|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  6 7 8 9 [10]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima..
11.1.2007 14:12:03   
bini
hej marelica... tole mi je znano od prve hčerke, ki pa ni hodila v RA, ker pred 2,5 leti to še ni bilo tako moderno user posted image ... nič kotalenja, kamor si jo postavil tako je bilo.. shodila pri 14m in ji danes nič ne fali...

naš drugi škrat sedaj pa se kotali sicer pri 9 mesecih, vsede se tud ne, o kakšnem plazenju ni govora, čeprav se vidi da bi rad - pa ne gre še... se ne sekiram več... ko bo, pač bo, pa tud tvoja bo, boš vidla...

glede jokanja med terapijo - mogoče pa terapevtka ni ok?? oz. ne zna?? naša terapevtka (na napotnico) je ubitačna in nima nobene domišljije, še igrače moram jaz menjat da malega motiviramuser posted image , prav nič dosti se ne trudi... kako si upam to rečt?? ker lahko primerjam s tisto kamor hodiva privat - tam mali sodeluje celih 45 minut, ampak je pa ženska na koncu tud čist prešvicana tako intenzivno dela z njim...  medtem ko se pri oni drugi v 30 minutah (itak zmeraj prej končauser posted image ) raztuli vsaj 3krat - pa je res potrpežljiv dojenček..
samo ugibam...


_____________________________

Svet je lep!!

(odgovor članu Marelica)
Neposredna povezava do sporočila: 226
   RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima..
11.1.2007 15:58:56   
Strawberrie Cherrie
Zdajle sem prebrala tole vse - in kar nekaj od teh težav sem opazila pri našem malemu -> malo steguje glavico nazaj, še posebaj, če je kaj pisanega za njim - zato mu dajem med previjanjem flaške pred oči, da jih gleda. ob zvijanju in krčih se cel napne in dvigne ritko v zrakuser posted image user posted image user posted image drugače se zelo trudim, da bi malega večinoma časa nosili v položaju lupinice -> ampak kupček pa podirama tako, da je dvignjen - sicer ga podre dosti hitro, ampak ga vseeno dvignemuser posted image
Jaz bom naši pediatrinji vseeno zatežila za napotnico za fizioterapevta, drugače bom pa šla samoplačniško, ker me je kar malo strah postalo sedaj, ko sem vse to prebralauser posted image user posted image

(odgovor članu renata79)
Neposredna povezava do sporočila: 227
   RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima..
12.1.2007 12:53:36   
::zaspanka::
hej Marelica...nasa je tulila pri terapevtki skos, od drugega meseca pa do pol leta.
zdaj vem (pa se mi je takrat tudi dozdevalo),da je bila terapevtka napacna, ker je delala ubitacne vaje, kr neki,brez domisljije in prevec,res prevec nezno,da se je mala se bolj 'zategnila'. ko je bilo pa konec in sem jo oblacila, kot bi odrezal!
potem smo zamenjali terapevtko,ki jo imamo se zdaj in je super, ze prvic pri tej sem videla,da je to res terapija,da so vaje res vaje,da otrok zraven dela in da se domov odnese nekaj od tega.
kot ti je ze bini napisala, verjetno je to problem.
kaj pa doma, ali med vajami tudi joka?

lep pozdrav
p&s


_____________________________

ZA ZAPRTIMI OCMI NEMOGOCE SE GODI, TAM SI V SVOJI PRAVLJICI, DRICAS SE PO MAVRICI...

http://-zaspanka-.moj-album.com/

http://zaspancek.blogspot.com/

(odgovor članu Strawberrie Cherrie)
Neposredna povezava do sporočila: 228
   RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima..
12.1.2007 18:39:13   
Marelica
bini, hvala za tolažbo. Veš, kljub vsemu trudu in zaupanje v fiziterapijo včasih rabim prav kakšno takšno spodbudno besedo - da pač določenih veščin ne bo obvladala prej ampak kasneje in da s tem ni nič tako daleč narobe. In tudi jaz sem baje shodila "šele" pri 14 mesecih.

bini, zaspanka, ne vem če bi lahko krivila fizioterapevtko. Sicer pri kateri drugi še ni delala vaj, ampak ta se mi zdi zavzeta in tudi zelo prijazna s hčerko. Pa potem se mi zdi, da bi morali tudi vsi drugi otroci pri njej jokat. Doma je pa tako: včasih se zraven vaj smeje, včasih pa se prav tako upira in joče. Samo takrat jaz ponavadi kar preneham, ker ne obvladam več njenega zvijanja. Bi verjetno več škode naredila kot koristi. Glede na hčerkin karakter je največja ugotovitev, da joče, če delaš proti njeni volji. In ker terapevtka pač vztraja pri vajah, ji je to zamerila.  Če bi pa bilo pa pri drugi kaj boljše pa nimam pojma. Imamo terapije na napotnico in sploh ne vem, če lahko zaprosim za drugo terapevtko. Pa glede na to, da nimam sama nič proti tej, se mi zdi malo podlo vseeno. Kaj pa če bi bilo pri drugi enako ali še slabše? user posted image  

(odgovor članu ::zaspanka::)
Neposredna povezava do sporočila: 229
   RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima..
14.1.2007 9:46:49   
TiaSara
london_paris samo ne preveč panike! Veliko dojenčkov se zvija malo nazaj, ko jim kaj ni prav, glavice dajejo nazaj itd. To je potrebno samo korigirat, ne pomeni pa, da bi bilo z malim kaj narobe zaradi tega. Tudi naš se je zvijal nazaj, sem spraševala pediatrinjo glede tega, pa je rekla, da ima mišični tonus čist O.K. in da to ni nič hudega. Danes ji verjamem, ker se naš mali pri dobrih 7 mesecih veselo plazi naokoli, se sam poseda in tudi dviguje na nogice.  Vprašati pediatra glede tega je čist O.K., da bi pa po teh znakih sklepal, da je z malim kaj narobe, pa še ni potrebno.

(odgovor članu Marelica)
Neposredna povezava do sporočila: 230
   RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima..
17.1.2007 23:21:21   
Seven*
Odlicen clanek, ki sem ga nasla na MON-u, forum gospe pediatrinje Tanc

Pripenjam..

Avtor: dr.Lidija Dimitrijevic



Pokret je osnovna karakteristika života kojom se izražavaju osećaji (mimika), uspostavlja verbalna i gestovna komunikacija (govor, gestikulacija), ovladava prostorom i postiže biološka samostalnost (1).
U najranijem životnom dobu pokret je odraz stanja i ponašanja deteta. Kod novorođenčeta motorni obrasci su refleksne prirode. U doba odojčeta, preko obrazaca posturalne kontrole, razvijaju se obrasci voljnih pokreta, a kasnije, preko brojnih neuronskih veza, formiraju se sekundarno automatizovani, koordinisani voljni pokreti (2,3).
Motorni razvoj zdravog novorođenčeta, odojčeta i malog deteta odvija se potpuno spontano, prema prirodnim zakonitostima i direktno zavisi od anatomske i funkcionalne adekvatnosti centralnog nervnog sistema (CNS). Tok ovog razvoja determinisan je genetski utvrđenim obrascima razvoja, ali je istovremeno stimulisan i nadražajima iz spoljne sredine. Na ove nadražaje, koje mozak kao organ, odgovoran za integraciju i koordinaciju, prima od čulnih organa, odgovara automatskim složenim reakcijama (4,5). Za dete to znači stalno poboljšavanje motornih sposobnosti pomoću kojih se ono bori za svoju fizičku nezavisnost, kao i sposobnost adaptacije na uslove socijalne sredine.
Usvajanje glavnih motornih funkcija (kontrola glave, bočni transferi u ležećem položaju, sedenje, stajanje, hod, puzanje, hvatanje) odvija se potpuno spontano. Sve motorne radnje dete nauči i savlada potpuno samo i zato nije potrebno „učiti“ dete da sedi, stoji, hvata, hoda... “Učenje” deteta motornim radnjama predstavlja grubo, nepotrebno i nepoželjno uplitanje u spontan motorni razvoj kojim se ometa i usporava normalno usvajanje motornih funkcija (6).
Uvek treba imati na umu da između motornog i psihičkog razvoja postoji tesna veza i jak međusobni uticaj, te se zato umesto termina “motorni”, često koristi termin “psiho-motorni” razvoj.

Neometan razvoj kretanja u prvoj godini života

Razvoj motorike u položaju na stomaku (pronacija) do puzanja i stajanja

Novorođenče i mlado odojče leži na stomaku u savijenom položaju. Savijenost zahvata i gornje i donje ekstremitete. Zbog jake savijenosti nogu, karlica je odignuta od podloge, pa je zato težina tela na obrazu, grudima i podlakticama bočno od tela.
Od trećeg meseca i u četvrtom, dete počinje da održava ravnotežu, a preduslov za to je da su oba lakta ispred linije ramena, da je jaka fleksija u karlici popustila i da se težina tela pomerila sa grudi ka stomaku. Ova faza u motornom razvoju označena je kao “oslonac: lakat-karlica”. Samo iz ovog položaja dete može nesmetano da okreće glavu.
U petom i šestom mesecu dete se sve više odiže, tako da sa šest meseci potpuno opruži laktove i oslanja se na otvorene šake. Težina tela premešta se sa stomaka ka karlici. Ova faza u motornom razvoju zove se “oslonac: šaka-karlica”.
Sa punih sedam meseci funkcija oslonca na šake je toliko dobra da se dete pomera unazad a težinu nose šake i bedra. Tako dete uči da opterećuje noge, dok bočno pomeranje postiže “osloncem: jedna šaka--karlica”.
Sa osam meseci dete uspeva da odigne karlicu od podloge i tako otkriva “oslonac: šaka-koleno”. Međutim, još uvek ne može da puže jer mu nedostaje pomeranje težine na bok. Ovo će uvežbati u položaju na stomaku unakrsnim pokretima tela: okreće se oko pupka udesno i ulevo. Kada savlada pomeranje težine na bok, stvoreni su uslovi za kretanje napred (deveti i deseti mesec).
Sa deset meseci dete zauzima četvoronožni položaj, klati se napred – nazad i pri tome naizmenično opterećuje ruke i kolena. Tako uvežbava ravnotežu za puzanje i tek onda će moći dobro i koordinisano da puže. Iz puzećeg stava će lako preći u kosi sedeći i opet iz sedećeg u puzeći. Ako je dovoljno stabilno i sigurno, može da se podigne i otkrije “oslonac: šaka-stopalo” ili “medveđi hod”. Iz ovog položaja dete može da ustane u stojeći stav sa 10 ili 11 meseci.

Razvoj motorike u položaju na leđima (supinacija) do sedenja

U prvim mesecima života (do trećeg meseca), odojče ima refleksne pokrete tela – holokinetička faza, i na sve draži reaguje refleksnim pokretima ekstremiteta (Morov refleks). Morov refleks će u drugom mesecu preći u fazu telesnih reakcija – distona faza.
Sa tri meseca odojče leži na leđima simetrično, dovodi obe šake ispred lica, “igra: šaka-šaka”. Noge su savijene, dodiruju podlogu petama ili su odignute.
Sa četiri meseca dete može dobro da drži ravnotežu na leđima, noge su savijene u kukovima i kolenima, izvodi stopalima pokrete hvatanja kao i šakama. Potiljak i gornji deo tela su opruženi. Leži pravo, tj. linija: nos-pupak–simfiza je prava.
Dete staro pet meseci zauzima perfektan “sedeći stav” u ležećem položaju. Noge su podignute, dodiruje šakama svoja bedra, posmatra stopala, koja su sve bliže glavi.
Sa šest meseci odojče hvata stopala rukama, a sa sedam ih stavlja u usta. Pri ovom pokretu premešta se težina tela. Težina tela se prebacuje ka glavi pri čemu se isteže lumbalni deo kičmenog stuba.
Sa sedam meseci dete može vrlo dobro da se okrene sa leđa na stomak preko obe strane.
Sa osam meseci rado se igra na boku, da bi sa devet ili deset meseci otkrilo tzv. “sedenje ukoso”, tj. da bi potpuno samo selo (7).
Sa jedanaest meseci 90% dece može samostalno da zauzme pravilan sedeći stav iz koga često prelazi u puzeći preko sedenja ukoso i opet se vraća u sedeći.

Razvoj motorike u bočnom položaju do hodanja

Posmatranjem bočnog položaja mogu se ustanoviti elementi “hodanja” u ležećem stavu.
Sa četiri meseca dete se može skotrljati na bok bez pomeranja težine i sa rukama i nogama ispod tela.
Sa pet meseci, dok leži na boku javlja se bočno pomeranje karlice. Sa bočnim pomeranjem karlice dorzalno i ventralno povećava se radijus kretanja nogu i postiže diferencijacija nogu.
Sa šest meseci, kada se dete okreće sa leđa na stomak, uočava se uzorak hodanja u ležećem položaju na boku: donja strana (na kojoj leži) je oslonac, gornja strana je pokretna, noge se kreću automatizmom koračanja.
Sa sedam meseci dete se podjednako dobro okreće na obe strane. Strana oslonca i slobodna – pokretna strana se stalno menjaju pri čemu strana oslonca ili donja strana odgovara fazi hoda u kojoj se staje na nogu, dok slobodna strana odgovara fazi iskoraka napred. Dakle, dete “hoda” pri okretanju oko sredine tela na drugu stranu (7).
Sa osam meseci dete se okreće sa stomaka na leđa i izvodi kontrapokret od zone rame-karlica, tj. obrtanje kičmenog stuba. Ovakav pokret odrasli automatski čine u hodu.
Sa devet i deset meseci dete je uvežbalo sve faze kretanja i mišićne grupe u ležećem položaju tako da sada može da se uspravi, da puzi, da podiže jednu nogu i da se preko klečećeg stava uspravi uz predmete u stojeći stav.
Krajem jedanaestog i u dvanaestom mesecu 90% dece počinje prohodavanje u stranu uz pridržavanje za
predmete. Više od 50% dece sa punih dvanaest meseci hoda slobodno bez pridržavanja ( 8 ).

Ometanje normalnog razvoja kretanja

Pasivno posedanje – “učenje” deteta da sedi

Nekada se smatralo da dete u uzrastu od 6 meseci treba da sedi, te da je potrebno pasivno posedati dete uz obavezno podupiranje. Ne uzimajući u obzir normalne faze u razvoju kretanja, ne poštujući prirodne nagone za kretanjem i zakone razvojne kineziologije, nanosi se ogromna šteta detetu i njegovom zdravlju. Prerano pasivno postavljanje u sedeći položaj naročito veliku opasnost predstavlja za decu sa smetnjama u motornom razvoju, jer se svako patološko držanje pogoršava u vertikalnom položaju.
U uzrastu od petog do devetog meseca, zdravo dete u položaju na leđima stalno drži noge podignute od podloge, flektirane u kukovima, hvata ih rukama, sa tendencijom da stopalo dosegne ustima. Podižući noge prema glavi odojče zapravo priprema lumbalni segment kičmenog stuba za buduće sedenje. Pri ovome dolazi do istezanja lumbalnog segmenta, tj. međusobnog udaljavanja lumbalnih pršljenova, što je veoma važno i poželjno za razvoj kičmenog stuba.
U ovom periodu roditelji čine veliku grešku: pasivnim postavljanjem deteta u sedeći stav, dolazi do sabijanja lumbalnog segmenta što je nepoželjno i može biti štetno. Kod odojčeta od šest meseci koje sedi sa
podupiranjem može se čak uočiti i deformacija u predelu L2–L5, kao i fleksija trupa prema napred. Oslonac je smanjen i sveden na svega 30% od potrebnog, dete je nestabilno, nesigurno. Sva njegova pažnja usredsređena je na održanje ravnoteže, a koordinisana igra rukama jako otežana. S obzirom da u ovom uzrastu nije razvijena bočna zaštitna ekstenzija, dete lako gubi ravnotežu i pada u stranu ili prema napred. Pasivno posedanje ne koristi ničemu, a može biti štetno po lumbalni segment kičme (sabijanje), dovodi do destabilizacije deteta zbog smanjenja površine oslonca za oko 70%, kao i do usporenog razvoja funkcije hvatanja. Na slikama je prikazano normalno posedanje deteta u uzrastu od 10 meseci: iz četvoronožnog položaja (oslonac: šakakoleno)
(Slika 1), podmetanjem noge ispod sedalnog predela
(Slika 2), dete lako prelazi najpre u kosi sedeći
(Slika 3), a iz njega u pravi sedeći položaj
(Slika 4) kada sedi sa potpunom ekstenzijom kičmenog stuba, potpuno je stabilno i može dobro da koristi ruke za hvatanje predmeta. Iz ovakvog sedećeg položaja dete potpuno samostalno i nezavisno od tuđe pomoći može da se vrati u četvoronožni položaj iz koga će opet lako preći u sedeći. Dakle, dok dete ne usvoji oslonac “šakakoleno” neće moći samo da sedne; 90% dece izvodi ovaj transfer između devetog i jedanaestog meseca.
Na Slici 5 prikazano je odojče od 6 meseci u sedećem položaju gde je uočljiva fleksija trupa napred zbog nestabilnosti i nedovoljne površine oslonca koja iznosi oko 30% od normalnog. Na Slici 6 prikazano je odojče uzrasta 6 meseci, u normalnom položaju i površina normalnog oslonca potrebnog za stabilnost deteta u tom uzrastu, koja mu dozvoljava koordinisanu igru rukama.
Posebno treba ukazati na problem koji se javlja kada se uradi ultra-zvučni pregled kukova. Naime, konstatacija: “Kukovi su dobri, može da sedi” potpuno je neopravdana iz prostog razloga što niko, pa ni dete ne sedi na kukovima, već na glutealnoj regiji gde glavno opterećenje trpi lumbalni segment kičme, a ne zglob kuka.

Upotreba pomagala (nosiljke, ljuljaške, skakalice, šetalice)

Uz pretpostavku da će obezbediti udobnost i poboljšati razvoj deteta, napravljene su ležaljke--ljuljaške. U ovakvim ležaljkama zbog kosog položaja leđa, odojče se dovodi u pasivan sedeći stav. Pri tome je onemogućeno normalno premeštanje težine tela prema glavi, kao što je to slučaj kada dete leži na leđima normalno, već se vrši pritisak na kičmeni stub. Tako dolazi do sabijanja lumbalnog segmenta kičme, što može imati štetne posledice.
Ljuljaške nepovoljno deluju i na razvoj kretanja nogu, jer onemogućavaju fleksiju u kukovima i kolenima, kao i pomeranje stopala prema licu. Stiče se navika da noge budu ekstendirane, što je u prvim mesecima nepoželjno i štetno. Na osnovu pretpostavke da dete treba da nauči da hoda u vertikalnom položaju, upotrebljavaju se razna pomagala tipa skakalica, hodalica i dupkova, čime se deci uskraćuju normalne faze u razvoju kretanja kao što su ustajanje iz četvoronožnog i puzećeg položaja, održavanje ravnoteže, prohodavanje u stranu.
U šetalici dete zauzima potpuno neprirodan stav gde je glava zabačena pozadi, ruke podignute uvis, ramena retrahovana (9). Posebno štetan efekat šetalica ima na razvoj stopala jer provocira equinus položaj stopala i kasnije naviku da se hoda na prstima što je prikazano na Slikama 7 i 8.

Zaključak
Motorni razvoj zdravog deteta odvija se potpuno spontano, prema prirodnim zakonima kretanja. Kardinalne motorne funkcije kao što su bočni transferi, sedenje, puzanje i hod, zavise od zrelosti CNS i lokomotornog aparata, posebno kičmenog stuba, a ne od zainteresovanosti roditelja i lekara da ubrzaju ovaj razvoj. Svaki pokušaj učenja deteta ovim radnjama, zapravo je ometanje razvoja kretanja. Dete će se podići onda kada je u ležećem položaju vežbanjem stvorilo uslove za vertikalizaciju.
U svakom slučaju, ne treba učiti dete da sedi ili hoda, posebno ne treba koristiti pomagala tipa hodalica, skakalica i sl. jer se nametanjem položaja i sa ovakvim spravama detetu uskraćuju važne razvojne faze.
Za razvoj kretanja deci nisu potrebna nikakva pomagala. Pomagala suzbijaju kod dece njihov prirodni nagon za kretanjem, ometaju razvoj kretanja i mogu imati štetne posledice, npr. equinus stopala, deformitete stopala i kičme i sl.


_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu TiaSara)
Neposredna povezava do sporočila: 231
   RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima..
18.1.2007 14:43:55   
POKPOK
Marelica, to da se tvoja upira in joka je vezano na karakter otroka. Res, da nekaj doprinese terapevtka, v glavnem pa je v otroku. Moja se je upirala ali jokala do 17 meseca. To smo vsi vzeli v zakup in delali naprej. Jaz pa sem vedno igrala klovna in animirala. Že doma sem razmišljala, kaj vzeti s seboj... tam iskala igrače, knjige, ki so najbolj zanimive...pela pesmice, ploskala...
Sedaj pri 22 mesecih se privat terapij prav razveseli. Zelo vesela je, ko prideva tja. Seveda potem bi nekaj po svoje.. Pa grem zopet v akcijo in gre.
V zdravstvenem domu so še včasih težave, joka pa skoraj ni več.

Otroci so različni. Taki z močno voljo ponavadi na terapijah najbolj "nagajajo". Treba pa je delat. Nikoli ne veš kako dolgo bodo terapije potrebne. Če je otrok skozi v tem, to enkrat sprejme. Na koncu rad dela. Pri nas, hvala bogu, končno.
Žal doma še ne.
Pozdrav!




(odgovor članu Marelica)
Neposredna povezava do sporočila: 232
   RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima..
19.1.2007 18:05:11   
Tia27
Da se še jaz "pofočkam"user posted image Z mojim 5 mesečnim ljubčkom hodiva na terapije,ker je hipoton, v ramenih je švohcen, pa imava najtabuuulšo terapevtko Vesno, hodiva v kranj.Že z taprvo smo hodili imela nas je Vesna in naredila je čudež iz nje, ker je bila ful bošček res, zdej je  bombauser posted image .
Z majčkenim hodiva en krat na teden in takrat je 45 minut dretja do amena,ampak pol pa zaspi ko ubit, fajn ga pretegne,raztegne al kako naj rečem babyhendlira:)) ni kej.

(odgovor članu POKPOK)
Neposredna povezava do sporočila: 233
   RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima..
21.1.2007 11:38:55   
DrejcDrejc
Da še jaz pristavim svoj lonček  k tej temi... Rene ima zdaj obrih 9 mesecev in je bil šele po drugem obisku (nekje po pol leta starosti) napoten iz RA na fizioterapijo. Diagnoza motnje mišičnega tonusa, torticolis dex. Na nft hodiva že lep čas, pa se mi zdi, da se stanje diagnoze ni nič izboljšalo, da včasih še stopnjuje svoje slabe navade oz. kakšno še pridobi zraven. Je pa zato napredoval v običajnih razvojnih korakih, npr. plazenju (zaenkrat še vzvratno), postavljanju na kolenčke itd. Da razložim: glavico drži v desno, trup rahlo v levo, ima trd ramenski obroč, eno rame drži malo višje, če ni z ničemer okupiran je nesproščen in ipično maha z rokami. Zadnje čase je začel dvigovat rit in zategovat glavo. Obrat s hrbta na trebuh - nikoli sam od sebe. Skratka, nič kaj lepega. In šele zdaj, po dobrih dveh mesecih nft ugotavljam smiselnost nekaterih zgoraj napisanih priporočil. Fizioterapija je en sam tedenski obisk, ko otrok res pride v prave roke, na nas pa je, da se tam veliko naučimo in otroka praktično cel dan usmerjamo v pravilne vzorce. Šele zdaj, ko vidim, da otrok sam od sbe pridobiva ekstenzijski vzorec, če se ne ukvarjaš intenzivno z njim, mi je jasno, da bom zares potrebovala tisto podaljšanje porodniške, če želim, da se z otrokom nekdo zares pravilno ukvarja. Opažam, da ga moram praktično pri vsakem gibanju popravljati in to je res naporno, saj ga skoraj ne morem pustit samega. To opozarjanje - ne ga postavljat na nogice, drži kot pribito! Odkar je dobil željo, da bi stal na nogah (ga hočeš posedet, pa dela trde noge in dviguje rito in to s tako močjo, da ga nikakor ne prepogneš v pasu, zato moraš kar kakšen obrat na trebuh izpeljat), ker je pač nekajkrat to videl (ja pa res moraš vsakemu obisku takoj zatežit - ne ga postavljat na noge, ker ga bo vsak avtomatsko takoj postavil na noge, češ lej kak frajer je že, kako lepo stoji, potem pa še tisto mučno razlaganja, zakaj sploh ta NE, če pa tako lepo stoji, jaz pa v bistvu ne znam niti dobro razložiti, le vidim, da so posledice negativne), je razvil ta grdi vzorec, da steguje glavico nazaj in dviga rito in dela trde noge. Še spati je začel tako, da se obrne na bok in se usloči nazaj v luno. Vidim, da nas čaka še ogromno ogromno dela in pozornosti. In če bi že otrok bil tak, da bi zdražal kakšno urco igre brez mene, zdaj prav gotovo ne bo tak, ker moram ves čas svetiti zraven in mu popravljati nogice itd. Meni se zdi to do konca in naprej naporno, ampak če s tem pripomorem k normalnejšemu telesnemu razvoju, bom pač potrpela.

_____________________________

Carpe diem!

http://drejcdrejc.moj-album.com
http://www.najblog.com/drejcdrejc/

(odgovor članu žabica28)
Neposredna povezava do sporočila: 234
   RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima..
21.1.2007 12:04:44   
DrejcDrejc
Sem vedela, da sem nekaj pozabila... in sicer bi potrebovala nasvet, če poznate kakšne vaje za sproščanje mišic otroka. Masaža, recimo, a kakšna?

_____________________________

Carpe diem!

http://drejcdrejc.moj-album.com
http://www.najblog.com/drejcdrejc/

(odgovor članu DrejcDrejc)
Neposredna povezava do sporočila: 235
   RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima..
22.1.2007 8:25:37   
POKPOK
Prosi NFterapevtko naj ti pokaže masažo. Saj to vse obvladajo, le nekatere izvajajo.


(odgovor članu DrejcDrejc)
Neposredna povezava do sporočila: 236
   RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima..
22.1.2007 21:52:19   
adelinna
Tudi pri nas se soočamo s podobno težavo - povišan hrbtni mišični tonus. Pediatrinja mi je sicer pokazala kako se takega otoka pravilno pestuje, kaj več pa ne. Rekla je, da se bo stvar popravila sama od sebe, pa po mesecu in pol ni še nič bolje. user posted image

Ali za razvojno ambulanto nujno potrebujemo napotnico ali obstaja tudi kakšna samoplačniška ambulanta?
Ali mi lahko priporočite kakšno dobro in prijazno nt fizioterapevtko (ne tiste, pri kateri otroci jokajo user posted image )? V Ljubljani ali okolici.
Pa priporočam se za tisto knjigo, ki jo je nadvse prijazno skenirala marelica.
Hvala za nasvete in priporočila.

(odgovor članu POKPOK)
Neposredna povezava do sporočila: 237
   RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima..
24.1.2007 10:13:10   
klaja
Tudi moja Julija obiskuje nevrofizioterapije. Stara je 6 mesecev in hodima na vaje 2x na teden.

Ima Downov sindrom in prirojeno srčno napako, zaradi katere pa je že bila na operaciji.  Mnenje zdravnice v razvojni ambulanti je hipotonija in razvojni zaostanek. Predvsem ima težave z rokicami, ne ve kaj bi si začela z njimi. V nogicah pa je precej močna. Po operaciji ji je delala težave tudi glavica, katero pa sedaj že zelo lepo drži. Tudi pasenja kravic ni zmogla, kar pa ji sedaj po enem mesecu obiskovanja terapij tudi že lepo uspeva.

Imama pa tudi težave pri terapijah, saj prvih 20 minut zdrži brez problema, potem pa začne tulit, ker ni po njenem. Fizioterapevtka je super, tako da ni vzrok v njej. Pa saj tudi meni doma začne jokat, ko ji kaj ne paše, pa jo zamotim s kako igračko ali ploskanjem in se mi že smeji. Zelo rada pač uveljavlja svojo voljo. Mislim pa, da bo sčasoma bolje in ne bo več težav.

(odgovor članu adelinna)
Neposredna povezava do sporočila: 238
   RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima..
25.1.2007 11:37:48   
Mana
 

Ali mi lahko priporočite kakšno dobro in prijazno nt fizioterapevtko (ne tiste, pri kateri otroci jokajo


tukaj bi mela pripombo:

Kaj pa če se bo otrok jokal, kljub prijaznosti terapevtke? Potem ne boste hodili na terapijo?

Rada bi povedala , da ni vse na priojaznosti terapevtk, veliko je tudi odvisno od samega otroka. Pri nas terapijo obiskujemo že od rojstva ( 2 leti) oz. od korigirane starosti 2 tedna in že od vsega začetka se joka, ker pač ne mara gibanja, sploh pa ne gibanja v pravilnih vzorcih , ki jih dobiva z vajami. Kljub prijaznosti FT. In kaj bi bilo če bi FT rekla naj nehamo in pridemo naslednjič ko ne bo jokala? Do danes potem še nikoli ne bi imela  FT, ker vedno joka. Joka mi tudi doma, ko delava vaje in kolikor jo vidim se sedaj joka samo zato ker ni po njenem. In še vprašanje kaj bi bilo če bi bilo po njenem? Nič ne bi delali in bi se samo igrali...ampak kje bi bil potem uspeh???

Hudo je gledati otrok ko joka, sploh svojega za katerega bi naredil vse, da bi bil srečen. pri nas je pač situacija taka, da ne vem kaj bi bilo brez terapije in si tudi rajje ne predstavljam. In ko mi to pride pred oči, kakšna bi bila brez terapije, takrat še bolj zagnmano izvajam vaje, kljub joku. Pa še to: svojo hči imam neizmerno rada in prav zato ker ji želim vse najbolje, trpim njen jok.

Srečno vsem

in 

LP


M

(odgovor članu adelinna)
Neposredna povezava do sporočila: 239
   RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima..
25.1.2007 15:27:19   
Seven*
 Punce, zdaj imamo na voljo cel podforum, zato tole temo zapiram. Je pa bila ena najuspesnejsih! user posted image user posted image Bo pa na voljo za vpogled.


_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu Mana)
Neposredna povezava do sporočila: 240
Stran:   <<   < Prejšnja stran  6 7 8 9 [10]
Stran: <<   < Prejšnja stran  6 7 8 9 [10]
Pojdi na:





Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?