|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Izkušnja: Obred (ceremonial) praznovanje materinstva

Mihaela Križan, 25.9.2022
V mesecu avgustu sem bila z dulo Iviano Dilove prisotna na prav posebnem obredu, ki ga je mamica poimenovala »Ceremonial Praznovanje materinstva«. Mamica si je zaželela na poseben način obeležiti svoje tri porodne izkušnje, ki so bile zelo različne.

image
Bil je ravno pravšnji trenutek za praznovanje in počastitev materinstva! (Alenka Peterlin)
/11


V mesecu avgustu sem bila z dulo Iviano prisotna na prav posebnem obredu, ki ga je mamica poimenovala »Ceremonial Praznovanje materinstva«. Dolgo časa se je pripravljala na to slovesnost in skrbno načrtovala vse malenkosti, ki so obred naredile resnično čaroben. Pomagala sem ji z informacijami, ki sem jih imela, in jo podprla v njenih željah.

Mamica si je zaželela na poseben način obeležiti svoje tri porodne izkušnje, ki so bile zelo različne. Prva urgentni carski rez, druga vaginalni porod po carskem rezu (VBAC), tretja napovedani carski rez. Vse tri so na njej pustile globok pečat in takšno ali drugačno znamenje, ki je ostalo na telesu, obenem pa so jo izkušnje preoblikovale in vodile v zavestnejše dojemanje sebe.


8. avgust

Zbrale smo se na prav poseben datum - 8. 8., ki naj bi bil energetsko najmočnejši dan letošnjega poletja. Dan se imenuje tudi portal obilja oz. portal »Levja vrata« in naši predniki so mu pripisovali veliko moč – okrepljeno intuicijo in povezavo z duhovnim svetom, odprtost za ustvarjanje in kreiranje obilja, prebujanje in dvig zavesti. V tem času je mamica praznovala tudi obletnico 5 let, odkar je postala mama. Bil je ravno pravšnji trenutek za praznovanje in počastitev materinstva!


PREBERITE TUDI: Kdaj sem postala mama?


Obred 

Pred začetkom našega druženja smo pripravile in okrasile prostor, ki je bil že sam po sebi čudovit. Dogodek se je namreč odvijal v naravi, na obrobju gozda, obdan s pravljičnimi steljniki in brezami, stran od hrupnega vsakdana in družinskih skrbi. S svetim lesom smo prekadile prostor in vse osebe, ki so bile na obredu prisotne – poleg naju z Iviano je bila tam še fotografinja, del obreda pa je prek video klica spremljala še ena prijateljica. Mamica je prižgala posebno svečo, ki jo je za ta namen okrasila sama. »Sem dovolj« je bila misel, ki je kot rdeča nit prepletala dogajanje … Z Iviano sva ji nežno razčesali lase, spletla sem ji kitko, nato pa ji na glavo posadila venec s cvetovi hibiskusa, vejicami njej ljube breze in s tremi sovjimi peresi, ki so simbolizirali njene tri otroke. Z vencem na glavi je zasijala kot kraljica, boginja. Ovekovečena z okrasjem, ki si ga zasluži in tako lepo poudari njeno moč, lepoto in veličino, je lahko začela z glavnim delom obreda. Izrekla je svojo namero in predstavila svoje tri sončke, zaradi katerih je bila tam in postala to, kar je. Nato je prebrala presunljivo pesem, ki jo je naslovila »Oda moji črtici«. Z njo se je poklonila svoji brazgotini na trebuhu. Obe z Iviano sva jokali od ganjenosti.


obred

Pred začetkom našega druženja smo pripravile in okrasile prostor, ki je bil že sam po sebi čudovit. (FOTO: Alenka Peterlin)


Carski rez je še vedno velik tabu 

Trebušni porod (tj. vse bolj uveljavljen in marsikateri mamici prijetnejši izraz za carski rez) je namreč še vedno velik tabu. Nekatere mamice se po njem počutijo nerazumljene in neslišane, v stiski, obremenjene s pomanjkanjem informacij in podpore po takem posegu. Večina nosečnic se na tovrsten porod posebej ne pripravlja in tudi po porodu se predelovanju izkušnje ne posveča večje pozornosti. Ta mamica pa se je odločila drugače. Na zadnji trebušni porod se je z dulo intenzivno pripravljala prek tehnik sanjskega rojstva. Obenem je čutila, da potrebuje nek zaključek svojih edinstvenih porodnih zgodb, zato je snovala dogodek, ki ga opisujem. Intenzivni dogodki prvih let materinstva so jo močno spremenili in jo naredili trdnejšo, mirnejšo in modrejšo. Poklonila si je neprecenljivo darilo - doživeto razvajanje sebe, svojega telesa in duše, ki je hrepenela po potrditvi in sprejemanju.


PREBERITE TUDI: Ko carski rez boli v duši


Del načrtovanja obreda je bila tudi skrbna izbira fotografinje, ki bi dokumentirala nekaj tako veličastnega, obenem pa tako ranljivega in intimnega. Mamica, ki v nobeni nosečnosti ni imela dandanes zelo priljubljenega nosečniškega fotografiranja, si je zaželela, da si profesionalno fotografiranje podari po porodih. S tem je simbolično počastila sebe kot žensko in mamico, obenem pa se poklonila svojemu telesu ter ovekovečila (takšne in drugačne) brazgotine, ki so ji poklonile tri prekrasne otroke. Z različnimi pomenljivimi atributi (s cvetjem, z imeni otrok, zapisanimi na koščke brezovega lesa, z napisom »Sem dovolj«) je fotografirala svojo črtico in sebe kot celoto – žensko, kakršna je postala in na katero je iz vsega srca ponosna.


obred

Del načrtovanja obreda je bila tudi skrbna izbira fotografinje, ki bi dokumentirala nekaj tako veličastnega, obenem pa tako ranljivega in intimnega. (FOTO: Alenka Peterlin)


Zdravilen obred zapiranja kosti 

V zadnjem delu obreda sva z Iviano izvedli zdravilen obred zapiranja kosti, ki so ga nekoč opravljali v starodavnih kulturah širom po svetu in s katerim so ženske negovali v poporodnem obdobju. Po tradiciji so mamice mazilili, masirali in jih zavili v trak, t. i. rebozo. Verjeli so namreč, da se mamica v času poroda odpre in predstavlja portal, skozi katerega se rodi novo življenje. Namen zapiranja kosti je bil, da se ženska po porodu ponovno zapre, tako fizično kot duhovno, da se zaprejo njene kosti in da njen duh ponovno vstopi v njeno telo. Šlo je za ponovno vzpostavljanje ravnovesja v telesu in duhu. Tako smo se z ritualom zapiranja kosti simbolično zahvalile za vse izkušnje, ki so bile mamici dane. Obenem pa si je mamica dala priložnost, da predela porodne izkušnje in v mislih počisti vse, kar ji več ne služi. Da zaključi pomembno obdobje življenja in naredi prostor za nove izzive.

Obred zapiranja kosti je bil zelo intenziven in doživet. Mamica si je za spremljavo zaželela glasbo, ki jo je poslušala ob zadnjem trebušnem porodu, ki se je odvijal v spinalni analgeziji. Na ta način se je skušala čim bolj sprostiti in se povrniti v občutke zadnjega poroda. Ob koncu obreda sem glasbo ugasnila in vse tri smo se prepustile tišini oz. zvokom bližnjega gozda – šumenju listja, čivkanju ptic, spreletavanju muh in metuljev. Nato sem tiho začela peti pesem, ki se imenuje Himna boginj. Želela sem, da bi mamica v svojem srcu občutila iskreno podporo žensk. Pa ne samo nas, ki smo bile na obredu prisotne, ampak sprejemanje kot nekaj večjega, vseobsegajočega, kar ji pripada. Druga drugi smo lahko v pomoč, navdih in pogum. Stisk trakov je popustil, sledil je izdih olajšanja in ulile so se zdravilne solze ...


obred

Obred zapiranja kosti. (FOTO: Alenka Peterlin)


In zakaj vse to pišem?

Delo dule je mnogokrat nepredstavljivo in nedoločljivo. Prilagaja se mamici oz. nosečnici in njenim potrebam in te so zelo različne. Dula je tista, ki gre njenim željam lahko naproti in nosečnico vodi do izpopolnjujoče porodne izkušnje ali pa ji pomaga v mirnejše in zavestnejše poporodno obdobje zgodnjega materinstva. Vsaka se na tej poti sooča z drugačnimi izzivi in potrebuje podporo na različnih področjih. Vsaka ima drugačne želje in potrebe. Vredno pa jim je slediti, saj nobena želja ni čudna ali premalo pomembna, če le izhaja iz srca.

Ne glede na zgodbo, ki jo nosiš v sebi, vedi - si vredna, si pomembna in si dovolj.

V veliko čast si štejem, da sem kot dula prisostvovala tej zgodbi. V meni se je namreč že med načrtovanjem obreda z mamico premaknilo marsikaj. Veliko sva se pogovarjali, sproti dopolnjevali ideje in pilili načrt, vse to pa je v meni budilo vedno večje zanimanje, razumevanje in sočutje do žensk, ki izkusijo trebušni porod. Organizacija tako slovesnega obreda po takšni izkušnji se mi je zdela zares smiselna, pravzaprav zelo dobrodošla in potrebna. Na obredu sem prvič v živo videla brazgotino, ki mamicam ostane po carskem rezu, in šele ob prebrani pesmi na obredu resnično dojela, kako močna občutja se pretakajo po ženski, ki je svojega otroka rodila »skozi trebuh«. Resnično sem hvaležna mamici, da me je spustila blizu, se mi odprla in razgalila v vsej svoji ranljivosti, saj je z delitvijo svoje zgodbe obogatila tudi mene.


PREBERITE TUDI: Kaj resnično dela doula?


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
7
Povijanje v štručko (swaddling)
Če je vaš dojenček nemiren, pogosto joka in ne more spati, potem ga lahko poskusite umiriti tako, da ga povijete v štruč...
7
Dojenje: "Mozoljčki" na bradavicah...
Neverjetno, za kakšne podrobnosti je poskrbela Narava! Poglejte si video, kako pomembno vlogo imajo tiste drobne pikice,...
5
Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
4



FOTO: Resnične fotografije mater po porodu
photo
Takšna je resnična ženska po porodu. Lepa in polna ljubezni, četudi z nepopolnim telesom … Poglejte si fotografije čudov...
Srečna, ker sem mama
25. marec je dan, ko praznujemo mame. Ko praznujemo drugačno obdobje, ko praznujemo vse lepe in objokane trenutke, ko pr...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?