|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Zajtrk je pomemben del dnevne prehrane. Če ste otroku privzgojili to navado, ste seveda lahko ponosni, v nasprotnem primeru pa se tega lotite čim prej.

image
/11


V obeh primerih imejte pred seboj jasno sliko, kako pripraviti čim bolj zdrav obrok, ki bo dal otroku vso potrebno energijo in psihično kondicijo za spremljanje šolskega in predšolskega programa.


Predlagam, da se lotite novega izziva postopoma in kar se da ustvarjalno. S tem boste mnogo lažje pritegnili otroško domišljijo in jih za vedno pridobili. Čas, ki si ga boste vzeli, bo večkratno poplačan. To še posebej velja za starše, ki so odločitev o prehranjevanju prepustili kar svojim »zbeganim« otrokom.


Otroci zelo redko razmišljajo o samostojni pripravi obroka, zato jih presenetite in jim odkrijte novo eksperimentalno igrišče – domačo kuhinjo. Skupaj z otroki postanite raziskovalci okusov, prefinjeni sladokusci in odlični kuharji. Aktivnosti v kuhinji naj postanejo del vašega skupnega tedenskega urnika. Še vedno drži stari pregovor: »Kar se Janezek doma nauči, to Janezek zna!«


Kuhinjska opravila, ki so jih vešči tudi že manjši otroci oziroma opravila, s katerimi jih lahko privabimo v kuhinjo:

- ožemanje citrusov na ožemalniku,

- odstranjevanje lupin sadežev in zelenjave z varnim ročnim lupilcem,

- ubijanje jajca na robu pripravljene skodelice,

- gnetenje in drobljenje testa,

- mečkanje krompirja,

- pasiranje sadja in zelenjave,

- razporejanje namazov po izbranem živilu,

- uporaba rok za oblikovanje izdelkov iz živil,

- svaljkanje testa in živil,

- čiščenje čebulnega in česnovega ovoja,

- mešanje različnih krem,

- vlivanje tekočin ali krem v pripravljene posodice,

- stepanje jajčnega beljaka,

- mletje oreščkov, kosmičev in podobnih živil.


Pri delu v kuhinji jih opozarjajmo tudi na pravilno umivanje rok pred in po zaključenem kuharskem eksperimentiranju!


Kaj pridobi otrok s tem?

Otrok z aktivno vlogo v kuhinji spreminja svoj odnos do hrane in prehranjevanja. Skozi igro spoznava različne okuse in kombinacije živil. Jedi, ki jih pripravlja skupaj z vami, vzame za svoje, zato jih lažje sprejme v svojo dnevno prehrano. Spozna širok spekter jedi, ki so pripravljene na bolj zdrav način, osvoji njihov okus in jih sprejme v svoje prehrambene navade, pridobi nove izkušnje o higieni, ki je nujno potrebna za varno prehranjevanje, ... Otrok z vključenostjo v pripravo preprostih jedi razvija tudi svojo samostojnost. Le-ta je zanj veliko priznanje, posledično pa se izboljša tudi njegova samopodoba. Na zabaven način se nauči kreativno razmišljati, hkrati pa izboljšuje tudi svoje ročne spretnosti. Vse našteto je le delček pozitivnih stvari in občutkov, ki se lahko z vašo aktivno vlogo v igri udejanjajo in sproščajo pri otroku.


Zdravo/nezdravo prehranjevanje

Če se boste odločili za zdravo prehranjevanje z aktivno vlogo otroka, izkušnjo čim prej delite tudi z babicami in dedki, ki jih prav tako lahko vključite v skupne aktivnosti za bolj zdravo prehranjevanje. Če pa pri tem ne bodo želeli sodelovali, jih morate seznaniti, kaj je vaš dolgoročen cilj in jih opozoriti na spremenjena pravila.


Marsikdaj nas (predvsem prehransko neizobražene starše in stare starše) rado zanese, ko želimo svojo priljubljenost, ljubezen do otrok ali otroško agresijo potešiti oziroma nagraditi z bonbončki, mlečnimi čokoladicami in drugimi nezdravimi jedmi, ki jih otroci obožujejo. Tako imenovano »instant» pozornost uporabljajmo čim redkeje, saj s tem posredno vzgajamo sladkornega odvisnika, ki se bo v kasnejšem obdobju nenehno srečeval tako z zdravstvenimi kot tudi s psihičnimi problemi. Posledica takšnega prehranjevanja je tudi rušenje imunskega sistema in prekomerna teža, ki je lahko pri odraščajoči mladini povod še za druge ekstremne bolezni.


Ko govorimo o bolj zdravi hrani, mislimo predvsem na raznoliko prehrano, ki vključuje veliko vlaknin, ogljikovih hidratov, beljakovin in manj nasičenih maščob in sladkorja. Otrok potrebuje veliko gradbenega materiala za svojo rast, zato naj bodo jedi sestavljene čim bolj pestro. Vključujejo naj različne vrste mesa, zelenjave, sadja, mleka, mlečnih in žitnih izdelkov, jajc in nekaterih maščob. Otroku preko dneva omogočite več malih obrokov (priporočam 5–6). Tako bo razporedil hranljive snovi preko celega dneva. Sveže sadje mora biti obvezen sopotnik teh obrokov.


Izogibajte se različnim salamam in obarjenim klobasam, paštetam in podobnim izdelkom iz mesa, ki vsebujejo veliko nitratov in konzervansov. Ta živila večajo količino kislin v prebavilih in počasi zastrupljajo telo. Posledično je prizadeto človekovo naravno ravnotežje. Priskrbite si potrebno literaturo, izobražujte se v različnih kuharskih delavnicah, berite članke o zdravi prehrani ipd. Najpomembnejše je, da znanje in izkušnje o prehrani otroku podarite skozi igro.



Zdrav zajtrk

Priprava zdravega zajtrka ni nič težja od priprave običajnega. Pomembno je le, da pri izboru uporabimo živila, ki dajejo otroku potrebno jutranjo energijo in zadostno količino vitaminov ter mineralov. Zdrav zajtrk naj bo sestavljen iz mleka, žit in suhega ali svežega sadja. To je harmonična povezava živil, ki dajejo svežino in potrebno prehrambeno vrednost, hkrati pa je dovolj nasitna, da zadošča do naslednjega obroka. V trgovinah lahko kupimo že različne pripravljene mešanice, vendar moramo biti pozorni na vsebnost sladkorja in soli, ki mnogokrat presegajo dovoljeno mejo. Z malo domišljije lahko podobne mešanice pripravimo tudi doma. Bolj zdrav zajtrk je lahko sestavljen tudi iz polnozrnatega kruha iz različnih žit z maslom ali s skutinimi, sadnimi ter z zeliščnimi kremami in s skodelico mleka ali zeliščnega čaja. Dobra izbira je tudi sveže sadje ali 100-odstotni sadni sok, ki ga pripravimo iz svežega sadja, ali pa »milkshake« – mlečni napitek, ki ga lahko otroci pripravijo po lastnem okusu iz svežega ali zmrznjenega sadja (banan, jagod, borovnic, malin, …). Pri tem pazimo, da napitku ne dodajajo belega sladkorja. Če je res potrebno, naj ga osladijo s tekočim naravnim sladilom, z medom ali rjavim sladkorjem. Občasno je treba v zajtrk vključiti tudi lahke naravne jogurte brez sladil, ki jih dopolnimo s sveže narezanim zrelim sadjem in z različnimi vrstami oreščkov.


Skupaj pripravimo zdrav namaz za zajtrk

Naslednjo recepturo za zdrav šolski zajtrk pripravimo že dan prej. Z namazom lahko nadomestimo običajne nezdrave čokoladne in lešnikove namaze, ki jih dobimo v trgovinah. Naš namaz ostane svež v hladilniku do dva tedna. K namazu ponudimo polnozrnat kruh različnih oblik in okusov in mlečni napitek iz mleka, vanilje in banane.


Namaz

Sestavine za 6 otroških porcij namaza:

40 g polnozrnatih ovsenih kosmičev

1 žlica sojine moke

1 žlica pravega kakava v prahu (brez olja) ali prave čokolade

1 žlička pšeničnih kosmičev s kalčki

ščepec cimeta

40 ml vode

strok vanilje s semeni ali ½ žličke vaniljeve arome

2 žlici medu

60 g polmastne margarine

tekoče sladilo


Čas priprave: do 15 minut, hlajenje preko noči

Prehrambena vrednost namaza:

Energija: 136 kcal

Beljakovine: 4 g

Maščobe: 7,3 g

Ogljikovi hidrati: 15,8 g

Vlaknine: 2 g


Postopek:

V mešalniku zmeljemo ovsene kosmiče in jih stresemo v skledo. Dodamo sojino moko, pšenične kosmiče, kakav in cimet. Odpremo strok vanilje in s konico noža postrgamo vaniljeva semena. Vodo segrejemo in umešamo vaniljeva semena ali vaniljev ekstrakt ter raztopimo med. Pripravljeno tekočino prelijemo v prej pripravljeno skledo, dodamo margarino in dobro premešamo. Po okusu dodamo sladilo, pokrijemo skledo s pokrovom ali folijo in jo postavimo v hladilnik. Zjutraj je namaz lepo ohlajen. Narežemo koščke kruha in jih namažemo. V mešalniku zmešamo mleko, vaniljo in banano ter po potrebi osladimo.


Kaj pa pravijo mali sladokusci o namazu?

»Namaz mi je zelo všeč, pa štručke tudi. Babicama rada pomagam v kuhinji, ker pripravljamo veliko dobrih jedi. Solate pa ne maram.«

 Tjaša, 4,5 let


»Nisem jedel še takega namaza. Je pa dober. Okus ima po čokoladi. Za zajtrk ga bom rad jedel. Rad pomagam očiju pri pripravi rib.«

Luka, 6 let


»Namaz mi ni všeč, ker ima notri bele pikice. Štručke so pa dobre. Poznam veliko sadja in zelenjave.«

»Okus mi ni všeč. A lahko vzamem še štručko? Jaz imam najraje čokoladni sladoled.«

 Taja in Janže, dvojčka, 4,5 let


»Rada imam čokolado. Namaz je dober. Okus ima po jabolkih s cimetom. Mami mi včasih tudi pokaže, kako pripravlja piškote.«

Sara, 7 let

 

 

Preberi še:

Okusen in zdrav obrok


Članek objavljen v Ringarajine iskrice, Avgust/September 2008

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
33
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
10
Obogatite praznično mizo z velikonočno ple...
Pletenica je značilen praznični kruh, narejen iz mlečnega testa, ki mora biti za pletenje ravno prav čvrsto in pravilno ...
6
To so naravne sestavine za čudovito obarva...
Tudi naravno obarvani pirhi so lahko čisto prave umetnine. Preverite, kaj vse iz kuhinje in vrta lahko uporabite za leto...
6



Kakšno hrano pripraviti otroku, ko zboli?
Ko je otrok bolan navadno ni ješč, kar načeloma ni nič neobičajnega. Tudi nam hrana ne paše, ko se slabo počutimo. Pomem...
Recept: Zelenjavna lazanja
photo
Če še nikoli niste pekli lazanje, ker ste prepričani, da je priprava preveč zahtevna in zamudna, preverite ta preprost r...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?