|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Izgorelost - ko je MAMA na NULI

Uredništvo Ringaraja.net, 28.11.2023
Obdržati službo in skrbeti za svoje družine je težko delo. Ko poskušamo narediti vse, izgorimo.

image
/11


Morda ni presenetljivo, da je "izgorelost mam" na najvišji ravni vseh časov. Pogovorite se s katero koli mamo in natančno bo vedela, kaj mislite, ko rečete, da ste izgoreli. Počutimo se, kot da smo nori, žalostni, jezni in krivi. Utrujamo se bolj kot kdaj koli prej, dokazuje raziskava materinstva.

 

Mamina izgorelost: kaj pomeni in kako si pomagati

Letos se je mamina izgorelost povečala za 7 točk na 93 odstotkov. Ne samo, da se 93 odstotkov od nas občasno počuti izgorelo, ampak se tako počutimo pogosto ali skoraj vedno. K temu prispeva več dejavnikov in jasno je, da kot matere potrebujemo več podpore. Poleg tega se ukvarjamo z drugimi stvarmi v primerjavi s prejšnjimi generacijami.

 

Kako vedeti, da ste fizično in čustveno izčrpani

Če ste v dvomih, morate biti pozorni na nekaj simptomov:

 

Slaba samooskrba: Ko ste izgoreli, težko kar koli dodate na svoj seznam opravil, vključno s samooskrbo. Morda vam te skrbi obupno manjka, a preprosto ne morete storiti ničesar, da bi ohranili svoje telesno in duševno zdravje.

 

Izčrpanost: Medtem ko so vse mame utrujene, je izčrpanost v tem primeru dvignjena na ekstremno raven. V tem primeru se počutite tako izčrpane, da nimate več kaj dati.

 

Brez občutka dosežka: kljub temu, da vsak dan počnete toliko stvari, skoraj ne čutite občutka dosežka. Namesto tega se počutite neproduktivni in neučinkoviti.

 

PREBERITE TUDI: Izgorelost: Kako se ponovno napolniti z energijo?

 

Depersonalizacija: Če ste izgoreli, je težko vzpostaviti stik z drugimi. Lahko ste cinični, nemotivirani in ločeni od ljudi.

 

Spremembe razpoloženja ali odnosa: Ko ste izgoreli, bosta vaše razpoloženje in odnos trpela. Poskusi biti optimistični dajejo slabe rezultate.

 

Fizični simptomi: Poleg vseh duševnih simptomov se lahko pojavijo tudi fizični simptomi, kot so bolečine v trebuhu, glavoboli, izpadanje las ali tiščanje v prsih.

 

Zakaj izgorevamo?

Današnje matere smo se soočile z nečim, česar v naši generaciji še nismo imeli, in to je pandemija. Večina nas ni bila navajena biti izolirana od prijateljev in družine. Prevzeli smo več odgovornosti kot prej. Obveznost poučevanja otrok, hišna opravila, redna zaposlitev nam je pustila manj časa zase. Mnoge od teh obveznosti bremenijo matere.

 

Brez zadostne podpore

Glede na raziskavo o materinstvu 92 odstotkov mater meni, da družba materinstva ne razume ali podpira v celoti. Od začetka raziskave se ta odstotek vsako leto povečuje. Mogoče mislimo, da naši šefi ne vedo, kaj matere potrebujejo in pričakujejo preveč. Morda se nam zdi, da naši partnerji tega preprosto ne razumejo. Plačan družinski dopust ni primeren. Obstaja veliko področij, kjer ne čutimo podpore.

 

Tako smo utrujene

Velikokrat smo me tiste, ki ponoči vstajamo zaradi otrok. Ne glede na to, ali gre za dojenje, nočne more, kozarec vode za naše malčke ali vstajanje zaradi tesnobe, pogosto spimo v delih. Prespane noči so preteklost, kar lahko vpliva na naše telo in um.

 

Stres v razmerju

Druga zanimiva ugotovitev te raziskave je, da 41 odstotkov milenijskih mam trdi, da so imele manj spolnih odnosov zaradi pandemije. Čeprav smo bili večkrat doma, smo bili bolj zaposleni. Tudi otroci so bili doma, zato smo si še težje vzeli čas za naše partnerje. Čeprav seks ni osrednji del razmerja, je ključen del, njegova odsotnost pa lahko povzroči stres v odnosu.

 

Manjka nam "vaške podpore"

Več kot polovica anketiranih žensk pravi, da nima podpore družine. Žalostno je, da ne najdemo več tako pogosto podpore družine ali drugih mam.

 

Primerjanje sebe z drugimi

Kljub temu, da ljudi redkeje videvamo, se z njimi bolj primerjamo. Družbeni mediji so spremenili to, kar vidimo v življenju drugih. Preko družbenih medijev se povezujemo s toliko ljudmi, ki objavljajo samo najboljše slike svojega življenja. Pomembno si je zapomniti, da to niso popolne slike. Marsičesa ne vemo, saj so objavljene samo najboljše fotografije njih samih in njihovih družin, za katere želimo, da jih vidijo tudi drugi. Če boste primerjali najhujše dni svojega življenja z najboljšimi dogodki drugih, boste preprosto razočarani.

 

PREBERITE TUDI: Resnična zgodba: Izgorelost - nevidni sovražnik

 

Boj za kariero in pomanjkanje plačanega dopusta

Obdržati službo in skrbeti za svoje družine je težko delo. Ko poskušamo narediti vse, izgorimo. V poporodnem obdobju ne dobimo dovolj podpore. Večina od nas ne dobi plačanega družinskega dopusta, zato imamo težave z denarjem ali se vrnemo na delo prej, kot bi morali. Med pomanjkanjem časa in pomanjkanjem skrbi zase smo preprosto izčrpani.

 

Pričakovanja, ki nam jih postavljajo drugi, pa tudi tista, ki si jih postavljamo sami

Vse zgoraj našteto skupaj je razlog, zakaj izgorevamo. Toliko pričakujemo od sebe in drugi pričakujejo toliko od nas. Imamo večji pritisk, da trdo delamo, si opomoremo, se sprostimo in poskrbimo za fizične, čustvene in izobraževalne potrebe naših otrok. Ni čudno, da smo pregoreli. Stopamo po neznanem ozemlju in mamina krivda je močno čustvo. Čeprav naredimo toliko, si ne pripisujemo niti približno dovolj zaslug. Da bi se izognili mamini izgorelosti, je pomembno, da si vzamete čas zase in zmanjšate lastno tesnobo, čeprav se zdi težko.

 

Mamam se ni treba truditi, da bi bile superjunakinje. V očeh naših otrok to že smo.

 

Vir: Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ko gre mama na porodniški žurat
Kdaj je pravi čas, da si mama vzame nekaj časa samo zase in stran od dojenčka?
4
So protibolečinska sredstva med porodom re...
Če bi porodnice lahko izbirale, bi si seveda izbrale neboleč porod. Kaj storiti s porodno bolečino, kakšna protibolečins...
4
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
3
Poporodni krči oziroma krčenje maternice p...
Za starša je porod končan, ko se dojenček rodi. Za porodno osebje pa, ko se porodi tudi posteljica. A za mamico še ni po...
3



Navezanost otroka na mamo
Primarni skrbnik otroka, navadno mati, zanj skrbi celostno. Najprej z zadovoljevanjem primarnih bioloških potreb, kot st...
Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?