|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dehidracija pri otrocih – kako jo prepoznamo in ukrepamo?

P.R., 22.5.2023
Posebej pri otrocih se s prebujanjem pomladi poveča tveganje za izgubljanje telesnih tekočin, kar ima svoje posledice. Zakaj do tega pride, kako pri otroku prepoznamo znake dehidracije in kako lahko temu primerno ukrepamo?

image
/11


Ste pripravljeni na toplejše mesece, ko se bo vsa zabava spet odvijala zunaj? Pripravite otroka na ta prehod, ko bo več časa preživel na prostem in se prepustil športnim aktivnostim. Vendar, ne dovolite, da bi dehidracija vašemu otroku pokvarila zabavo! Med znojenjem se izgublja več telesne tekočine, zato je pomembno, da otroka opominjamo, da več pije.

Samo pitje navadne vode ali drugih pijač pa ne bo dovolj, če otrok izgublja več tekočine z izločanjem blata ali bruhanjem. Pomladno sonce na plano ne privabi le naših najmlajših, temveč tudi viruse in bakterije, ki nemalokrat povzročajo različne prebavne težave in okužbe. V tem primeru, ko je telo že dehidrirano, lahko otroku ponudimo peroralne rehidracijske praške, ki odžejajo in povrnejo izgubljeno tekočino.

 

fitobimbi

 

Kako prepoznamo, da je otrok dehidriran?

Voda ima izjemen pomen za naše telo. Brez vode ni življenja. Telo je razvilo posebne mehanizme, da si zagotovi dovolj tekočine; in zato je žeja eden izmed prvih znakov dehidracije.

Ko je otrok žejen, to pomeni, da je že blago dehidriran. Če v tej fazi ne popije dovolj tekočine in sočasno izgublja tekočino, se pomanjkanje le-te v telesu lahko pokaže z bolj resnimi znaki, kot je glavobol, omotičnost in mišična šibkost. Otrok je bolj utrujen, razdražljiv, in lahko ima temne podočnjake ter izsušena usta.

Znak za ukrepanje pa je zagotovo bolj viden simptom, ko otrok odvaja manjšo količino urina, pri čemer je urin bolj temne barve in ni tako bister

 

fitobimbi

 

Kateri so najpogostejši vzroki za dehidracijo?

Pri otrocih je največja nevarnost za dehidracijo, ko zbolijo za katero od črevesnih okužb. Prebavne motnje, ki jih spremljata driska in bruhanje, povzročajo večje izločanje tekočine iz telesa. Otrok izgublja več tekočine tudi z znojenjem, ko ima povišano telesno temperaturo ali pa je veliko telesno aktiven. Premalo pitja čez dan tudi lahko privede do dehidracije.

 

Pri najmlajših otrocih je dehidracija lahko smrtno nevarna

Najbolj ogroženi so mlajši otroci. Ker še ne znajo izraziti občutka žeje, moramo biti posebej pozorni na telesne znake dehidracije. Poleg tega izgubljajo relativno več tekočine. Njihovo telo potrebuje večji odstotek vode, posebej, ko se samo regulira ob višjih zunanjih temperaturah ter ob prebolevanju virusnih okužb prebavil. Dehidracija pri manjših otrocih lahko predstavlja resen zdravstveni zaplet, zato se svetuje nujen pregled pri pediatru. 

 

fitobimbi

 

Lahko izgubljeno tekočino nadomestimo samo z vodo?

Pomembno je, da otroci dnevno zaužijejo dovolj tekočine, posebej v toplejših mesecih. Najbolje je, da otroku ponujamo tekočino tekom celega dneva. Najbolj primerna je voda in nesladkan čaj. Tudi juhe, sveže sadje in zelenjava vsebujejo kar nekaj tekočine. 

Vendar voda ne bo dovolj za nadomeščanje izgubljene tekočine, če ima otrok drisko, bruha, se prekomerno poti ob višjih temperaturah ali preboleva bolezen. Sploh pri najmlajših otrocih ni dovolj, da izgubljeno tekočino nadomestimo samo z vodo.

V teh primerih moramo telo rehidrirati, voda pa ne bo opravila svoje naloge, saj ne vsebuje ustreznih elektrolitov, ki se tudi izgubljajo s tekočino. V ta namen se uporabljajo ustrezni peroralni rehidracijski praški, ki vsebujejo pravo razmerje soli (elektrolitov) in sladkorjev (glukoze).

Rehidracijski praški imajo lahko neprijeten okus po soli in mineralih, vendar obstajajo tudi takšni, kot je Fitobimbi REHIDRATO, ki ima prijeten okus po sadnih naravnih aromah.

 

Rehidracijski prašek iz Fitobimbi naravne lekarne

Če ste na poti ali doma, je Fitobimbi REHIDRATO nepogrešljiva izbira za nadomeščanje izgubljene tekočine, soli in sladkorjev. Prispeva tudi k ohranjanju vzdržljivosti pri daljših telesnih naporih. Uporabljate ga lahko pri otrocih od 6. meseca dalje.

  • Vsebuje pravo razmerje soli (elektrolitov) in sladkorjev (glukoze).
  • Ima dodane prebiotike (FOS) za podporo črevesnemu mikrobiomu.
  • Brez umetnih sladil, glutena, barvil in GSO.
  • Izbirate lahko med naravno aromo pomaranče ali banane.

 

rehidracija

 

Posebej ob povečanem potenju, ki je lahko posledica povečane telesne aktivnosti, povišane telesne temperature ali izgube tekočine povezane s prebavnimi motnjami, je pomembno, da poskrbimo za rehidracijo in otroku ponudimo naravni pripravek, ki vsebuje vse snovi, ki jih dehidrirano telo potrebuje. Rehidracijski prašek iz vrečke enostavno raztopite v vodi, dober sadni okus pa bo poskrbel, da bo otrok lažje popil tekočino. 

Promocijsko sporočilo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
9
Zakaj moj otrok še ne hodi?
Kdaj naj bi otrok shodil, kateri so lahko razlogi, da zdrav otrok še ne hodi in kako ga pravilno spodbujati, da bo samos...
6
Banini mafini s kvinojo in čokolado
Ti bananini mafini so ne le slastna sladica, temveč jih lahko v zdravi različici - z naravnimi sladili in ekološkimi ses...
6
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
5



Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...
Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?