|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

5 trikov za bolj sproščeno porodniško

Helena Primic, 8.12.2023
Otroku je popolnoma vseeno, ali ga objema in ljubkuje mama v raztegnjeni trenerki ali lepo urejena mamica. Prav tako mu je vseeno, ali se z njim igrate v razmetanem ali pospravljenem stanovanju.

image
Z dojenčkom bodita čim več zunaj in v naravi. (Freepik.com)
/11


Čeprav je porodniška uradno dopust, mame, ki smo že bile na porodniškem dopustu, dobro vemo, da je takšna deifinicija porodniške zelo daleč od resnice.

Na dopustu se namreč dobro naspimo, dobro in redno jemo, prebiramo knjige in poležavamo na plaži, se tudi dolgočasimo in si napolnimo energijske baterije.

In sedaj ta opis primerjajte z mamo z dojenčkom, ki se večkrat na noč prebuja, se doji na dve uri, ga mučijo kolike in lahko zaspi le v maminem naročju, potrebuje nenehno mamino bližino, nego in pozornost ... če omenimo le nekaj tipičnih značilnosti porodniškega dopusta.

Pa vendar obstaja nekaj trikov, s katerimi si lahko olajšate porodniško in si tako priskrbite vsaj nekoliko bolj sproščen porodniški dopust.


1. Spite skupaj z dojenčkom.

Popolnoma razumemo, da je čas, ko dojenček čez dan spi, edina priložnost, da lahko kaj postorite po stanovanju, si skuhate kavo ali si končno v miru umijete lase. Na to "finto" v resnici pademo vse novopečene mame in se tako iz meseca v mesec vse bolj izčrpavamo, ko čez dan lovimo tiste dragocene ure, ko je dojenček komaj zaspal, me pa se divje vržemo v dolg seznam "nujnih" opravil.

Toda, ker imamo ponoči spanec zaradi nočnega dojenja in dojenčkovega zbujanja moten, čez dan pa te energijske luknje ne zakrpamo, se naša energijska zaloga vztrajno niža. Tako se ujamemo v začaran krog vse bolj izčrpane in nezadovoljne mame. Ki je vendar na porodniški, ko ji ni treba v službo in bi morala sijati od sreče, v resnici pa je vse bolj izčrpana in nezadovoljna. 

Zato drage mame na porodniški, vzemite ta trik kot sveto porodniško pravilo: ko spi dojenček, spi tudi mama! Ponoči in čez dan! Tega pravila se držite tako dolgo, dokler se ponoči ne naspite dovolj in čez dan čutite, da ste utrujene.  


PREBERITE TUDI: Spanje in počitek novopečene mamice


2. Mamino počutje je pomembnejše od pospravljanja.

Tale trik oziroma pravilo je v resnici podaljšek prejšnjega pravila, vendar se ne osredotoča le na spanje in zaspanost, temveč splošno mamino počutje. Je stanovanje razmetano, vi pa ste utrujeni in bi se raje crkljali z dojenčkom? Brez slabe vesti stopite preko kupa perila in spreglejte umazano posodo.

Dojenčkovo prvo leto je namreč najbolj pomembno leto v otrokovem življenju, v katerem potrebuje spočito, zadovoljno, umirjeno in ljubečo mamo. Zato s tem, ko svoje počutje postavite na prvo mesto pred pospravljanje, lepo urejeno pričesko ter vsa pravila spodobnosti in "pravilnosti", najbolje poskrbite za svojega otroka. Otroku je popolnoma vseeno, ali ga objema in ljubkuje mama v raztegnjeni trenerki ali lepo urejena mamica. Prav tako mu je vseeno, ali se z njim igrate v razmetanem ali pospravljenem stanovanju.

Zato postavite svoje počutje in s tem otroka zares na prvo mesto! 


3. Z dojenčkom bodita čim več zunaj in v naravi.

Če ste sicer redoljubna ženska, ki vas nered dela nemirno, vam bo zelo pomagal ta tretji trik, saj vam nereda ne bo treba ves čas gledati. V času porodniške se zato odločite, da boste z dojenčkom čim več zunaj in v naravi. Še posebej v topli polovici leta, ko se lahko z vozičkom in nosilko potepata pravzaprav cel dan.

Če dojite, imate najboljšo hrano za dojenčka ves čas s sabo, prve obroke goste hrane in malice pa lahko brez težav tudi zapakirate. Otroka lahko zares previjete skoraj kjerkoli, še posebej v naravi, kjer bo malček užival, ko bo lahko kobacal po travi, poslušal šumenje listov, raziskoval občutke bosih nog in skupaj z vami opazoval oblake na nebu.

Naj bo porodniški dopust zares dopust mame z dojenčkom nekje sredi narave, kjer se bosta oba dobro počutila in se tako še lažje povezala.


4. Nosilka naj postane vaša najboljša prijateljica.

Ob bogati ponudbi različnih vrst nosilk boste zagotovo prej kot slej našli takšno, ki vam bo ustrezala in jo boste zares vsakodnevno uporabljali. Če boste z nošnjo dojenčka v nosilki začeli že prve mesece dojenčkovega življenja, se bo dojenček nanjo navadil in je veliko manjša verjetnost, da se ne bi hotel nositi v nosilki. Za otrokovo upiranje nosilki je pogosto kriva tudi mamina nesproščenost in občutek nelagodja, ki ga otrok seveda čuti, zato skupaj z mamo zavrača to "čudno reč".

Zato ne obupajte in si morda izposodite več modelov nosilk, da najdete tisto, ki vam najbolj ustreza. Če bo ustrezala vam, jo bo tudi dojenček veliko lažje sprejel. Z dojenčkom v nosilki namreč lahko počnete veliko več reči kot z dojenčkom v naročju. Hkrati pa imate svojega otroka ves čas ob svojem telesu, kar znanstveno dokazano vpliva pomirjevalno tako na otroka kot mamo.


PREBERITE TUDI: VIDEO: Kako pravilno namestimo dojenčka v avtosedež?


5. Porodniški dopust je v resnici 24-urna služba!

Ne glede na to, kako (ne)spočiti, (ne)zadovoljni in (ne)srečni se počutite na porodniškem dopustu, nikoli ne pozabite, da je porodniška v resnici 24-urna služba. Služba, v kateri ste 24 ur na dan mama nebogljenemu dojenčku, ki je prvo leto svojega življenja povsem odvisen od vaše skrbi, nege in ljubezni. 

Zato si nikar ne jemljite k srcu kakšnih nerazumevajočih in neprijaznih pripomb iz okolice, ki ne razumejo, da je to v resnici najtežja in najbolj odgovorna služba na svetu. Čeprav ne hodite v " ta pravo" službo in ste cele dneve doma. Je pa res, da je to tudi najlepša služba, ki se je morate lotiti s celim in odprtim srcem.

Želimo vam čim bolj sproščeno in ljubezni polno porodniško!  

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
90
Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
5
Koliko mleka popije dojenček?
Najpogostejše vprašanje mamic je, koliko mleka popije njihov dojenček in ali je to dovolj, preveč ali premalo. Naj bo do...
5
Najlepša voščila za mamo
Ravno takrat, ko potrebujemo navdih za čestitko, ki bi jo radi namenili mami, se nam rado pripeti, da ostanemo z izprazn...
4



Poporodni krči oziroma krčenje maternice p...
Za starša je porod končan, ko se dojenček rodi. Za porodno osebje pa, ko se porodi tudi posteljica. A za mamico še ni po...
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?