med nami povedano bi pristala tudi na ponovno znižanje plače...otroci in njihova varnost pa bi jim morali biti sveti...
Točno to sem ti hotela povedat s tem, ko sem rekla, da so se nam pač znižale plače - vsi smo imeli rajši nižje plače in projekt kot pa da grejo stvari k vragu, čeprav je treba zdaj za manj delat več. Ne gre za to, da bi zdaj pa še vi morali, ker smo mi morali. Gre za to, da ko je kriza, pač stopiš skup - in grizeš. Rečeš ok, saj plače bojo šle nekoč spet gor, zdaj pa moramo to speljat. Tako kot si napisala na koncu - pa magari znižajo plače, samo da ne bojo dajali manj vzgojiteljic na enako število otrok. Nam je šlo za naše delo tako kot tebi za tvoje - ne delamo ga samo zaradi denarja... Zato tudi znižanje plače ni bila reč, zaradi katere bi šli protestirat.

Pelin, to, kar je mika in ostale prebrale, je to, da si napisala, da bi drastično padla kvaliteta dela z otroki in bi bili otroci zelo prikrajšani, če bi jih vzgajali dve pomočnici namesto vzg. in pom. Ena najboljših vzg. v našem vrtcu je po izobrazbi med. sestra, zato tudi dela samo s tamalimi, ker s taveliki baje ne sme... Toliko o izobrazbi.

Velika večina, ki se tu zdaj prička s tabo, se ne strinja s tem ukrepom, da bi dali eno vzg. na dva oddelka, ker to pomeni enostavno manj odraslih v skupini, kar je nemogoče, da bi bilo potem delo enako dobro. Otroci bojo bogi in s tem se nihče ne strinja (razen lilijani se ne zdi kriza, ker pravi, da je dovolj praktikantk). Solde si ti privlekla v debato (vsaj tisto z mano). Meni se ne zdi stašna kriza, če imamo pač nekaj časa vsi malo slabše plače. Saj vsaj v vrtcih bo šlo kmalu na boljše, ker bo otrok manj, s tem se bojo standardi lahko dvignili itd...

Rezerva je pa še v birokraciji, to pa povsod, kamor pogledam: pri vas, pri nas, na raznoraznih uradih, itd... In rezerva je v nas - družbi, starših, vzg., ki mislimo/jo, da je treba vsak otrokov dan v nulo izkoristit, sicer ne bo izkoristil potencialov in bo grozno, ker ne bo napredoval, kot bi lahko itd itd... Tu se strinjam s stanislavo. Zadnjič je bil an igralnih uricah en dečko, ki je tam zelo užival, pa ni mogel ostat, ker je moral na karate... On si je pa takoooo želel ostat... Sem razmišljala, kako se včasih ne znamo/vidimo postavit v otroško kožo. Da včasih ne rabijo vsega tega "kakovostnega" programa, milijon aktivnosti, vodenja, strokovnosti... ampak samo toplino in čas. ne bi se vrnila v socialistični sistem vrtcev, baje je bila groza, če svojo sestro poslušam, tudi ravnateljica pravi, da so bili standardi takrat čisto drugačni, samo frontalno delo, veliko manj časa za posameznika... Vsega tega si ne želim in zato sem proti krčenju kadrov tu. Same plače in nazivi mi pa pri tem niso tako važni.

Se pa strinjam z lilijano glede jamranja... Pri nas je normalno, da delaš neplačane nadure. Nihče ti ne reče, da moraš. Samo rok za oddajo imaš. Normalno je, da če nekaj ne gre, prideš pa v soboto, ker bo v ponedeljek nekdo drug rabil opremo. Normalno je, da nihče od nas ne izklopi čisto službe, ko gre domov in da naredi kaj zvečer, čeprav so vsi na delovnem mestu več kot 8 ur. Nihče se zato ne pritožuje, nikomur se to ne zdi izkoriščanje. Tako delo je in radi ga imamo. Ne mislim, da moramo to od vseh zahtevat, ker je to nam sprejemljivo (bilo že pred krizo), samo ne zdi se mi tako grozno, če pa je to kdaj tudi treba (kakšno obdobje v življenju, recimo kadar je kriza). To je moj pogled na plače.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Stanislava_)
Neposredna povezava do sporočila: 106
   [Brisano sporočilo]
1.12.2012 1:17:48   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Sonrisa)
  Neposredna povezava do sporočila: 107
   RE: vrtci le še varstvo
1.12.2012 7:30:07   
Colt
Dobro jutro. Zelo jasno mi je da je treba narediti konkretne reze v JS/JU, pa ni važno kdo je gor na stolčku. Ni mi pa jasno zakaj se jajčeglavec ne loti birokracije, ventilatorjev na vrhu, sodstva, trilijon agencij za kite itd in ostale neproduktivne zalege in se je raje lotil ''operativcev'' ki zares delajo, torej vrtcev, policistov, gasilcev itd itd itd. To bo na srednji rok tudi pokopalo to vlado.

_____________________________

...and once you have tasted flight, you will walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been and there you long to return. -- Leonardo de Vinci
AMEN!



(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 108
   RE: vrtci le še varstvo
1.12.2012 9:58:03   
Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Pelin, to, kar je mika in ostale prebrale, je to, da si napisala, da bi drastično padla kvaliteta dela z otroki in bi bili otroci zelo prikrajšani, če bi jih vzgajali dve pomočnici namesto vzg. in pom. Ena najboljših vzg. v našem vrtcu je po izobrazbi med. sestra, zato tudi dela samo s tamalimi, ker s taveliki baje ne sme... Toliko o izobrazbi.


Ne vem, kaj so ostale prebrale, ampak ta misel se vleče kot rdeča nit.

Verjetno se strinjamo, da bo kvaliteta padla, če se bo ena oseba premikala iz skupine v skupino.

Po napisanem se v večini tudi strinjamo, da kvaliteta ne bo padla, če bosta v skupini stalno dve varuški (se opravičujem izrazu, ki ni pravi. Meni je ljubši, ker bolj natančno opisuje delo, ki ga opravlja in zaradi katerega je tam - varuje otroke; v vrtcu ni zato, da pomaga vzgojiteljici) brez vzgojiteljic.

Smo pa tako v vrtcih kot na splošno zašli od njihovih osnovnih funkcij - ker včasih je potrebno opravljati samo te, ker zato so te ustanove tam. Pri vrtcih je to v najbolj osnovnem izhodišču pomoč staršem. Vse ostalo je dobrodošlo in fino, ni pa najbolj osnovna naloga.

Za primerjavo - na bencinski črpalkar vpraša, kaj vam še lahko ponudim? Ja naslednjič mi bencin natočte!Pa me samo čukasto gleda user posted image  kot da na bencinskih ne prodajajo bencina. V osnovi nisem prišla ne po bonbone, ne po srečke, ne po nalepke, ampak po bencin. Enako pri vrtcih - v osnovi so namenjeni varstvu.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 109
   RE: vrtci le še varstvo
1.12.2012 11:12:49   
pelin
Pelin, to, kar je mika in ostale prebrale, je to, da si napisala, da bi drastično padla kvaliteta dela z otroki in bi bili otroci zelo prikrajšani, če bi jih vzgajali dve pomočnici namesto vzg. in pom.

Kljub temu, da imaš izrazito dolge, črevaste komentarje,ki dajo v koš ponavadi tudi mene, jih vedno preberem....žal ti očitno ne bereš kaj jaz napišem...že večkrat sem to opazila  in mi je danes prišlo prav....moja jeza, razočaranje...v bistvu je to tisto....razočaranje... (posebej nad takimi kot si ti, ki po eni strani narediš vse za svoje sončke, po drugi starni pa ne vidiš prsta pred sabo...oprosti to je to)nima veze s tem, da ni polagaš besede v usta....če bi bolje prebrala moje komentarje, bi videla, da ne govori, o tem, da ne bi pomočnice zmogle vzgajati skupine in da bi njihova kvaliteta drastično padla ker bi jih vzgajale pač pomočnice....govorim o tem, da bo kvaliteta dela v vrtcu padla zaradi preštevilnih otrok v skupini ( povečanje normativov, ko bo v skupini tudi do 28 otrok starih od 3-6...), ter preobremenjenosti strokovnih delavcev ( ena vzg. na dva oddelka)...kaj si mislim o delu in sposobnostih pomočnic sem tudi že napisala in se mi ne da več...

Pa če se vrnemo na mojo jezo, ki jo po tvojem stresam okrog....kot sem že večkrat povdarila mi dvigne plafon in res vedno dvigne takrat, ko vidim da gre nekje za namerno zlorabo otrok....ne odraslih...otrok , ki se ne morejo braniti ...razočaranje  pa sledi, ker se to pričakuje od staršev, ki pa raje svoje  puhlice , norčevanje stresate na tiste, ki si upamo ziniti, (ker imamo v ta obstoječi sistem dela možnost pokukati vsak dan)da sem nam v prvi vrsti smilijo prav oni...in da nas je strah da jim ne bomo mogli nuditi osnovne človekove pravice- varnosti...Skratka glede takih zadev sem pač izredno občutljiva...tako kot si ti glede svojega lubija in svojih otrok...in zagotovo ti bo tudi dvignilo pritisk če, pripomnem, da se mi tudi ne zdi vse prav kar počneš z njima...vendar o tem ne pametujem...


Verjetno se strinjamo, da bo kvaliteta padla, če se bo ena oseba premikala iz skupine v skupino.
Ja, Stanislava...to je to...


Po napisanem se v večini tudi strinjamo, da kvaliteta ne bo padla, če bosta v skupini stalno dve varuški (se opravičujem izrazu, ki ni pravi. Meni je ljubši, ker bolj natančno opisuje delo, ki ga opravlja in zaradi katerega je tam - varuje otroke; v vrtcu ni zato, da pomaga vzgojiteljici) brez vzgojiteljic.
Tudi jaz se s tem strinjam....če bosta dve stalno not...in ne bo seleče se vzgojiteljice...Ne strinjam se pa s tem kako si poimenovala sedanje pomočnice...oziroma, je meni vseeno kako se jih imenuje., ker se mi to osebno ne zdi bitno..med nami povedano
pa gre sedaj pomočnicam  vzgojiteljic  poimenovanje "varuh" izrazito na živce ( mogoče se bo katera oglasila)...ne vem sicer zakaj točno, sem pa to že večkrat slišala...mogoče, ker je to starinsko...mogoče, ker ne definira njihovega dela v celoti nič bolj kot  izraz pomoč. vzg. ...ne vem...vendar bi se marsikatera oglasila, da tudi to no to, kar praviš...one niso tam le zato, da varujejo otroke....počnejo še marsikaj..



(odgovor članu Stanislava_)
Neposredna povezava do sporočila: 110
   RE: vrtci le še varstvo
1.12.2012 11:18:01   
pelin
Dobro jutro. Zelo jasno mi je da je treba narediti konkretne reze v JS/JU, pa ni važno kdo je gor na stolčku. Ni mi pa jasno zakaj se jajčeglavec ne loti birokracije, ventilatorjev na vrhu, sodstva, trilijon agencij za kite itd in ostale neproduktivne zalege in se je raje lotil ''operativcev'' ki zares delajo, torej vrtcev, policistov, gasilcev itd itd itd. To bo na srednji rok tudi pokopalo to vlado.
 
Ne veš zakaj Colt.?..eh...saj je vse jasno...že če prebereš nekatere komentarje na tej temi za nazaj...ker ima "jajčeglavec"preveč podobno mislečih...preveč podpore in  kimanja med tistimi, ki bi mogoče lahko naredili kaj v tej smeri, da bi vsaj naslednja vlada bolje zaštartala in delovala....



(odgovor članu Colt)
Neposredna povezava do sporočila: 111
   RE: vrtci le še varstvo
1.12.2012 11:24:06   
pelin
IZVIRNO SPOROČILO: liliana

Ravno pred kratkimi sem bila s kolegicami zunaj......so učiteljice, ne sicer vzgojiteljice....vendar podobnost obstaja, ko berem to temouser posted image .....ko jih človek tri ure posluša, dobi tisti čuden občutek, ali kdo v tej državi sploh še kaj dela, razen učiteljic in vzgojiteljic....?


Liliana...jaz sem vsak dan med njimi....ne le tri ure...in lahko rečem, da med vsakim delavcem obstaja določena podobnost...tudi med mano in proizvodnjim....če ne druga....jim je izpod časti norčevanje iz njihovega truda, ki ga vložijo v delo...osebno razvrednotenje....to zaboli vsakega...posebej če prileti iz strani nekoga, ki tega truda niti pod razno ne razume in ne zna ceniti in mu služi le za štos...

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 112
   RE: vrtci le še varstvo
1.12.2012 11:44:39   
Sonrisa

IZVIRNO SPOROČILO: MILLEENA

Sorry, ampak tole zame pa res ni primer dobrega zgleda. Takšen primer bi vzdržal samo toliko časa, dokler se ne bi kaj zgodilo - potem bi pa spet vsi udarjali vse povprek, kdo je - in kdo ni kriv. Bi pa prav rada vedela, kdaj in kje so bili takšni začetki vrtca.

Glede jamranja pa - takšni pač smo, pa ne samo učiteljice in vzgojiteljice, tudi drugje ga je dosti. Ampak dejstvo je da tonemo, zato ga bo verjetno še več.


To je bilo pred skoraj 60. leti.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 113
   RE: vrtci le še varstvo
2.12.2012 8:43:47   
Dashenka
Meni se malo varčevanja v vrtcih tudi ne zdi nekaj tako grozno nezaslišanega, oziroma celo kriminalnega kot so se ene razburile.

Par otrok več v skupini: big deal - saj jih v jaslih celo zimo skoraj pol manjka, pri starejših pa tudi niso vedno vsi prisotni.

Več nediplomiranih vzgojiteljev namesto diplomiranih: isti šmorn, tisti pildek pa res pri čuvanju prešolskih otrok ne pomeni popolnoma nič. Edino kar je pomembno je, da ima vzgojitelj (z diplomo ali brez) svoj poklic rad, da je topla oseba, da ima dovolj življenske energije, da se mu z otroci resnično "da ukvarjat" in da je dober diplomat in ima dobre živce, ko mora prenašat starše "malih božanstev".

Vrtci so pač ustanova v katere vozimo otroke, ker hodimo v službe. In pomembno nam je, da gredo tja radi, da se tam počutijo fajn, da grejo vsak dan ven (ne glede na vreme), vsaj na dvorišče ali vrt in da tam nekaj pojedo. (btw: v tako operavni Avstriji hrane v vrtcih namreč ni!)
Da pa naučiš otroke kakšno pesmico in jim pomagaš pri dizajnu ptičje krmilnice, pa (imo seveda) ne potrebuješ diplome vzgojitelske šole.

(odgovor članu anikabd)
Neposredna povezava do sporočila: 114
   [Brisano sporočilo]
2.12.2012 15:53:39   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Dashenka)
  Neposredna povezava do sporočila: 115
   RE: vrtci le še varstvo
2.12.2012 17:35:44   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: pelin


Liliana...jaz sem vsak dan med njimi....ne le tri ure...in lahko rečem, da med vsakim delavcem obstaja določena podobnost...tudi med mano in proizvodnjim....če ne druga....jim je izpod časti norčevanje iz njihovega truda, ki ga vložijo v delo...osebno razvrednotenje....to zaboli vsakega...posebej če prileti iz strani nekoga, ki tega truda niti pod razno ne razume in ne zna ceniti in mu služi le za štos...


Ti si pač ena od tistih, ki se počutiš ogrožena in verjetno zaradi tega tudi "razvrednotena", če se nekdo ne strinja s tabo......

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 116
   RE: vrtci le še varstvo
2.12.2012 17:40:40   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_


Smo pa tako v vrtcih kot na splošno zašli od njihovih osnovnih funkcij - ker včasih je potrebno opravljati samo te, ker zato so te ustanove tam. Pri vrtcih je to v najbolj osnovnem izhodišču pomoč staršem. Vse ostalo je dobrodošlo in fino, ni pa najbolj osnovna naloga.

Za primerjavo - na bencinski črpalkar vpraša, kaj vam še lahko ponudim? Ja naslednjič mi bencin natočte!Pa me samo čukasto gleda user posted image  kot da na bencinskih ne prodajajo bencina. V osnovi nisem prišla ne po bonbone, ne po srečke, ne po nalepke, ampak po bencin. Enako pri vrtcih - v osnovi so namenjeni varstvu.


Točno tako.....

(odgovor članu Stanislava_)
Neposredna povezava do sporočila: 117
   RE: vrtci le še varstvo
2.12.2012 18:23:30   
petea
Radi bi imeli izobražene otroke, ki bi jim nudili raznorazne izzive in aktivnosti, seveda pa se imamo vedno manj časa ukvarjati z njimi. In tako naše obveznosti in pričakovanja prelagamo na vrtce.

Radi bi zanje imeli čim bolj našim željam in potrebam prilagojeno varstvo (in vzgojo), ne bi za to kaj dodatno ali sploh nič plačali.

Radi bi, da se varuhi/vzgojitelji z otroki ukvarjajo čim bolj individualno ter da zaznajo vse morebitne odklone v njihovem obnašanju, hkrati pa nas ne moti, da bi se naj skupine otrok povečale, tako da bodo vzgojitelji lahko otroke obravnali le še površinsko in mimogrede (ali pa tiste najbolj izstopajoče).

Od vzgojiteljev zahtevamo, da poznajo in uporabljajo vse najsodobnejše pristope in prijeme v delu z otroki, a hkrati zaničujemo njihovo strokovno izobrazbo.



Dragi starši, kaj bi sploh radi?

P.S.: Če je glede razvoja vrtcev mišljen takšen zgled iz Norveške, bi bilo super.
Verjetno pa je upati, da so pristojni na ministrstvu imeli v mislih te norveške smernice, preveč iluzorno ...

pa še en zanimiv članek na temo povezave razvoja norveške družbe in vrtcev

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 118
   RE: vrtci le še varstvo
2.12.2012 19:16:32   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: petea

Radi bi imeli izobražene otroke, ki bi jim nudili raznorazne izzive in aktivnosti, seveda pa se imamo vedno manj časa ukvarjati z njimi. In tako naše obveznosti in pričakovanja prelagamo na vrtce.




Sama sem mnenja, da do vstopa v šolo otrok potrebuje vzgojo in igro....ne pa dodatnih aktivnosti in izzivov, ki jih nudijo razne institucije.....in zato ne prelegam vzgojo na vrtec.....vem, da sem sama starš in vzamem pač v zakup svoje obveznosti, ki jih imam v službi.....na srečo ima otrok tudi babice in dedke, ki mu lahko takrat, ko jaz (ali pa vrtec zaradi stavke) odpove.....in poleg staršev, so babice in dedki mnogo bolj pomemben element zdravega otrokovega razvoja v predšolskem obdobju kot izzivi in aktivnosti v vrtcu, vsaj po mojem mnenju.....

Radi bi zanje imeli čim bolj našim željam in potrebam prilagojeno varstvo (in vzgojo), ne bi za to kaj dodatno ali sploh nič plačali.


Ja....rada bi imela varstvo do 5 popoldne....in to ne samo v ljubljani....tudi na periferiji......in sem za to pripravljena tudi doplačati, ker mi je pač to pomembneje, kot pa izzivi in raznorazne aktivnosti v vrtcu.....zame je vrtec pač varstvo in to so moja pričakovanja od vrtca......

Radi bi, da se varuhi/vzgojitelji z otroki ukvarjajo čim bolj individualno ter da zaznajo vse morebitne odklone v njihovem obnašanju, hkrati pa nas ne moti, da bi se naj skupine otrok povečale, tako da bodo vzgojitelji lahko otroke obravnali le še površinsko in mimogrede (ali pa tiste najbolj izstopajoče).


V bistvu to sploh ni moje pričakovanje od vrtca.....zato me tudi ne moti, če se skupina malo poveča....itak so redko vsi otroci tam.....ker so bolani......

Od vzgojiteljev zahtevamo, da poznajo in uporabljajo vse najsodobnejše pristope in prijeme v delu z otroki, a hkrati zaničujemo njihovo strokovno izobrazbo.


Jaz ne zahtevam nič od tega.....v bistvu se pri vzgoji otroka tudi same na poslužujem teh najsodobnejših pristopov in prijemov.....zaničujem pa tudi ne strokovne izobrazbe vzgojiteljic....samo pravim, da se mi zdi nepotrebna za "zdrav in normalen razvoj otroka v predšolskem obdobju".....in to trdim že cel čas, kar sem na forumu, ne samo zdaj, ko se sprejemajo tile ukrepi.....user posted image

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 119
   RE: vrtci le še varstvo
3.12.2012 11:25:47   
ronja
govorim o tem, da bo kvaliteta dela v vrtcu padla zaradi preštevilnih otrok v skupini

Pelin, očitno ti ne bereš dobro - to sem namreč napisala že v svojem 1. in drugem in verjetno v čisto vsakem komentarju na tej temi. Pa ker se mi lih da:
Evo, citat iz prvega komentarja:
Ankica podpis! Ohranimo dobre vrtce! Seleča se vzgojiteljica?user posted image Ja, pomočnice so super, dostikrat imajo več izkušenj in dajo ogromno otrokom, samo dejstvo je, da 14 enoletnikov potrebuje več kot 1 par rok! Že dva sta včasih premalo! Kako jih bo ena pomočnica 14 oblekla za ven?


Iz mojega drugega komentarja:
Sicer pa se me bunimo nad številom ljudi, ki bojo z našimi otroki, če se bo število zmanjšalo (če bo samo 1,5 osebe za 14-24 otrok ali pa 2 osebi za toliko otrok). Moraš računat, da nimajo v vseh vrtcih praktikantov (pri nas mamo srečo, da jih imajo, ker smo pač v Lj, pa fajn vrtec in fajn ravnateljica) in potem zna bit problem. Če se postavim v njihovo kožo: ali bom peljala ven 14 enoletnikov sama sredi zime... ali rajši ne... pa veš, da rajši ne...


Se pa nisem strinjala s teboj, da bi se v avstrijskih vrtcih tako strašansko manj naučili kot pri nas, zato ker niso visoko izobraženi strokovni kadri. Ker se mi zdi, da jih učijo približno tako kot pri nas. Ne vem za vse vrtce, ampak za te 3, ki jih poznam, lahko rečem, da je približno isto. Pa tudi na preizkusih znanja baje niso nekje daleč za nami, torej verjetno ni tako v nebo vpijčih razlik. Je pa fajn, da je manj otrok na eno odraslo osebo (pa kakorkoli jih že hočete rečt).

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 120
   RE: vrtci le še varstvo
3.12.2012 11:37:35   
ronja
in zagotovo ti bo tudi dvignilo pritisk če, pripomnem, da se mi tudi ne zdi vse prav kar počneš z njima...vendar o tem ne pametujem...

Odvisno, če bi se mi zdel tvoj pomislek argumentiram, potem ne - bi se zamislila. Saj mi je že kdo kdaj rekel, da kaj ni ok, pa sem razmislila, tudi lubi, recimo;).

btw: v tako operavni Avstriji hrane v vrtcih namreč ni!

Odvisno od vrtca. Pa je nihče ne opeva, samo tutan je dala za primer, da tam otroci niso nič kaj bistveno na slabšem zaradi nižje izobrazbe strokovnega kadra.

petea, glede aktivnosti se strinjam s stanislavo in lilijano: ne prelagam aktivnosti na vrtec in od nijh pričakujem, da poskrbijo v prvi vrsti za varnost in zaustavijo medsebojne obračune, skratka, da ni kaos v skupini, da potolažijo otroka, če se udari, da ima občutek varnosti, vse ostalo je pa zelo dobrodošlo, ni pa v prvem planu: sem vesela, če se to vzg. da počet z malimi, res je tudi, da je navadno z otroki lažje bit dalj časa skup, če jih z nečim zaposliš, vseeno pa to ni moje osnovno pričakovanje.

Vseeno pa sem proti povečanju skupin, ker vem, da je težko toliko otrok obvladat in da jim v tem primeru res ne moreš nudit nič ekstra, ker si že od osnovnega totalno zmatran. Nočem, da bi bile vzg. čisto zmatrane, ker se to otrokom ne splača. Tudi bolezni bi bilo verjetno potem še več. Tudi varnost ni ista, če moraš pazit več otrok, sploh pri tamalih. Pa tudi čisto tako, če ni nič življenjsko ogrožujočega: če je samo ena oseba, pa recimo glih previja enega otroka, drugi pa nekam pade... ga ne more it potolažit, pa pustit onega na previjalki, ne? 2 že morata bit.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu pelin)
Neposredna povezava do sporočila: 121
   RE: vrtci le še varstvo
3.12.2012 12:57:11   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: ronja
petea, glede aktivnosti se strinjam s stanislavo in lilijano: ne prelagam aktivnosti na vrtec in od nijh pričakujem, da poskrbijo v prvi vrsti za varnost in zaustavijo medsebojne obračune, skratka, da ni kaos v skupini, da potolažijo otroka, če se udari, da ima občutek varnosti, vse ostalo je pa zelo dobrodošlo, ni pa v prvem planu: sem vesela, če se to vzg. da počet z malimi, res je tudi, da je navadno z otroki lažje bit dalj časa skup, če jih z nečim zaposliš, vseeno pa to ni moje osnovno pričakovanje.

Vseeno pa sem proti povečanju skupin, ker vem, da je težko toliko otrok obvladat in da jim v tem primeru res ne moreš nudit nič ekstra, ker si že od osnovnega totalno zmatran.


Kakšna pa so tvoja pričakovanja, Ronja, glede vrtca? Vem, da se precej ukvarjaš s svojimi otroki in nekako ne verjamem, da ti je vseeno, ali počnejo v vrtcu kaj zanimivega ali so tam zgolj na čakanju na starše, vzgojiteljice pa jih mirijo, da ne pride do obračunavanj.


IZVIRNO SPOROČILO: liliana
Sama sem mnenja, da do vstopa v šolo otrok potrebuje vzgojo in igro....ne pa dodatnih aktivnosti in izzivov, ki jih nudijo razne institucije.....in zato ne prelegam vzgojo na vrtec.....vem, da sem sama starš in vzamem pač v zakup svoje obveznosti, ki jih imam v službi.....na srečo ima otrok tudi babice in dedke, ki mu lahko takrat, ko jaz (ali pa vrtec zaradi stavke) odpove.....in poleg staršev, so babice in dedki mnogo bolj pomemben element zdravega otrokovega razvoja v predšolskem obdobju kot izzivi in aktivnosti v vrtcu, vsaj po mojem mnenju.....




Ne razumem, kako bi naj po vajinem izgledal navaden vrtčevski dan - imam občutek, da precej v stilu: oddam otroka, ki me tam počaka, pa ga čez nekaj časa spet prevzamem.
Tega enostavno ne razumem in ne verjamem, da ne bi imeli pričakovanj glede tega, kaj bo vrtec otroku nudil; če bi bilo tako, bi si lahko organizirali varstvo vajinih otrok npr. pri kakšni zdolgočaseni upokojenki, ki bo otroke sicer pazila, da se ravno ne potolčejo, počela pa ne bo z njimi nič.


In zakaj razumeta izzive in aktivnosti kot nekaj velikega in obsežnega ali kot kup dodatnih, obvrtčevskih dejavnosti? Lahko gre za drobne opravke, opravila, obiske, ki pa otroku dosti dajo. Če se določenih stvari ne naučijo ali spoznajo v tej starosti, je kasneje lahko to zelo težko ali celo nemogoče osvojiti.


Npr. zame je izziv iti z vsemi otroci v trgovino, je vedno pestro. user posted image In zato spoštujem vzgojiteljice, da obvladajo nekajkrat večjo skupino otrok kot jaz, in to v različnih situacijah. In sem zelo vesela in hvaležna, da delajo z otroki stvari, ki se jih jaz niti ne spomnim, ki jih ne znam narediti ali ne vem, kako se jih lotiti, ali tistih, ki jih enostavno nimam časa početi z otroki.

Še vedno pa potem ostane dovolj aktivnosti, ki jih bomo mi kot družina počeli oz. da moji otroci spoznajo stvari, za katere starša želiva, da jih spoznajo, se jih naučijo ali vsaj samo doživijo.


Tudi mi lahko pokoristimo za varstvo stare starše, ki z veseljem občasno popazijo na otroke in se pri njih vedno kaj zanimivega dogaja, vidim pa tudi, da jim pri daljšem varstvu prav odleže, da si lahko končno odpočijejo od vnukov, polnih energije; si ne znam predstavljati, da bi bili v takšen varstvu vsakodnevno v polni zasedbi. user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 122
   RE: vrtci le še varstvo
3.12.2012 13:19:06   
nyna84
IZVIRNO SPOROČILO: Dashenka

Meni se malo varčevanja v vrtcih tudi ne zdi nekaj tako grozno nezaslišanega, oziroma celo kriminalnega kot so se ene razburile.

Par otrok več v skupini: big deal - saj jih v jaslih celo zimo skoraj pol manjka, pri starejših pa tudi niso vedno vsi prisotni.

Več nediplomiranih vzgojiteljev namesto diplomiranih: isti šmorn, tisti pildek pa res pri čuvanju prešolskih otrok ne pomeni popolnoma nič. Edino kar je pomembno je, da ima vzgojitelj (z diplomo ali brez) svoj poklic rad, da je topla oseba, da ima dovolj življenske energije, da se mu z otroci resnično "da ukvarjat" in da je dober diplomat in ima dobre živce, ko mora prenašat starše "malih božanstev".

Vrtci so pač ustanova v katere vozimo otroke, ker hodimo v službe. In pomembno nam je, da gredo tja radi, da se tam počutijo fajn, da grejo vsak dan ven (ne glede na vreme), vsaj na dvorišče ali vrt in da tam nekaj pojedo. (btw: v tako operavni Avstriji hrane v vrtcih namreč ni!)
Da pa naučiš otroke kakšno pesmico in jim pomagaš pri dizajnu ptičje krmilnice, pa (imo seveda) ne potrebuješ diplome vzgojitelske šole.

Nekaj pomembnega si pozabila. Večina trok 2/3 dneva preživi v vrtcu. In zato je pomemebno, da zna vzgojiteljica tudi vzgajati. Vrtci imajo namreč na vzgojo otrok veliko večji vpliv kot starši doma v tistih 3 urah.

_____________________________

Sem iz Posočja in nisem Gorenjka ;)
http://www.radio1.si/strani/Fun.aspx?ID=20254&LNK=7

(odgovor članu Dashenka)
Neposredna povezava do sporočila: 123
   RE: vrtci le še varstvo
3.12.2012 13:32:00   
ronja
od nijh pričakujem, da poskrbijo v prvi vrsti za varnost in zaustavijo medsebojne obračune, skratka, da ni kaos v skupini, da potolažijo otroka, če se udari, da ima občutek varnosti, vse ostalo je pa zelo dobrodošlo, ni pa v prvem planu: sem vesela, če se to vzg. da počet z malimi, res je tudi, da je navadno z otroki lažje bit dalj časa skup, če jih z nečim zaposliš, vseeno pa to ni moje osnovno pričakovanje.

Saj sem že napisala: ni mi vseeno, kljub temu pa ne pričakujem, da bojo sadili fižol, pekli kruh itd... Sem zelo vesela, če to počnejo, jasno, kar sem tudi napisala in sem jim hvaležna, če niso tam samo za varstvo, kot sem hvaležna svoji nešolani varuški, da je delala z menoj svašta in odgovarjala na vsa moja vprašanja... Ne, da tega ne vidim ali dajem v nič - samo ne pričakujem tega v osnovi da mora bit vse strašno organizirano. V osnovi pričakujem varstvo: torej varnost in občutek varnosti - ki je pa skoraj nemogoče pri prevelikem številu otrok. Ker je treba k otroku takoj skočit, če se kaj ornk udari ali pa če je kaka galama... ne moreš vmes delit malice - zato morata bit dve.

PS: mene je pazila upokojenka in kot rečeno, v 1. razredu nisem znala nič manj, v bistvu celo več kot vrtčevski otroci, razen par pesmic nisem znala, kar sem pa nadoknadila v 2 tednih... Zato se pač ne strinjam, da je izobrazba nujna za to, da otroku nudi razvoj. Gotovo pa pride prav, če ne bi, se ne bi tudi mi izobraževali in iskali ideje, kaj vse počet z malimi - vsega se pač človek ne spomni sam.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 124
   RE: vrtci le še varstvo
3.12.2012 18:31:18   
Dashenka
Nekaj pomembnega si pozabila. Večina trok 2/3 dneva preživi v vrtcu. In zato je pomemebno, da zna vzgojiteljica tudi vzgajati. Vrtci imajo namreč na vzgojo otrok veliko večji vpliv kot starši doma v tistih 3 urah.



Ah daj no daj. Za vzgojo 3 letnikov pa res ne rabiš diplome neke višje vzgojiteljske šole.

Še dobro, da nam pustijo vzgajat otroke vsem matematikom, filozofom, pravnikom, biologom, zgodovinarjem, kemikom, pilotom itd.

(odgovor članu nyna84)
Neposredna povezava do sporočila: 125
Stran:   <<   < Prejšnja stran  3 4 [5] 6 7   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  3 4 [5] 6 7   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?