|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Da bo dojenček mirno spal ...

Helena Mlakar, 13.11.2014
Starši imajo lahko pred rojstvom dojenčka povsem drugačna pričakovanja, kako bo izgledala noč. Ko se rodi dojenček, pa se ta predstava poruši ...

image
Nasveti za mirnejši spanec dojenčka. (FreeDigitalPhotos.net)
/11


Včasih starši še pred rojstvom otroka popolnoma opremijo otroško sobico. Kupijo omaro, previjalno mizico, naredijo igralni kotiček in v sobo postavijo tudi posteljico, v kateri naj bi dojenček spal od dne, ko pride iz porodnišnice domov. A s prihodom dojenčka, se pogosto marsikateri načrt spremeni. Dojenček se ponoči prebuja, če je v sobi sam, je morda še bolj nemiren, kot sicer. Ne počuti se varno in pogreša mamino bližino.


Da je noč bolj mirna, pristaneta dojenčkova posteljica in v njej dojenček, na materini strani zakonske postelje. Dojenček se ob materi počuti najbolje in prav je, da mu prisluhnemo.

 

Dojenčkova posteljica 

Najprimernejše ležišče za otroka v njegovih prvih tednih je zibelka ali košek. Novorojenček se bolje počuti v manjši posteljici.

Po približno štirih mesecih pa je čas za nakup večje posteljice. Pri tem pa morate biti pozorni na nekatere stvari. Razmik med posameznimi letvicami ograje naj ne bo več kot sedem centimetrov, da se otrokova glavica ne more zagozditi med njimi. Najprimernejša je posteljica z nastavljivimi stranicami, te lahko kasneje, ko otrok nekoliko odraste, odstranite in posteljico še naprej uporabljate. Pomembno je tudi pomikanje ležišča. Dokler se dojenček še ne premika, obrača ali dviguje, naj bo ležišče v čim višjem položaju, da se vam ne bo treba sklanjati pregloboko. Ko pa postane otrok živahnejši, se začne sam preobračati, dvigovati, je nujno, da ležišče poglobite, da ne pade iz posteljice.

 

Vzmetnica 

Otroci lahko brez skrbi ležijo na nekoliko tršem ležišču. Otroška hrbtenica še nima značilne S-oblike in ležalni površini ni potrebno ničesar izravnati. Šele v starosti petih let otrok potrebuje vzmetnico, ki se mu bo prilegala.

Ko kupujete vzmetnico, bodite pozorni, da ima snemljivo in pralno prevleko. Otroci se potijo, lulajo, bruhajo in lažje jo boste očistili.

Pametno je kupiti tudi zaščitno podlogo za vzmetnico. Ta naj ne prepušča vode.

Majhni otroci še ne potrebujejo blazine. Šele od šestega leta dalje naj bi njihov vrat podpirala tudi blazina.

 

Posteljnina 

Zadošča lahka in pralna prešita odejica. Primerna je tudi odeja iz čiste volne.

Pomembno je, da odejice nikoli ne tlačite za rob postelje ali tesno ob otroka. Dojenček se lahko zatakne, zleze pod njo in se zaduši.

 

Mirno spanje

Če otrok nemirno spi, se kar naprej obrača, celo joka, njegova posteljica lahko stoji na vodni žili ali magnetnem polju. Težave ima lahko tudi zaradi sevanja računalnika, radia, televizije in ostalih naprav, pa čeprav so ti nadstropje nižje. Prestavite posteljico v drug kot sobe, učinek je pogosto pozitiven.

Posteljice ne postavite tik pod okno. Prepih in direktna sončna svetloba lahko otroku škodujeta.

Prav tako ne postavljajte posteljice k viru toplote. Otrok naj spi v sobi, katere temperatura je okrog 18 stopinj, vlažnost pa približno 60%. Če je zrak v stanovanju zelo suh (pozimi zaradi ogrevanja), si lahko pomagate z vlažilci zraka.

Pomembno je, kam postavite otroško posteljico. Otroci so lahko zelo občutljivi na motnje iz okolja.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroška imena: 20 najpopularnejših herojsk...
Preverite izbor 20 najpopularnejših herojskih imen za male superjunake in superjunakinje. Ob vsakem imenu boste našli tu...
4
Handling za pravilen razvoj
Handling dojenčku in otroku pomaga, da spozna svoje telo in njegove zmogljivosti. Obsega posebne prijeme, položaje in na...
3
5 stvari za zadovoljnega dojenčka v vročih...
Pripravili smo izbor izdelkov, ki jih letos potrebuje vsak dojenček, da bosta kljub vročim dnevom, ki prihajajo, letošnj...
3
Vprašanja mamic: Novorojenček in poletje
V vročih poletnih dneh se mnoge mamice sprašujejo, kako obleči novorojenčka in kako zaščititi pred soncem njegovo nežno ...
3



Tudi na dopustu naj ima dojenček red za sp...
Ob daljših dneh otroci in dojenčki pogosto ostajajo budni do poznih večernih ur, s čimer se ruši njihova spalna rutina i...
Kako dojenček "reče" RAD TE IMAM?
Dojenček rad gleda obraze, maminega pa ima najraje, zato ji nenehno namenja nežne poglede. V bistvu vsakokrat ko dojenče...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?