|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Doula, spremljevalka v obporodnem obdobju

P.L., 31.5.2012
Doula je oseba, ki s pomočjo svojega znanja in izkušenj nudi čustveno, fizično in informacijsko podporo ženskam v času pred, med in po porodu. Ne more pa nadomestiti babice ali drugega medicinskega osebja.

image
/11


Pogovarjali smo se z doulo Špelo Peternel.

 

Kaj je doula?

Doula je ženska, ki nudi nemedicinsko pomoč v času nosečnosti, poroda ter v zgodnjem poporodnem obdobju. Beseda doula (izg. dula) sicer izvira iz stare grščine in v približnem prevodu pomeni žensko, ki služi. Izraz doula sta v zvezi s podporo pred, med in po porodu prva začela uporabljati medicinska raziskovalca dr. Marshall Klaus in dr. John Kennel.

Doula se profesionalno izobražuje na področju obporodne oskrbe in s pomočjo svojega znanja in izkušenj nudi neprestano čustveno, fizično in informacijsko podporo ženskam in njihovim družinam v času pred, med in po porodu.

Doula ne more nadomestiti babice ali drugega medicinskega osebja, saj navadno niti nima medicinske izobrazbe. Njena vloga ni medicinska oskrba nosečnice, pač pa skrb za dobro počutje matere in njene družine v obporodnem obdobju.


Zakaj nosečnica potrebuje doulo?

Ljudje poroda ne doživljamo le kot fiziološki proces potovanja otroka skozi porodni kanal, ki se konča z njegovim rojstvom. Smo namreč tudi in predvsem čustvena bitja. Porod in rojstvo otroka sta eno izmed čustveno najbolj intenzivnih dogodkov v našem življenju. Zato ob porodu poleg medicinske, potrebujemo tudi čustveno podporo. Kot ugotavljajo porodničarji, ki poznajo naraven fiziološki porodni prodces (npr. Dick-Read, Odent, Kennel, Klaus...), se mora med porodom ženska počutiti varno.

Ker pa smo se v sodobni družbi, s preselitvijo porodov v porodnišnico, od tega dogodka oddaljili, samega porodnega procesa ne poznamo več dobro. Ljudje ki se ne ukvarjajo s porodi namerč v svojem življenju porod vidijo prvič, ko se rodi njihov otrok. In česar ne poznamo nas je strah. Strah najlaže premagamo z izobraževanjem in informacijami. In prav to je vloga doule – v obporodnem obdobju s svojim znanjem in izkušnjami pomaga mladim staršem premagovati strahove, čustvene pretrese in spopijemanje z novimi dolžnostmi in nalogami.

Poleg tega pa se v naših porodnišnicah navadno ne moremo vnaprej spoznati z babico, ki bo vodila naš porod, saj nam jo dodelijo šele ob prihodu v porodnišnico. Pogosto se celo zgodi, da se v času našega poroda zaradi bolnišničnega urnika zamenja osebje in tudi babica, ki nas spremlja ob porodu. V porodnišnici je babica hkrati zadolžena za tri ali celo več porodnic, zato ob porodu ni neprestano prisotna. To in dejstvo, da bolnišničnega okolja ne poznamo, nam med porodom vzbuja dodatne občutke nelagodja, zato je prisotnost spremljevalca ob porodu zelo koristna. Ker pa je navadno ob prihodu v neznano okolje z neznanimi ljudmi ob spremljavi neznanega procesa nelagodno tudi neizkušenim spremljevalcem, se ženske vse pogosteje odločijo za pomoč doule, ki tako nosečnici kot njenemu partnerju pomaga lajšati stres ob rojstvu otroka.


Kako nam doula lahko pomaga v času nosečnosti?

Z doulo se ženska in njen partner spoznata že v času nosečnosti. Med pogovorom se spoznajo in doula prepozna njune želje, pričakovanja in strahove. Pomaga jima pri zbiranju ustreznih informacij in jima na ta način omogoči sprejemanje zanju ter za otroka ustreznih in varnih odločitev na podlagi najnovejših znanstvenih dognanj. Skupaj pripravijo prilagodljiv porodni načrt. Porodna spremljevalka jima predstavi dodatne vire informacij, ter ju nauči različnih tehnik sproščanja (npr. dihanje, masažo, uporabo vizualizacije, akupresuro) in različne položaje, s katerimi si lahko pomagata med porodom.

Doula je za nasvete in vprašanja dosegljiva ves čas nosečnosti. Najbolj pomembno zagotovilo, ki ga v času pred porodom lahko nudi bodočima staršema pa je, da jima bo na razpolago ves čas poroda in da v tem času porodnice ne bo pustila same.


Kako nam doula lahko pomaga med porodom?

Doula spremlja porodnico ves čas poroda. Porodnici se lahko pridruži že doma, lahko pa se z njo sreča v porodnišnici. Med porodom žensko spodbuja, poskrbi za njeno udobje in ji pomaga z masažnimi tehnikami ali akupresuro, porodno bolečino pa ji pomaga ublažiti tudi z drugimi neinvazivnimi in neškodljivimi metodami. Spodbuja jo tudi pri dihanju in sproščanju, ter predlaga pri izbiri ustreznega položaja za dosego optimalnega napredovanja poroda. Pomaga ji preiti strah in razviti zaupanje v lastno telo in porodni proces. Doula torej kot mama skrbi za porodnico in njenega partnerja (ang. »mothering the mother«).

Vse to lahko omogoči normalno napredovanje poroda, ženski pa zagotavlja občutek varnosti, pa tudi nadzora nad lastno porodno izkušnjo in zaupanje v lastne sposobnosti ter s tem zmanjšuje potrebo po medicinskih intervencijah. Pri vsem tem doula sodeluje in se usklajuje z babico. Po porodu ostane z novo družinico in starše opozori na novorojenčkove sposobnosti ter materi in novorojenčku pomaga pri vzpostavljanju dojenja.

Če je potrebno porodna spremljevalka v porodni sobi zastopa interese ženske, partnerja in otročka. Dobro pozna ženskin porodni načrt, njene potrebe in želje. Pozna pravice pacientov in poti za učinkovito komunikacijo z bolnišničnim osebjem.

Rezultati obsežnih raziskav, v katere je bilo vključenih preko 15.000 žensk iz različnih držav, so pokazali, da so imele ženske, ki so bile deležne neprekinjene profesionalne podpore med porodom, večjo možnost da se bo njihov porod zaključil spontano, brez interventnih medicinskih posegov (npr. uporabe vakuuma, porodnih klešč ali carskega reza). Prisotnost doule tako nekoliko skrajša dolžino poroda, občutno pa se zmanjša uporaba protibolečinskih sredstev. Ženske, ki rodijo ob pomoči porodne spremljevalke so bolj zadovoljne s svojo porodno izkušnjo, novorojenčki imajo povprečno višje ocene po APGAR-ju, poleg tega pa so se pokazale prednosti neprekinjene podpore pri dojenju in navezovanju stika med materjo in otrokom. Manjša je tudi verjetnost, da bo ženska imela poporodno stisko. Na splošno so bili rezultati boljši, če porodne spremljevalke niso bile del bolnišničnega osebja in če so bile prisotne že zgodaj – v začetku poroda. Negativnih učinkov niso zaznali.


Pomoč doule po porodu

Po porodu doula obišče žensko na domu in ji pomaga podoživeti njeno porodno izkušnjo in se o njej pogovoriti. Porodna spremljevalka torej neguje mamo v najbolj občutljivem in stresnem obdobju njenega življenja.

Poleg porodne poznamo tudi poporodno doulo, ki nam v času, ko je pomoč razširjene družine pogosto težko dostopna, pomaga premagovati težave ob prilagajanju na nove dolžnosti in naloge, ki se pojavijo ob rojstvu otroka. Doula tako skrbi za družino z novorojenčkom. Svetuje pri dojenju, negi dojenčka, skrbi za žensko po porodu in pomaga pri težavah, ki se pojavljajo ob širitvi družine in navajanju na nove življenjske vloge. Poleg tega pa lahko v času prilagajanja na nove družinske razmere mamici in očetu pomaga pri nekaterih gospodinjskih opravilih (npr. nakupovanju, pranju, likanju, čiščenju, kuhanju...) za katere nam v prvih tednih in mesecih po porodu ob skrbi za otroka pogosto zmanjka časa.

 

Doula in partner

Doula ne more nadomestiti partnerja (bodočega očeta) pri porodu, asj on najbolje pozna porodnico in ji tako lahko nudi najboljšo čustveno oporo. Vendar pa ga s svojimi izkušnjami in znanjem, ki so si ga doule po vsem svetu nabrale ob sodelovanju pri porodih, lahko z nasveti spodbuja in mu pokaže, kako sam lahko najbolje pomaga bodoči mamici. V idealnih razmerah tako delujeta kot par in se skupaj trudita nuditi podporo porodnici. Prispevata vsak svoje znanje, razumevanje in izkušnje in se medsebojno dopolnjujeta da bi skupaj ustavrili čim lepšo porodno izkušnjo.

Kadar se moški pri porodu lahko zanesejo na porodno spremljevalko, so pogosto bolj sproščeni in bolj uživajo v izkušnji. Prisotnost spremljevalke zmanjša pritisk na očeta in tako lahko sodeluje bolj v okviru svojih trenutnih zmožnosti. Bodočemu očetu nudi oporo, ki jo le-ta potrebuje. Med porodom mu nudi dodatne informacije o poteku poroda, ga spodbuja, usmerja in mu pomaga poiskati učinkovite metode pomoči za njegove ljubljene.

Seveda pa je porodna spremljevalka zelo dobra izbira tudi za ženske, ki nimajo partnerja ali druge bližnje osebe, ki bi jih spremljala pri porodu.

Doula torej v obporodnem obdobju skrbi za dobro počutje matere, očeta in otročka, jih neguje in razvaja. Njen cilj je zagotoviti ženski in njeni družin varno in izpolnjujočo porodno izkušnjo.


 

Če imate vprašanje za doulo Špelo Peternel, ji ga lahko zastavite TUKAJ.


 

Špela Peternel je dipl. voditeljica obporodnega izobraževanja (dipCBEd (CBI)), svetovalka in porodna spremljevalka (doula), dr. biomedicine, univ. dipl. biologinja. Več o njej boste našli TUKAJ.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...
14
Celodnevna avantura za bodoče starše in ml...
Pomlad prinaša sveže začetke in nove avanture, zato je popoln čas za Baby Expo, edinstven dogodek, ki združuje vse, kar ...
9
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
4



Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?