|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Cepljenje proti rotavirusom in higiena

P.L., 17.1.2012
V zelo zgodnjem dojenčkovem obdobju je mogoče cepljenje proti rotavirusom. Če otrok zboli za drisko, je zelo pomembno, da izvajamo ukrepe preprečevanja in širjenja črevesnih nalezljivih bolezni.

image
/11


Cepljenje proti rotavirusom

Rotavirusi so po vsem svetu najbolj pogosti povzročitelji diarej pri otrocih. Povzročajo skoraj tretjino sprejemov otrok v bolnico (hospitalizacij) zaradi diareje in vsako leto približno 800 000 smrti v svetu. Naravna infekcija zmanjšuje pojavnost (incidenco) in nevarnost poznejših infekcij in zato menijo, da bi rotavirusne infekcije pretrgali s cepljenjem (vakcinacijo). 

V Sloveniji sta na voljo dve rotavirusni cepivi v obliki tekočine, ki jo otrok zaužije. Cepi se že zelo majhne dojenčke (po šestem tednu starosti), je povedala dr. Jasmina Goriup.

  

Higiena – predvsem je pomembno natančno in pravilno umivanje rok 

Pomembno je, da izvajamo ukrepe preprečevanja in širjenja črevesnih nalezljivih okužb, zlasti s primerno higieno in natančnim ter pravilnim umivanjem rok s tekočim milom pod tekočo toplo vodo. Uporabljamo papirnate brisače, ki jih po uporabi zavržemo. Vsak član družine z obolelo osebo naj ima svojo pralno brisačo, ki jo vsakodnevno menjamo. Umazane plenice za enkratno uporabo takoj po previjanju odvržemo v vrečo za smeti ali v posodo za umazane plenice. Pralne plenice peremo po običajnem postopku. Za čiščenje bivalnih prostorov uporabljamo običajna čistilna sredstva.

Koža ritke je pri pogostih odvajanjih blata še posebno občutljiva in se hitro vname, tako da postane rdeča in pekoča. Najbolj priporočljivo je umivanje s toplo vodo in blagim milom. Kožo dobro osušimo in namažemo s hladilnim mazilom. Uporaba negovalnih vlažilnih robčkov ni priporočljiva, ker dodatno dražijo občutljivo kožo.

Igrače, s katerimi se je igral bolan otrok, operemo v pralnem stroju na 60 stopinjah Celzija ali pa jih namočimo in očistimo v vroči vodi z detergentom za posodo. Nepralne igrače prebrišemo z alkoholnimi robčki, ki jih kupimo v lekarni, svetuje Goriupova.

 

Driska in vrtec 

Bolan otrok potrebuje vso nego, veliko pozornosti in ljubezni mamice oziroma staršev. Dokler ima otrok drisko, ki je posledica okužbe, naj ne hodi v vrtec. Otrok se lahko ponovno vključi v kolektiv, ko je od zadnjega bruhanja ali odvajanja tekočega blata minilo vsaj 24 ur, še dodaja dr. Goriupova.

 

Preberi še:

Driska pri otroku

Probiotiki z zdravje vse družine

 

 

Če imate vprašanje o otroških nalezljivih boleznih, ga lahko zastavite Ringarajinim strokovnjakom, pediatrom TUKAJ.

 

Če imate vprašanje, povezano z drisko pri otroku, ga lahko zastavite gastroenterologu dr. Jerneju Dolinšku TUKAJ.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...
12
Kako dojenček "reče" RAD TE IMAM?
Dojenček rad gleda obraze, maminega pa ima najraje, zato ji nenehno namenja nežne poglede. V bistvu vsakokrat ko dojenče...
11
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
9
Tudi na dopustu naj ima dojenček red za sp...
Ob daljših dneh otroci in dojenčki pogosto ostajajo budni do poznih večernih ur, s čimer se ruši njihova spalna rutina i...
7



Zgodbe malih junakov: Roditi bi se morala ...
photo
7. 11. 2019, ob 9.34 se je rodila naša Klara, v 25. tednu nosečnosti, težka 730g in velika 34cm. Teh podatkov si nisem m...
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?