|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Domači znanstveni poskusi: Izdelava recikliranega papirja

Helena Primic, 21.4.2023
V novi knjigi Znanstvena delavnica smo si izposodili idejo, kako iz starega papirja izdelati nov, recikliran papir. Družinska zabava zagotovljena!

image
/11


V novem priročniku Znanstvena delavnica, ki je izšel pri založbi Morfemplus in vsebuje 60 ustvarjalnih idej za nadobudne izumitelje, smo preverili, kako lahko iz starega papirja izdelamo nov, recikliran papir. Kar doma.

Otroci bodo gotovo navdušeni nad tem zelo praktičnim eksperimentom, za katerega ne potrebujete posebnih pripomočkov.


Znanstvena delavnica

 

Kot Mathias Koops

Recikliran papir bomo izdelovali po postopku pionirja Matthiasa Koopsa, ki je okoli leta 1800 papir začel izdelovati iz slame, osata, lubja in lesa. Izumil pa je tudi način za predelavo starega, rabljenega papirja v novega, ki ga je imenoval obnovljeni papir.

"Umetnost izdelovanja papirja bi morali šteti za najbolj uporabno, kar jih je bilo kdaj izumljenih," je izjavil Koops.  

 

PREBERITE TUDI: Kruhki iz cvetličnih lončkov

 

Za eksperiment potrebujete

1) odpadni papir za tiskanje, časopisni papir, ovojnice ali papir za risanje

2) veliko, široko skledo, na primer posodo za pomivanje

3) star časopisni papir

4) škarje

5) vročo vodo

6) leseno kuhalnico

7) dva majhna okvirja za slike, približno enake velikosti in brez stekla (okvirja lahko tudi zbijete iz starih desk)

8) mrežico (mreža proti insektom ali za komarnike, mrežasto blago z majhnimi luknjicami ali platno za gobeline)

9) močan lepilni trak

10) gumijaste rokavice

11) palični mešalnik

12) velik plastičen pladenj ali posodo

13) velike kose filca ali debelejšega blaga

14) valjar

 

POGLEJTE TUDI VIDEO:  Kako otroka naučiti zavezati čevlje?

 

Postopek priprave recikliranega papirja

Prvi korak: Na delovno površino razprostrite star časopisni papir, na katerem boste delali. Odpadni papir raztrgajte ali narežite na majhne koščke in jih dajte v skledo. Z delom nadaljujte tako dolgo, dokler nimate več prgišč papirja.

Drugi korak: Odrasla oseba naj v skledo nalije vročo vodo - približno dvakrat toliko kot je papirja. Mešanico dobro premešajte in jo pustite stati čez noč.

Tretji korak: Pripravite si okvirja in odrežite kos mreže, ki bo velik kot okvir. Mrežo trdno zalepite okoli okvirja in tako ustvarite "sito". Drugi okvir oziroma "okvir" mora lepo pristajati vrh sita.

Četrti korak: Ko se je papir namočil, si nadenite gumijaste rokavice in ga z rokami dobro zmečkajte, da nastane kaša. Nato naj ga odrasla oseba s paličnim mešalnikom zmelje v še bolj fino kašo.

Peti korak: Sedaj v papirno kašo vmešajte še več vode, da kaša postane tekoča kot kremna juha. Okvir postavite vrh sita in ju skupaj potopite v papirno kašo, tako da nekaj kaše ostane na situ, ko ga boste dvignili iz kaše.

 

PREBERITE TUDI: Igrače, ki jih lahko izdelate sami doma

 

Šesti korak: Sito in okvir skupaj s kašo odložite na pladenj in počakajte nekaj minut, da odteče odvečna voda. Nato previdno odstranite zgornji okvir. Kaša bi morala biti lepo enakomerno razporejena v pravokotni obliki.

Sedmi korak: Čez pravokotnik kaše položite kos filca oziroma debelejšega blaga, vrh tega pa prepognjen časopis. Nato vse skupaj preko papirja tesno povaljajte z valjarjem, da iz kaše iztisnete čim več vode. Nato odstranite prepognjen časopis.

Osmi korak: Zdaj sito skupaj s kašo in filcem previdno obrnite na sloj časopisnega papirja. Dvignite sito, pri tem pa previdno povlecite filc navzdol, proč od mreže. 

Deveti korak: Kaša bi se morala lepo ločiti od mreže in ostati na kosu filca. Če se ne, z nohtom previdno odlepite vogalček kaše z mreže.

Deseti korak: Kašo naj se suši vsaj en dan. Ko se posuši, bo pred vami nova, reciklirana pola papirja.

 

Namig: Če ste uporabili star časopisni ali natisnjen papir, bo reciklirani papir videti precej siv (čeprav bo postal svetlejši, ko se bo posušil). Če želite svetlejši papir, uporabite odpadni papir, na katerem ni veliko besedila, na primer stare pisemske ovojnice.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
22
Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
6
BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...
6
Zlomi pri otrocih
Pri otrocih so zlomi specifični zaradi posebnosti otroškega skeleta, rastnih plošč in plastičnosti otroških kosti. Edins...
5



9 idej za darila za vzgojiteljice
Kmalu bo konec šolskega leta, zato smo pripravili 9 idej, kaj lahko podarite vzgojiteljicam.
Na dvorišču ni ograje
Pri založbi Didakta je pravkar izšla knjiga Ferija Lainščka: NA DVORIŠČU NI OGRAJE.




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?