|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako otroka pripraviti na šolske ocene?

Helena Primic, 22.8.2023
Priprave na šolske ocene se v resnici začnejo že v predšolskem obdobju, ko starši neformalno ocenjujemo risbice in druge otrokove izdelke.

image
Pozornost iz rezultatov preusmerite na otrokov vložen trud. (Freepik.com)
/11


Ocenjevanje s šolskimi ocenami se začne šele v tretjem razredu osnovne šole, zato se za veliko učencev in staršev "prava" šola začne šele v tem razredu.

Za marsikaterega otroka (in starša!) je prehod na šolske ocene lahko zelo stresen, saj lahko prinese veliko neprijetnih presenečenj. 

Preverite, kako lahko otroka in sebe dobro pripravite na šolske ocene.

 

Ni vse super

Priprave na šolske ocene se v resnici začnejo že v predšolskem obdobju, ko starši neformalno ocenjujemo otrokove risbice in druge njegove izdelke.

Če so starši prepričani, da je potrebno vsak otrokov izdelek pohvaliti - ne glede na to, koliko truda je otrok vložil -, bo otrok navajen, da je vse, kar stori, super. Takšen otrok bo seveda v šoli zelo neprijetno presenečen in tudi prizadet, ko nenadoma ne bo dobival samih petic.

Do otroka zato bodite čim bolj iskreni in avtentični ter se ne bojte otrokovega razočaranja in frustracije, ker ste mu iskreno povedali, da vam ta njegova risbica ni všeč, da je bil prejšnji preval veliko boljši in podobno.

Otrok seveda po naravi želi zmagovati in biti najboljši, toda naučiti se mora tudi izgubljati. In prav dom je idealen poligon, kjer lahko v varnem in spodbudnem okolju vadi vse občutke, ki pašejo k izgubljanju, ponovnem poskušanju, vztrajnosti in razvoju trpežnosti.

 

PREBERITE TUDI: Šolske domače naloge - 5 zlatih pravil

 

Bolj kot rezultat cenite njegov trud

Včasih se otrok zelo trudi, pa enostavno ne more doseči tega, kar si je zastavil. Kaj storiti v takšnem primeru?

Če želimo vzgojiti zares vztrajnega in trpežnega otroka, je pomembno, da pozornost iz rezultatov usmerimo na otrokov vložen trud. Da otroka naučimo, da bo znal ceniti svoj trud bolj kot določen rezultat.

To seveda ne pomeni, da boste otroku lagali in se pretvarjali, da je vendarle uspel doseči zastavljen cilj. Toda, če mu boste pokazali, kako zelo cenite njegovo energijo, ki jo vložil v ta cilj, bo otrok veliko lažje sprejel poraz. Bo tako vse bolj ugotavljal, da v življenju v resnici ne tekmujemo s svetom in drugimi, temveč sami s sabo. In če sebe presežemo, pa četudi ne dosežemo cilja, ki smo si ga zastavili, smo tudi tako zmagali. In dobili pomembno mero motivacije za nov poskus.

 

Ne učimo se za ocene!

Če zares mislimo, da se ne učimo za ocene, bomo starši morali znati "požreti" tudi kakšno štirko, trojko in dvojko, pa tudi "šus". Morda se otrok zares ni naučil dovolj, morda je imel le smolo s vprašanji in tako otrok kot mi vemo, da ve za višjo oceno, morda je imel le slab dan in enostavno ni mogel pokazati vsega svojega znanja ...

Ko bo otrok dobil slabo oceno, s katero ne bo zadovoljen, mu stojte ob strani in nikar ne moralizirajte, kako je ocena le rezultat njegovega pomanjljivega truda in lenobe. Poskušajte ga razumeti, zakaj se ni dovolj naučil, kako se je počutil med preizkusom ... kakšen je pravzaprav njegov odnos do ocene - je poštena ali krivična?

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Kaj pa manjka slovenskemu šolstvu?!

 

Ocene naj služijo kot kompas

Ko se v odnosu do ocen (in šole) sprostijo starši, se sprosti tudi otrokov odnos do šole. Ki jo zaradi sproščenega odnosa lahko doživlja veliko bolj privlačno in igrivo. Ker, saj to je tisto, kar predavamo otrokom še pred vstopom v šolo: V šoli se boš lahko naučil veliko zanimivih in praktičnih reči.

Takšen sproščen odnos se bo prenesel tudi na odnos do šolskih ocen, ki bodo tako otroku kot staršem služile kot kompas. Zakaj sem dobil slabo oceno? Česa se nisem naučil in zakaj? Si želim boljše ocene in zakaj? Jih morda potrebujem za vpis v željeno srednjo šolo? Zakaj imam pri nekaterih predmetih boljše ocene in drugje slabše?

Vse to so vprašanja, ki si jih lahko zastavljate skupaj z otrokom in tako skupaj gradite sproščen, a odgovoren odnos do šole. Ter tako otroka učite tudi odgovornega odnosa do lastnega življenja.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
81
Otroke uspavam zgodaj
Moji otroci so vedno šli zgodaj spat. Zapadli smo v rutino, ko so smo se odrekli dnevnemu spancu, približno tretje ali č...
40
Kako vzpostaviti večerno rutino?
Če vam težave dela večerna rutina, lahko postavite časovni okvir in označite na uri – ob 18:30 se pripravimo za v postel...
12
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
9



8 sproščujočih iger za vzgojo čustveno moč...
Preverite osem zabavnih igric, s katerimi se bo vaš otrok naučil tehnik sproščanja, ki mu bodo koristile vse življenje. ...
BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?