|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Joga in dojenje

Ana Devayani Kersnik, 20.4.2015
Joga je primerna za doječe mamice, ampak tukaj ne gre za jogo, kot jo je obiskovala pred nosečnostjo, ampak za prilagojeno jogo.

image
Položaj kamele je v času dojenja primerna vaja za mamico.
/11


Nosečnost in porod sta za žensko telo šok. Po porodu je potrebno, da si mamica odpočije in nabere moči, da bo čim lažje opravljala materinske obveznosti. Po rojstvu novega člana družine mora miniti nekje 4-6 tednov, lahko tudi več, da si telo mamice opomore. Do takrat je dobro, da ženska počiva in se posveti svojemu otročičku, kar je pomembno sploh, če ženska doji, vendar ne sme pozabiti tudi nase in svoje počutje.

 

Zakaj je joga priporočljiva tudi po porodu?

Jogo je dobro izvajati že pred nosečnostjo in med nosečnostjo zaradi fizične in psihične priprave na porod. Pomembno je, da se jo izvaja pod nadzorom izkušenih in licenciranih inštruktorjev ter glede na zdravstvene potrebe bodoče mamice in otročka.

Po porodu je prav tako dobro, da mamica najde nekaj pri čemer se bo sprostila in si nabrala moči po dolgem dnevu in neprespani noči. Z jogo se telo lepo okrepi in se hitreje povrne v stanje, kot je bilo pred porodom. Redna vadba joge vpliva tudi na vitalnost in zdravje mamice, ki to v času po porodu še posebej potrebuje. V trenutku, ko se otrok rodi,  ženska postane mamica in prevzame nase vse odgovornosti materinstva. S tem prelepim doživetjem pride tudi nespečnost in utrujenost, zato je dobro, da si vsaka mamica vzame nekaj časa na dan zase in tako lahko lažje poskrbi za svoje dete.

Z jogo se mamica tudi sprosti, saj joga vključuje tehnike sproščanja, kjer se v položaju savasane* leži na tleh in izvaja dihalne tehnike ter s tem umiri misli, kar vpliva na sprostitev celega telesa. Zaradi sprostitve je mamica tudi bolj pomirjena in pozitivno naravnana.

 

Kdaj pričeti z jogo po porodu?

Joga je zelo priporočljiva, če ni posebnih zdravstvenih težav. Z izvajanjem joge je priporočljivo začeti počasi, vse pa je odvisno od same nosečnosti in poroda. Najbolj je pomembno, da se telo prečisti oz. se konča čišča, ki traja nekje 4-6 tednov po porodu. V tem času si mora odpočiti tudi mamica in poskrbeti za svojega otročka. V tem obdobju se prav tako vzpostavi vez med njo in otrokom.

Vse to pa ne pomeni, da si mamica ne sme vzeti nekaj časa na dan zase in si nabrati energije. Izredno stresno je skrbeti za novorojenčka in zahteva celotno osebo, zato mamica ne sme imeti slabe vesti, če si vzame kakšno urico na dan zase. Na začetku te urice porabi za spanje, kasneje pa je dobro, da je tudi telesno aktivna, ko dojenček počiva, spi.

 

Je joga primerna tudi za doječe mamice?

Dojenje ni namenjeno le hranjenju, saj gre za stik med materjo in dojenčkom. Ko se otrok rodi, se mu povsem spremeni okolje, saj pride iz udobne, tople posteljice v neznani svet in prav zaradi tega potrebuje še več topline, nežnosti in varnosti, kar mu zagotavlja materina ljubezen, ki jo občuti preko objema in dojenja.

Mamice ne smejo pozabiti nase in na svoje počutje, zdravje, saj malo bitjece spremeni tudi njihov način življenja, prioritete in zavzame prvo mesto. Pri tem morajo mamice biti telesno aktivne, da razbremenijo misli, okrepijo telo in poskrbijo tudi za svoje počutje in zdravje.

Joga blagodejno vpliva na vitalnost mamice, da je pripravljena na nove izzive ter lažje premaguje nespečnost in utrujenost. Joga je primerna za doječe mamice, ampak tukaj ne gre za jogo, kot jo je obiskovala pred nosečnostjo, ampak za prilagojeno jogo. V času dojenja lahko mamica obiskuje zmerno telesno vadbo. Sama intenzivnost vadbe mora biti prilagojena glede na čas, ki je minil od rojstva otroka, kar pomeni, da se prvih šest tednov vadbe joge (s tem je mišljeno izvajanje asan oz. telesnih položajev) še ne priporoča, saj telo potrebuje počitek. Pomembno je tudi, da majhen otroček, še ne more biti dalj časa stran od svoje mamice. Na začetku se priporočajo različna razgibavanja sklepov, hoja - sprehodi, dihalne vaje in tehnike sproščanja, kar lahko mamica počne kar kmalu po porodu.

 

Joga in materino mleko

Zaradi joge mamica ne bo izgubila mleka. Sprememba v količini in okusu mleka je odvisna od intenzivnosti vadbe, vendar je zmerna telovadba za doječo mater varna in ne vpliva na proizvodnjo ali sestavo materinega mleka. Problem je le pri mamicah, ki pretirano hujšajo ali so pod stresom. Dojenje je priporočljivo pred in po vadbi, vendar je potrebno poskrbeti za higieno, še posebno, če se mamica med vadbo joge preznoji.

 

Primerne asane** v času dojenja

 

  • Kravji obraz (Gormukhasana)
  • Položaj mačke (Bhujangasana)
  • Kamela (Ustrasana) – le začetni položaj
  • Riba (Matsyasana)
  • Strešica (Ardho Mukha Svanasana)
  • Pozdrav soncu (Surya Namaskar)

 

Vse asane se izvajajo izredno pazljivo in počasi.

 

Mantre:

  • ~ Om Shanti
  • ~ Om Tat Sat
  • ~ Om Mani Padme Hum

 

 

Priporočilo mamicam

Med vadbo priporočam, da mamice nosijo mehak in udoben nedrček zaradi samega udobja, lahko tudi nedrček za dojenje.

Mamica, ki redno telovadi se počuti bolje, saj se med vadbo sproščajo endorfini, kar povzroča občutek sreče in zadovoljstva. Poleg tega je vadba priporočljiva, saj mamica naredi nekaj zase. S tem ko je mamica zadovoljna, je zadovoljen tudi njen dojenček, ki jo čuti ves čas. 

 

Namaste.

Ana Devayani Kersnik, inštruktorica joge

 

*savasana: položaj mrtveca - V tem položaju mamica leži na hrbtu, noge so v širini bokov, malce širše, roke ob telesu, dlani obrnjene navzgor, glava in hrbet sta na tleh. Celotno telo je sproščeno in se s poglabljanjem dihanja še dodatno sprošča. Savasana se izvaja med izvedbami asan, dalj časa se v tem položaju ostane na koncu vadbe joge. 

**asana: telesni položaj v jogi


Ana Devayani Kersnik je plesalka, inštruktorica pilatesa, aerobike in joge. Mednarodno licenco za učenje joge je pridobila v Indiji. Poučuje in se udeležuje delavnic v Sloveniji in tudi po svetu - vse od Amerike, Indije, Avstrije, Francije, Portugalske itd. Joga in ples sta njena strast in ju želi predajati drugim. Kot mamica se je še dodatno posvetila jogi za bodoče mamice.

Za več kliknite na Devayani yoga & dance lifestyle.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Vadba za nosečnice – 2. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - VADBA V NOSEČNOSTI IN NJEN VPLIV NA NOSEČNICO IN OTROKA
2
Vadba za nosečnice - 3. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - OSNOVNA PRIPOROČILA ZA VADBO V OBDOBJU NOSEČNOSTI
2
Vadba za nosečnice – 1. del
Ženska, ki nadaljuje z vadbo tudi v obdobju nosečnosti, ima več energije za vsakodnevne dejavnosti. In tudi če ste že ve...
2
Nordijska hoja – Varna vadba za nosečnice
Nosečnost, porod in poporodno obdobje so gotovo najpomembnejši dogodki v življenju mlade ženske. Preplavljeno je s čustv...
2



RECEPT: Napitek, ki topi maščobe na trebuhu
video
Ta napitek ima močan učinek, ki v sedmih dneh stopi maščobo na trebuhu.
Vaje, ki po porodu vračajo postavo
Zakaj je tako zelo pomembno gibanje po porodu? Ker potrebuješ nekaj minutk časa zares samo zase. Ker se želiš počutiti d...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?