|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Malo oblačilce za veliko srce

Uredništvo Ringaraja.net, 24.1.2010
Na oddelku intenzivne nege Porodnišnice Ljubljana je v povprečju vsak dan kar 30 novorojenčkov, ki zahtevajo posebno nego.

image
/11


V Ljubljanski porodnišnici se vsako leto rodi okoli  600 otrok s potrebami po intenzivni negi. Okoli 400 dojenčkov je nedonošenčkov, ki ob rojstvu tehtajo do 2500 g. Njihovo veliko srce potrebuje majhno oblačilce in posebno nego.  Oblačila za nedonošenčke niso dostopna v prosti prodaji, potrebe po teh oblačilcih Porodnišnice Ljubljana pa so velike. Pozivu Porodnišnice Ljubljana za donacijo tekstilnih izdelkov za nedonošenčke so se odzvali pri Baby Centru.  Več kot 670 različnih oblačilc za nedonošenčke je  dr. Lilijani Kornhauser–Cerar, vodji  enote za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov in dr.  Tanji Sršen Premru, predstojnici Kliničnega oddelka za perinatologijo, danes predal Jure Tomc, direktor Baby Centra.
 
V letu 2009 je bilo pri nas več kot 21.500 porodov, od tega okoli 600 ali 3 odstotke takih, ki so zahtevali intenzivno nego novorojenčka. Takšni dojenčki običajno ostanejo na oddelku intenzivne nege 8–12 dni,  čas nege na tem oddelku pa lahko variira tudi od enega do nekaj mesecev. V povprečju je na oddelku intenzivne nega Porodnišnice Ljubljana vsak dan okoli 30 takih otrok s potrebami po posebni negi. Vsi otroci, ki se rodijo prezgodaj in ob rojstvu tehtajo manj kot 1 kilogram, so nameščeni v Ljubljanski porodnišnici. Takih je letno v povprečju okoli 50 (številka kakšno leto preseže tudi 60), nedonošenčkov, ki tehtajo manj kot 2500 g, pa okoli 400 letno. Ta majhna in krhka bitjeca zahtevajo posebno nego. Če ni nobenih posebnih zdravstvenih zapletov in njihov razvoj poteka normalno, njihove potrebe niso velike. Poleg primerne zdravniške oskrbe, del katere so tudi specializirani tehnični aparati, potrebujejo varnost, materino toplino, hrano, čistočo in primerno oblačilo. Prav slednjo potrebo po oblačilcu primerne velikosti je včasih težko zadovoljiti, saj oblačilca za nedonošenčke niso dostopna v prosti prodaji. Oddelek intenzivne nege Porodnišnice Ljubljana letno razpolaga z manj sredstvi, kot jih potrebujejo za zadovoljitev vseh svojih potreb. Poleg težav pri nakupu dodatne tehnične opreme se sooča tudi s pomanjkanje oblačilc za nedonošenčke. Njihovi prošnji za donacijo tovrstnih oblačil v velikosti 38 in 44 se je letos ponovno odzvalo podjetje Baby Center.

Baby Center je eden izmed vodilnih ponudnikov oblačil za otroke od rojstva do 4 leta starosti pri nas. Oblačila za nedonošenčke trenutno pri nas niso dosegljiva v prosti prodaji, zato je njihov nakup še toliko bolj težaven. » Starši nedonošenčkov po odhodu iz porodnišnice pogosto povprašujejo po oblačilih velikosti 44, ki pa jih pri nas v prosti prodaji ni na voljo«, je izpostavila dr. Cerarjeva.

Baby Center razpolaga z vzorčnimi modeli teh oblačilc, v planu pa imajo, da manjše številke oblačil za dojenčke ponudijo tudi v prosti prodaji.  »V Baby Centru se zavedamo potreb Porodnišnice Ljubljana in z veseljem vsako leto pomagamo z donacijo vzorčnih oblačil za novorojenčke. Letos smo se odločili porodnišnici pomagati z donacijo 9 različnih artiklov oblačil za nedonošenčke, v skupnem obsegu  670 kosov  in protivrednosti 1.700 EUR«, je povedal direktor Baby Centra Jure Tomc.  Donacija Porodnišnici Ljubljana je le eden izmed družbeno odgovornih projektov in humanitarnih aktivnosti Baby Centra, saj se v podjetju zavedajo pomena sinergije in vlaganja v okolje. V duhu svojega družbeno odgovornega poslanstva so v letu 2009 za različne humanitarne projekte in donatorske aktivnosti namenili več kot 30.000 EUR sredstev.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je zgodnje odvajanje od plenic za otroka š...
Ste že slišali za manjpleničarstvo oziroma zgodnje odvajanje od plenic? Ker o tej metodi kroži veliko zmot, smo za najbo...
10
Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
6
Priraščen jezik lahko pripelje do zdravstv...
Kako lahko priraščen jezik pri dojenčkih pripelje do različnih zdravstvenih težav ter kako to rešuje kranio-sakralna ter...
3
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
3



Kaj določa otrokovo krvno skupino?
Starše pogosto zanima, kakšno krvno skupino bo imel njihov otrok, še posebej, če je eden od staršev Rh negativen. Poglej...
Novorojenček: Prvi dnevi doma
Porod je za vami, zdaj pa je čas, da se navadite na novo življenje s svojim dojenčkom. Poskrbite za dobro prehrano in či...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?