|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Recept tedna: Domača zdravila za močnejša pljuča

Helena Primic, 23.3.2020
Pri ajurvedi smo preverili, s katero hrano in zelišči si lahko pomagamo okrepiti pljuča, da bomo bolje pripravljeni na morebitno okužbo s koronavirusom.

image
Domače zdravilo za močna pljuča iz banane in klinčkov.
/11


Tole ajurvedsko zdravilo je sicer namenjeno kronični bronhialni astmi, toda ker krepi pljuča in zmanjša sopenje, ga lahko uporabite tako preventivno kot kurativno, če boste slučajno zboleli s koronavirusom.

 

Banana in klinčki

V olupljeno banano vstavite sedem klinčkov oziroma nageljnovih žbic in takšno banano pustite stati čez noč.

Naslednje jutro pojejte banano s klinčki vred in še eno uro potem ne jejte ničesar. Po eni uri spijte skodelico vroče vode z žlico nesegretega(!) medu.

 

Za takojšnjo ustavitev sopenja - čaj iz sladkega korena

Sopenje oziroma pomanjkanje kisika je pogost zaplet okužbe s koronavirusom pri ljudeh, ki imajo šibkejša pljuča. Pa naj gre za kronične bronhitise in astmo ali resnejša pljučna obolenja.

Ajurveda ima v svoji bogati zakladnici naravnega zdravljenja rešitev tudi za to akutno težavo, ko vas zagrabi napad sopenja - čaj iz sladkega korena. 

Nosečnice s sladkim korenom previdno, saj lahko sproži porod!

V skodelici vode nekaj minut pustite vreti eno čajno žličko korenine iz sladkega korena (yashti madhu). Tik pred pitjem dodajte pet do deset kapljic olja mahanarayan ali pol čajne žličke čistega ghija.

Srknite malo čaja vsakih pet do deset minut takoj, ko začutite, da prihaja napad, lahko pa ga pijete tudi preventivno vsak dan. Pripravljen čaj ne izgubi svoje učinkovitosti do 72 ur.

V nekaterih primerih lahko čaj iz sladkega korena spodbudi bruhanje, kar je v resnici koristno, saj tako odstranjuje višek kaphe in sprošča bronhialne cevi, zaradi česar se po navadi takoj počutimo bolje.

In še posebno opozorilo: Pri posameznikih s hipertenzijo lahko ta čaj zadržuje natrij v telesu, zato ga lahko uporabijo le kot previdnostni ukrep za preprečitev astmatičnega napada, toda ne smejo pa ga piti redno.  

 

PREBERITE TUDI: Težave z želodcem - Naravna pomoč

 

Druga ajurvedska zeliščna zdravila proti astmi in sopenju

Tale ajurvedska zeliščna zdravila lahko uživate redno (Če ste sicer zdravi in nimate nobenih posebnih kroničnih bolezni, ki vedno zahtevajo posvet z lečečim zdravnikom!) in služijo kot dolgoročna preprečitev astme, sopenja in težav s pljuči.

1) Cimet. V skodelici vrele vode zmešajte eno čajno žličko cimeta in 1/4 čajne žličke trikatuja. Oboje namakajte deset minut in tik pred pitjem dodajte še čajno žličko nesegretega medu. Ta čaj lahko pijete dvakrat dnevno.

2) Ingver. Preprečitvi astme koristi tudi čaj iz sladkega korena in ingverja - v razmerju 1:1. Za čaj uporabite pol čajne žličke zeliščne mešanice na skodelico vode.

3) Lovorov list. V pomoč je lahko tudi mešanica iz pol čajne žličke zdrobljenega lovorovega lista, 1/4 čajne žličke pippalija in čajne žličke nesegretega medu. To zeliščno zdravilo lahko pijete dvakrat do trikrat na dan.

4) Čebula. To ajurvedsko zdravilo uspešno lajša kongestijo in sprošča dihanje ter deluje takoj po zaužitju. Zmešajte 1/4 skodelice čebulnega soka, 1/8 čajne žličke črnega popra in čajno žličko nesegretega medu.

5) Ayurvedska zeliščna formula. Zmešajte pol čajne žličke sitopaladija, pol čajne žličke punarnave, ščepec pippalija in ščepec abrak bhasme. Ta zeliščna formula obenem lajša simptome astme in jo preprečuje. Za dosego takojšnjega učinka pojejte celotno mešanico z medom, a le v malih grižljajih. Pri dolgoročni uporabi jo uživajte enkrat dnevno. 

6) Gorčična semena. Gorčična semena so učinkovita za zdravljenje bronhialnega sistema. Njihove grelne in zdravilne sposobnosti lahko uporabite na tri načine. Na prsi si lahko vtirate rjavo gorčično olje, si pripravite čaj iz mletih gorčičnih semen in pippalija (ki ga pijete dva- do trikrat na dan ali še bolje ves dan srkate vsakih 15 minut) ali dva- do trikrat na dan na prazen želodec uživate mešanico čajne žličke rjavega gorčičnega olja in žličke naravnega sladkorja.

Čaj iz mletih gorčičnih semen in pippalija si pripravite tako, da v skodelico vroče vode za deset minut namočite 1/4 čajne žličke obeh sestavin in nato dodate eno do dve čajni žlički medu. 

 

PREBERITE TUDI: Joga v nosečnosti - Kdaj ja in kdaj ne?

 

Pomagajo vam lahko tudi asane, ki jih pri astmi priporoča joga

Učinkovite asane za ublažitev astme in z astmo povezanih težav so lok in kobra, sedenje v vajrasani oziroma sedenje na petah (počepnite na kolena, kolki naj bodo naslonjeni na pete in prste na nogah, ki se naj idealno dotikajo) ter obrnjeni položaji, kakršna sta stoja na ramenih in plug.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mavrica na vašem krožniku
Naravne barve sadja in zelenjave ne predstavljajo samo pašo za naše oči, temveč tudi blagodejno delujejo na naš organize...
3
Zgodba: Mamica vegetarijanka
Mamica treh otrok Martina Judež je že skoraj dvajset let vegetarijanka. Zaupala nam je svojo zgodbo in pogled do vegetar...
3
Kuharska družina decembra je ...
Nagrajenci natečaja za Kuharsko družino decembra 2012 so znani! Preveri, ali ste prav vi osvojili laskavi naziv in/ali e...
3
Valentinovo razvajanje v kuhinji
Za Valentinov dan spustite domišljijo na plan. Izkažite svojo naklonjenost tudi s pripravo odlične sladice.
3



Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...